Så skapar du en passiv inkomst

| | ,

I mitt hemland har vi ett ordspråk som säger: ”Den som inte arbetar får ingen mat”. Och det är klart, har du inget jobb kan du inte försörja dig. Det var då det.

Idag lever vi i en helt annan värld där begreppen ”arbete” och ”arbetsplats” inte bara innefattar fysiskt jobb och kontor. Äger du en dator kan du ha hela världen som din arbetsplats. Du kan jobba var som helst – hemma, på ett café eller på stranden – och du kan dessutom skapa passiva inkomster som kan komplettera din lön.

Nedan ska vi titta närmare på vad en passiv inkomst är och varför detta är något att sträva efter. Vi ska även dela med oss av nio tips på hur du kan skapa en passiv inkomst samt hur skatten på dessa inkomster fungerar.     

Innehåll:

Vad är passiv inkomst?

Uttrycket ”passiv inkomst” är precis vad det låter som – en inkomst du får utan att behöva utföra ett fysiskt arbete. Pengarna kommer in regelbundet medan du fortsätter att leva ditt liv som vanligt.

Den största skillnaden mellan arbetslön och passiv inkomst är att din lön försvinner om du avslutar ditt arbete. Din passiva inkomst kommer däremot att fortsätta rulla in som vanligt.

De flesta skaffar en eller flera passiva inkomstkällor vid sidan av sitt vanliga arbete för att dryga ut sin lön. Dessa inkomster kan fungera som en buffert för oförutsedda utgifter eller som ett sätt att snabbare amortera på sitt bolån. Oavsett anledning är en eller flera extra inkomst aldrig fel.

passiv inkomst

Skapa passiv inkomst – 9 tips

Idag finns det flera sätt att tjäna pengar på utan att behöva ett arbete. Nedan listar vi några vanliga källor till passiva inkomster.

1. Sparkonto med ränta

Den svenska styrräntan sedan 2011 sjunkit ordentligt. Mellan 2016 – 2019 låg räntan på rekordlåga 0,5 procent och i dagsläget (oktober 2020) har den gått upp till 0,00 procent.

Graf över reporäntan mellan 2010 – 2020 Källa: Skatteverket

Visste du att? Styrräntan är ett verktyg som Riksbankens använder för att påverka inflation och deflation. Detta eftersom räntan påverkar landets in- och utlåningsräntor. En låg styrränta gör det billigare att låna pengar, men mindre förmånligt att spara. Är styrräntan hög blir det istället fördelaktigare att spara pengar jämfört med att låna.

I dagsläget är det med andra ord inte särskilt lönsamt att spara pengar på bankernas sparkonton. Det är samtidigt ett tryggare alternativ eftersom dina pengar omfattas av den statliga insättningsgarantin.

Om du däremot vill spara en passiv inkomst i form av ränteavkastning bör du istället vända dig till ett finansiella bolag som saknar insättningsgaranti. Dessa bolag erbjuder nämligen generösa inlåningsräntor då risken för sparandet är högre.

Har du dessutom möjlighet att binda pengarna under en lägre tid kan du bli erbjuden en ännu bättre ränta. Ha dock i åtanke att detta innebär en ökad risk.

2. Uthyrning av fastighet

Ett tips för att skapa en passiv inkomst är att hyra ut din bostad (eller ett rum i den), sommarstuga, förråd eller garage. Se bara till att skriva ett ordentligt kontrakt för att slippa missförstånd som i värsta fall kan bli kostsamma.

Ska du hyra ut din bostadsrätt bör du alltid förhålla dig till föreningens stadga. Informera dig om vilka regler som gäller samt hur länge du kan hyra ut i andra hand.

Bor du i en storstad kan du alltid hyra ett rum till studenter eller veckopendlare. Uthyrningen kan antingen ske vecko- eller månadsvis alternativ vara långsiktig med en fast hyresgäst.

Har du ett garage eller förråd på tomten kan du annonsera ut dessa som lagerlokaler eller varför inte vinterförvaring?

Passiva inkomster från uthyrning innebär emellertid visst underhåll, till exempel gräsklippning, snöröjning och mindre reparationer. Många hyresvärdar kan dock sänka hyran en aning mot att hyresgästen sköter allt sådant själv. På så sätt kan de skapa helt passiva inkomster.

3. Investeringar i aktier och fonder

På senare år har det blivit mycket populärt att äga aktier eller fonder (eller båda). På nätet finns all information du kan tänkas behöva för att bygga upp en bra portfölj.

Kan du inte välja själv vad du vill investera i finns det färdiga paket komponerade efter riskklass, bransch, förvaltningsavgift och innehåll.

👉 TIPS! Hos InvestoRunner Sverige kan du lära dig mer om hur det fungerar att investera på börsen.

Ska du göra allt själv måste du ha goda kunskaper om aktiemarknaden och följa börsen för att analysera förändringar. Det krävs även lite tid för att köpa, byta eller sälja aktier när det behövs.

4. Investera i fastigheter

Fastigheter ger utmärkta möjligheter till stabila investeringar och därmed en passiv inkomst. Byggnader är beständiga och stiger generellt sett i värde med tiden. Inkomsterna kommer i form av hyresintäkter från lägenheter eller lokaler.

I jämförelse med aktieinnehav kräver fastighetsinvesteringar dock en del arbete i form av skötsel och underhåll. Dessutom krävs ett startkapital för att köpa själva egendomen.

Ett alternativ är att investera i börsnoterade fastighetsbolag. Det finns flera plattformar som förmedlar fastighetslån mellan investerare och fastighetsägare som skulle passa dig med begränsade resurser.

5. Starta en webbplats

Idag tillbringar vi mer och mer tid framför våra datorer och telefoner. Utnyttja detta genom att bygga upp en nischad hemsida där du presenterar produkter och tjänster på ett enkelt och lättillgängligt sätt.

Om du inte vill sälja fysiska produkter och vara bunden till ett lager kan affiliate marketing vara ett bra alternativ. Här agerar du nämligen mellanhand mellan återförsäljare/leverantörer och konsumenter.

På sätt och vis handlar det om att marknadsföra andra företags tjänster eller produkter. När en kund gör ett köp tjänar du en viss provision. Lyckas du få mycket trafik till sajten kan du dessutom tjäna pengar på annonser, till exempel genom Google Adsense, vilket skapar ytterligare en passiv inkomstkälla.

Ha dock i åtanke att en webbplats kräver en del underhåll och arbete. Samtidigt är det ett arbete du kan utföra vart som helst i världen.

👉 LÄSTIPS! Så enkelt kommer du igång med affiliate marketing

6. Bli konsult

Ingen kan allt men alla kan något. Du har kanske kunskap om eller utbildning i ett speciellt ämne? Då kan du börja dela med dig av denna – mot betalning förstås. Studera vad som redan finns på nätet och vad dina konkurrenter erbjuder.

Innan du bestämt dig kan du sondera intresset bland dina vänner och familjemedlemmar. Börja i liten skala först – under kvällar och helger. Är du bra kommer ryktet att sprida sig och du är på god väg att skaffa dig en passiv inkomst.

Många konsulter idag kan jobba helt platsoberoende via sin dator, tack vare plattformar som Skype och Zoom. Det enda som krävs är en stabil internetuppkoppling.

7. Skapa en app

Att skapa en app är inte så svårt som många tror. Om du har en smart idé, saknar något på nätet eller vill förbättra en redan befintlig app är det bara att sätta igång.

Det finns massor av artiklar i ämnet och enligt Pcföralla.se kan du skapa en app på bara 15 minuter. Appen kan du sedan sälja till en appbutik och börja tjäna pengar, till exempel genom betalda nedladdningar eller reklam.

Återigen kan det krävas en del arbete i form av marknadsföring för att uppmärksamma din app. Det kan dessutom krävas en del underhåll, men om appen blir succé finns det mycket pengar att tjäna.

8. Förmedla eftertraktade tjänster

Internet saknar gränser – alla vill synas och vara tillgängliga. Utnyttja detta genom att erbjuda företag tjänster som du sedan förmedlar till andra, fast till ett lägre pris.

Ett exempel kan vara företag som är i behov av innehåll till sina sajter. Många företag som redan är etablerade på nätet söker frilansare som kan skriva texter till deras hemsidor. Kommer du i kontakt med en sådan kan du bli överöst med material att skriva om.

Därefter är det din uppgift att hitta skribenter som gör jobbet åt dig, fast en aning billigare. På så sätt kan du hjälpa företag att skapa bra innehåll och se till att frilansare hittar nya uppdrag samtidigt som du själv tjänar en bra slant.

Det finns dock vissa nackdelar med detta koncept. Dels kan det ara tidskrävande att agera mellanhand eftersom du behöver kommunicera med både kund och skribent. Dessutom finns alltid risken att skribenterna gör ett dåligt jobb eller att de går förbi dig och skriver direkt för hemsidan.

9. Investera i lån (P2P)

Under senare år P2P-lån blivit ett populärt alternativ för de som vill investera pengar och tjäna en god avkastning. Dessa plattformar fungerar som en slags mellanhand mellan långivare och låntagare.

Syftet med konceptet är att privatpersoner kan investera eget kapital i lån till andra privatpersoner. På så sätt kan låntagare utnyttja förmånliga låneprodukter samtidigt som de personer som finansierat lånet får en passiv inkomst i form av ränta.

Att investera i lån är riskfyllt eftersom det inte finns några garantier på att låntagaren kommer att betala tillbaka sin skuld. Samtidigt fördelar förmedlaren ett mindre kapital över flera olika lån för att minska risken. Därmed kommer ditt kapital aldrig att finansiera ett enda lån.

Hur fungerar skatt på passiva inkomster?

Alla inkomster i Sverige ska beskattas, så även de passiva. Det finns dock olika regler och skattesatser för olika typer av inkomster.

Om du investerat i aktier ska du betala en reavinstskatt som är på cirka 28 procent. Detta gör du i deklarationen genom att bifoga blanketten K4.

Har du investerat via ditt ISK-konto betalar du istället 30 procent skatt på schablonintäkten. Beräkningen av beloppet går till så här:

Värde kvartal 1 + 2 + 3 + 4 =A
A : 4 = B (kapitalunderlag)
B x 1,25% = C (schablonintäkt)
C x 30% = skatt att betala

När du hyr ut din bostad, rum i den eller annan lokal får du göra avdrag upp till 40 000 kronor/år. Om inkomsterna överstiger 40 000 kronor/år betalar du 30 procent i skatt på mellanskillnaden.

👉 Läs gärna mer om hur skatt på intäkter vid uthyrning av privatbostad fungerar hos Skatteverket.

❗️Viktigt innan du skapar en passiv inkomst

Det är klart att alla vill känna mycket pengar utan att utföra fysiskt arbete, och det är fullt möjligt. Dock finns det en del saker att tänka på innan du utforskar passiva inkomstkällor. Nedan delar vi med oss av några hjälpsamma tips.

  • Varför behöver du en extra inkomst? Om det bara är din låga lön du vill dryga ut rekommenderar vi att du istället byter jobb alternativt förhandlar om din lön. Att skapa en stabil passiv inkomst kräver oftast både tid, arbete och kapital.
  • Behåll ditt jobb. I början är det bra om du väntar med att säga upp dig från ditt jobb. För det första tar kan det ta lång tid innan de passiva inkomsterna börjar rulla in. Det är sällan dessa summor kommer vara särskilt höga i början. För det andra kan värdet av vissa investeringar, till exempel aktier och fonder, minska.
  • En sak i taget. Koncentrera dig på en inkomstkälla i taget. Vänta och se hur den utvecklar sig och om den går bra kan det vara läge att expandera. Märker du däremot att det inte är rätt väg ska du byta strategi. Få alltid in pengar först innan du utökar antalet inkomstkällor.
  • Var realist. Du kan så klart sikta högt, men var realist. Vänta inte för länge för att byta taktik, men undvik samtidigt att stressa. I verkligheten är det tyvärr få som tjänar så pass stora passiva inkomster att de kan leva enbart på dem.

Summering

Det är alltid en god idé att ha fler än en inkomstkälla. Genom att skaffa passiva inkomster kan du uppnå en större frihet och samtidigt bygga upp en buffert för framtiden. Några exempel på populära passiva inkomstkällor är aktieinvesteringar och sparkonton med hög ränta.

Innan du bestämmer dig för att investera pengar eller sätta igång med projekt som kan öka dina intäkter bör du alltid tänka en extra gång. De flesta investeringar är nämligen förknippade med risker som i värsta fall kan försämra din ekonomi istället för att förbättra den.

Har du lyckats skapa en passiv inkomst? Hör gärna av dig via mejl och berätta mer! Om du samtycker delar vi gärna din erfarenhet med våra läsare på Entreprenören.nu.

Previous

Traktamente – Så fungerar det

Momsavdrag: Vad kan jag köpa på företaget?

Next

Lämna en kommentar