Köpa Bitcoin (och Bitcoin-kurs)

Uppdaterad: | ,

Bitcoin är en kryptovaluta som genom peer-to-peer-teknik kopplar ihop hela världen och möjliggör värdeöverföringar i ett anonymt och oberoende system. Idag väljer många att investera i bitcoins eftersom det ger god avkastning till skillnad från bankernas traditionella sparkonton.

I denna guide till Bitcoin kommer du att lära dig mer om hur gör för att köpa, sälja och handla med Bitcoin. Vi delar även den aktuella bitcoin-kursen för att ge dig en uppskattning av valutans värde i dagsläget.

Innehåll:

Vad är Bitcoin?
Stora skillnader jämfört med traditionella valutasystem
Populär, men begränsad valuta
Skaffa en bitcoin-plånbok
Köpa bitcoin (8 steg)
5 populära handelsplattformar
Vad kostar bitcoins? (kurs)
När stiger bitcoin-kursen?
Hur blir bitcoins pengar?
Vanliga frågor & svar

Vi rekommenderar:

Världens största plattform för investeringar i kryptovalutor med miljontals användare över hela världen. Att öppna ett konto är snabbt och enkelt och du behöver inte betala några ärende- eller förvaltningsavgifter.

OBS! 67% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör. Du bör överväga om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.


Vad är Bitcoin?

Bitcoin är en digital valuta – så kallad kryptovaluta – som funnits i lite över tio år, närmare bestämt sedan 2009.

Valutan skapades för att möjliggöra handel och överföringar mellan personer online med skillnaden att transaktionerna inte skulle gå via en tredje part, exempelvis banken. Av denna anledning kallas bitcoin för en decentraliserad och oberoende valuta.

Överföringar av bitcoins mellan användare går lika snabbt som att skicka ett meddelande på mobilen. Till skillnad från traditionella banköverföringar som vanligtvis tar timmar – ibland dagar – sker överföringar med bitcoin blixtsnabbt. 

Läs ävenSå fungerar kryptovalutor

Stora skillnader jämfört med traditionella valutasystem

Bitcoin-nätverket är kontrollerat av dess användare och alla transaktioner som sker registreras i en gemensam kassabok. Till skillnad från en bank får användarna dock vara helt anonyma.

Ytterligare en viktig skillnad är att du som ägare av bitcoins har full kontroll över dina egna tillgångar. Normalt sett hanterar banken samtliga överföringar, men överföringar med bitcoins kontrolleras inte av en tredje part.

När du till exempel handlar med ditt bankkort är det kopplat till ditt privata konto där en viss summa pengar finns tillgänglig. Dessa pengar är inte direkt sammankopplade med ett objekt som har ett värde, till exempel en guldtacka, utan är egentligen bara siffror som banken lovat dig att du ska tillgång till i form av pengar.

Därmed har du egentligen ingen kontroll över dessa, utan du behöver alltid gå via banken innan du kan göra en transaktion.  

Bitcoin är, trots sin digitala form, istället mycket mer likt att faktiskt äga ett reellt värdeobjekt. Du har kontroll över dina bitcoins som du har kontroll över en guldtacka. Dessutom behöver du inte förlita dig på att en tredje part ska ge dig tillåtelse att utföra transaktioner.

I likhet med guld är också antalet bitcoin i världen begränsat. Medan det alltid är möjligt att trycka mer pengar (med inflation som följd) får det enligt reglerna aldrig finnas mer än 21 miljoner bitcoins. För bitcoin är istället målet att inflationen ska krympa så mycket som möjligt tills att den till slut når 0.

Sammanfattningsvis kan vi alltså konstatera att Bitcoin är:

  • En helt och hållet global valuta som tillåter blixtsnabba överföringar.
  • Ett oberoende betalningssystem utan inblandning av banker.
  • Anonymt för användare, men redovisar alla transaktioner.
  • Decentraliserat, vilket innebär att tredjeparter kan inte påverka valutan.
  • Skyddat mot inflation, då det går inte att ”trycka” nya Bitcoins över en viss gräns som det gör med pengar.

Så hur gör man för att börja använda bitcoins? Det ska vi titta närmare på i nästa stycke. 

Skaffa en bitcoin-plånbok

Steg ett för att börja handla med bitcoins är att skaffa en bra bitcoin-plånbok. Detta är en digital lagringsplats som du behöver ha för att kunna skicka och ta emot dina tillgångar i form av kryptovaluta.

I din plånbok kommer också din privata och din publika nyckel att förvaras, det vill säga din e-postadress och ditt lösenord. Plånboken kan vara tillgänglig via en app, i din dator eller som en hårdvaruplånbok.

Det sistnämnda alternativet är det allra säkraste eftersom du i detta fall lagrar dina känsliga uppgifter på en fysisk enhet, vilket minskar risken för kapning och virus. Det är betydligt enklare att kapa en app eller en datorplånbok eftersom dessa ständigt är uppkopplade till internet.

Tänk på att hålla noggrann koll på din bitcoin-plånbok eller kodnyckel. Skulle du tappa den kommer du nämligen att förlora alla dina tillgångar. Detta hände britten James Howell som råkade kasta bort sin hårddisk innehållande 7 500 bitcoins – vilket idag motsvarar över 2 miljarder kronor.

Här är några exempel på populära hårdvaruplånböcker:

  • Trezor
  • Ledger
  • Coldcard
bitcoin-plånbok

Tycker du dock att det verkar lite väl dyrt att skaffa en hårdvaruplånbok finns det många prisvärda mjukvarualternativ tillgängliga, bland annat:

  • Coinbase Wallet
  • Blockstream Green
  • Breez

8 enkla steg att köpa bitcoin

Intresset för bitcoins är stort, men för nybörjare kan det kännas krångligt att komma igång och faktiskt köpa valutan. Här kan du nämligen gå tillväga på flera olika sätt.  

För att göra det enklare för dig har vi skapat en steg-för-steg-guide som hjälper dig när du ska köpa bitcoins. Den är särskilt anpassad för dig som är nybörjare och vill lära dig mer om hur köpprocessen ser ut.

Det finns många handelsplatser på marknaden. CryptoRunner.com är en jämförelsetjänst som hjälper dig välja bäst handelsplats för bitcoin och kryptovalutor. På deras webbplats lär du dig allt om att köpa bitcoins och mycket mer.

Steg 1: Riskstrategi och handelsplan

När du investerar i bitcoin är det viktigt att vara medveten om att du både kan tjäna och förlora pengar. Likt andra finansiella investeringar finns det alltid en viss risk. Precis som aktier och fonder kan bitcoin både öka och minska i värde.

Den volatila kursen gör bitcoin till en betydligt mer attraktiv investeringsform för personer som vill ha hög risk. Uppsidan lockar, men självklart är det viktigt att vara medveten om risken att förlora en viss del av – eller till och med hela- investeringen.

Det kan vara en god idé att fundera på en riskstrategi och handelsplan innan du börjar investera i bitcoin. Att lära dig att hantera och förhålla dig till risk är avgörande för att lyckas med affärerna. Med en tydlig plan minskar du risken att blanda in känslor.

Det kan vara bra att ställa dig själv följande frågor innan du väljer att köpa bitcoin:

  1. Vad är målet med investeringen? Sätt alltid upp realistiska mål.
  2. Hur stor risk är du villig att ta? Bitcoin är en riskfylld investering. Är du en person gillar att ta höga risker eller föredrar du större trygghet?
  3. Hur mycket kapital har du råd att riskera? Fråga dig även hur mycket kapital du har råd att riskera vid varje köp. Klarar din privatekonomi av en eventuell förlust?
  4. Hur ser din placeringshorisont ut?

Steg 2: Jämför handelsplatser

När du bestämt dig för att investera i bitcoin är det dags att välja en passande handelsplats. Du kommer snart att märka att det finns hundratals handelsplatser att välja mellan. Några av de populäraste handelsplatser för bitcoin är:

  • Binance
  • BTCSWE
  • eToro
  • Coinbase
  • Safello

Ta gärna hjälp av en jämförelsetjänst som inriktar sig på att jämföra olika handelsplattformar för bitcoinhandel. Det kan även vara en god idé att läsa plattformens kundomdömen för att ta reda på vad användarna själva tycker.

Steg 3: Bestäm hur du vill använda dina bitcoins

Nu är det dags att fundera över hur du vill använda dina bitcoins. Det är viktigt att analysera ditt behov eftersom det påverkar nästa steg i processen.

Generellt sett finns det två alternativ när det kommer till kryptovalutor:

  • Handla med bitcoin. Vill du investera i bitcoins för att ha möjlighet att tjäna pengar vid en eventuell prisuppgång, men inte använda dem i transaktioner? Är målet att investera kortsiktigt och kunna göra snabba affärer? Om det här alternativet stämmer in på dig kan du gå vidare till steg 4.
  • Köpa bitcoins. Vill du äga riktiga bitcoins för att även kunna använda dem i transaktioner? Planerar du att investera långsiktigt? Om det här alternativet stämmer in på dig går du till steg 5.

Steg 4: Handla med bitcoin

Om du enbart är ute efter prisexponeringen, men inte nödvändigtvis vill använda bitcoins i transaktioner bör du köpa certifikat med bitcoin som underliggande prisindex. Hos nätmäklare som Avanza eller Nordnet kan du köpa certifikat från XBT Provider.

Certifikatet är en syntetisk exponering mot bitcoin, vilket innebär att du inte kan kan genomföra några bitcointransaktioner. Du äger inte själva myntet, men om värdet på bitcoin förändras kommer även värdet på ditt certifikat att förändras. Med andra ord spekulerar du gällande priset på bitcoin och är exponerad mot prisförändringar.

Hos Avanza och Nordnet kan du inte köpa kryptovalutor utan enbart köpa certifikat där kryptovalutan är den underliggande tillgången. Därmed kan bitcoin-certifikatet liknas vid handel av aktier och fonder. Du betalar courtage för handel samt en årlig administrationsavgift, men du äger inga bitcoins.

Fördelen med den här typen av bitcoininvestering är att du slipper äga en plånbok. Istället har du ditt certifikat i ett investeringssparkonto (ISK) eller i en vanlig depå. Om du inte har en depå hos en nätmäklare kan du enkelt skaffa det med hjälp av mobilt BankID, en process som sällan tar mer än några minuter.

Den här typen av investering passar framför allt personer som vill investera kortsiktigt i bitcoin. På XBT Providers hemsida kan du läsa mer om hur certifikatet fungerar. Hos Avanza och Nordnet kan du dessutom se certifikatets historiska utveckling.

Steg 5: Förbered dig för köp av bitcoins

Har du en lång placeringshorisont och tror att bitcoin är framtidens betalningsmedel? Är du ute efter prisexponeringen och vill äga bitcoins för att göra transaktioner? Då passar det bättre att köpa “riktiga” bitcoins istället för ett certifikat. Även personer med kort placeringshorisont, men med stor kunskap kan köpa bitcoins.

Steg 6-8 beskriver processen att köpa riktiga bitcoins. Det sker via en handelsplattform och du förvarar dina bitcoins i en digital plånbok. Målsättningen med denna typ av investering är att dina bitcoins ska öka i värde. På så sätt kan du sälja dem till ett högre pris i framtiden.

Det är viktigt att komma ihåg att den här processen är mer avancerad än att köpa certifikat från XBT Provider på börsen. Den kräver noggranna förberedelser och kunskap om hur kryptovalutor som bitcoins fungerar.

Steg 6: Skapa en digital plånbok

Om du inte redan har en digital plånbok är det dags att skaffa en nu. En bitcoin-plånbok är en digital lagringsplats där du förvarar dina tillgångar. Plånboken har en unik adress som du använder för att skicka bitcoins.

Det finns många olika plånböcker att välja bland. Vilken som passar dig bäst beror på ett antal olika faktorer, bland annat hur stort belopp du vill investera samt hur snabbt och ofta du vill kunna köpa och sälja.

  • En onlineplånbok passar dig som ofta vill kunna transaktioner med mindre belopp, det vill säga mindre än 10 000 kronor.
  • En offlineplånbok passar dig som vill köpa och sälja bitcoins för över 10 000 kronor. Vissa anser det här alternativet är säkrare, men det råder delade meningar om det.

Steg 7: Köp bitcoins

Nu har du äntligen kommit till steget där det är dags att köpa bitcoins. Själva köpprocessen kan brytas ned i ytterligare fyra steg:

  1. Registrera ett konto. Börja med att skapa ett konto på den handelsplats som du valde i steg 2.
  2. Sätt in pengar i den valuta du vill köpa bitcoin med. Det vanligaste är att köpet av bitcoin sker i utbyte mot en traditionell valuta, exempelvis kronor, dollar eller euro.
  3. Köp bitcoins. När pengarna är inne på kontot kan du enkelt köpa bitcoins. Välj det antal som du vill ha och betala.
  4. För över dina bitcoins till din digitala plånbok. Dina bitcoins är dina tillgångar och i din plånbok är de betydligt säkrare än på handelsplatsen.

Steg 8: Spendera, behåll eller sälj

Som bitcoinägare kan du själv välja vad du vill göra med dina tillgångar. Du kan antingen spendera valutan i butiker som accepterar dem som betalningsmedel eller sälja den på samma handelsplats där du köpte dem. Självklart kan du även behålla dina bitcoins i väntan på att de ska öka i värde.

Oavsett vad du väljer att göra med dina bitcoins är det viktigt att du fortsätter hålla dig uppdaterad om vad som händer på marknaden. Var framför allt uppmärksam på prisutvecklingen samt hur lagstiftningen utvecklas. Detta påverkar nämligen värdet på dina tillgångar. 

5 populära handelsplattformar

Nedan ska vi titta närmare på fem av marknadens mest populära plattformar för handel med bitcoins och andra kryptovalutor.

1. BTCSWE: Köp bitcoin med Swish

BTCSWE är ett relativt nystartat svenskt företag som är en spännande utmanare till de stora aktörerna på kryptomarknaden. Genom att förenkla köpprocessen och pressa priserna har BTCSWE snabbt blivit en spelare att räkna med.

Plattformen erbjuder en utmärkt kundsupport som går att kontakta både via mejl och live-chatt. Om du är nybörjare kan det kännas extra tryggt att kunna ställa frågor under hela registrering- och köpprocessen. Hos BTCSWE kan du lita på att du får snabbare svar på dina frågor än hos de stora aktörerna.

BTCSWE stoltserar med sin enkla köpprocess samt Sveriges lägsta avgifter. Avgiften är 4,5 procent, vilket dock är ganska högt jämfört med många internationella plattformar.

En fördel är att du kan betala med Swish, vilket gör både registrering- och köpprocessen extra snabb. Inom en timme har du dina bitcoins i din plånbok. Minimibeloppet är 500 SEK och maxbeloppet är 50 000 SEK.

BTCSWE ägs av Snowlab AB som är svenskt aktiebolag med huvudkontor i Stockholm. Bolaget är registrerat hos Finansinspektionen och erbjuder en trygg plattform som skyddas av ett KYT-system.

Fördelar:Nackdelar:
Svensk sajtRelativt lågt maxbelopp
Du kan betala med Swish och Mobilt BankIDHög avgift jämfört med internationella aktörer
Sveriges lägsta avgift
Snabb och hjälpsam support
Ingen registrering krävs

2. eToro: En av världens största handelsplattformar

Israeliska eToro är en av världens största och mest populära plattformar för handel med bitcoins. Här kan du även handla med andra kryptovalutor, aktier, valutakurser, råvaror, index och mycket mer.

Plattformen grundades redan 2007, vilket gör den till en av de äldsta plattformarna i branschen. Sedan 2018 erbjuder eToro dessutom sin helt egna digitala plånbok för kryptovalutor.

eToro har genom åretn utsetts till bäst i test i många internationella jämförelser. Även bland svenska investerare är sajten populär. En anledning till detta är att den passar både för nybörjare och experter. Nybörjare hittar till exempel massor med tips och guidning på plattformen. Dessutom är supporten öppen dygnet runt och gör sitt bästa för att svara på frågor omgående.

Att hitta på hemsidan är enkelt tack vare den tydliga navigeringen. Det är minst lika enkelt att komma igång med din kryptohandel. Det tar cirka 3 minuter att öppna ett konto och sajten är öppen för handel dygnet runt. Det går dessutom minst lika bra att köpa bitcoins eToros egen app.

Plattformen har hyllats extra för att den erbjuder många säkra betalningsmetoder. Faktum är att eToro anses vara en av de tryggaste tjänsterna på nätet för kryptohandel.

OBS! 67% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör. Du bör överväga om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Fördelar:Nackdelar:
Mycket snabbt och enkelt att öppna ett kontoMinsta insättning är 2000 SEK
Erbjuder många betalningsmetoder
Öppet för handel dygnet runt, alla dagar i veckan
Populär bland svenska investerare, nybörjare som experter
Låga avgifter
Kundsupport dygnet runt

3. Coinbase: Pålitlig pionjär

Amerikanska Coinbase är en av de första handelsplatserna för bitcoin någonsin. Sedan starten 2012 har bolaget vuxit till en av världens största plattformar med över 30 miljoner användare. Idag anses sajten vara en av de mest pålitliga platserna för den som vill köpa och sälja bitcoin.

Coinbase är en reglerad handelsplats som även erbjuder sin egna digitala plånbok. Därmed kan du både köpa och förvara dina tillgångar på ett säkert sätt på ett och samma ställe.

Jämfört med andra plattformar har Coinbase något högre avgifter, men många väljer ändå att använda tjänsten eftersom de har så pass gott rykte. Bolagets långa erfarenhet i branschen gör att de kan erbjuda sina användare värdefull information och hjälpsam service. 

Plattformen anses vara särskilt bra för personer som aldrig handlat med kryptovalutor tidigare. Nybörjare kan enkelt navigera på sajten och att komma igång tar inte mer än några minuter. Du når dessutom deras kundtjänst enkelt via live-chatten eller sociala medier. Coinbase har även en mycket informativ FAQ där du hittar snabba svar på enklare frågor.

Ett konto hos Coinbase ger dig även tillgång till en rad andra tjänster som företaget erbjuder, exempelvis Coinbase Earn, Coinbase Wallet och Coinbase Pro.

Fördelar:Nackdelar:
En av världens största bitcoinplattformarRelativt höga transaktionsavgifter
Pålitlig och säkerFärre kryptovalutor än hos konkurrenterna
Live-chatt och utförlig FAQFinns ingen svensk version
Bra för nybörjare
Egen digital plånbok
Snabb verifiering

4. Safello: Lättanvänd svensk tjänst för mindre belopp

Svenska Safello har sedan starten 2013 lyckats etablera sig som en seriös plattform för kryptohandel. Sajten är en renodlad kryptoväxlare, vilket innebär att du köper och säljer dina bitcoins direkt från Safello, inte från andra användare.

Plattformen har framför allt hyllats för att vara mycket enkel att använda – på mindre än tre minuter kan du registrera dig och börja köpa bitcoin. Eftersom det är en svensk hemsida sker verifieringen dessutom med mobilt BankID och det finns möjlighet att betala med Swish. Den snabba registrerings- och transaktionsprocessen är två av Safellos främsta styrkor.

Avgifterna varierar mellan 2 – 7 procent beroende på vilken typ av transaktion det rör sig om. Priserna är normala jämfört med andra svenska sajter, men relativt höga jämfört med några av de internationella aktörerna.

Sedan sommaren 2020 erbjuder Safello dock ett premiumkonto som ger dig lägre transaktionsavgifter på 2 procent och personlig service.

Safello AB är ett svenskt bolag som är registrerat hos Finansinspektionen. Plattformen följer svenskt regelverk för valutahandel och anses därför vara mycket säker.

Fördelar:Nackdelar:
Svensk och lättanvänd plattformHöga avgifter
Snabb registrering med mobilt BankIDBegränsat utbud av kryptovalutor
Snabba transaktionerIngen möjlighet att förvara bitcoin på plattformen
Erbjuder betalning med Swish
Enkelt att föra över pengar direkt från mobilen
Kundsupport på svenska

5. Binance: Billigt val för småsparare & experter

Kinesiska Binance grundades 2017 och har sedan dess vuxit till den största handelsplatsen för kryptovalutor, inklusive bitcoin. Idag är plattformen tillgänglig i över 170 länder och sedan 2020 går det även att göra insättningar i svenska kronor.

Den minsta insättningen hos Binance är 10 USD, vilket är betydligt lägre än hos många andra plattformar. Därmed är Binance ett bra val för småsparare.

Trots att det är en avancerad handelsplattform är den mycket enkel att använda. Sajten är användarvänlig och erbjuder mycket information, vilket gör att den även passar nybörjare. De flesta rekommenderar dock att du har en del kunskap om bitcoin för att använda Binance.

Det finns inget krav på att du måste göra en insättning efter att du registrerat ett konto hos Binance. Detta ger nya användare möjlighet att lära känna sajten i lugn och ro innan de bestämmer sig.

Ytterligare en fördel med Binance är att plattformen erbjuder en egen plånbok för kryptovalutor som är mycket säker att använda.

Fördelar:Nackdelar:
Mycket låg minsta insättningFinns inte på svenska
Låg avgift på endast 0,1%Ingen kundtjänst på svenska
Gratis överföringar Inte det bästa valet för dig som är nybörjare
Möjlighet att göra insättningar i SEK
Erbjuder egen plånbok för kryptovalutor
Många säkerhetsfunktioner, exempelvis två-faktorsautentisering
Öppet dygnet runt

Vad kostar bitcoins?

Att köpa bitcoin är mycket likt att köpa aktier på börsen. Med tanke på bitcoin-kursens höga volatilitet kan den liknas vid att investera pengar i en hypad startup snarare än ett större bolag som ger låg, men regelbunden avkastning.

You have not selected any currencies to display

Detta är dock inte så konstigt med tanke på att bitcoin fortfarande är ett relativt nytt fenomen som dessutom fortfarande håller på att växa. Precis som på aktiemarknaden kan det då uppstå ”bubblor” där bitcoin-kursen stiger och stiger tills den plötsligt spricker och dalar rejält.

Om du vill handla med bitcoin bör du alltså räkna med att det, åtminstone i nuläget, är en relativt riskfylld investering. I takt med att valutan växer sig större och starkare kommer dock kursen högst sannolikt att stabilisera sig.

Som du ser går kurvan ständigt upp och ned. Så här har dock utveckligen för kryptovalutan sett ut sedan den introducerades, det vill säga för drygt 10 år sedan (se bild nedan).

utveckligen för kryptovalutan sett ut sedan den introducerades
Källa: Coindesk.com

När stiger bitcoin-kursen?

Det är minst lika svårt att förutse bitcoin-kursens svängningar som det är att förutspå vad som ska hända på börsen framöver. Det finns dock de som försöker göra just det och precis som på börsen använder de sig av teknisk analys.

Sedan 2013 har kursen stigit, men med regelbundna dippar. Den som köpte många bitcoins 2013 är säkerligen nöjd med sin affär. Den som däremot köpte mycket på toppen 2017 har fått svettas betydligt mer, då kursen ännu inte nått upp till samma nivåer igen.

Precis som på aktiemarknaden styrs också kursen av ”traders”. När det råder besvikelse eller oro över bitcoins kursutveckling är det många som säljer, vilket leder till en dalande kurs. Råder istället optimism och framtidstro stiger kursen.

Läs även: Ethereum Kurs & Köpguide

Hur blir bitcoins pengar?

I många länder är kryptovalutor som bitcoin fortfarande inte erkända som riktiga valutor. Istället väljer man att värdera dem som råvaror, precis som guld eller silver.

Till skillnad mot dessa råvaror är kryptovalutor helt digitala. Samtidigt finns det ett begränsat antal bitcoins i världen och eftersom valutan uppskattas ha ett monetärt värde av människan är det faktiskt inte så långsökt att likställa bitcoin med andra råvaror.

En bitcoin ”blir” alltså pengar för att vi värderar den på det sättet. Detta betyder dock inte att du kan besöka din närmaste butik och betala det du köper med bitcoins, eller med guld för den delen.

Det är sällan fysiska affärer stödjer betalningar med bitcoins, men det finns faktiskt en del onlinebutiker som gör det. I dessa fall räknas bitcoins emellertid som en riktig valuta och betalning sker via din bitcoin-plånbok.

Även om det finns de som använder bitcoins i betalsyfte är den allra vanligaste anledningen att äga bitcoins idag densamma som med aktier; att de ska stiga i värde och ge god avkastning.

Vill du växla dina Bitcoins till pengar säljer du dem i regel helt enkelt på marknaden. Du kan även sälja dem till privatpersoner i utbyte mot någon av de traditionella valutorna.  

Summering

Det här må vara slutet av den här introduktionen till bitcoins, men bara början på din resa in i kryptovalutans fantastiska värld.

Nu när du lärt dig grunderna kan du enklare gå vidare och göra dina första investeringar i valutan. Kom dock ihåg att det alltid finns mer att lära och att bitcoin fortfarande är en relativt ung teknologi som kommer utvecklas och förbättras med tiden.

Det är svårt att sia om hur framtiden för bitcoin och andra kryptovalutor kommer att se ut. Det vi dock vet säkert är att antalet bitcoin-plånböcker idag ligger på över 50 miljoner och marknaden för kryptovalutor som helhet växer i rasande takt.

Läs ävenHär är 5 alternativa investeringar till börsen

Vanliga frågor & svar

Vad är bitcoin?   

Bitcoin är en digital valuta (så kallad kryptovaluta) som introducerades för drygt 10 år sedan. Genom att använda bitcoins kan du göra snabba och säkra överföringar utan iblandning av en tredje part, exempelvis banken. Överföringar med bitcoins är dessutom helt anonyma.

Hur kan man köpa bitcoin? 

Det enklaste sättet att köpa bitcoins är genom att skapa ett konto på en specifik handelsplats för bitcoins, till exempel Etoro eller Safello. Här sätter du helt enkel in pengar i valfri valuta som du sedan använder för att köpa bitcoins.

Hur mycket är en bitcoin värd?

Med dagens kurs (mars 2024) är en bitcoin värd cirka 642 140 kronor.

Vad är bitcoin mining?

Bitcoin mining är ett begrepp för när nya bitcoins skapas. När nya transaktioner samlas, granskas och bekräftas får de en plats i ett nytt block i blockkedjan och varje gång ett nytt block skapas, skapas även nya bitcoins.

I dagsläget genereras 12,5 bitcoins per block och det skapas omkring sex nya block i timmen, dock halveras denna siffra ungefär var fjärde år. Den som lyckas skapa blocket får samtliga bitcoins, därav liknelsen med så kallad ”gold mining” (guldgrävning).

Visste du att bitcoin-mining kräver en hel del energi? I dagsläget gör världens miners av med mer energi än hela Danmark.

Hur mycket tjänar man på bitcoin mining?

Hur mycket du kan tjäna på bitcoin mining varierar beroende på en rad olika faktorer, framför allt mängden tid du har möjlighet att lägga på processen samt vilken programvara du använder dig av.

I början av 2019 gav varje block omkring 372 000 kronor, men generellt sett är denna form av ”guldgrävning” inte särskilt lönsamt.

Bitcoin Code – vad är det?

Bitcoin Code är en automatiserad handelsplats – en så kallad kryptorobot – för dig som vill handla med bitcoins utan mänsklig inblandning. Plattformen har snabbt blivit populär eftersom den utlovar en framgångstakt på över 80 procent.  

Syftet med plattformen är att mjukvaran ska med hjälp av AI ska kunna förutsäga åt vilket håll bitcoin-kursen kommer att gå. Därefter är dess uppgift att köpa när kursen är låg och sälja när kursen är hög.

OBS! Tänk på att alla typer av investeringar innebär en risk. Investera därför aldrig mer än du har råd med.

Hur betalar man med bitcoin?

Det enklaste sättet att betala med kryptovalutan är via en mobil plånbok. Via denna plånbok kan du göra betalningar på exempelvis restauranger och butiker som stödjer bitcoin-betalningar. Ha dock i åtanke att det fortfarande är relativt få företag som accepterar betalningar med denna kryptovaluta.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 33

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Momsavdrag: Vad kan jag köpa på företaget?

Är Google Ads fortfarande bäst?

Next

Lämna en kommentar