Factoring eller företagslån?

Uppdaterad: |

Den här artikeln är skriven av sakkunniga på Qred som hjälper småföretagare i flera europeiska länder med rätt typ av finansiering. Under år 2020 blev Qred utnämnt till det 8:e snabbast växande företaget i Europa och det snabbast växande företaget i Sverige av Financial Times. Med erfarenhet från att själva vara entreprenörer och experter inom finansiering för småföretag kan de guida dig rätt.

Factoring är ett populärt alternativ till traditionella företagslån. Begreppet factoring innebär att företaget snabbt kan förbättra sitt kassaflöde genom att sälja alternativt belåna sina fakturor till så kallade factoringföretag. Detta kallas fakturaköp samt fakturabelåning.

Enligt 2020 Small Business Trends är brist på likviditet en av de största utmaningarna bland dagens småföretagare. Därför är det tur att det finns alternativ som kan förbättra deras ekonomiska situation, både på kort och lång sikt.

Men vad är egentligen bäst när det kommer till finansiering – factoring eller ett traditionellt företagslån? Det ska vi titta närmare på i denna artikel.

Innehåll:

Är det bäst att låna eller sälja fakturor?
Olika former av factoring
Företagslån – ett bra alternativ till factoring
Innan du väljer factoring (tips!)

Är det bäst att låna eller att sälja fakturor?

Svaret är detsamma som för det allra mesta inom företagande – att det inte finns något rätt eller fel. Du som företagare måste helt enkelt ta dig en titt på ditt eget företag och hur dina individuella förutsättningar ser ut.

Factoring är i det här fallet ett samlingsnamn för allting som rör fakturor. Beroende på situation kan det vara aktuellt med fakturaköp, fakturabelåning eller fakturaservice. Mer om det senare.

factoring

Har du fakturor att sälja?

Factoring försvinner naturligtvis som alternativ om du inte har några kundfakturor. Då har du trots allt ingen säkerhet att sälja vidare alternativt belåna.

Har du fakturor att sälja bör du först fundera över om du har ett kortsiktigt behov eller om du är ute efter en långsiktig lösning. En del banker och finansinstitut som erbjuder factoring kräver nämligen långa bindningstider, ibland på flera år.

Förutom höga räntor, dolda kostnader och bindningstid kan många dessutom tillhandahålla en dålig upplevelse för din kund. Genom att skicka påminnelser och vara ihärdiga i att få in de pengar som din kund ska betala kan er relation påverkas på ett negativt sätt. Vi på Qred förstår att din kund är vår kund och behandlar den därefter.

3 Olika former av factoring

Nedan ska vi snabbt gå igenom tre olika former av factoring: fakturaköp, fakturabelåning och fakturaservice.

1. Fakturaköp

Med fakturaköp överlåter du fakturan till finansieringspartnern, det vill säga factoringbolaget. Pengarna har du oftast på kontot inom några timmar upp till någon dag. Är din kund kreditvärdig köper företaget fakturan utan regress och då står finansieringspartnern för hela beloppet och därmed risken.

2. Fakturabelåning

Med fakturabelåning säljer du inte fakturorna, utan belånar dem upp till en viss procent. Skulle din kund inte vara riktigt kreditvärdig för hela beloppet kan factoringbolaget fortfarande lösa fakturan mot regress. Här kan det dock variera om du får pengarna direkt eller vid ett senare tillfälle.

3. Fakturaservice

Är du inte i behov av kapital just nu kan du alltid välja att använda en partner för själva servicen av fakturor där påminnelsehantering och inkasso ingår. Därefter är det oftast enkelt att välja att belåna eller sälja sina fakturor i och med att du redan är uppkopplad.

Företagslån – ett bra alternativ till factoring

Företagslån för 10-15 år sedan var inget som småföretagare kunde räkna med från banken. I många fall krävde de flera års historik, hög omsättning eller vinstresultat för att i överhuvudtaget ta sig an ansökan.

Ville företaget dessutom ha ett mindre lån fick de avslag omedelbart. Det kostade helt enkelt för mycket för storbankerna att ta sig an en ansökan på så låga summor som 50 000 kronor.

Idag ligger det här beteendet kvar hos de traditionella storbankerna, digitaliseringen till trots. Därför startade vi år 2015 Qred för att kunna erbjuda småföretagare en snabb, trygg och enkel väg till företagslån. Idag finns vi i bland annat Finland, Danmark, Nederländerna och Brasilien med snart 100 anställda.

qred företagsfinansiering

LÄS ÄVEN
Här är Sveriges bästa företagslån 2023

Så mycket kostar ett företagslån

Behöver ditt företag låna pengar? I formuläret nedan kan du fylla i dina uppgifter och sedan få svar från fler än 20 ledande långivare och banker. Att ansöka är helt kostnadsfritt och inte bindande.

Innan du väljer factoring över företagslån (tips!)

Innan du ansöker om ett företagslån bör du kontakta deras kundtjänst och ställa några frågor. Ta till reda på den faktiska kostnaden för lånet, det vill säga om det finns några uppläggningsavgifter, startavgifter eller andra dolda avgifter, till exempel avgifter för förtidsinlösen.

I dagens osäkra läge kan det också vara en god idé att fråga om du kan få möjlighet att tillfälligt pausa amorteringen av lånet. Du kan även fråga om det går att utöka lånet, till exempel om du skött dina inbetalningar i tid.

Till sist får du ta ett helhetsgrepp om de erbjudanden du får i handen. Ibland är det billigaste alternativet inte det bästa, så ta god tid på dig och gör hemläxan innan du signerar något låneerbjudande.

Att sälja fakturor och betala 1-3 procent per faktura kan kännas som en säker och stabil lösning. Samtidigt kan du säkert komma undan billigare med ett företagslån, framför allt om du planerar att göra en investering inför högsäsongen och senare betala tillbaka med de genererade intäkterna.

Factoring är en bra lösning för att hela tiden hålla sig flytande och få in pengar på kontot. Företagslån fungerar däremot oftast bättre för att lösa investeringar och skapa tillväxt. Med företagslånet kan du dessutom gå vidare utan kostnader, vilket inte hade varit möjligt vid en mer långsiktig factoringlösning.

Qred erbjuder flexibilitet – oavsett finansieringslösning

Oavsett om du väljer att gå vidare med ett företagslån eller factoring kan vi erbjuda marknadens mest flexibla, ärliga, trygga och enkla lösningar.

Helt utan startavgifter, bindningstid eller dolda kostnader kan du känna dig trygg i att veta exakt hur mycket det kostar dig varje månad. Glöm inte heller att du kan betala tillbaka i förtid – helt utan extra kostnad. Läs gärna mer hos Qred.

Sammanfattning

Factoring kan vara ett passande alternativ för företag som vill förbättra sitt kassaflöde, både på kort och lång sikt. Värt att nämna är dock att bankerna kan ha långa bindningstider för factoring som du bör ta hänsyn till.

Finansiering i form av företagslån kan också vara förmånligt, men passar främst i samband med investeringar för att stimulera tillväxt.

LÄS ÄVEN
8 sätt att finansiera din startup
Riskkapital – Hur fungerar det?
Crowdfunding, affärsänglar eller nyemission?

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Här är Sveriges bästa företagslån 2023

F-skatt – Vad gäller?

Next

Lämna en kommentar