Arbetsgivarintyg (mall)

Uppdaterad: | ,

Ett arbetsgivarintyg är ett underlag som bevisar att du varit anställd hos en arbetsgivare. Har du just blivit arbetslös fungerar intyget dessutom som en grund till beslutet gällande huruvida du ska få ersättning från A-kassa eller inte.

Som anställd har du rätt att begära ut detta dokument från din arbetsgivare som i sin tur är skyldig att utfärda det.

I denna artikel får du lära dig mer om hur arbetsgivarintyget fungerar och hur det kan skydda dig mot ekonomiska missöden. Du kan även ladda ner en kostnadsfri mall för arbetsgivarintyg som du kan fylla i direkt på din dator.

Innehållsförteckning:

Vad är ett arbetsgivarintyg?
Vad ska ett intyget innehålla?
Gratis arbetsgivarintyg blankett
Arbetsgivarintyg vs anställningsbevis
Vanliga frågor & svar

Vad är ett arbetsgivarintyg?

Ett arbetsgivarintyg är en blankett och ett skriftligt bevis på att du varit anställd hos en arbetsgivare under en viss tid.

Intyget innehåller viktig information om pågående eller avslutad anställning. Det är din arbetsgivare som fyller i intyget, antingen fysiskt eller digitalt.

Enligt lag (1997:238) om arbetslöshetsförsäkringen har alla som avslutat en anställning rätt till ett arbetsgivarintyg för att kunna söka arbetslöshetsersättning. Blanketten ska visa hur länge du har varit anställd och med vilken lön samt orsaken till varför anställningen upphört.

Om du är arbetslös och får A-kassa, men arbetar deltid ska du periodiskt skicka intyget till din A-kassa för att visa din arbetstid.

För inte så länge sedan lanserades Arbetsgivarintyg.nu, en ny webbplats som underlättar för både arbetsgivare och anställda att ta fram denna form av intyg. Blanketten går att fylla i direkt på webbplatsen och signering sker med BankID. Därefter kan du skicka in blanketten elektroniskt.

Jämfört med arbetsgivarintyg i pappersformat är processen smidig och snabb samtidigt som du slipper tidskrävande kompletteringar i efterhand. Tjänsten är dessutom kostnadsfri och används av alla A-kassor i Sverige.

Vad ska ett arbetsgivarintyg innehålla?

Det finns några viktiga punkter som ett arbetsgivarintyg ska innehålla , bland annat:

  • Arbetstagarens personuppgifter – namn och personnummer.
  • Uppgifter om anställningen – anställningstid (början och slut), befattning, tjänstledighet eller fortfarande anställd.
  • Anställningsform – om du har tillsvidareanställning, provanställning, behovsanställning eller tidsbegränsad anställning med slutdatum.
  • Arbetstid – hur många timmar du jobbar i veckan.
  • Orsak till anställningen upphört – uppsägning, egen begäran eller avslutad tidsbegränsad anställning.
  • Erbjudande om fortsatt anställning – om arbetsgivaren erbjudit en ny arbetsplats på samma arbetsplats samt om du har accepterat erbjudandet.
  • Arbetad tid de senaste 12 månaderna – hur många timmar du har gjort per månad, om du har varit borta från arbetet eller gjort övertid.
  • Uppgifter om lön – typ av lön, exempelvis veckolön, månadslön eller timlön samt lön för övertid.

Gratis arbetsgivarintyg blankett

Nedan kan du som har Premium Plus ladda ner en mall för arbetsgivarintyg. Mallen är en ifyllnadsbar PDF, vilket innebär att du kan fylla i uppgifterna online och sedan skriva ut intyget.

Som arbetsgivare kan du även ladda en mall för arbetsgivarintyg hos Arbetsgivarintyg.nu. Plattformen erbjuder även ett integrerat lönesystem som kan vara förmånligt att använda i verksamheten.

Arbetsgivarintyg vs anställningsbevis

Det är lätt att blanda ihop begreppen arbetsgivarintyg och anställningsbevis, eller anställningsavtal som det också kallas. Även om det finns vissa likheter mellan dem finns det även viktiga skillnader som du bör känna till.

Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa två dokument är att du får anställningsbeviset när du påbörjat en anställning och arbetsgivarintyget när du avslutat en anställning. Du kan dessutom inte använda anställningsbeviset som ett underlag för din A-kassa.

I anställningsbeviset finns, förutom anställningsform och arbetstid, även information om arbetstagarens anställningsvillkor. Vanliga villkor är lön, förmåner, semester samt kollektivavtal som gäller på arbetsplatsen.

Ytterligare en skillnad är att du som anställd enbart kan få ett anställningsbevis vid början av anställningen. Ett intyg kan du däremot begära vid flera tillfällen beroende på syfte.

Summering

Arbetsgivarintyget är ett viktigt dokument som bevisar att du har eller har haft ett arbete. Det ligger även till grund för beslutet huruvida du har rätt till A-kassa om du skulle bli arbetslös.

Har du redan arbetslöshetsersättning samtidigt som du arbetar deltid är intyget nödvändigt för att du inte ska arbeta mer än 100 procent. Ladda gärna ner vår kostnadsfria mall för arbetsgivarintyg ovan om du vill se hur blanketten ser ut.

Vanliga frågor och svar

Vad är arbetsgivarintyg?

Ett arbetsgivarintyg visar att du har haft ett arbete samt villkoren för din anställning – arbetstid, anställningsform och befattning. Dokumentet fungerar dessutom som ett underlag för din arbetslöshetsersättning.

Hur skriver man arbetsgivarintyg?

Intyget ska innehålla detaljer kring din anställning. Under stycket ”Vad ska ett arbetsgivarintyg innehålla?” hittar du samtliga punkter och deras förklaringar.

Hur lång tid har arbetsgivaren på sig att lämna arbetsgivarintyg?

Det finns ett syfte med behovet av arbetsgivarintyg. Oftast är det en myndighet som kräver intyget av en arbetstagare i samband med ett beslut av något slag. Därför är det bra om arbetsgivaren försöker att snabba på processen och lämna intyget snarast möjligt.

Det finns dock inga bestämmelser om hur lång tid det ska ta innan arbetstagaren har intyget i sina händer.

Varför behöver man arbetsgivarintyg?

Den främsta anledningen är för att bevisa att du har en anställning. Blir du uppsagd från ditt arbete är det arbetsgivarintyget som avgör om du har rätt till A-kassa eller inte.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 13

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Skriva affärsplan 2024 (mall & exempel)

Traktamente – Så fungerar det

Next

Lämna en kommentar