18 sätt att tjäna pengar hemifrån & online

Uppdaterad: | ,

Idag finns det goda möjligheter att tjäna pengar online och hemifrån. Digitaliseringen har gjort att allt fler arbeten går att utföra på distans, men den har också öppnat upp för helt nya sätt att tjäna extra pengar på. Så länge du vet var och hur du ska gräva kan internet vara en riktig guldgruva.

Vi har skapat en ultimat guide innehållande 18 tips på hur du kan börja tjäna pengar hemifrån, framför allt online. Oavsett om du vill jobba extra vid sidan av din anställning för att dryga ut lönen eller om du vill starta något helt eget hoppas vi att dessa tips kan inspirera dig.

Majoriteten av dessa tips går att utföra via internet, vilket innebär att du kan arbeta vart som helst i världen, inte bara hemifrån. Observera att vissa dock kräver att du befinner dig på plats medan andra kan göra dig beroende av en viss tidszon.

Innehåll:

1. Sälj onlinekurser
2. Starta en webbutik
3. Börja med dropshipping
4. Bli en Mystery Shopper
5. Skriv artiklar
6. Översätt texter
7. Starta en YouTube-kanal
8. Tjäna pengar på Instagram
9. Starta en podcast
10. Starta en blogg
11. Betalda undersökningar
12. Hyr ut förvaringsutrymmen
13. Sälj informationsmaterial
14. Börja med affiliate marketing
15. Streama på Twitch
16. Sälj bilder och videos
17. Bli en virtuel assistent
18. Redigera videoklipp
Vilka plattformar kan jag använda mig av som frilansare?
Så behåller du fokus när du jobbar hemifrån – 8 tips
Vanliga frågor & svar

Topp 4 plattformar att tjäna pengar på 2024?


adtraction affiliate

Sveriges största och mest lönsamma affiliatenätverk. Samarbetar med över 200 företag inom en rad olika branscher. Erbjuder en användarvänlig och lättnavigerad plattform och app.

Investera dina pengar i lån och krediter. Har i genomsnitt genererat 13,92% ränta på investerat kapital de senaste 12 månaderna. Du väljer själv mellan månadssparande eller engångsinsättning.

Erbjuder marknadens mest avancerade traderprogram som ger dig tillgång till
värdefulla diagram och analyser. Har dessutom Sveriges nöjdaste privatkunder 11 år i rad hos SKI. Bra app och enkelt att komma igång.

etoro logo

En av marknadens mest populära plattformar för handel med kryptovalutor, även Bitcoin. Erbjuder trading direkt via mobilen och tillåter dig att kopiera strategier från professionella daytraders.


1. Sälj onlinekurser på Preply eller Udemy

Ett bra sätt att tjäna extra pengar för dig med expertis inom ett särskilt område är sälja egna kurser online. Idag finns det många plattformar som tillåter dig att sälja ditt eget kursmaterial, bland annat Preply eller Udemy.

Lär ut svenska hos Preply

Preply är en bra plattform som tillåter dig dra nytta av din fritid. Här kan du nämligen skapa en profil och söka svenska lärarjobb. Detta kan vara ett bra sätt att tjäna extra pengar, särskilt med tanke på att det fortfarande finns relativt få svenska lärare. Konkurrensen om studenterna är därmed lägre, vilket kommer göra det enklare för dig att hitta jobb. Så om du brinner för att lära ut det svenska språket kan detta vara ett utmärkt alternativ för dig.

Som onlinelärare hos Preply kommer du att arbeta i din egen takt och det finns inte heller några specifika kurskrav. I genomsnitt tjänar svenska språklärare hos Preply dessutom över än $500 i veckan! Värt att spana in med andra ord.

Udemy – onlinekurser för alla kompetenser

Udemy är världens största plattform för att sälja videokurser online. I dagsläget finns det omkring 130 000 kurser tillgängliga inom en mängd olika områden – från webbutveckling och bokföring till hälsa och musik. Udemy är helt enkelt den optimala plattformen för de som vill utöka sina kompetenser inom diverse områden.

Om du har kunskaper som du tror att andra kan vara av värde för andra kan det vara en god idé att göra en kurs och sälja den på Udemy. Varje gång någon tar del av din kurs får du betalt, antingen via PayPal eller Payoneer.

En fördel med just Udemy är att det dessutom inte kostar något för dig som lärare att gå med. Istället tar plattformen en del av dina intäkter när du säljer en onlinekurs.

Medan liknande plattformar tar ut en månatlig avgift för tillgång till sina kurser betalar studenter hos Udemy en engångskostnad för varje kurs de köper. Dessutom ligger kursen kvar för alltid, vilket gör att studenten kan återgå till den vid senare tillfällen.

Vad kan jag ta betalt för mina kurser?

Ersättningen för kurserna varierar en del, framför allt beroende på hur långa och komplexa de är.

Den billigaste kursen ligger på omkring 120 kronor och den dyraste omkring 2 000 kronor. Det finns med andra ord goda möjligheter att tjäna mycket pengar om du skapar informativa kurser som studenterna uppskattar.  

Det finns även möjlighet att skapa helt kostnadsfria kurser. Även om du inte tjänar pengar på dessa kurser kan de vara ett bra sätt att marknadsföra dina egna kurser. Det kan till exempel vara en god idé att göra en kortare introduktionskurs som är gratis och sedan hänvisa till fortsättningen som kostar pengar.  

Hur kommer jag igång?

Det är enkelt att komma igång som lärare på Udemy. Det enda du behöver göra är att:

 1. Registrera ett konto. Detta tar inte mer än några minuter.  
 2. Planera och förbered. Använd gärna program som Google Docs eller Microsoft Excel. Känns det svårt kan du alltid använda dig av Udemys kostnadsfria kurser för hur du skapar en bra kurs.
 3. Spela in din första kurs. Det enda du behöver är en kamera och en mikrofon. Om du inte är bekväm framför kameran kan du använda mjukvara som exempelvis Camtasia för att spela in din skärm istället. Du kan även låta Udemys team granska din kurs innan du lägger upp den för att få tips och råd.
 4. Börja sälj kurser och interagera. När du publicerat din första kurs kan du börja tjäna pengar. Du kan även interagera med dina studenter, till exempel genom att skicka meddelanden, göra quiz eller organisera olika övningar.

Värt att nämna är att det fortfarande finns ganska få kurser på svenska på Udemy, vilket kan vara både en för- och nackdel. Blir plattformen större bland svenska användare kan du ligga i framkant. Samtidigt innebär färre svenska användare även lägre intäkter. Kanske kan du göra kurser på engelska?

Fördelar:
Möjlighet till passiv inkomst
Givande extraarbete
Utbilda andra med din kunskap
Nackdelar:
Kan vara hög konkurrens om studenterna
Kräver en hel del tid och energi
Fortfarande få svenska användare

2. Starta en webbutik

Genom att starta en webbutik kan du dels bygga upp något helt eget samtidigt som du har goda möjligheter att tjäna pengar. Faktum är att du till och med kan börja leva på intäkterna om din webbutik blir stor nog.

Om du vill starta en egen webbutik har du i regel tre alternativ. Du kan antingen

 • Utveckla och sälja dina egna produkter
 • Sälja andras produkter
 • Marknadsföra andras produkter och tjäna komission med affiliate marketing

Utveckla och sälj egna produkter

Att utveckla och ta fram en helt egen produkt är något många drömmer om. Det kan dessutom vara ett minst sagt lönsamt sätt att tjäna pengar på, under förutsättning att du vet vad du gör. Du kan dels sälja din produkt i din egen webbutik, men du kan också hitta bra återförsäljare för att öka intäkterna ytterligare.

Samtidigt som det kan vara mycket lönsamt att sälja egna produkter kräver det – som du säkert förstår – en hel del tid och arbete. Bortsett från själva produktutvecklingen måste du bygga upp en plattform, integrera betalningslösningar, ordna med lager och hitta leveransalternativ.

Produktutveckling och försäljning kräver därmed även en hel del kapital, framför allt för att ha råd med alla moment i uppstartsfasen. Dessutom behöver du ta hänsyn till saker som öppet köp, returer, reklamation och annat som är förknippat med onlinehandel.

Bli återförsäljare

Om du inte vill spendera värdefulla resurser på produktutveckling kan du istället bli bli återförsäljare. Detta innebär att du köper in produkter från andra företag som du i sin tur säljer vidare.

Även här kommer du att behöva ett eget lager. Du kommer dessutom att behöva ansvara för allt ifrån logistik och leverans till returer och reklamationer. Men det finns också goda möjligheter att göra en fin vinst eftersom du säljer produkterna för ett högre pris än du köpte dem för.

Att vara återförsäljare innebär dock en viss risk eftersom du kommer att behöva kapital för att köpa in produkterna. Och om dina affärer inte är lönsamma finns alltid risken att du går med förlust.

Därför är det viktigt att du gör en noggrann affärsplan och marknadsanalys innan du köper in ett lager. Ha koll på dina marginaler och försök att inte sälja för billigt eller för dyrt.

Webbutik med affiliate marketing

Sist men inte minst kan du faktiskt skapa en webbutik och sälja produkter genom affiliate marketing. Här signar du helt enkelt upp på ett affiliatenätverk och väljer ut annonsörer vars produkter du vill ”sälja”. Så här fungerar det:

 1. Skriv en produktbeskrivning för varje produkt och lägg upp bilder.
 2. Klistra sedan in spårningslänken i köp-knappen. De flesta affiliatenätverk tillåter dig att skräddarsy spårningslänkar för olika landningssidor, beroende på vart du vill rikta trafiken.  
 3. När dina besökare klickar på ”Köp” kommer de att skickas vidare vidare till företaget som faktiskt säljer produkten.
 4. I samband med köpet kommer du att tjäna en viss provision.

Det finns både för- och nackdelar med den här typen av webbutik. Den främsta nackdelen är att affiliate marketing är betydligt mindre lönsamt när det gäller produkter. Oftast ligger provisionen på några få procent av den totala köpesumman. Med andra ord behöver du sälja mycket för att faktiskt skapa en lönsam webbutik.

Fördelen är dock kostnaden – det är i princip gratis att starta en webbshop med affiliate marketing. Det enda du behöver betala för är själva webbplatsen. Du kan dessutom sätta ihop en helt unik webbshop med produkter som du själv rekommenderar samtidigt som du slipper spendera resurser på produktutveckling, lager och logistik.

För- och nackdelar med att starta webbutik

Fördelar:
Möjlighet att skapa något eget
Kan vara extremt lönsamt
Goda marknadsföringsmöjligheter

Nackdelar:
Tidskrävande process
Innebär viss risk
Kan kräva en del kapital

3. Börja med dropshipping

Ytterligare ett alternativ för dig som vill starta en e-handel är dropshipping.

Med dropshipping kan du sälja produkter utan att ha ett eget lager. Här säljer du nämligen varorna direkt från en grossist eller tillverkar som sedan sköter leveransen till slutkunden. Betalningen sker i form av provision, precis som vid affiliatemarknadsföring.

Dropshipping har på kort tid blivit mycket populär försäljningsstrategi, dels eftersom den inte kräver något större startkapital, men också för att den är relativt enkel att applicera. Den stora fördelen är att du kan driva en webbutik utan att ansvara för lager och logistik. Därmed finns det goda möjligheter att till exempel arbeta platsoberoende.

En hemsida eller konton på sociala medier är inte ett måste för att börja med dropshipping. Du kan nämligen använda plattformar som Tradera eller eBay som säljkanaler. Detta är förstås ytterligare en fördel eftersom sådana webbplatser redan har trafik. En annan populär kanal för dropshipping är Shopify.

Visste du att dropshippers kan tjäna upp till 50 procent mer jämfört med de som har eget lager? Detta är en av anledningarna till att omkring en tredjedel av alla e-handlare online använder dropshippingmodellen idag.  

3 metoder för dropshipping

Det finns i huvudsak tre olika metoder att använda om du vill satsa på dropshipping:

 1. Ta betalt i förskott. Här säljer du i ditt eget namn och tar betalt av kunden i förskott innan du lägger en leveransorder till din grossist. Så fort grossisten kan bevisa att de skickat iväg artiklarna betalar du dem och behåller mellanskillnaden.
 2. Provision när köpet går igenom. Här tar du istället emot kundens order som du skickar vidare till din grossist. Grossisten skickar paketet och du får betalt i form av provision när köpet gått igenom.
 3. Fakturera provision i efterhand. Här hjälper du grossisten med allt ifrån skapandet av en säljkanal till annonsering. De förser dig med bilder på sina produkter och du skriver annonstexterna. Du ser till att kundens betalning når grossisten och därefter fakturerar du en viss provision på försäljningen.

Dropshipping innebär ansvar

Många menar att dropshipping är ett ”enkelt sätt att tjäna pengar på”, men sanningen är att konceptet kräver mer tid och energi än vad man kan tro.

Först och främst blir du ansiktet utåt för verksamheten. Därmed är det du som har det huvudsakliga ansvaret för sena leveranser, reklamation och annat som kan gå fel med beställningen. Och även om det är grossisten som har gjort fel kan negativa kundomdömen vara dåligt för ditt varumärke.

Bortsett från det blir du på sätt och vis marknads- och försäljningsansvarig åt grossisten eller tillverkaren. Därmed blir det alltså din uppgift att hitta kunder till företaget och förbättra deras omsättning. Utöver det ska du även ha tid för din egen verksamhet med allt vad det innebär.

För att allt ska gå smidigt krävs det att du har både erfarenhet och kunskap inom e-handel. Du bör även ha goda färdigheter inom marknadsföring och försäljning om du ska lyckas inom dropshipping.

För- och nackdelar med dropshipping

Fördelar:
Inget ansvar för lager eller logistik
Tillåter dig att jobba platsoberoende
Möjlighet att sälja via Tradera eller eBay
Nackdelar:
Kan bli krångligt med fler grossister
Svårt att bygga upp ett varumärke
Relativt låga vinstmarginaler

4. Bli en Mystery Shopper

En Mystery Shopper är en person som under ”täckmantel” besöker olika företag för att testa deras service och ta reda på hur de behandlar sina kunder.

Som Mystery Shopper kan du till exempel få besöka besöka klädbutiker, restauranger och hotell för att se om personalen följer reglerna.

Om du vill tjäna pengar vid sidan av din anställning för att dryga ut lönen kan rollen som Mystery Shopper vara något för dig. Denna tjänst erbjuds nämligen främst som ett extrajobb där du arbetar ett visst antal timmar i veckan alternativt vid behov.

Det finns även företag som betalar per uppdrag, till exempel att ringa upp ett företag eller besöka dess butik.

En fördel med att vara Mystery Shopper är att du normalt sett kan bestämma dina egna arbetstider. Därmed passar arbetet utmärkt för dig som har en annan huvudsysselsättning.

Vem kan bli Mystery Shopper?

Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma vilka krav du som Mystery Shopper måste uppfylla för att få tjänsten. Vissa kan till exempel kräva specifika utbildningar medan det hos andra räcker med en gymnasieutbildning. Det händer även att det finns krav på viss arbetslivserfarenhet, till exempel inom en specifik bransch.

Ett vanligt krav bland många arbetsgivare är B-körkort. Detta för att du enklare ska kunna ta dig till företag som är verksamma i olika orter.   

Ytterligare ett vanligt krav är att du som Mystery Shopper ska kunna uttrycka dig väl i skrift. Detta för att du på ett korrekt och objektivt sätt ska kunna beskriva dina upplevelser hos företaget.

Så mycket kan du tjäna som Mystery Shopper

Hur mycket du tjänar som Mystery Shopper varierar dels beroende på arbetsgivare, men också på själva uppdraget. Ersättningen för att ringa upp ett företag kan ligga på omkring 50 kronor medan ersättningen för ett besök i en fysisk butik kan ligga på drygt 500 kronor.

Enligt statistik från SCB (Statistiska Centralbyrån) är medellönen för en Mystery Shopper 26 900 kronor per månad.

För- och nackdelar med Mystery Shopper

Fördelar:
Enkla arbetsuppgifter
Möjlighet att bestämma egna tider
Perfekt som extrajobb
Nackdelar:
Ej möjligt att arbeta platsoberoende
Ger sällan en regelbunden inkomst
Kan vara svårt att hitta uppdrag

5. Skriv artiklar

Något som de flesta företag är i behov av, framför allt de som bedriver verksamhet online, är innehåll.

Det kan handla om artiklar till en hemsida, intervjuer till en tidskrift, produktbeskrivningar eller inlägg till en blogg. Andra exempel är content till sociala medier, nyhetsbrev eller recensioner av företag.

Om du är duktig på att skriva kommer du inte ha några större bekymmer med att tjäna pengar online. Många företag väljer att outsorca denna uppgift istället för att anställa en skribent på heltid. På så sätt kan de hålla nere sina kostnader och beställa artiklar när behovet faktiskt uppstår.

Som skribent kommer du främst att jobba på uppdragsbasis, det vill säga som frilansare. Och det är en fördel eftersom du kan ta uppdrag från flera olika företag samtidigt. Dessutom finns det goda möjligheter att tjäna pengar på distans, till exempel i ett annat land.

Vad gäller fakturering kan du antingen starta en enskild firma eller fakturera via ett så kallat egenanställningsföretag.  

Hur hittar jag uppdrag?

För att hitta uppdrag som skribent kan du till exempel lägga upp en profil på plattformar som Fiverr eller Upwork. Där kan du även inkludera information om dig själv, dina kunskaper och dina priser för att du enklare ska hitta passande kunder.

Värt att nämna är dock att konkurrensen på plattformar som dessa är relativt hög. Därför kan det vara en god idé att testa andra vägar. Du kan till exempel lägga upp en annons i olika forum eller varför inte i Facebook-grupper?

Ytterligare ett alternativ är att kontakta företag direkt och sälja in dina tjänster. För att komma igång enklare och bygga förtroende kan det vara smart att erbjuda en kostnadsfri testartikel eller pengarna tillbaka om de inte är nöjda. Tänk dock på att enbart göra detta i början – du vill inte jobba gratis i onödan!

Så ökar du chanserna att få skribentuppdrag

 • Gör ett bra CV. Använd gärna färdiga mallar i exempelvis Canva för att skapa ett CV som sticker ut i mängden.
 • Förklara varför företaget kan ha nytta av dina tjänster. Visa att du funderat på hur dina tjänster kan vara till företagets fördel. Här är det viktigt att du gör research på företaget i fråga för att kunna ta reda på vad de kan förbättra.
 • Visa exempel och ge referenser. Om du har exempeltexter som du kan visa, gör det. Det kan även vara en god idé att hänvisa till referenser för att skapa extra trygghet hos din potentiella uppdragsgivare.
 • Erbjud det lilla extra. Som tidigare nämnt kan det vara smart att erbjuda något extra, till exempel en gratis testartikel eller pengarna tillbaka-garanti. På så sätt kan du sticka ut från mängden och visa att du verkligen tror på din skrivförmåga.

För- och nackdelar med att vara skribent

Fördelar:
Du bestämmer arbetsbelastningen
Möjlighet att arbeta platsoberoende
Bra betalt
Nackdelar:
Hög konkurrens
Svårt att få regelbunden inkomst
Ej passiv inkomst

6. Översätt texter

Om du kanske inte är så bra på att skriva egna texter, men har goda språkkunskaper kanske översättning kan vara något för dig. Här översätter du helt enkelt färdiga texter från ett språk till ett annat.

Idag vill många företag expandera över gränser och ta sig an nya marknader. Då kan en översättare behövas för att se till att all information, till exempel på företagets webbplats, är korrekt på det nya språket. Det kan även handla om att företaget bara vill göra informationen tillgänglig på flera språk för att öka förståelsen för varumärket.

Precis som skribenter och korrekturläsare jobbar du som översättare normalt sett på uppdragsbasis. Detta innebär att du frilansar och fakturerar via egen firma eller egenanställningsbolag. Du väljer oftast själv när och var du vill arbeta.

Högre konkurrens än skrivuppdrag

För att hitta översättningsuppdrag kan du också använda dig av frilansplattformar som Fiverr eller Upwork. Du kan även lägga upp inlägg på Facebook eller skapa en lockande LinkedIn-profil för att låta uppdragsgivare hitta dig.

Om du är intresserad av att översätta böcker och noveller kan du testa plattformar som BabelCube eller ProTranslate. Du kan även kontakta företag direkt och fråga om de behöver hjälp med översättning.

Värt att nämna är att utbudet av översättningsuppdrag är aningen mer begränsat än exempelvis skrivuppdrag. Samtidigt har de flesta onlineverksamheter potential att expandera till nya länder, vilket kan göra att efterfrågan på översättare kommer att öka i framtiden.

För- och nackdelar med översättning

Fördelar:
Enklare än att skriva text från grunden
Jobba platsoberoende
Bestäm ditt eget arbetsschema
Nackdelar:
Kan vara svårt att hitta uppdrag
Kräver flytande språkkunskaper
Oregelbunden inkomstkälla

7. Starta en YouTube-kanal

Om du är kreativ och gillar att skapa egna videos kan YouTube kan vara en kanal för dig som vill tjäna pengar på ditt intresse.

YouTube grundades 2005 och är idag världens största sociala videoplattform med drygt 2 miljarder användare per månad. Den enda sociala plattform som har fler användare är Facebook.

YouTube är utan tvekan den mest populära kanalen för onlinevideos, dels i Sverige, men även i övriga världen. Facebook kommer på andraplats och därefter Instagram.  

statistik för online video (youtube)

Källa: AudienceProject Insights 2019

Många är de som drömmer om en karriär på YouTube, ett yrke som fått namnet influencer. Även om konkurrensen minst sagt hårdnat de senaste åren finns det fortfarande goda möjligheter att tjäna pengar på plattformen.

Hur kan man tjäna pengar på YouTube?

Som influencer på YouTube kan du tjäna pengar på flera olika sätt. Detta ger dig goda möjligheter att öka din finansiella trygghet genom att sprida ut dina inkomstkällor. Nedan ska vi gå igenom fyra vanliga sätt för att tjäna pengar på YouTube.

Google Adsense

Det allra vanligaste sättet att för att börja tjäna pengar på YouTube är Google Adsense. Sedan 2006 är YouTube nämligen en del av Google, vilket gjort det möjligt att implementera Googles eget annonseringssystem Adsense på plattformen.

Via Adsense kan du visa annonser i dina videos och tjäna pengar i form av provision. Ju fler visningar du har, desto mer kan du tjäna. Eftersom det är Google som väljer vilka annonser som ska synas i videon behöver du bara fokusera på att lägga upp bra innehåll på din kanal.

Så mycket kan man tjäna på YouTube med Adsense? Enligt ett flertal olika källor ligger genomsnittet på 1,5 kronor per visning (0,18 dollar). Detta innebär att du tjänar runt 150 kronor per 1000 annonsvisningar. Värt att känna till är dock att intäkterna kan variera beroende på antalet visningar och annonsklick samt på videokvalitet och videolängd.  

Värt att nämna är att YouTube numera har skärpt kraven gällande vem som kan tjäna pengar på plattformen genom deras partnerprogram. För att gå med i programmet måste du:

 • Ha minst 1000 prenumeranter
 • Nå 4 000 visningstimmar de senaste året
 • Acceptera villkoren
 • Ha ett Adsense-konto

Affiliate marketing

Det är även möjligt att tjäna pengar på YouTube med affiliate marketing (läs mer om affiliate marketing här!). Affiliate marketing innebär att du marknadsför andra företags tjänster och produkter.

Som affiliate – eller publicist som det formellt kallas – får du en unik spårningslänk som du sedan lägger in i din videobeskrivning. När dina följare gör ett köp (eller bara klickar på länken) tjänar du en viss provision.

Affiliate marketing är ett bra komplement till Adsense, framför allt eftersom det ger dig möjlighet att rekommendera specifika produkter eller tjänster till dina följare. Tänk dock på att vara försiktig med vad du rekommenderar – se till att det faktiskt passar dina följare och att du kan stå bakom det.

Betalda samarbeten

Ytterligare ett sätt för att tjäna pengar som YouTuber är att göra betalda samarbeten i dina videos. Här får du helt enkelt betalt av ett företag som vill att du gör reklam för deras tjänster i dina videos.

För att tjäna pengar på betalda samarbeten krävs det att du har en relativt stor kanal och att företaget du samarbetar med ser ett värde i din publik. Om du lyckas bygga upp en stor kanal kan denna inkomstkälla utgöra en betydande del av dina intäkter.

När du gör betalda samarbeten, tänk på att alltid märka stycket i videon som reklam. Även här bör du vara försiktig med vad du väljer att marknadsföra, men också hur ofta du väljer att göra samarbeten. För mycket reklam kan göra att dina följare tröttnar på din kanal.

Merchandise

Sist men inte minst finns det möjlighet att tjäna pengar på så kallad merchandise. Merchandise är produkter som är förknippade till din kanal, till exempel t-shirtar, kepsar eller mobilskal.

För att tjäna bra pengar på merchandise krävs det dels att du har en stor kanal, men också att du designar snygga produkter som dina följare faktiskt vill ha. Detta är ett utmärkt sätt att bygga upp ett starkt varumärke samtidigt som du får en extra inkomstkälla.

3 tips för dig som vill börja med YouTube

 1. Håll dig till dina intressen. Utforma ditt innehåll efter det du faktiskt är intresserad av.
 2. Lär dig att redigera. Bra redigering höjer kvaliteten på videon och behåller dina följares intressen. Några bra program är Adobe Premier Pro, Apple Final Cut Pro X och CyberLink Powerdirector.
 3. Var aktiv. Det lönar sig att vara aktiv och lägga upp videos regelbundet. På så sätt blir det roligare för dina följare att följa dig och din kanal.   

För- och nackdelar med YouTube

Fördelar:
Kreativt och roligt yrke
Möjlighet att tjäna mycket pengar
Går att utföra vart som helst
Nackdelar:
Hög konkurrens
Intäkterna upphör när du stänger kontot
Bra utrustning är viktigt

8. Tjäna pengar på Instagram

Instagram grundades 2010 och lyckades få 25 000 användare redan första dagen. Sedan dess har denna sociala plattform vuxit att bli en av världens största med 1 miljard aktiva användare varje månad.

Till en början fungerade Instagram enbart som ett socialt nätverk där man delade bilder för nöjes skull. Inom kort fick dock allt fler företag upp ögonen för plattformen och dess enorma potential. Det skulle inte dröja länge innan Instagram blev en av de främsta kanalerna för digital marknadsföring.

Idag kan vem som helst bli en influencer och tjäna pengar på Instagram – på flera olika sätt dessutom. Allra vanligast är att företag använder sig av influencers för att marknadsföra sina produkter och tjänster på Instagram.

Extra värdefullt är det om ditt konto har en specifik inriktning, till exempel träning, resor eller mat. På så sätt kan du samarbeta med och göra reklam företag inom din nisch. Bortsett från att det ökar företaget chanser till konvertering kan det dessutom skapa värde för dina följare.

Det enda som krävs för att kunna tjäna pengar på denna plattform är ett stort antal följare. Ju större publik du har, desto mer pengar finns att tjäna.

Så får du följare på Instagram

Som tidigare nämnt är ett stort antal följare i princip en förutsättning för att kunna tjäna pengar på Instagram. Så hur gör man för att öka antalet följare? Här kommer fem värdefulla tips från Sproutsocial.

 • Interagera. Det första och kanske bästa tipset av alla för att få många följare är att interagera. Gilla andras bilder, kommentera och svara på de kommentarer du får själv. Detta visar att du är aktiv och att du är engagerad, vilket dina följare kommer att uppskatta.
 • Få andra att re-posta ditt content. Ett bra tips för att öka din synlighet är att få andra konton att re-posta ditt content och hänvisa till ditt konto. Kanske kan ni hänvisa till varandra så båda tjänar på samarbetet?
 • Gör reklam för ditt konto. Du bör inte bara göra reklam för ditt konto på Instagram, utan även på andra plattformar så som Facebook eller Twitter. Om du vill ta det hela ett steg längre kan du även skapa innehåll på YouTube för att stärka ditt personliga varumärke ytterligare.
 • Lägg ut innehåll som dina följare gillar. Detta kan förstås verka svårt, men du kommer snart att märka att dina följare uppskattar vissa inlägg mer än andra. Håll koll på dina mest gillade inlägg och fortsätt i samma spår.
 • Publicera enligt ett schema. Du bör inte lägga upp bilder när du själv känner för det, utan försök att hålla dig till ett schema. På så sätt kan du hålla ditt flöde konsekvent för dina följare. Uppdatera gärna flera gånger om dagen.

Köp aldrig Instagramföljare! Många ser det som en genväg att köpa Instagramföljare, men faktum är att detta kan vara mer skadligt för ditt konto än gynnsamt. Framför allt kommer det att få både följare och företag att tappa trovärdigheten för ditt konto. Dessutom kommer köpta Instagramföljare varken att kommentera, gilla eller dela ditt innehåll. Med andra ord är det knappast en lönsam investering.

4 sätt för att tjäna pengar på Instagram

Så hur tjänar man pengar på Instagram rent praktiskt? Precis som med andra sociala plattformar finns det flera sätt. Här är fyra av de vanligaste.

 • Företagssamarbeten. Det allra vanligaste sättet för att tjäna pengar på denna plattform är att göra betalda samarbeten med olika företag. Här får du helt enkelt betalt för att göra ett inlägg som marknadsför en viss tjänst eller produkt. Hur mycket du får betalt beror dels på antalet följare, men också på hur mycket de interagerar.  
 • Affiliate marketing. Denna marknadsföringsmetod är också ett sätt att marknadsföra andra företags tjänster och produkter, men här får du betalt per försäljning i form av provision. Nackdelen med den här typen av marknadsföring är att du bara kan lägga en affiliatelänk i din beskrivning. Samtidigt kan det fungera som en bra passiv inkomst.
 • Bli ambassadör. Ytterligare ett sätt att tjäna pengar, som faktiskt är en form av affiliatemarknadsföring, är att bli ambassadör för ett företag. Här gör du reklam för företaget och delar ut rabattkoder till dina följare. När de använder koden för att göra ett köpa tjänar du provision.
 • Egen försäljning. Sist men inte minst kan du via din Instagram göra reklam för din egen hemsida. Kanske har du en webbutik eller en affiliatehemsida? Länka till den i din beskrivning och gör reklam för den i ditt flöde.
Fördelar:
Kreativ frihet
Inte bundet till en fysisk arbetsplats
Tjäna pengar på flera sätt
Nackdelar:
Kräver tid och tålamod
Engagemang är ett måste
Hög konkurrens

9. Starta en podcast

Enligt Oberlo finns det drygt 850 000 aktiva poddar i januari 2020 och över 30 miljoner podcastavsnitt.

Även om detta i jämförelse med sociala plattformar som Instagram och Facebook inte är särskilt imponerande har det ändå skett en ordentlig tillväxt. I februari 2018 fanns det nämligen bara omkring 500 000 podcasts.

En podcast – även kallad poddradio – är en förinspelad sändning, antingen i ljud- eller videoformat. Man kan säga att det är ett ”radioprogram on demand” som du kan lyssna eller titta på när du vill.

Den vanligaste formen av podcasts är i ljudformat och finns tillgängliga på olika poddplattformar, exempelvis PodMe, Acast eller PodPlay. Apple har även en egen app för podcasts som finns tillgänglig gratis för alla iPhone-användare.

Idag finns det podcasts inom många olika genrer, exempelvis humor, hälsa, mat, politik och ekonomi. Det är därmed enkelt att hitta en genre som passar dig och dina intressen. Dessutom är det enklare än någonsin att starta en podd, även om det kräver en hel del förberedelser, tid och engagemang.

Hur tjänar man pengar på en podcast?

Enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet lyssnar så mycket som 55 procent på podcasts, vilket är en rejäl ökning jämfört med tidigare år. I USA lyssnar omkring en tredjedel av befolkningen (vilket motsvarar drygt 90 miljoner människor) på en podd minst en gång i månaden.

Denna statistik har gjort poddar extra attraktiva för de som vill tjäna pengar. Ju fler lyssnare du har, desto mer pengar kan du tjäna, dels i form av samarbeten, men också på andra vis. Här är några vanliga sätt att tjäna pengar på podcasts.

 • Gör samarbeten med företag. Genom att göra samarbeten kan du dels tjäna pengar, men också marknadsföra tjänster och produkter som du tror att dina lyssnare kommer att uppskatta. Ju mer lyssnare du har, desto större ersättning kan du få.
 • Ta betalt för full tillgång. Ytterligare ett sätt att tjäna pengar som ”poddare” är att erbjuda ett betalt medlemskap. Här kan du ge dina mest trogna lyssnare tillgång till extraavsnitt, exklusivt material eller annat de kan tänkas uppskatta.
 • Affiliate marketing. Även när det gäller podcasts går det att arbeta med affiliate marketing. Du kan till exempel hänvisa till din webbplats där du har spårningslänkar eller dela med dig av rabattkoder.
 • Be om donationer. Många poddare ber sina följare om donationer för att kunna fortsätta släppa avsnitt regelbundet. En av de vanligaste plattformarna för frivilliga donationer är Patreon.

Visste du att podden The Joe Rogan Experience tjänar omkring 800 000 dollar per avsnitt?

5 tips för att lyckas med din podcast

Att skapa en podcast kräver både tid och intresse, men kan vara riktigt lönsamt om du får många lyssnare. Här kommer några bra tips på hur du lyckas med din podcast.

 • Investera i bra utrustning. Podcasts med bra ljud lyckas betydligt bättre än andra, vilket är helt förståeligt. Investera i bra utrustning, framför allt mikrofoner, eller hyr in dig på en poddstudio med professionell utrustning.
 • Välj rätt genre. Utforma din podcast efter det du kan och faktiskt tycker är intressant. På så sätt blir det dels roligare att podda, men du ger också ett större värde till dina lyssnare.
 • Övning ger färdighet. Det kommer förmodligen att kännas ovant och kanske till och med svårt att podda i början. Tänk dock på att övning ger färdighet och att du måste fortsätta spela in för att utvecklas.
 • Lyssna på dina lyssnare. Inom kort kommer du förmodligen att börja få kommentarer och kritik av dina lyssnare. Lyssna på deras åsikter och använd dem för att göra din podcast ännu bättre. Låt dem dock inte bestämma för mycket – det är fortfarande ditt projekt.
 • Gör podden SEO-vänlig. Podcastplattformar fungerar precis som sökmotorer. När någon söker efter ett specifikt ämne vill du att din podcast ska dyka upp. Var därför extra noggrann med både titlar och beskrivningar.

För- och nackdelar med att starta en podcast

Fördelar:
Roligt och utvecklande
Dela din kunskap med andra
Goda möjligheter att tjäna pengar
Nackdelar:
Bra utrustning är viktigt
Kräver förberedelser och planering
Ingen passiv inkomstkälla

10. Starta en blogg

Personliga bloggar exploderade i Sverige under 2000-talet och är aktuella än idag. Dock har sociala plattformar som Instagram och Facebook gjort att intresset för just personliga bloggar svalnat en aning.

Idag är det betydligt vanligare att starta bloggar om nischade ämnen, till exempel ekonomi, resor eller mat. Bortsett från att bloggen ger dig möjlighet att dela med dig av intressen och kunskaper till andra är den dessutom ett utmärkt verktyg för att tjäna pengar online.

En av de främsta fördelarna med en blogg är att den ger dig ett utrymme på nätet som du själv får styra över. Dessutom behöver du bara internet för att driva en blogg, vilket innebär att du kan arbeta vart som helst i världen.

Lyckas du starta en framgångsrik blogg har du även goda möjligheter att tjäna pengar på den – på flera olika sätt dessutom.  

Hur startar jag en blogg?

Idag kan vem som helst starta en blogg. Det finns generellt sett två olika vägar att gå om du vill börja blogga: du kan antingen gå via ett bloggnätverk eller starta en egen webbplats.

 • Bloggnätverk. Tack vare så kallade bloggnätverk, till exempel Nouw, är det enklare än någonsin att starta en blogg. Processen tar inte mer än några minuter och det är dessutom helt kostnadsfritt. Du behöver bara registrera dig som medlem, hitta ett passande bloggnamn, och sätta igång. Dessutom kan du öka din trafik relativt snabbt eftersom bloggen kommer att vara synlig för besökare som redan finns på nätverket.
 • Egen webbplats. Du kan även starta en helt egen webbplats genom att köpa en domän (till exempel www.minblogg.se). Då behöver du även ett webbhotell som kan husera din webbplats. Detta innebär förvisso en del kostnader, men samtidigt kan du utforma bloggen precis som du själv vill. Denna möjlighet har du inte hos ett bloggnätverk.  

Få bloggen att synas

När du väl skapat en blogg är nästa steg att göra den synlig för besökare. Detta kan du göra på flera sätt, men ett av de vanligaste (och bästa) sätten är att satsa på sökmotoroptimering.

Sökmotoroptimering (SEO) innebär att du anpassar innehållet på bloggen efter vad personer faktiskt söker på. Det handlar dels om att utforma hela inlägg efter specifika sökord eller fraser, men också om att göra webbplatsen så användarvänlig som möjligt.

Målet med SEO är helt enkelt att få din hemsida att ranka så högt upp i Googles sökresultat som möjligt. Det är nämligen de första träffarna i sökresultaten som får flest klick.

SEO är en konst som tar tid att lära sig, men samtidigt kan det vara mycket lönsamt om du vill tjäna pengar på din blogg.

Olika sätt att tjäna pengar på blogg

Om du har en blogg kan du tjäna pengar på flera olika sätt. Är ditt mål att tjäna pengar online kan en blogg faktiskt vara det mest lönsamma alternativet i längden. Här kommer några vanliga sätt att tjäna pengar på som bloggare.

 • Google Adsense. Via Google Adsense, som är världens största annonseringsverktyg, kan du enkelt lägga in betalda annonser på din blogg. Du kan antingen låta Google lägga in annonserna automatiskt eller själv välja vart de ska dyka upp. Här kan du få betalt både per klick och per visning.
 • Affiliate marketing. En blogg ger dig utmärkta förutsättningar att börja med affiliate marketing. Genom att registrera dig på ett affiliatenätverk kan du enkelt marknadsföra tjänster och produkter som du själv tror på. Eftersom din blogg alltid är tillgänglig kan du dessutom tjäna pengar dygnet runt.
 • Sponsrade inlägg. Ytterligare ett sätt att tjäna pengar på en blogg är att göra sponsrade inlägg i samarbete med olika företag. Här får du helt enkelt betalt för att göra reklam på bloggen. Ju mer trafik bloggen har, desto mer pengar kan du tjäna.
 • Sälja länkar. Många företag är intresserade av att köpa länkar på olika webbplatser i SEO-syfte. I korta drag tar du alltså betalt för att bara länka till en annan webbplats. Återigen – ju mer trafik du har, desto dyrare kan du sälja länkar.
 • Webbutik. Idag är det inga problem att integrera en webbutik direkt på din blogg. Glöm inte att du även kan skapa en webbutik där försäljning sker via affiliate markering eller dropshipping.

För- och nackdelar med att starta en blogg

Fördelar:
Du bestämmer själv vad du skriver om
Stor potential att tjäna bra pengar
Jobba var som helst i världen

Nackdelar:
Kräver tid och engagemang
Kan ge oregelbundna inkomster
Relativt hög konkurrens

11. Betalda undersökningar online

Betalda undersökningar är enkäter där du svarar på olika frågor och får en belöning som tack. Marknadsundersökningar har länge varit viktiga för företag som vill få feedback på sina produkter och tjänster. Kundernas åsikter och anmärkningar kan nämligen spela en betydande roll för utvecklingen av nya eller förbättringar av befintliga produkter.

Att delta i betalda undersökningar är kostnadsfritt, bekvämt och flexibelt. Det finns goda möjligheter att tjäna pengar hemifrån, du bestämmer din egen arbetstakt och väljer själv vilka frågor du vill svara på. Med andra ord kan betalda enkäter vara en bra extra inkomstkälla vid sidan av din huvudsakliga sysselsättning.

tjäna pengar på betalda undersökningar
SmartOpinion är en plattform som erbjuder betalda undersökningar online.

Registrera dig på en undersökningsplattform

För att komma igång med betalda undersökningar måste du först registrera dig på en undersökningsplattform. Där skapar du ett gratis konto och lämnar uppgifter om dig själv samt om hur din belöning ska betalas ut. Du får även välja inom vilka områden du helst vill svara på frågor.

Några populära plattformar för betalda undersökningar och enkäter idag är:

 • Åsiktstorget
 • SmartOpinion
 • Mobrog
 • ySence
 • Ebuno
 • SurveyBee
 • Green Panther
 • Toluna

Du kan självklart avsluta ditt medlemskap när du vill, men tänk på att du då riskerar att förlora din intjänade ersättning. Läs därför noga plattformens villkor.

Hur mycket kan man tjäna på betalda undersökningar?

Varje plattform har sina egna regler för hur ersättningen ska betalas ut och i vilken form. Om belöningen är i form av riktiga pengar kommer undersökningsplattformen vanligtvis att sätta in den på ett PayPal-konto. Därifrån kan du sedan göra en uttag till ditt vanliga konto.

Normalt sett ligger ersättningen för en betald undersökning mellan 5 och 50 kronor beroende på dess längd. Återigen kan betalningen dock variera beroende på plattform.

Vissa plattformar erbjuder även en belöning i form av poäng . Dessa poäng kan du sedan byta ut mot presentkort, kuponger, biobiljetter eller olika rabatter på tåg eller flyg. Det brukar även finnas möjlighet att skänka dem till välgörenhet.

4 fördelar med betalda enkäter

Det finns många fördelar med att delta i online undersökningar. Några av de främsta är:

 1. Extrainkomst. Även om du har ett jobb kan du svara på några frågor på kvällar eller helger. De flesta undersökningar tar inte mer än 20 minuter och du kan göra dem i din soffa eller på verandan.
 2. Allt är gratis för din del – från registrering till ersättning. Du ska aldrig betala för att delta i en marknadsundersökning, då vet du att det är en bluff.
 3. Det är bekvämt att delta. Allt du behöver är en internetuppkoppling och dator, telefon eller surfplatta. Detta innebär att du även kan delta i enkäter utomlands.
 4. Flexibilitet. Du har friheten att själv bestämma när du känner för att svara på frågor eller inte. En dag kanske du deltar i fem undersökningar, veckan därpå deltar du inte i någon.

Svårt att bli rik på undersökningar

Värt att nämna är att du inte kommer tjäna några stora summor pengar genom att delta i undersökningar. Vi kan lugnt säga att ”timlönen” är långt ifrån densamma som för en heltidstjänst.

Om du har mycket fritid och kan delta i ett tiotal undersökningar per dag kan du få en bra ersättning, men rik kommer du inte att bli. Betalda undersökningar bör därmed enbart fungera som ett komplement till andra sysselsättningar. Kanske vill du tjäna lite extra pengar som du sedan kan investera?

Sedan har vi detta med poängsystemet för belöning. Visst har du möjlighet att välja mellan många butiker och företag där du kan spendera dina insamlade poäng. Samtidigt är det kanske inte företag som du skulle välja i första hand. Det begränsar dina val och tvingar dig nöja dig med det som finns tillgängligt.

För- och nackdelar med betalda undersökningar

Fördelar:
En bra extra inkomstkälla
Jobba på dina egna villkor
Många plattformar att välja mellan
Nackdelar:
Kan inte ersätta en lön
Oregelbunden inkomst
Poängsystem begränsar valmöjligheterna

12. Hyr ut ditt förvaringsutrymme

Ett bra sätt att tjäna extra pengar är att hyra ut ett förvaringsutrymme som du inte använder. Varför ska du ha något som bara står tomt till ingen nytta när det finns många som kan ha användning för det?

Ordet ”förvaringsutrymme” kan betyda många saker beroende på var du bor och hur stället du ska hyra ut ser ut.

Om du till exempel bor på landet kan det handla om en lada som vinterförvaring, en uppställningsplats till båt eller husvagn eller ett garage. Bor du däremot i lägenhet i en storstad kan du hyra ut ditt källar- eller vindsförråd eller en parkeringsplats.

Städerna i Sverige fortsätter att växa och med dem även trångboddheten. Bostäderna blir mindre och hyrorna högre. Samtidigt köper vi ständigt på oss nya prylar, vilket skapar behov av extra utrymmen. Det ger dig som har ett utrymme att hyra ut ett strålande tillfälle att skapa en extra inkomstkälla.

Plattformar för uthyrning av förvaring

På senare tid har det dykt upp allt fler onlineplattformar som gör det möjligt för privatpersoner att hyra ut extra utrymmen eller delar av bostäder. Här kan du lägga in en annons för att enkelt hitta intressenter.

Vissa plattformar är helt kostnadsfria att använda, till exempel Rentl eller Storager, medan andra tar en liten procent för uthyrda objekt, så som Storage365 eller Budkeep. Då ingår dock ett juridiskt bindande avtal.

3 goda skäl att hyra ut ditt förvaringsutrymme

Det finns många anledningar att hyra ut ett förvaringsutrymme som du ändå inte använder.

 • Ökade inkomster. Det är aldrig fel att få in en extra inkomst för något som du ändå inte använder. Hur mycket det blir beror på hur bra förhandlare du är och hur tillgången till förvaringsmöjligheter ser ut i ditt område. Är det ont om sådana kan det bli ett rejält tillskott i hushållskassan.
 • Minimalt arbete. Genom att hyra ut ett utrymme slipper du lägga ner arbete och underhåll på det. Istället får du in hyran som du kan lägga på investeringar, pension eller avbetalning av lån.
 • Hållbart. När du hyr ut ett förvaringsutrymme till någon bidrar du till ett hållbart samhälle. Då kan den personen spara på sina prylar tills de säljs eller återanvänds istället för att köra dem till tippen.

Innan du annonserar ut ditt utrymme

 • Utbudet styr priset. Därför bör du undersöka tillgången till liknande lokaler i din närhet innan du bestämmer priset för ditt eget utrymme.
 • Fundera över vad du vill hyra ut lokalen till. Kan förrådet användas som kontor eller lagerlokal? Finns det värme och tillgång till WC?
 • Fastställ vad som ska ingå i hyran. Ska hyran täcka kostnader för värme, försäkring, larm eller övervakning?
 • Kontrollera att inte kommer att behöva utrymmet under en längre tid framåt. Skriver du ett kontrakt med en hyresgäst får du inte avbryta det och ställa till med problem.
 • Var ärlig och noggrann i din annons. Beskriv exakt vad hyresgästen får för sina pengar och vad som ingår i hyran. Inkludera gärna flera bilder från olika vinklar.
 • Skriv ett hyresavtal. För att undvika missförstånd och framtida problem rekommenderar vi att du och din hyresgäst skriver ett hyresavtal.

Tänk på! Enligt Skatteverket klassas alla byggnader som inte är privatbostadsfastighet som näringsfastighet. Finns uthyrningsobjektet i din privatbostadsfastighet ska du betala inkomstskatt på 30 procent på intäkterna minus vissa avdrag för kostnader.

För- och nackdelar med att hyra ut förvaringsutrymme

Fördelar:
Genererar en bra passiv inkomst
Kräver minimalt arbete
Gör nytta för andra
Nackdelar:
Viktigt med seriösa avtal
Du förlorar tillgång till utrymmet
Du måste betala skatt på intäkterna

13. Sälj informationsmaterial

Ett bra tips för att tjäna pengar online är att sälja informationsmaterial. Informationsmaterial är kurser, e-böcker eller PDF-filer som dina besökare får betala för att få tillgång till. Detta är ett utmärkt sätt att öka intäkterna på exempelvis en blogg eller annan hemsida.

Om du har goda kunskaper inom ett visst område kan det vara en god idé att utforma en videokurs i ämnet. Gillar du inte att stå framför kameran kan du istället skriva en e-bok som dina besökare får ladda ner i PDF-format. Du kan även skapa annan typ av material, till exempel nedladdningsbara mallar, avtal, kalendrar eller liknande.

En av de främsta fördelarna med informationsmaterial är att du bara behöver skapa produkterna en gång. Sedan kan du sälja dem om och om igen, vilket kan generera en bra passiv inkomst. Samtidigt krävs det såklart en del tid och energi för att skapa en bra och intressant informationsprodukt från början.

Många fördelar med informationsprodukter

Här är några av de främsta fördelarna med att sälja informationsprodukter.

 • Enkla att skapa. Att skapa informationsprodukter är enklare än någonsin. Idag finns alla verktyg vi kan tänkas behöva vid våra fingertoppar. Använd mobilen för att filma en videokurs eller skriv en e-bok i Microsoft Word och designa om den till en snygg PDF-fil i Canva.
 • Billiga. Att skapa informationsmaterial behöver inte kosta något mer än tid och energi. Du kan dessutom göra reklam för din produkt i Facebook-grupper och på andra plattformar som är helt kostnadsfria. Det du däremot kan behöva betala för är mjukvara som låser innehållet mot betalning.
 • Kräver inget utrymme. Jämfört med att sälja fysiska produkter behöver informationsmaterial inget fysiskt förvaringsutrymme. All information sparas på din server.
 • Kan generera passiva inkomster. Som tidigare nämnt kan du sälja produkterna om och om igen, utan att hela tiden behöva skapa nytt innehåll. Detta kan generera trevliga passiva inkomster.

Innan du skapar informationsmaterial – Tänk på detta

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång med dina informationsprodukter. Här är experternas bästa tips.

 1. Granska marknaden. För att skapa en framgångsrik produkt är det viktigt att du granskar den marknad du har kunskaper inom. Vad vill din målgrupp veta? Vad är de villiga att betala pengar för? Hur ska ditt innehåll hjälpa dem att lösa sina problem?
 2. Planera ordentligt. Du vill ge din målgrupp värde för sina pengar. Se därför till att planera produkten noggrant och ge den ordentligt med kärlek. Bra material kommer att förbättra din trovärdighet och leda till fler konverteringar.
 3. Marknadsför produkten. När du är redo att börja sälja produkten, se till att marknadsföra den ordentligt. Använd dig av så många gratiskanaler som möjligt, inte minst sociala medier och forum.
Fördelar:
Ger en bra passiv inkomst
Låg ekonomisk risk
Skapar värde för dina besökare
Nackdelar:
Kräver noggrann planering
Oregelbunden inkomst
Finns risk att ingen köper

14. Börja med affiliate marketing

Affiliate marketing (affiliatemarknadsföring på svenska) är en form av marknadsföring där du marknadsför andra företags tjänster eller produkter. Allra vanligast är att du marknadsför företaget på en egen webbplats, men det går även att arbeta med affiliate marketing via sociala medier.

För att hålla koll på vilken trafik som kommer ifrån dig ger företaget vanligtvis ut en så kallad spårningslänk. Länken är unik, vilket gör det enklare att spåra hur många besökare som kommer från din plattform. Det du får betalt för är helt enkelt att driva trafik till andra företag.

Företagen som vill marknadsföra sina tjänster kallas ofta för annonsörer. Du som sköter själva marknadsföringen kallas istället för publicist.

Få spårningslänkar via affiliatenätverk

För att få tillgång till spårningslänkar är det enklast att gå via ett så kallat affiliatenätverk. Visst är det möjligt för företag att skapa spårningslänkar på annat vis, men det är absolut enklast att använda ett färdigt nätverk. Här är processen automatiserad, vilket sparar företagen både tid och energi.

Om du vill bli publicist och börja med affiliatemarknadsföring behöver du bara skapa ett konto hos ett affiliatenätverk, till exempel Adtraction. Eftersom nätverken tar betalt av de anslutna företagen är plattformen helt kostnadsfri för dig som publicist att använda.

När du skapat ett konto behöver du bara registrera din webbplats och börja söka till olika affiliateprogram. Observera att de flesta annonsörer vill se att din hemsida är seriös innan de godkänner din kanal. Dessutom är det inte ovanligt att vissa företag har restriktioner gällande exempelvis e-postmarknadsföring och rabattsajter.


Affiliatenätverket vi rekommenderar:

adtraction affiliate

Adtraction samarbetar med över 200 företag, vilket gör dem till ett av Sveriges största affiliatenätverk. De erbjuder en användarvänlig plattform och förstklassig support för att du ska få hjälp när du behöver.


Olika betalningsmodeller

Betalningen i samband med affiliatemarknadsföring sker alltid i form av provision. Därför kallas denna marknadsföringsform ofta för prestationsbaserad marknadsföring. Ju bättre du presterar vad gäller att skicka trafik till annonsörer, desto mer kan du tjäna.

Även om du alltid tjänar provision kan själva betalningsmodellen kan se olika ut. Här är några vanliga modeller:

 • PPC – Pay Per Click: Här får du betalt varje gång någon klickar på länken eller annonsen. Google Ads är ett bra exempel när det gäller denna provisionsmodell.
 • CPACost Per Acquistition: Med denna modell får du betalt för varje konvertering (önskad utförd händelse) som skapats genom din länk eller annons.
 • CPO – Cost Per Order: Betalar ut provision när besökaren gör en beställning.
 • CPVCost Per View: Ger dig betalt för varje annonsvisning, det vill säga när den exponeras för dina besökare.

Ger frihet – men kräver tålamod

Det finns många fördelar med affiliate marketing – det är roligt, kräver inga större förkunskaper och det tillåter dig att tjäna pengar online, vart du än befinner dig. Dessutom finns det möjlighet att tjäna pengar dygnet runt, även när du sover, och du behöver inte ansvara för varken lager, frakt eller reklamation.

Samtidigt krävs det en hel del tid och tålamod för att komma igång med affiliatemarknadsföring, framför allt om du vill kunna försörja dig på det.

Du behöver dels ha en kanal med mycket trafik – bara det tar tid att bygga upp. Om du vill ranka organiskt i sökmotorerna krävs det dessutom att du har goda kunskaper inom sökmotoroptimering (även om detta såklart går att lära sig relativt snabbt).

För- och nackdelar med affiliate marketing

Fördelar:
Kräver inga större förkunskaper
Enkelt och billigt att komma igång
Tjäna pengar dygnet runt
Nackdelar:
Tidskrävande
Oftast låg provision för produkter
Tar tid innan du ser resultat

15. Streama på Twitch

Amazonägda Twitch grundades 2011 och har inom loppet av tio år blivit en av världens största streamingplattformar.

tjäna pengar på Twitch

Twitch är en plattform där gamers kan streama olika spel och dela med sig av upplevelsen till utomstående. På så sätt kan de interagera med varandra och de som tittar på streamen kan kommentera det som pågår i realtid.

Här finns även en chattfunktion tillgänglig, som faktiskt var den mest populära kategorin på plattformen under hösten 2020. Du kan dessutom spara klipp du gillar, följa populära konton och titta på stömmar som aldrig stängs av. Plattformen finns tillgänglig både på dator och mobil.

Redan år 2017 hade tjänsten över 15 miljoner aktiva användare per dag, en siffra som antagligen stigit rejält sedan dess (dock har företaget inte släppt några publika uppgifter sedan dess). 

Hur tjänar man pengar på Twitch?

Precis som med alla sociala plattformar finns det goda möjligheter att tjäna pengar på Twitch. Du kan dessutom göra det på flera olika sätt. Här är några av de vanligaste:

 • Prenumerationer. På Twitch finns det möjlighet att prenumerera på en kanal för mellan 5 – 25 USD per månad. Här får användarna tillgång till premiumfunktioner och du som streamer kan dessutom inkludera extra förmåner i de olika prenumerationsplanerna. Intäkterna delar du förvisso med Twitch, men får du nog många prenumeranter kan det ändå bli en ordentlig summa varje månad.
 • Bli en Twich Partner. Som Twich Partner kan du lägga in reklamannonser på kanalen, vilket gör att du kan börja tjäna pengar. Alla kan dock inte bli Twitch Partners – för att kvalificera dig måste du streama minst tre gånger i veckan. Du måste dessutom ha över 500 tittare på varje stream. Även stora YouTubers kan under vissa villkor ansöka om att bli Twich Partner.
 • Donationer. Ett annat sätt att tjäna pengar på Twitch är att be om donationer, till exempel via PayPal. Många hängivna följare har ingenting emot att stödja sina favoritstreamers, så länge de skapar underhållande innehåll.

5 tips för att lyckas på Twitch

Oavsett hur du vill tjäna pengar på Twitch är det viktigt att du först fokuserar på att bygga upp en stora följarskara. Ju större publik du har, desto bättre är dina förutsättningar att generera inkomster. Här är fem snabba tips för hur du lyckas på Twitch.

 1. Interagera. Se till att interagera med dina följare så mycket som möjligt. Ju mer du kommunicerar, desto större värde kommer du att skapa för din publik.
 2. Skapa ett schema. Schemalägg när du ska streama och håll fast vid schemat. På så sätt kan du hålla din kanal konsekvent och låta dina tittare veta när det är dags att gå online.
 3. Håll igång snacket. Även om du inte har några tittare kan det vara bra att hålla igång snacket i din stream. Skulle en besökare dyka upp har du bara några minuter på dig att fånga deras intresse.
 4. Skriv en bra kanalbeskrivning. Lägg lite extra tid på att skriva en bra beskrivning för din kanal. Beskrivningen spelar ofta större roll än vad man kan tro.
 5. Gör shoutouts. När du börjat bygga upp din publik kan det vara en bra idé att nämna dina trognaste tittare och donatorer i dina streams. På så sätt kan du locka andra att göra samma sak.

För- och nackdelar med streaming på Twitch

Fördelar:
Att spela blir ditt jobb
Möjlighet att tjäna mycket pengar
Arbeta platsoberoende

Nackdelar:
Bra utrustning är viktigt
Kräver en hel del tid
Kan ta tid att bygga upp en stor publik

16. Sälj bilder och videos

Att få jobb som fotograf är svårt, dels som anställd, men även som frilansare. Enligt en rapport från Arbetsförmedlingen ser inte jobbutsikterna för fotografer inte särskilt ljusa ut – konkurrensen på fem års sikt bedöms faktiskt som mycket hård.

Detta betyder dock inte att det är omöjligt att tjäna pengar på dina foton eller videos. Idag finns det nämligen flera plattformar som tillåter dig att sälja egna bilder – och ibland även filmer – online för att tjäna en bra passiv inkomst.

Idag finns det många bildbanker som erbjuder denna möjlighet, men några av de mest kända är:

 • Shutterstock (här kan du även utnyttja nischade plattformar för exempelvis nyhetsbilder, sport, specifika varumärken och ljudfiler).
 • iStock
 • Fotolia (Adobe Stock)
 • GettyImages

Visste du att bildbanken Shutterstock har betalat ut närmare 1 miljard dollar till fotografer som bidrar med bilder till plattformen under de senaste 15 åren?

Så kommer du igång

För att börja sälja bildmaterial via bildbanker – så kallade stockfoton – behöver du först skapa ett konto. Detta är vanligtvis helt kostnadsfritt, men det kan ändå vara bra att läsa villkoren en extra gång.

Därefter kräver de flesta bildplattformar att du skickar in några testbilder, varav ett visst antal måste bli godkända för att du ska få tjäna pengar. Hos Shutterstock måste du till exempel skicka in 10 testbilder, varav minst 7 måste bli godkända.

Det kan även finnas krav på bildupplösningen. Fotolia kräver bland annat att bilderna du laddar upp måste vara på minst 3,8 megapixel.  

Om ditt konto blir godkänt är det bara att börja ladda upp bilder och hoppas på att någon laddar ner dem. Tänk på att tagga dem väl för att göra dem enklare för potentiella köpare att hitta!

Hur mycket kan jag tjäna på att sälja bildmaterial?

Hur mycket du tjänar på att sälja stockfoton varierar dels beroende på vart du säljer dem, men också på hur många bilder du säljer.

Även köpare kan ha en viss påverkan på dina intäkter. De kan nämligen välja att betala för en utökad licens, vilket innebär att de kan använda ditt bildmaterial i reklamsyfte. Då kan du få mellan 200 – 1 000 kronor i ersättning per bild.  

Normalt sett ligger ersättningen på mellan omkring 2 – 30 kronor per bild. Vissa bildbanker kan även erbjuda exklusivitetsavtal där du får mer betalt i utbyte mot att du inte laddar upp dina bilder på andra bildbanker.

Tänk på detta när du säljer bilder och videos

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på innan du väljer att sälja bildmaterial online. Här kommer några av experternas bästa tips.

 • Antal bildbanker. Det finns inga begränsningar för hur många bildbanker du registrera dig och sälja bilder på. Dock kräver det såklart en del arbete att ladda upp material på en mängd olika plattformar och därför kan det vara bra att välja ut de allra största. Stora bildbanker innebär oftast flera köpare.
 • Ha koll på reglerna. Tänk på att det kan finnas särskilda villkor för att fotografera människor såväl som lättigenkännliga motiv. Det brukar även finnas begränsningar för kända logotyper och om du fotograferar barn under 18 år krävs målsmans tillstånd.
 • Förstå kundens behov. Genom att skapa förståelse för vad kunden faktiskt vill ha kan du enklare fotografera motiv som faktiskt säljer. Kom ihåg att det främst är företag (till exempel tidningar och reklambyråer) som köper bilder från bildbanker, inte privatpersoner.   
 • Fota från flera vinklar. När du hittat ett bra motiv, tänk på att alltid fotografera ur olika vinklar. På så sätt kan du enklare tillfredsställa behov hos fler köpare.  
 • Se till att bilderna ser äkta ut. Realistiska och naturliga bilder säljer betydligt bättre än iscensatta, stela motiv.
 • Lämna plats för text. Fotografera gärna på ett sätt som gör att företaget får plats med text på bilden.

För- och nackdelar med att sälja bildmaterial

Fördelar:
Kreativt arbete
Jobba var du vill
Goda möjligheter till passiv inkomst
Nackdelar:
Intresse för fotografering krävs
Bra kamerautrustning är viktigt
Kan ge oregelbundna inkomster

17. Bli en virtuell assistent

Under de senaste åren har det skett stora förändringar i arbetslivet. Idag söker allt fler företag efter flexibla lösningar som kan spara verksamheten både tid och pengar. Ett exempel på en sådan lösning kallas outsourcing.

Outsourcing innebär att ett företag lämnar över vissa områden av verksamheten till en extern part, exempelvis ett konsultbolag. På så sätt slipper företaget spendera värdefull tid på svåra uppgifter och de behöver inte heller anställa personal med rätt expertis.  

Ett yrke som blir allt mer populärt inom outsourcing är virtuella assistenter. En virtuell assistent är en person som avlastar företag med olika uppgifter. Assistenten kan till exempel ansvara för:

 • Företagets administrativa arbete
 • Sociala medier
 • E-postkorrenspondens
 • Mötesbokning
 • Innehållsskapande
 • Projektledning
 • Kundtjänst
 • Bokföring

Inget krav på fysiskt närvaro

Precis som namnet antyder arbetar en virtuell assistent platsoberoende. Detta innebär att assistenten inte behöver befinna sig på plats, utan att de främst arbetar via dator och telefon. Med detta yrke finns det med andra ord goda möjligheter att tjäna pengar hemifrån.

Det kan dock vara bra att känna till att du fortfarande arbetar för vanliga företag som oftast har normala kontorstider. Därmed kommer du med största sannolikhet att behöva vara tillgänglig under arbetstid, både via mejl och telefon.

Att vara virtuell assistent är alltså inte lika fritt som att till exempel vara frilansande skribent eller översättare. Samtidigt finns det goda möjligheter att tjäna en regelbunden inkomst, vilket inte är lika enkelt med arbeten som är uppdragsbaserade.  

Så mycket kan du tjäna som virtuell assistent

Hur mycket du tjänar som virtuell assistent varierar dels på flera faktorer, till exempel:

 • Arbetsmängd. Vissa företag behöver en assistent på heltid, andra på deltid. Vissa behöver bara tillgång till en assistent några timmar i veckan. Hur mycket du arbetar påverkar självklart hur mycket du tjänar.
 • Erfarenhet. Även dina erfarenheter kan spela en betydande roll för hur mycket du tjänar som virtuell assistent. Ju mer erfarenhet du har, desto mer kan du ta betalt för dina tjänster.
 • Kompetenser. Om du har nyckelkompetenser och kan erbjuda specialiserade uppdrag kan du naturligtvis ta extra betalt för dessa.
 • Företag. Även företagets ekonomiska förutsättningar påverkar hur mycket du får betalt som virtuell assistent. Vissa företag betalar bättre än andra.

Normalt sett ligger lönen för virtuella assistenter i Sverige omkring 150 – 400 kronor i timmen. Din lön kan med andra ord skilja sig en hel del beroende på vem du jobbar för.

För- och nackdelar med att vara virtuell assistent

Fördelar:
Arbeta platsoberoende
Möjlighet till regelbunden inkomst
Många olika arbetsuppgifter
Nackdelar:
Kräver att du är tillgänglig arbetstid
Du kan behöva vissa kompetenser
Konkurrensen kan vara hög

18. Redigera videoklipp

I en tid då intresset för video ökar explosionsartat, inte minst på YouTube, finns det goda möjligheter att tjäna pengar på videoredigering. Det enda som krävs är tid, intresse, en dator och förstås – ett bra videoredigeringsprogram.

Idag finns det både kostnadsfria och betalda redigeringsprogram att välja bland. De betalda kostar en slant, men är också betydligt mer professionella med fler funktioner. Kort sagt – ju mer du betalar för programmet, desto bättre slutresultat kan du erbjuda kunden. Och då kan du förstås också ta mer betalt.

Tips! Spana in Techradars stora lista med de bästa videoredigeringsprogrammen just nu.

För att hitta dina första kunder kan du dels sprida ordet bland dina bekanta och på Facebook, men också använda dig av plattformar som Fiverr eller Upwork. Tänk på att det kan vara en god idé att öva innan du tar dig an dina första kunder. Du bör vara helt säker på det program du använder.

För- och nackdelar med att videoredigering

Fördelar:
Arbeta var du vill
Tjäna bra pengar
Efterfrågan kommer förmodligen bara att öka
Nackdelar:
Kräver ett visst intressa
Du kommer att behöva köpa mjukvara
Konkurrensen kan vara hög

Vilka plattformar kan jag använda mig av som frilansare?

Idag finns det mängder av plattformar som hjälper frilansare att hitta nya uppdrag. Nedan ska vi titta närmare på några av de absolut största.

Upwork

Upwork är en av världens största plattformar för frilansare. Här kan du signa upp enkelt och börja hitta uppdrag inom en mängd olika branscher omedelbart. Självklart kan du även låta uppdragsgivare hitta dig.

Att bli medlem på Upwork är kostnadsfritt. Istället tar plattformen betalt per jobb du utför i form av procentuell avgift:

0 – 500 USD20 procent i avgift
500,01 – 10 000 USD10 procent i avgift
Över 10 000 USD10 000 USD

Observera att skalan ovan gäller per kund och inte per uppdrag. Om du till exempel jobbar åt en kund år ett för 500 USD tar Upwork 20 procent i avgift. Fortsätter du jobba för samma kund år två och jobbar in ytterligare 500 USD halveras avgiften.

Vad gäller själva betalningsmodellen kan du som frilansare välja mellan två olika betalningsmodeller: fast pris eller timlön. Din betalning för du sedan över till ditt konto via banköverföring (här tillkommer dock en avgift på drygt 1 dollar per överföring), PayPal eller Payoneer.

Att registrera sig på Upwork är enkelt och tar inte mer än några minuter. Dock rekommenderar vi att du spenderar lite tid på att skapa en lockande och informativ profil. På så sätt kan du öka chanserna att hitta uppdragsgivare.

För- och nackdelar med Upwork

 • Fördelar: Många uppdragsgivare, relativt låga avgifter, enkel plattform
 • Nackdelar: Hög konkurrens, alla frilansare blir inte accepterade

up work logo

Erbjuder en lättanvänd hemsida, relativt låga priser och förstklassig support.


Fiverr

Fiverr är en annan välkänd plattform för frilansare som sysslar med allt ifrån design, marknadsföring och content writing till musik, video och animation. Plattformen är tillgänglig världen över och gör det enkelt att koppla ihop frilansare med uppdragsgivare.

Precis som på Upwork kan du lägga upp din profil och visa potentiella uppdragsgivare vilka tjänster du har att erbjuda. Priset bestämmer du själv och du kan även erbjuda olika prisnivåer beroende på uppdragets komplexitet.

Att bli medlem är gratis, men för varje uppdrag tar plattformen ut en avgift. För frilansare är avgiften 20 procent av försäljningssumman och för uppdragsgivare är det 1 USD per uppdrag upp till 20 USD. Över 20 USD ligger avgiften på 5 procent av köpesumman.

Det tillkommer även avgifter när du som frilansare ska ta ut pengar från ditt Fiverr-konto. Så här ser dessa avgifter ut:

PayPalIngen avgift
Fiverr Revenue Card1 – 3 USD
Banköverföring3 USD

För- och nackdelar med Fiverr

 • Fördelar: Stor plattform, användarvänligt gränssnitt, gratis utbetalning till PayPal
 • Nackdelar: Höga avgifter, accepterar alla frilansare (gör det svårt för uppdragsgivare att hitta kvalitetstjänster)

fiverr

En av de största plattformarna för frilansare med förstklassig support, användarvänlig plattform och skyddade betalningar.


Freelancer

Freelancer fungerar precis som Upwork och Fiverr. Här kan du som frilansare lägga upp en profil och enklare hitta en passande uppdragsgivare. Du väljer själv om du vill jobba lokalt eller internationellt samt hur du vill ta betalt för dina tjänster – fast pris eller per timme.

För att komma igång behöver du bara skapa en lockande profil som beskriver dina färdigheter och kompetenser. Därefter kan du själv bläddra bland jobb eller låta uppdragsgivarna hitta dig genom att optimera dina filter.

Hos Freelancer är det kostnadsfritt att skapa ett konto, men plattformen tar ut en avgift per uppdrag. Avgiften för timprojekt är 10 procent av ersättningen. För projekt med fast pris är avgiften 10 procent eller 5 USD (beroende på vilket som är högst). Avgifterna tas ut i samband med arbetsgivarens utbetalning.

Även du som beställer uppdrag via Freelancer behöver betala en avgift som varierar beroende på projekttypen. För projekt med fast pris ligger avgiften på 3 procent eller 3 USD (beroende på vad som är högst). För timprojekt ligger avgiften också på 3 procent.

I vanlig tillkommer det även avgifter i samband med transaktioner från ditt Freelancer-konto. Så här ser dessa avgifter ut:

Kreditkort, PayPal eller Skrill0,30 USD + 2,3 procent
Lokal insättningIngen avgift
Internationell banköverföring15 USD

För- och nackdelar med Freelancer

 • Fördelar: Enkel plattform, information på svenska, support dygnet runt
 • Nackdelar: Ganska höga avgifter, appen behöver en del förbättringar

freelancer logo

Samlar frilansare inom 1800 olika kategorier. Erbjuder support 24/7 och säkra betalningar.


Så behåller du fokus när du jobbar hemifrån – 8 tips

När du jobbar hemifrån får du oftast möjlighet att styra över din egen arbetstid. För vissa är detta både på gott och ont. I hemmet är det nämligen betydligt enklare att bli distraherad än i en traditionell kontorsmiljö.

Som tur är finns det saker du kan göra för att behålla fokus och arbeta effektivt. Här kommer åtta av experternas bästa tips.

 1. Förstå dina rutiner. Vissa jobbar bäst på morgonen, andra senare på dagen. Fundera över vad som passar dig bäst och försök att schemalägga dina viktigaste uppgifter under dessa tider. 
 2. Gör en lista. Utgå efter en att göra-lista varje dag. Ett tips är att skriva listan för nästa dag precis när den nuvarande arbetsdagen är slut. På så sätt kan du klargöra dina mål redan dagen innan.
 3. Skapa ett hemmakontor. Om du arbetar från hemmet är det viktigt att du har en dedikerad arbetsplats där du kan arbeta ostört. Här kan du läsa våra bästa tips på hur du skapar ett bra hemmakontor.
 4. Strukturera din dag. Schemalägg din arbetsdag noggrant. Bara för att du arbetar hemifrån betyder inte det att du kan umgås obegränsat med familj och vänner. Få dem att förstå att du behöver arbeta, men umgås eller prata gärna med dem under dina raster för att få lite extra energi. 
 5. Begränsa din mediekonsumtion. Försök att begränsa din mediekonsumtion genom att lägga undan din mobiltelefon och stänga av störande notifikationer, både på mobil och dator. Sätt på dem igen när arbetsdagen är över (alternativt under dina pauser).
 6. Gör en kalender. Genom att göra en kalender kan du få en bättre överblick av dina kommande arbetsdagar. Det blir dessutom enklare att prioritera vissa uppgifter och håla koll på förfallodatum.
 7. Testa Pomodoro-tekniken. Pomodoro-tekniken är ett arbetssätt där du arbetar i 25 minuter och sedan tar en kort paus. Det finns studier som visar att tekniken faktiskt kan öka produktiviteten dramatiskt
 8. Håll dig aktiv. Fysisk aktivitet är minst lika viktigt för hjärnan som det är för kroppen. Genom att schemalägga ett träningspass, en löprunda eller bara en rask promenad under din arbetsdag kan du hålla både energin och koncentrationen.

Tack vare digitaliseringen finns det idag många alternativ för dig som vill tjäna pengar hemifrån och online. Allt fler arbetsuppgifter blir digitala, vilket ger anställda såväl som egenföretagare bättre förutsättningar att arbeta på sina egna villkor.

Vanliga frågor och svar

Hur kan man tjäna pengar online?

Tack vare digitaliseringen är det enklare än någonsin att tjäna pengar, framför allt online. Idag kan du faktiskt tjäna pengar på det mesta, från Instagram och Twitch till att sälja egna onlinekurser, hyra ut dina privata utrymmen och delta i undersökningar. Om du vill öka dina intäkter och få mer pengar över till exempelvis investeringar rekommenderar vi att du läser de tips vi sammanställt ovan.

Hur ska jag skatta på mina tjänade pengar?

Skatten kan variera en hel del beroende på sättet du tjänar pengar. På aktie- och fondkonton måste du till exempel betala 30 procent i vinstskatt vid varje försäljning. Hyr du ut en bostad för mer än 40 000 kronor per år ligger skatten på 30 procent, men reglerna kan skilja sig beroende på bostadstyp.

Läs alltid på vad som gäller för beskattning av den inkomstform du valt. 

Kan jag tjäna pengar online så att jag kan leva på det?

Ja, det finns många idag som försörjer sig på att tjäna pengar online. Ett bra exempel är influencers som genererar intäkter via sina sociala konton, till exempel genom att göra reklam för olika företag.

Självklart behöver du inte vara en influencer för att kunna försörja dig online. Du kan även tjäna pengar på andra saker. I vår lista ovan har vi samlat mängder av tips på hur du kan skapa en bra inkomst online.

Hur kan jag komma igång lättast med att tjäna pengar online?

Det beror på vilken form av inkomst du är intresserad av. Om du bara vill tjäna lite extra pengar vid sidan av din anställning kan det enklaste sättet att komma igång vara betalda undersökningar. Här kommer du dock inte tjäna några större summor.

Vill du däremot bygga upp en e-handel eller en social plattform kan det vara en god idé att först göra en enklare affärsplan för att få en bra översikt av det du vill skapa. Därefter kan du titta på hur dina konkurrenter har gjort och hämta inspiration från dem.

Tänk på att det oftast krävs både tid och engagemang för att bygga upp en framgångsrik verksamhet, vare sig det handlar om sociala medier eller webbplatser. 

Hur många visningar måste man ha för att tjäna pengar på YouTube?

Sedan YouTube införde sitt nya partnerprogram måste du ha minst 1 000 prenumeranter och 4 000 visningstimmar det senaste året för att kunna tjäna pengar. Eftersom plattformen tillämpar ett budgivningssystem för sina annonsörer kan ersättningen variera. Normalt sett ger 1 000 visningar mellan omkring 0,40 och 43 kronor.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 48

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Så fungerar permittering

Handla kryptovaluta: 6 enkla steg att komma igång

Next

8 tankar på “18 sätt att tjäna pengar hemifrån & online”

 1. Fantastiskt bra sida! Går i ”starta eget” tankar och blir verkligen taggad och inpirerad av din artiklar!!
  Lotta

  Svara
  • Hej Lotta och tack för din kommentar!

   Vad roligt att du tycker om artiklarna, det glädjer mig! 🙂 Lycka till med ditt företagande och tveka inte att höra av dig om du har frågor eller om du önskar en artikel om något särskilt ämne!

   Allt gott!

   Svara
 2. Hej Alexandra och tack för bra artikel.

  En sak som slog mig när jag läste är följande:

  Hur taxerar man sin inkomst som privatperson vid t.ex. affiliate marketing ?
  Eller måste man registrera sig som egen företagare?

  Mvh Joakim

  Svara
  • Hej Joakim och tack för din kommentar!

   Det är möjligt att registrera sig som privatperson på ett affiliatenätverk, exempelvis Adtraction, utan att ha eget företag. Då drar nätverket automatiskt av både arbetsgivaravgifter och skatt av det du tjänat som de sedan betalar till Skatteverket. Resten får du utbetalt till ditt konto. Totalt brukar avdraget landa på ungefär 47%, i alla fall hos Adtraction. Jag är osäker på hur det fungerar hos andra nätverk, men det går ju alltid att kolla upp. 🙂

   Det går förstås bra att göra på det här viset ett tag tills man kommer igång, men sedan är det – åtminstone enligt mig – betydligt förmånligare att starta eget och låta inkomsterna hamna där.

   Hoppas du fått svar på din fråga, annars är du välkommen att höra av dig igen!

   Allt gott!

   Svara
   • Okej tack för svar 🙂

    Jag funderar på att bli affiliate för ett varumärke/företag utanför Sverige, men antar att det är andra regler (jag har ej hunnit dit ännu, men när jag läste din välskrivna artikel så blev det väldigt aktuella frågeställningar). Men kort och gott kan man väl tänka att alla inkomst skall beskattas, men då kom en till tanke fram, nämligen ”frilans finans”, där man kan skapa en tillfällig anställning för varje uppdrag. Visst det kostar om man vill slippa administrationen, men det är ett alternativ.

    Ha det bra!

    Svara

Lämna en kommentar