Skriva CV (mall) – Experternas 7 bästa tips

Uppdaterad: |

Få dokument kan vara så livsförändrande som ett välskrivet CV. Genom att skriva ett CV som fångar företagets intresse kan du sticka ut bland alla ansökande och på så sätt få förtur till ditt drömjobb.

Det är inte ovanligt att företag får in mängder med ansökningar när de annonserar ut lediga tjänst. I många fall tar det dessutom inte mer än ett par sekunder för rekryteraren att avgöra om du bör få en anställningsintervju baserat på ditt CV och personliga brev. Det gäller alltså att fånga deras intresse och uppmärksamhet omedelbart.

I den här artikeln får du lära dig hur du lyckas med att skriva ett bra CV som fungerar till alla typer av jobb. Vi delar också med oss av experternas bästa tips som faktiskt fungerar.

Innehållsförteckning:

Vad är ett CV?
Vad ska ett CV innehålla?
Hur skriver man ett CV? (mall)
Experternas tips: Så lyckas du med ditt CV

Vad är ett CV?

Ett CV är ett dokument som beskriver dig och dina livserfarenheter på ett enkelt och överskådligt sätt. CV står för ”curriculum vitae” som på latin kan översättas till ”livets gång”, vilket är ungefär vad detta dokument beskriver.

När du ansöker om en ledig position i ett företag skickar du oftast in ett CV tillsammans med ett personligt brev. Ditt CV visar din yrkesmässiga historia medan det personliga brevet beskriver varför just du bör få tjänsten.

Med hjälp av dessa underlag kan arbetsgivaren få en bra bild av dig för att på så sätt avgöra om du passar in i den arbetsroll du har sökt. Om ditt CV är intressant kommer du att bli kontaktad för att gå på anställningsintervju.

Vad ska ett CV innehålla?

Det finns inga specifika formkrav för hur ett CV ska se ut eller vad det ska innehålla, utan det är helt upp till dig själv. Med det sagt finns det förstås viss information som kan vara extra värdefull för arbetsgivaren att veta och som du därför bör inkludera.

Här är några exempel på vad du bör ha med i ditt CV:

 • Dina personuppgifter – Namn, adress, ålder och kontaktuppgifter.
 • Tidigare arbetslivserfarenheter – Exempelvis tidigare jobb och praktikplatser. Beskriv gärna vad du lärde dig och vilka arbetsuppgifter du hade.
 • Utbildningar – Vad du har studerat och under vilken period. Du kan också inkludera fristående kurser.
 • Dina färdigheter – Exempelvis om du kan andra språk, har kunskaper inom specifika datorprogram eller liknande.
 • Personliga egenskaper – Egenskaper du har som du anser är positiva, exempelvis att du är noggrann, positiv, samarbetsvillig, ambitiös eller en problemlösare.
 • Andra meriter – Om du är med i någon förening, välgörenhetsorganisation eller om du tagit emot någon utmärkelse.
 • Referenser – Personer, till exempel en tidigare kollega eller arbetsgivare, som kan beskriva hur du är att arbeta med.

Hur skriver man ett CV? (mall)

Som tidigare nämnt finns det inga regler som säger hur du ska skriva ett CV, utan det är du själv som bestämmer hur det ska se ut. Om du behöver lite hjälp på traven kan du dock ta hjälp av en CV-mall för att ha något att utgå efter. Gratis CV-mallar går att hitta hos en rad olika plattformar idag.

Vi rekommenderar:

CVkungen.se

Bläddra mellan en rad CV-mallar med förskrivna fraser och omedelbar stavningskontroll. Du kan också exportera ditt CV direkt till Word.

Experternas tips: Så lyckas du med ditt CV

Tyvärr räcker det sällan med att bara skriva ett CV svart på vitt i Word för att fånga rekryterarens intresse. Lyckligtvis finns det flera bra knep för att få just ditt CV att utmärka sig bland all ansökande.

Här har vi sammanställt några av experternas bästa tips för att lyckas skriva ett bra CV som ökar dina chanser att ta dig vidare i rekryteringsprocessen.

1. Matcha ditt CV med jobbannonsen

Läs vad som står i jobbannonsen noggrant och skräddarsy din ansökan därefter. Genom att utforma ditt CV efter en specifik arbetsroll blir det enklare att övertyga rekryteraren att du uppfyller de ställda kraven.

En annan sak att lägga märke till är det språk företaget använder i jobbannonsen. Är det formellt, avslappnat eller till och med lite humoristiskt? Analysera detta och använd samma språk i ditt CV. Det skickar signalen att du förstår företagets jargong, vilket kan öka intresset för din ansökan.

Tänk dock på att inte använda ett för avancerat språk som rekryteraren eventuellt inte förstår.

2. Enkel och välstrukturerad layout

Håll ditt CV enkelt och strukturerat. Vid en överblick bör en rekryterare kunna se den viktigaste informationen i dokumentet. Se framför allt till att dina kontaktuppgifter är synliga och ha gärna med en kort presentation om dig själv (maximalt 2–3 meningar).

Beskriv tydligt din arbetslivserfarenhet och utbildning. Beroende på jobbannonsen krav kan du dessutom välja vad som ska komma först. Om jobbannonsen betonar krav på vissa arbetserfarenheter och det matchar din profil kan detta vara bra att framhäva genom att placera det allra högst upp.

Här är några andra bra tips för en bra och lättläst layout:

 • Använd en neutral och lättläst font, exempelvis Times New Roman eller Calibri.
 • Storleken på texten bör vara 12 px och radavståndet 1,15.
 • Dela upp texten i stycken med maximalt 3 – 4 rader i varje stycke.

Tänk på! Ditt CV bör aldrig vara längre än en A4-sida. Var därför smart med hur du planerar layouten på dokumentet och var du placerar specifik information.

3. Visa dina prestationer med siffror

Skriv inte bara vad det är du har åstadkommit på tidigare arbeten eller praktikplatser – förklara också hur du gjorde. Inkludera gärna denna information i en punktlista. Så här kan det se ut:

 • Sparade företaget 20 000 kronor per år genom att omförhandla kontrakt om kontorsmaterial.
 • Minskade väntetiden i kundtjänsten med 20 procent genom att implementera ny mjukvara.
 • Ökade företagets synlighet i sökmotorerna med 50 procent på en månad.

4. Använd starka ord

Det finns vissa ord som är vanligt återkommande i många CV:n, framför allt när det gäller att beskriva tidigare arbeten. Många väljer till exempel att skriva att de var ”ansvariga för” vissa områden i verksamheten. Byt ut detta mot effektfulla handlingsverb istället, som exempelvis:

 • Åstadkom
 • Uppnådde
 • Förhandlade
 • Utförde

5. Glöm inte bort dina övriga meriter

Syftet med ett CV är att lyfta dig själv och dina färdigheter för att du ska särskilda dig från konkurrenterna. Här kan dina meriter – utöver utbildning och jobb – spela en viktig nyckelroll, så hoppa inte över detta avsnitt.

Inkludera exempelvis dina språkfärdigheter, om du har blivit publicerad i någon tidskrift, deltagit i specifika projekt, arbetat med välgörenhet eller fått någon utmärkelse.

4. Undvik personlig information

Det finns vissa uppgifter som inte hör hemma i ett CV, bland annat personlig information. Du bör till exempel undvika information om ditt födelsedatum, ditt civilstånd och religion. Detta är i regel irrelevant för hur väl du kan göra jobbet.

I Sverige är det vanligt att inkludera en bild på sig själv i sitt CV, men det är absolut inget måste. I Storbritannien är detta faktiskt nästan helt uteslutet.

5. Glöm inte det personliga brevet

Även om ditt CV spelar en betydande roll är ditt personliga brev minst lika viktigt. I ditt personliga brev beskriver du varför du är rätt för tjänsten och vad du kan bidra med i verksamheten.

Tänk på att anpassa ditt personliga brev för den tjänst du söker och se till att det inte är längre än en A4 långt. Läs gärna mer om hur du skriver ett personligt brev här.

6. Gör om ditt CV till PDF-format

PDF-format får ditt CV att se extra professionellt ut, vilket också kan ge ett gott första intryck. Det förhindrar dessutom formateringsfel som kan uppstå om en Word-fil öppnas på olika enheter.

För att spara ditt CV som PDF-fil behöver du bara klicka på ”Spara som” när du är klar och därefter välja PDF-fil. Döp gärna filen till ditt namn så den blir enkel att hitta, exempelvis Anna_Andersson_CV eller liknande.

7. Korrekturläs noggrant

Visste du att ungefär 77 procent av arbetsgivare inte går vidare med en ansökande om det finns stavfel eller grammatiska fel i deras CV? Det finns alltså goda anledningar att lusläsa både ditt CV och personliga brev innan du skickar det.

Ta gärna hjälp av en närstående för att få tips och feedback samt för att upptäcka fel i texten. Ett bra tips för dig som använder Word är att få texten uppläst för dig. Det gör du genom att klicka på ”Granska” i menyn och sedan på ”Läs upp”.

Visste du att…
35 procent av arbetsgivare inte går vidare med en jobbansökan om den ansökande har en oprofessionell e-postadress?

Läs även: Löneförhandling – 8 tips för högre lön

Vanliga frågor och svar

Hur skriver man ett CV?

Du kan antingen skriva ett CV själv i exempelvis Word eller ladda ner en gratis mall online. Det är också möjligt att använda en CV mall som exempel och hämta inspiration ifrån. Vi rekommenderar Cvkungen.se för dig som vill skriva ett professionellt CV enkelt.

Vad ska ett CV innehålla?

Ditt CV bör framför allt innehålla information om din utbildning och tidigare arbetslivserfarenhet, men också dina färdigheter, meriter och egenskaper.

Måste jag skriva ett personligt brev?

Du måste inte, men det är bra idé att göra det. Det personliga brevet ger arbetsgivaren en bättre bild av hur du kan bidra till verksamheten och varför du passar in i teamet.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Ethereum Kurs & Köpguide

5 tips för att lyckas med SEO optimering

Next

Lämna en kommentar