Körjournal + mall 2023

Uppdaterad: | ,

Vissa företag måste ha tillgång till en bil för att klara av den dagliga verksamheten. Det kan handla om leveranser, inköp, servicearbete eller tjänsteresor.

Oavsett hur du använder din företagsbil måste du föra så kallad körjournal. Journalen visar hur mycket du använder bilen, hur höga drivmedelskostnaderna är samt vart du har kört bilen.

I denna artikel ska vi titta närmare på hur en körjournal fungerar och vad den ska innehålla. Vi har också gjort en mall för körjournal som du kan ladda ner och utgå ifrån.

Innehåll:

Vad är en körjournal?
Hur skriver man körjournal?
Detta ska körjournalen innehålla
Ladda ner vår körjournal mall
Vanliga frågor & svar

Vad är en körjournal?

En körjournal är en sammanställning av uppgifter som visar hur en företagsbil används i den dagliga verksamheten. Journalen fungerar som ett styrkande dokument som visar att företaget hanterar bilförmåner och bilersättningar enligt gällande skattelagar.

Det finns flera tillfällen då det är extra viktigt att föra journal över din körning. Här kommer några exempel.

  1. Anställda har möjlighet att använda företagsbilen skattefritt för privata resor vid högst 10 tillfällen per år med en sammanlagd sträcka på högst 100 mil. Där ingår även resor till och från arbetet.
  2. Om arbetsgivare betalar drivmedel för en förmånsbil ska anställda som använder bilen betala skatt för drivmedel då bilen använts i samband med privata resor. Det är viktigt att den anställda visar hur mycket de kört bilen privat, annars ska hen betala allt drivmedel.
  3. Om en anställd med förmånsbil kör mer än 3000 mil per år i tjänsten har arbetsgivaren rätt sänka förmånsvärdet till 75 procent.

Det finns ingen lag som kräver att du för en journal, däremot behöver Skatteverket informationen för att avgöra bilförmånsvärdet. De kan kontrollera om företagsbilen används privat och gå tillbaka flera år i tiden. Skulle det finnas fel i körjournalerna kan företaget bli bötfällt. Läs gärna mer om körjournal hos Skatteverket.

Hur skriver man körjournal?

Du kan skriva körjournal på två olika sätt:

  • Manuellt
  • Elektroniskt

Nedan ska vi förklara skillnaderna mellan dessa.

Manuell körjournal

En manuell körjournal skapar du i Word eller Excel alternativt som ifyllnadsbar PDF. Du kan antingen göra en helt egen körjournalmall eller ladda ner vår lite längre ner.

I journalen fyller du helt enkelt i alla relevanta uppgifter manuellt efter dina bilresor. Därefter skriver du ut flera kopior och lägger dem i en pärm i bilen.

Det kan även vara bra att ha en plastficka för bensinkvitton och andra räkningar som rör bilen. På så sätt har du allt samlat på ett ställe och kan enkelt komplettera eller ändra informationen.

Elektronisk körjournal

Ett betydligt bekvämare alternativ till en manuell journal är den elektroniska varianten. En elektronisk körjournal är en extern enhet som du kopplar in i bilen och som sedan samlar in information automatiskt via GPS.

Idag finns det många elektroniska körjournaler i olika prisklasser och med olika funktioner att välja bland. Det finns till exempel modeller med föraridentifiering, datalagring i upp till 7 år, schemaläggning av privata/tjänsteresor samt automatiskt införande av återkommande besöksplatser.

Körrapporter, statistik och analyser kring din körning kommer du sedan åt enkelt via din dator. Du kan dessutom få tillgång till underlagen via en app i din mobil om du vill ha med dem på språng.

Detta ska körjournalen innehålla

När du ska skriva körjournal rekommenderar Skatteverket att du tar med följande punkter:

  • Bilens registreringsnummer. Äger företaget flera bilar ska varje ha en egen körjournal.
  • Datum för körningen, det vill säga när du kört bilen.
  • Mätarställning, både vid start och ankomst.
  • Reslängd i kilometer.
  • Resans start- och slutadress.
  • Ärende för resan. Här ska du även ange om resan är privat eller i tjänstesyfte.
  • Anteckningar, gällande exempelvis bilförare, tankning och liknande.

Exempel på körjournal

Ungefär så här kan en körjournal se ut:

Reg.nr.ABC123ABC123
Datum2 januari 20232 januari 2023
Mätare (start)8085480866
Mätare (ankomst)8086680878
Reslängd (km)1212
StartadressGröngatan 1Rödgatan 2
SlutadressRödgatan 2Gröngatan 1
ÄrendeKundbesökÅterresa, kundbesök
ÖvrigtFörare: Anna OlssonFörare: Anna Olsson

Gratis mall för körjournal

Om du inte vill göra en helt egen körjournal-mall kan du ladda ner vårt kostnadsfria Word-dokument. Här har vi inkluderat alla viktiga punkter som Skatteverket kräver att journalen ska innehålla. Därmed behöver du inte behöver oroa dig över att du missat någon viktig uppgift.

TIPS! Se även våra andra kostnadsfria mallar och avtal.

Summering

Även om det inte finns någon lag som kräver att ditt företag ska föra körjournal behöver Skatteverket informationen för att bedöma värdet på bilförmånen.

Att skapa en körjournal är enkelt – du kan antingen skriva en själv eller ladda ner en kostnadsfri mall, till exempel den vi erbjuder.

Har ditt företag möjlighet kan det vara en god idé att investera i en elektronisk variant som du installerar i bilen och som sedan håller koll på körningen åt dig. Detta är inte bara bekvämt, det kan spara dig tid och även minska risken för missar.

Vanliga frågor och svar

Vilken elektrisk körjournal ska man ha?

Det finns flera varianter av elektroniska körjournaler att välja mellan idag. Priserna varierar beroende på bindningstid, funktion och prestanda, men de flesta är godkända av Skatteverket. Två populära alternativ är MiniFinder och Abax.

Vad ska en körjournal innehålla?

De viktigaste punkterna är resans datum, mätarställning i början och slutet, reslängd, startadress, ärende samt slutadress.

Hur ska en körjournal se ut?

Det finns inga krav angående journalens utseende så länge den innehåller all nödvändig information. Ladda gärna ner vår kostnadsfria mall ovan för att se ett exempel på hur journalen bör se ut.

Hur länge ska man spara en körjournal?

Körjournaler ska arkiveras i 7 år i enlighet med bokföringslagen. Köper du en elektronisk variant ska du försäkra dig om att leverantören kan erbjuda detta och att deras lagringssystem är pålitligt.

Måste man skriva en körjournal?

Det finns ingen lag som kräver att du för en journal. Däremot behövs körjournalen för att kunna räkna ut förmånsvärdet. Dessutom kan företaget få böter om Skatteverket kontrollerar användningen av företagsbilen och märker att det finns fel i journalen.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 21

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

5 viktiga tillbehör till ditt hemmakontor

Studie: Städad arbetsplats förbättrar produktiviteten

Next

2 tankar på “Körjournal + mall 2023”

  1. Hej!

    Bra sammanställt. Noterade att exemplet säger att MiniFinder är lite dyrare än Abax. Vad jag kan se ligger Abax betydligt högre (>200kr/månaden). Enligt elektronisk-körjournal.se/billigaste-elektroniska-korjournalen så ser prisskillnaderna ganska stora ut mellan dom olika leverantörerna.

    Svara
    • Hej och tack för din kommentar!

      Det är noterat! Ändrade informationen i artikeln så att den inte är missvisande. 🙂

      Ha det gott!

      Svara

Lämna en kommentar