Köpa Bitcoin (+ Bitcoin-kurs)

| | , ,

Bitcoin är en kryptovaluta som genom peer-to-peer-teknik kopplar ihop hela världen och möjliggör värdeöverföringar i ett anonymt och oberoende system. Idag väljer många att investera i bitcoins eftersom det ger god avkastning till skillnad från bankernas traditionella sparkonton.

I denna guide till Bitcoin kommer du att lära dig mer om hur gör för att köpa, sälja och handla med Bitcoin. Vi delar även den aktuella bitcoin-kursen för att ge dig en uppskattning av valutans värde i dagsläget.

Innehåll:

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta – så kallad kryptovaluta – som funnits i lite över tio år, närmare bestämt sedan 2009.

Valutan skapades för att möjliggöra handel och överföringar mellan personer online med skillnaden att transaktionerna inte skulle gå via en tredje part, exempelvis banken. Av denna anledning kallas bitcoin för en decentraliserad och oberoende valuta.

Överföringar av bitcoins mellan användare går lika snabbt som att skicka ett meddelande på mobilen. Till skillnad från traditionella banköverföringar som vanligtvis tar timmar – ibland dagar – sker överföringar med bitcoin blixtsnabbt. 

👉 LÄSTIPS! 5 alternativa investeringar till börsen

Stora skillnader jämfört med traditionella valutasystem

Bitcoin-nätverket är kontrollerat av dess användare och alla transaktioner som sker registreras i en gemensam kassabok. Till skillnad från en bank får användarna dock vara helt anonyma.

Ytterligare en viktig skillnad är att du som ägare av bitcoins har full kontroll över dina egna tillgångar. Normalt sett hanterar banken samtliga överföringar, men överföringar med bitcoins kontrolleras inte av en tredje part.

När du till exempel handlar med ditt bankkort är det kopplat till ditt privata konto där en viss summa pengar finns tillgänglig. Dessa pengar är inte direkt sammankopplade med ett objekt som har ett värde, till exempel en guldtacka, utan är egentligen bara siffror som banken lovat dig att du ska tillgång till i form av pengar.

Därmed har du egentligen ingen kontroll över dessa, utan du behöver alltid gå via banken innan du kan göra en transaktion.  

Bitcoin är, trots sin digitala form, istället mycket mer likt att faktiskt äga ett reellt värdeobjekt. Du har kontroll över dina bitcoins som du har kontroll över en guldtacka. Dessutom behöver du inte förlita dig på att en tredje part ska ge dig tillåtelse att utföra transaktioner.

I likhet med guld är också antalet bitcoin i världen begränsat. Medan det alltid är möjligt att trycka mer pengar (med inflation som följd) får det enligt reglerna aldrig finnas mer än 21 miljoner bitcoins. För bitcoin är istället målet att inflationen ska krympa så mycket som möjligt tills att den till slut når 0.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att Bitcoin är:

 • En helt och hållet global valuta som tillåter blixtsnabba överföringar.
 • Ett oberoende betalningssystem utan inblandning av banker.
 • Anonymt för användare, men redovisar alla transaktioner.
 • Decentraliserat, vilket innebär att tredjeparter kan inte påverka valutan.
 • Skyddat mot inflation, då det går inte att ”trycka” nya Bitcoins över en viss gräns som det gör med pengar.

Så hur gör man för att börja använda bitcoins? Det ska vi titta närmare på i nästa stycke. 

bitcoin mining

Skaffa en bitcoin-plånbok

Steg ett för att börja handla med bitcoins är att skaffa en bra bitcoin-plånbok. Detta är en digital lagringsplats som du behöver ha för att kunna skicka och ta emot dina tillgångar i form av kryptovaluta.

I din plånbok kommer också din privata och din publika nyckel att förvaras, det vill säga din e-postadress och ditt lösenord. Plånboken kan vara tillgänglig via en app, i din dator eller som en hårdvaruplånbok.

Det sistnämnda alternativet är det allra säkraste eftersom du i detta fall lagrar dina känsliga uppgifter på en fysisk enhet, vilket minskar risken för kapning och virus. Det är betydligt enklare att kapa en app eller en datorplånbok eftersom dessa ständigt är uppkopplade till internet.

Tänk på att hålla noggrann koll på din bitcoin-plånbok eller kodnyckel. Skulle du tappa den kommer du nämligen att förlora alla dina tillgångar. Detta hände britten James Howell som råkade kasta bort sin hårddisk innehållande 7 500 bitcoins – vilket idag motsvarar över 800 miljoner kronor.

Här är några exempel på populära hårdvaruplånböcker:

 • Trezor
 • Ledger
 • Coldcard

Tycker du dock att det verkar lite väl dyrt att skaffa en hårdvaruplånbok finns det många prisvärda mjukvarualternativ tillgängliga, bland annat:

 • Coinbase Wallet
 • Blockstream Green
 • Breez

Köpa bitcoin (steg för steg)

När du bestämt dig en plånbok är det hög tid att köpa bitcoins, vilket du kan göra på flera olika sätt. Allra vanligast är dock att köpet sker på en marknad i utbyte mot en traditionell valuta, till exempel amerikanska dollar, svenska kronor eller euro.

Några populära handelsplatser för bitcoin är:

Köp bitcoins i 4 steg

 1. Registrera ett konto. Det första du behöver göra är att hitta en passande plattform och registrera ett konto med dina personliga uppgifter.
 2. Sätt in pengar. Nästa steg är att göra en insättning av den valuta du vill köpa bitcoin med.
 3. Köp bitcoins. När du väl har pengarna på ditt konto behöver du bara gå in och köpa det antal bitcoins du är intresserad av.
 4. För över tillgångarna till din plånbok. Du bör aldrig låta dina bitcoins vara vilande på handelsplatsen. Genom att överföra dem till din plånbok kan du säkra dina tillgångar och minskar risken att förlora dem, till exempel om plattformen skulle läggas ner.

Vad kostar bitcoins?

Att köpa bitcoin är mycket likt att köpa aktier på börsen. Med tanke på bitcoin-kursens höga volatilitet kan den liknas vid att investera pengar i en hypad startup snarare än ett större bolag som ger låg, men regelbunden avkastning. 

Detta är dock inte så konstigt med tanke på att bitcoin fortfarande är ett relativt nytt fenomen som dessutom fortfarande håller på att växa. Precis som på aktiemarknaden kan det då uppstå ”bubblor” där bitcoin-kursen stiger och stiger tills den plötsligt spricker och dalar rejält.

Om du vill handla med bitcoin bör du alltså räkna med att det, åtminstone i nuläget, är en relativt riskfylld investering. I takt med att valutan växer sig större och starkare kommer dock kursen högst sannolikt att stabilisera sig.

Nedan kan du se den nuvarande bitcoin-kursen.

Som du ser går kurvan ständigt upp och ned. Så här har dock utveckligen för kryptovalutan sett ut sedan den introducerades, det vill säga för drygt 10 år sedan (se bild nedan).

Källa: Coindesk.com

När stiger bitcoin-kursen?

Det är minst lika svårt att förutse bitcoin-kursens svängningar som det är att förutspå vad som ska hända på börsen framöver. Det finns dock de som försöker göra just det och precis som på börsen använder de sig av teknisk analys.

👉 TIPS! CryptoRunner.com ger dig en enkel och detaljerad överblick som visar aktuell bitcoin-kurs och mer.

Sedan 2013 har kursen stigit, men med regelbundna dippar. Den som köpte många bitcoins 2013 är säkerligen nöjd med sin affär. Den som däremot köpte mycket på toppen 2017 har fått svettas betydligt mer, då kursen ännu inte nått upp till samma nivåer igen.

Precis som på aktiemarknaden styrs också kursen av ”traders”. När det råder besvikelse eller oro över bitcoins kursutveckling är det många som säljer, vilket leder till en dalande kurs. Råder istället optimism och framtidstro stiger kursen.

Hur blir bitcoins pengar?

I många länder är kryptovalutor som bitcoin fortfarande inte erkända som riktiga valutor. Istället väljer man att värdera dem som råvaror, precis som guld eller silver.

Till skillnad mot dessa råvaror är kryptovalutor helt digitala. Samtidigt finns det ett begränsat antal bitcoins i världen och eftersom valutan uppskattas ha ett monetärt värde av människan är det faktiskt inte så långsökt att likställa bitcoin med andra råvaror.

En bitcoin ”blir” alltså pengar för att vi värderar den på det sättet. Detta betyder dock inte att du kan besöka din närmaste butik och betala det du köper med bitcoins, eller med guld för den delen.

Det är sällan fysiska affärer stödjer betalningar med bitcoins, men det finns faktiskt en del onlinebutiker som gör det. I dessa fall räknas bitcoins emellertid som en riktig valuta och betalning sker via din bitcoin-plånbok.

Även om det finns de som använder bitcoins i betalsyfte är den allra vanligaste anledningen att äga bitcoins idag densamma som med aktier; att de ska stiga i värde och ge god avkastning.

Vill du växla dina Bitcoins till pengar säljer du dem i regel helt enkelt på marknaden. Du kan även sälja dem till privatpersoner i utbyte mot någon av de traditionella valutorna.  

Summering

Det här må vara slutet av den här introduktionen till bitcoins, men bara början på din resa in i kryptovalutans fantastiska värld.

Nu när du lärt dig grunderna kan du enklare gå vidare och göra dina första investeringar i valutan. Kom dock ihåg att det alltid finns mer att lära och att bitcoin fortfarande är en relativt ung teknologi som kommer utvecklas och förbättras med tiden.

Det är svårt att sia om hur framtiden för bitcoin och andra kryptovalutor kommer att se ut. Det vi dock vet säkert är att antalet bitcoin-plånböcker idag ligger på över 50 miljoner och marknaden för kryptovalutor som helhet växer i rasande takt.

FAQ

Vad är bitcoin?   

Bitcoin är en digital valuta (så kallad kryptovaluta) som introducerades för drygt 10 år sedan. Genom att använda bitcoins kan du göra snabba och säkra överföringar utan iblandning av en tredje part, exempelvis banken. Överföringar med bitcoins är dessutom helt anonyma.

Hur kan man köpa bitcoin? 

Det enklaste sättet att köpa bitcoins är genom att skapa ett konto på en specifik handelsplats för bitcoins, till exempel Etoro eller Safello. Här sätter du helt enkel in pengar i valfri valuta som du sedan använder för att köpa bitcoins.

Hur mycket är en bitcoin värd?

Med dagens kurs (oktober 2020) är en bitcoin värd 11 351 euro, vilket motsvarar cirka 117 675 kronor. Hos Coinbase.com kan du se den aktuella kursen.

Vad är bitcoin mining?

Bitcoin mining är ett begrepp för när nya bitcoins skapas. När nya transaktioner samlas, granskas och bekräftas får de en plats i ett nytt block i blockkedjan och varje gång ett nytt block skapas, skapas även nya bitcoins.

I dagsläget genereras 12,5 bitcoins per block och det skapas omkring sex nya block i timmen, dock halveras denna siffra ungefär var fjärde år. Den som lyckas skapa blocket får samtliga bitcoins, därav liknelsen med så kallad ”gold mining” (guldgrävning).

Visste du att…
Bitcoin-mining kräver en hel del energi. I dagsläget gör världens miners av med mer energi än hela Danmark.

Hur mycket tjänar man på bitcoin mining?

Hur mycket du kan tjäna på bitcoin mining varierar beroende på en rad olika faktorer, framför allt mängden tid du har möjlighet att lägga på processen samt vilken programvara du använder dig av.

I början av 2019 gav varje block omkring 372 000 kronor, men generellt sett är denna form av ”guldgrävning” inte särskilt lönsamt.

Bitcoin Code – vad är det?

Bitcoin Code är en automatiserad handelsplats – en så kallad kryptorobot – för dig som vill handla med bitcoins utan mänsklig inbladning. Plattformen har snabbt blivit populär eftersom den utlovar en framgångstakt på över 80 procent.  

Syftet med plattformen är att mjukvaran ska med hjälp av AI ska kunna förutsäga åt vilket håll bitcoin-kursen kommer att gå. Därefter är dess uppgift att köpa när kursen är låg och sälja när kursen är hög.

OBS! Tänk på att alla typer av investeringar innebär en risk. Investera därför aldrig mer än du har råd med.

Hur betalar man med bitcoin?

Det enklaste sättet att betala med kryptovalutan är via en mobil plånbok. Via denna plånbok kan du göra betalningar på exempelvis restauranger och butiker som stödjer bitcoin-betalningar. Ha dock i åtanke att det fortfarande är relativt få företag som accepterar betalningar med denna kryptovaluta.

Hur mycket är en bitcoin värd i SEK?  

I dagsläget är 1 bitcoin = 117 675 SEK.

Previous

Momsavdrag: Vad kan jag köpa på företaget?

Är Google Ads fortfarande bäst?

Next

Lämna en kommentar