En passiv inkomst är en inkomstkälla som inte kräver fysiskt arbete. Med andra ord är det en inkomst du får utöver din vanliga lön, om du nu har en sådan.
Om du äger en dator kan du ha hela världen som din arbetsplats. Du kan jobba var som helst – hemma, på ett café eller på stranden – och du kan dessutom skapa passiva inkomster som kan komplettera din lön.
I den här artikeln får du lära dig mer om hur en passiv inkomst fungerar. Vi delar även med oss av nio enkla tips på hur du kan skapa passiva inkomstkällor samt hur det fungerar med skatt på dessa inkomster.
Innehållsförteckning:
Vad är passiv inkomst? |
9 tips för att skapa en passiv inkomst |
Hur fungerar skatt på passiva inkomster? |
Viktigt innan du skapar en passiv inkomst |
Vanliga frågor & svar |
Här kan du skapa en passiv inkomst:
Avanza är Sveriges största plattform för aktier och fonder med Sveriges nöjdaste kunder 11 år i rad. Här kommer du igång med dina investeringar på några minuter och därefter kan du investera direkt i din mobil.
Nordnet erbjuder enkel handel med aktier och fonder. De har dessutom blivit utsedda till Årets småföretagarbank 2019. Här handlar du courtagefritt över 1 000 kronor och du får alltid support inom bara 30 sekunder.
Hos Lendify kan du investera i lån och bli din egen bank. Varje månad får du tillbaka pengar och den genomsnittliga avkastningen per år är 5 procent. Relativt låg risk jämfört med många aktier och fonder.
Tillåter dig att investera i olika typer av lån och krediter med en genomsnittlig avkastning på 13,82 procent. Varje månad får du utbetalningar till ditt konto och du kommer igång enkelt online.
Vad är passiv inkomst?
Uttrycket ”passiv inkomst” är precis vad det låter som – en inkomst du får passivt utan att behöva utföra ett fysiskt arbete. Pengarna kommer in regelbundet medan du fortsätter att leva ditt liv som vanligt, vare sig du jobbar eller driver eget.
Den största skillnaden mellan din arbetslön och passiva inkomster är att din lön försvinner så fort du avslutar ditt arbete. Din passiva inkomst kommer däremot att fortsätta rulla in som vanligt.
De flesta skaffar en eller flera passiva inkomstkällor vid sidan av sitt vanliga arbete för att dryga ut sin lön. Inkomsterna kan fungera som en buffert för oförutsedda utgifter eller som ett sätt att snabbare amortera på sitt bolån. Oavsett anledning är en eller flera extra inkomstkällor aldrig fel.
9 tips för en passiv inkomst
Idag finns det flera sätt att tjäna pengar på utan att behöva ett vanligt arbete. Nedan listar vi några populära sätt att skapa passiva inkomster.
1. Sparkonto med ränta
Den svenska styrräntan har sedan 2011 sjunkit ordentligt. Från att ligga på omkring 2 procent sjönk den till rekordlåga 0,5 procent mellan 2016 – 2019. I dagsläget (januari 2021) har den dock gått upp till 0,00 procent, vilket fortfarande är mycket lågt.
Visste du att? Styrräntan är ett verktyg som Riksbankens använder för att påverka inflation och deflation. Räntan påverkar nämligen landets in- och utlåningsräntor. En låg styrränta gör det billigare att låna pengar, men mindre förmånligt att spara. Är styrräntan hög blir det istället fördelaktigare att spara pengar jämfört med att låna.
I dagsläget är det med andra ord inte särskilt lönsamt att spara pengar på bankernas egna sparkonton. Samtidigt är det dock ett tryggare alternativ eftersom ditt kapital skyddas av den statliga insättningsgarantin.
Uppdatering: Högräntekonton förbjuds
Tidigare var det möjligt att spara på sparkonton hos finansiella bolag – till exempel Akelius Spar och 4Spar – utan insättningsgaranti. Den ökade risken för sparkunderna kompenserades med en extra hög sparränta, ibland upp emot 10 procent. Men samtidigt fanns alltid risken att förlora hela sitt sparkapital om banken skulle gå i konkurs.
Sedan 2020 har det pågått diskussioner gällande reglering av finansbolag som erbjuder högräntekonton utan statlig insättningsgaranti. Nu står det klart att denna typ av sparande ska förbjudas. Från och med 1 januari 2021 ska finansbolag som bedriver inlåning antingen ansöka om banktillstånd eller avveckla verksamheten och betala tillbaka pengarna till spararna.
Även om det sällan går att få en sparränta över 1 procent hos banken finns det fortfarande andra alternativ för dig som vill skapa en passiv inkomst i form av ränteavkastning. Du kan till exempel investera pengarna i P2P-lån (mer om det längre ner i listan).
2. Hyr ut en fastighet
Ett bra tips för att skapa en passiv inkomst är att hyra ut din bostad (eller ett rum i den), sommarstuga, förråd eller garage. På så sätt kan du få in en hel del extra pengar i månaden, framför allt om du bor i närheten av en storstad.
Du kan till exempel hyra ut ett rum till studenter eller veckopendlare. Uthyrningen kan antingen ske vecko- eller månadsvis alternativt vara långsiktig med en fast hyresgäst. Har du ett garage eller förråd på tomten kan du annonsera ut dessa som lagerlokaler eller varför inte som vinterförvaring?
Innan du hyr ut bostaden eller en del av den bör du dock skriva ett ordentligt kontrakt för att slippa missförstånd som i värsta fall kan bli kostsamma. Det finns färdiga hyreskontrakt du kan ladda ner online och anpassa med särskilda tillägg.
Tänk på att förhålla dig till föreningens stadga om du hyr ut din bostadsrätt. Informera dig om vilka regler som gäller samt hur länge du kan hyra ut i andra hand.
Passiva inkomster från uthyrning innebär också ett visst underhåll, till exempel gräsklippning, snöröjning och mindre reparationer. Många hyresvärdar kan dock sänka hyran en aning mot att hyresgästen sköter allt sådant själv. På så sätt är det möjligt att skapa helt passiva inkomster.
3. Investeringar i aktier och fonder
Att placera pengar i aktier och fonder har länge varit en populär investeringsform. Här får du möjlighet att bli delägare i företag du tror på och ta del av deras vinster. Många jobbar heltid med att sälja och köpa aktier på börsen och tjänar bra pengar på det.
TIPS! Hos InvestoRunner Sverige kan du lära dig mer om hur det fungerar att investera på börsen.
För att bli duktig på aktiehandel krävs dock både ett intresse och kunskap. Som tur är finns all information du kan tänkas behöva för att bygga upp en bra portfölj på internet. Det finns även mängder av bra böcker du kan läsa för att förbättra dina kunskaper inom området. Här är några tips:
- Köp billigt – sälj dyrt: Hur du blir miljonär på aktier av Mattias Eriksson
- Kvinnorna som äger börsen – Aktier för nybörjare av Natalie Eriksson
- Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende av Ola Lauritzson
- Aktie- och fondhandboken: Lär dig spara i aktier och fonder för en bättre privatekonomi avBjörn Wilke
Ett brinnande intresse är dock inte ett krav för att kunna tjäna pengar på börsen. Många aktiemäklare erbjuder hjälpsamma guider som hjälper dig att hitta passande investeringsmöjligheter baserat på riskklass, bransch och avgifter.
Du kan även använda dig av så kallade fondrobotar – till exempel Opti – för att förenkla dina investeringar.
Läs även: Daytrading: Så kommer du igång
4. Investera i fastigheter
Fastigheter ger utmärkta möjligheter till stabila investeringar och därmed en passiv inkomst. Byggnader är nämligen beständiga och stiger generellt sett i värde med tiden. Inkomsterna kommer i form av hyresintäkter från lägenheter eller lokaler.
I jämförelse med aktieinnehav kräver fastighetsinvesteringar dock en del arbete i form av skötsel och underhåll (om du inte anställer en fastighetsskötare förstås). Dessutom krävs ett ganska stort startkapital för att köpa själva egendomen.
Ett alternativ till att själv köpa och hyra ut fastigheter är att investera i börsnoterade fastighetsbolag, så kallade fastighetsaktier. Dessa aktier anses vara förhållandevis stabila, även i lågkonjunkturer, eftersom bolagen regelbundet får in kapital i form av hyror.
5. Starta en webbshop
Genom att starta en webbshop kan du sälja produkter som du själv är intresserad av. Idag behöver du dessutom inte utveckla produkterna själv och ansvara för ett lager. Istället kan du sälja andra företags produkter och bygga upp en webbshop bara med hjälp av din dator.
Du kan till exempel testa affiliate marketing där du marknadsför du andra företags tjänster eller produkter och tjänar provision varje gång en besökare gör ett köp. Provisionen kan antingen vara ett fast belopp eller en procent av den totala köpesumman.
Ett annat alternativ är dropshipping, en affärsmodell som går ut på att du säljer varor direkt från grossisten till slutkunden. Därmed slipper du tänka på leveranser och frakt samt betala dyra lagerkostnader. Marknadsföring av produkterna kan antingen ske via din egen e-butik eller från plattformar som exempelvis Amazon, Shopify eller Tradera.
Ha i åtanke att en webbshop kräver en del underhåll och arbete. Det kan dessutom krävas en del kapital för att komma igång med webbplatsen och marknadsföra den. Samtidigt är det ett arbete du kan utföra vart som helst i världen.
6. Sälj informationsmaterial
Har du goda kunskaper inom aktier och fonder? Kanske är du riktigt vass på bokföring eller marknadsföring? Då kan det vara en god idé att sälja dina kunskaper online för att skapa en passiv inkomst.
Informationsmaterial är något du kan sälja om och om igen, även om det förstås kan krävas en del tid och energi för att sammanställa själva produkten. Det är dessutom ett sätt att hjälpa andra samtidigt som du själv tjänar pengar.
Idag är det många entreprenörer som säljer exklusiva onlinekurser, antingen i video- eller textformat. Kunden betalar en engångskostnad och får tillgång till materialet, antingen för alltid eller under en begränsad tid.
Du kan antingen marknadsföra ditt material på en egen hemsida eller på sociala medier. Be gärna kunderna som laddat ner kursen eller e-boken om feedback för att kunna förbättra kommande produktioner.
7. Skapa en app
Att skapa en app är inte så svårt som många tror. Om du har en smart idé, saknar något på nätet eller vill förbättra en redan befintlig app är det bara att sätta igång.
Det finns massor av artiklar i ämnet och enligt Pcföralla.se kan du skapa en app på bara 15 minuter. Appen kan du sedan sälja till en appbutik och börja tjäna pengar, till exempel genom betalda nedladdningar eller reklam.
Återigen kan det krävas en del arbete i form av marknadsföring för att få människor att uppmärksamma appen. Det kan dessutom krävas en del underhåll, men om appen blir succé finns det mycket pengar att tjäna.
8. Förmedla eftertraktade tjänster
Internet saknar gränser – alla vill synas och vara tillgängliga. Utnyttja detta genom att erbjuda företag tjänster som du sedan förmedlar till andra, fast till ett lägre pris.
Ett exempel kan vara företag som är i behov av innehåll till sina sajter. Många företag som redan är etablerade på nätet söker frilansare som kan skriva texter till deras hemsidor. Kommer du i kontakt med en sådan kan du bli överöst med material att skriva om.
Därefter är det din uppgift att hitta skribenter som gör jobbet åt dig, fast till ett billigare pris. På så sätt kan du hjälpa företag att skapa bra innehåll och se till att frilansare hittar nya uppdrag samtidigt som du själv tjänar en bra slant.
Det finns dock vissa nackdelar med detta koncept. Dels kan det ara tidskrävande att agera mellanhand eftersom du behöver kommunicera med både kund och skribent. Dessutom finns alltid risken att skribenterna gör ett dåligt jobb eller att de går förbi dig och skriver direkt för hemsidan.
9. Investera i lån (P2P)
Under senare år har P2P-verksamheter blivit ett populärt alternativ till traditionella sparkonton och investeringar i aktier. P2P står för peer to peer och handlar om att företag förmedlar tjänster mellan privatpersoner.
Syftet med konceptet är att privatpersoner ska investera eget kapital som sedan fördelas i lån till andra privatpersoner. På så sätt kan låntagare utnyttja förmånliga låneprodukter samtidigt som personerna som finansierat lånet får en passiv inkomst i form av ränteavkastning.
Att investera i lån är riskfyllt eftersom det inte finns några garantier på att låntagaren kommer att betala tillbaka sin skuld. Samtidigt fördelar P2P-företaget ett mindre kapital över flera olika lån för att minimera risken. Med andra ord kommer hela ditt kapital aldrig att finansiera ett enda lån.
Hur fungerar skatt på passiva inkomster?
Alla inkomster i Sverige ska beskattas, så även de passiva. Det finns dock olika regler och skattesatser för olika typer av inkomster.
Om du investerat i aktier ska du betala en reavinstskatt som är på cirka 28 procent. Detta gör du i deklarationen genom att bifoga blanketten K4.
Investerar du via ett investeringssparkonto (ISK) betalar du ingen vanlig vinstskatt på dina utdelningar. Istället betalar du en årlig schablonskatt på ditt kapital. Schablonskatten ligger år 2021 på 0,375 procent och baseras på statslåneräntan.
När du hyr ut din bostad, rum i den eller annan lokal får du göra avdrag upp till 40 000 kronor/år. Om inkomsterna överstiger 40 000 kronor/år betalar du 30 procent i skatt på mellanskillnaden.
Läs gärna mer om hur skatt på intäkter vid uthyrning av privatbostad fungerar hos Skatteverket.
Viktigt innan du skapar en passiv inkomst
Det är klart att alla vill känna mycket pengar utan att utföra fysiskt arbete, och det är fullt möjligt. Dock finns det en del saker att tänka på innan du utforskar passiva inkomstkällor. Nedan delar vi med oss av några hjälpsamma tips.
- Varför behöver du en extra inkomst? Om det bara är din låga lön du vill dryga ut rekommenderar vi att du istället byter jobb alternativt förhandlar om din lön. Att skapa en stabil passiv inkomst kräver oftast både tid, arbete och kapital.
- Behåll ditt jobb. I början är det bra om du väntar med att säga upp dig från ditt jobb. För det första tar kan det ta lång tid innan de passiva inkomsterna börjar rulla in. Det är sällan dessa summor kommer vara särskilt höga i början. För det andra kan värdet av vissa investeringar, till exempel aktier och fonder, minska.
- En sak i taget. Koncentrera dig på en inkomstkälla i taget. Vänta och se hur den utvecklar sig och om den går bra kan det vara läge att expandera. Märker du däremot att det inte är rätt väg ska du byta strategi. Få alltid in pengar först innan du utökar antalet inkomstkällor.
- Var realist. Du kan så klart sikta högt, men var realist. Vänta inte för länge för att byta taktik, men undvik samtidigt att stressa. I verkligheten är det tyvärr få som tjänar så pass stora passiva inkomster att de kan leva enbart på dem.
Summering
Det är alltid en god idé att ha fler än en inkomstkälla. Genom att skaffa passiva inkomster kan du uppnå en större frihet och samtidigt bygga upp en buffert för framtiden. Några exempel på populära passiva inkomstkällor är aktieinvesteringar och sparkonton med hög ränta.
Innan du bestämmer dig för att investera pengar eller sätta igång med projekt som kan öka dina intäkter bör du alltid tänka en extra gång. De flesta investeringar är nämligen förknippade med risker som i värsta fall kan försämra din ekonomi istället för att förbättra den.
Vanliga frågor om passiv inkomst
En passiv inkomst är en inkomstkälla som inte kräver samma arbetsprestationer som en vanlig anställning. Du kan behöva lägga en del tid och energi på att bygga upp din passiva inkomst, men när allt kommer igång kan du öka dina intäkter utan några större ansträngningar.
Skatten varierar beroende på inkomstkälla. Vid investeringar i aktier betalar du reavinstskatt på omkring 28 procent. Investerar du via ett ISK betalar du istället en schablonskatt varje år på 0,375 procent av ditt totala kapital.
Vid uthyrning av bostad eller en del av den får du göra avdrag för inkomster upp till 40 000 kronor per år. Överstiger inkomsterna 40 000 kronor får du betala 30 procent i skatt på mellanskillnaden.
Det finns flera alternativ för dig som vill skapa en eller flera extra inkomstkällor. Du kan antingen investera i aktier och fonder för att skapa en inkomst i form av utdelning. Ett annat alternativ är att hyra ut din bostad eller en del av den. Ovan kan du läsa fler tips på hur du skapar en extra inkomst.