Företagslån till enskild firma – Vad gäller?

Uppdaterad: | ,

Enskilda firmor kan då och då vara i behov av ett lån, precis som alla andra företagsformer. Ett företagslån är många gånger det enda alternativet för verksamheter som vill investera i tillväxt, till exempel genom att anställa personal eller köpa nya maskiner, eller stärka sitt kassaflöde.

Om du som enskild näringsidkare är i behov av ett företagslån kommer du förmodligen att ställas inför en hel del frågor. Vilken typ av lån ska du ta? Måste det vara företagslån eller går det att få ett privatlån? Och vilken långivare är egentligen bäst?

Alla dessa frågor ska vi besvara i denna artikel. Här går vi igenom hur lån till enskild firma fungerar, när ett företagslån kan vara en bra lösning och vad långivarna tittar i sin kreditbedömning.

Innehållsförteckning:

Då kan en enskild firma behöva finansiering
Hur bedömer långivaren min firma?
Företagslån eller privatlån?
5 tips vid lån till enskild firma
Summering

Vi rekommenderar:

Hos Fakturino kan du jämföra företagslån från fler än 30 banker, helt kostnadsfritt. Erbjuder även lån till enskild firma.


Då kan en enskild firma behöva finansiering

Behovet av kapital är oftast störst i uppstarten av verksamheten. Detta beror helt enkelt på att det är under denna period som du ska köpa in all nödvändig utrustning till din verksamhet.

När du startar en enskild firma inte finns något krav på startkapital, vilket det gör när du startar ett aktiebolag. Detta kan få starten kännas extra lång och kostsam. Normalt sett dröjer det ett tag innan inkomsterna börjar rulla in medan utgifterna kommer regelbundet.

Lån till enskild firma behöver inte vara svårt och kan komma väl till hands i en rad olika situationer. Här kommer ett par exempel.

Anställa personal

Många företagare väljer att använda ett företagslån för att ha råd att anställa personal. Personal kan många gånger vara det som avgör om verksamheten går med vinst eller förlust, framför allt om du driver ett företag som kräver särskilda kompetenser.

Eftersom anställda oftast är den allra största utgiftsposten i en verksamhet kan det emellertid vara svårt att betala löner ur egen ficka. Med ett företagslån har du råd att betala löner tills dess att de anställdas arbete börjar generera större intäkter. Här kan du läsa mer om vad en anställd kostar.

Inköp av utrustning och maskiner

Ett annat vanligt användningsområde för ett företagslån är inköp av utrustning som krävs för att driva verksamheten, till exempel maskiner, verktyg, fordon och datorer.

När det gäller just maskiner och fordon kan leasing många gånger vara ett bättre alternativ eftersom det ger firman mer flexibilitet, men även här går det att täcka kostnaderna med ett företagslån.

Marknadsföring

En bra marknadsföringsstrategi spela en avgörande roll när det kommer till företagets lönsamhet. Samtidigt är marknadsföring långt ifrån billigt och dagens hårda konkurrens gör det viktigare än någonsin att sticka ut.

Oavsett om du driver en lokal firma eller om du enbart är verksam online kommer du att behöva marknadsföra din verksamhet. Ett företagslån kan ge dig de ekonomiska förutsättningar som krävs för att utveckla en marknadsföringsstrategi som kan öka företagets intäkter.

Stärkt kassaflöde

De flesta företag kommer någon gång att hamna i en tillfällig likviditetssvacka. Saknar du en ekonomisk buffert kan det bli jobbigt att ta sig ur en sådan.

Även här kan det vara aktuellt med ett lån för dig med enskild firma, förutsatt att det finns förhoppning om framtida intäkter. Med lånet kan du stärka företagets kassaflöde snabbt och hålla verksamheten flytande tills dess att intäkterna ökar.

Hur bedömer långivaren min firma?

Alla långivare idag är skyldiga att utföra en kreditbedömning innan de kan bevilja ett lån.

För att få en bättre uppfattning om företagets ekonomiska förutsättningar och framtida betalningsförmåga bedömer långivarna vanligtvis följande information i sin kreditbedömning:

  • Företagets omsättning och skulder
  • Betalningsanmärkningar
  • Tidigare förfrågningar
  • Affärsplan och budget
  • Tidigare bokslut
  • Företagslånets användningsområde

Normalt sett krävs det alltid någon form av säkerhet för att bli beviljad ett företagslån. Den vanligaste är personlig borgen, vilket innebär att en eller flera personer blir betalningsskyldiga om företaget inte har möjlighet att återbetala skulden.

Du som driver enskild firma blir automatiskt borgensman för företagslånet eftersom firmans organisationsnummer är detsamma som ditt eget personnummer. Om du däremot vill ansöka om ett större lån kan du behöva en till borgensman för att öka säkerheten.

Vissa långivare kan ställa krav på andra säkerheter, exempelvis i form av företagsinteckning. Detta är emellertid inte särskilt vanligt idag, framför allt inte i samband med mindre företagsån.

Företagslån eller privatlån till enskild firma?

Ett företagslån är inte det enda alternativet för dig som är i behov av kapital till din verksamhet. Du kan även ansöka om ett traditionellt privatlån som du sedan lånar ut till företaget.

Båda låneformerna har sina för- och nackdelar och nedan ska vi titta närmare på dessa.

Privatlån

Ett nystartat företag kan ha svårt att få ett företagslån eftersom bristen på historik försvårar långivarens riskbedömning. I detta fall kan ett traditionellt privatlån vara ett bra alternativ.

Privatlån kan som mest vara upp till 600 000 kronor och räntan är normalt sett lägre jämfört med företagslån. När långivaren sätter in pengarna på ditt privatkonto lånar du själv ut beloppet till företaget genom att föra över pengarna till företagskontot. Räntan redovisas som årsränta enligt konsumentkreditlagen och ett lån till enskild firma bokförs som skuld till närstående.

Varje gång firman amorterar till dig får du även en marknadsmässig ränta. På så sätt kan du ta ut pengar ur firman med lägre skatt eftersom det anses vara avbetalning på ett lån.  

Om du väljer att använda ett privatlån som företagslån är det viktigt att du skriver ett skuldebrev mellan dig och din firma. Skuldebrevet reglerar allt ifrån ränta, belopp och amorteringsplan.

Fördelen med privatlån är att du slipper ha en borgensman och att du dessutom kan ta ut en marknadsmässig ränta. Nackdelen är att du enbart kan låna mindre belopp och att det dessutom kan vara svårt att få privatlån utan en fast anställning. Det kan dock vara ett alternativ för dig som är anställd, men som vill starta eget vid sidan av. Då måste du emellertid ansöka om F/A-skatt.

Företagslån

Företagslån är den vanligaste låneformen för företag i behov av extra kapital, så även för enskilda firmor.

Med ett företagslån kan du låna betydligt mer jämfört med ett vanligt privatlån – oftast upp emot flera miljoner kronor. Räntan för ett företagslån är dock i regel högre än räntan för ett privatlån och redovisas som månadsränta.

För att få ett företagslån krävs det emellertid att din verksamhet varit aktiv under en längre tid (minst sex månader) och att den omsätter ett minimibelopp varje år. Som firmaägare måste du även gå i borgen för lånet, men för dig som enskild näringsidkare har detta ingen större betydelse eftersom du ändå alltid har personligt ansvar för företagets skulder.

Ett företagslån kan med andra ord vara en bättre lösning om du har en etablerad verksamhet. Det finns emellertid några få långivare som kan bevilja lån till nystartade företag, så länge de har en detaljerad affärsplan och en hållbar budget.

Tips! Hos oss på Entreprenören.nu kan du enkelt jämföra Sveriges bästa företagslån 2022 baserat på kundomdömen.

5 tips vid lån till enskild firma

Oavsett vilken typ av lån du är intresserad av är det viktigt att du är väl förbered inför din ansökan.

Eftersom det idag finns det många olika långivare och banker att välja bland, alla med sina villkor och priser, kan det vara en god idé att jämföra olika typer av lån och långivare innan du bestämmer dig.

Här är några tips som förhoppningsvis kan underlätta ditt sökande efter företagsfinansiering:

1. Ta ut en kreditupplysning på dig själv och din firma

Genom att ta en kreditupplysning på dig själv kan du se samma information som långivaren. Detta ger dig tid och möjlighet att åtgärda sådant som en långivare kan uppfatta som en risk.

Om du eller firman till exempel har en betalningsanmärkning kan det vara en bra idé att vänta med att ansöka tills anmärkningen har försvunnit. Anmärkningar finns kvar i tre år för privatpersoner och enskilda firmor och fem år för aktiebolag.

2. Jämför långivare

Ett enkelt sätt att ansöka om företagslån till enskild firma är att göra det via en låneförmedlare. Med endast en kreditupplysning får du erbjudanden från en mängd olika banker och kreditinstitut.

3. Gör en riskanalys och handlingsplan

Ett lån förutsätter normalt sett en lång period av amortering. Därför är det bra om du tar fram en handlingsplan och analyserar risken ifall något oförutsett skulle hända. Vad händer om du blir långtidssjukskriven? Kan du fortsätta betala av lånet? Kommer verksamheten att fortsätta framåt även utan dig?

4. Se över din privata ekonomi

Klarar din ekonomi av kostnaden för företagslånet om din firma drabbas av betalningssvårigheter? Kom ihåg att du som driver en enskild firma alltid har personligt ansvar för verksamhetens ekonomi eftersom firman inte är en juridisk person.

5. Håll isär din och firmans ekonomi

Var noga med att hålla dina finanser separerade från din firmas. På så sätt får du bättre koll på vad som händer med firmans ekonomi samtidigt som du enklare kan upptäcka problem och åtgärda dem i tid.

Summering

Ett företagslån kan vara en passande lösning för dig som driver enskild firma. Med lånet kan du till exempel investera i tillväxt genom att anställa personal, köpa lokaler eller ny utrustning. Du kan även använda lånet som ett sätt att stärka kassaflödet i perioder med sämre likviditet.

Som enskild näringsidkare kan du välja mellan ett traditionellt privatlån som du sedan lånar ut till firman eller ett företagslån. Båda låneformerna har sina fördelar, men generellt sett är ett företagslån en bättre lösning. Här kan du låna ett större belopp och det finns dessutom några få långivare som kan låna ut pengar till nystartade verksamheter, så länge de har en bra affärsidé, seriös affärsplan och realistisk budget.

Det bästa är förstås att försöka expandera med eget kapital, men om detta inte är möjligt kan företagsfinansiering vara ett bra alternativ för att få igång omsättningen och bygga upp en framgångsrik verksamhet.

Glöm inte att det också finns andra sätt att finansiera verksamheten, exempelvis genom crowdfunding, affärsänglar eller riskkapital.

Läs även: Så startar du en enskild firma

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal röster: 7

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Sökmotoroptimering – Guide för att sökmotoroptimera 2022

Vad är LEI-kod (LEI-nummer)?

Next

Lämna en kommentar