Företagsbil – vad gäller?

Uppdaterad: |

En företagsbil kan underlätta många moment i arbetslivet, både för företaget och för dig som är anställd.  

Under 2018 fanns det cirka 300 000 tjänstebilar registrerade i Sverige. Det är många som anser att tjänstebilen är en nödvändighet för att klara jobbet och hålla kontakten med kunder såväl som leverantörer.

Men hur fungerar egentligen en företagsbil och vad kostar det? Är det bättre att leasa eller köpa företagsbil som företagare? I denna artikel ska vi reda ut alla frågetecken.

Innehåll:

Hur funkar företagsbil?
Leasa eller köpa företagsbil?
Så mycket kostar företagsbil
Avdrag för företagsbil
Vanliga frågor om företagsbil

Hur funkar företagsbil (tjänstebil)?

En företagsbil är en bil som du använder i tjänsten, till exempel när du ska åka till och från arbetet, vid kundmöten eller i andra liknande situationer. Det finns dock olika typer av företagsbilar – tjänstebil och förmånsbil – och det är viktigt att inte blanda ihop dessa.

En tjänstebil är en bil som ägs av företaget och som de anställda kan utnyttja vid resor i tjänsten. Varje gång en anställd använder bilen ska den fylla i en körjournal för att dokumentera bilresan. Det är företaget som betalar alla kostnader för bilen och verksamheten får dessutom göra avdrag för värdeminskningar.

En förmånsbil är en tjänstebil som den anställda även kan använda för privat bruk. Om den anställda använder bilen vid fler än 10 tillfällen per år och kör mer än 100 mil/år är bilförmånen skattepliktig för den som använder bilen. Det är skatteverket som bestämmer hur hög skatten blir baserat på bilens förmånsvärde, modell och utrustning.   

Se hur en tjänstebil fungerar här.

Leasa eller köpa företagsbil?

Det finns både för- och nackdelar med leasing och köp av företagsbil. Vad som passar just ditt företag beror på olika faktorer. Nedan ska vi titta närmare på några av argumenten för eller emot olika typer av leasing samt köp av företagsbil.

Finansiell leasing

Finansiell leasing kan jämföras med att köpa företagsbil på avbetalning för en tid på mellan 24 och 48 månader. Företaget betalar alla kostnader under tiden du disponerar bilen och när avtalstiden är slut har du möjlighet att köpa bilen.

Fördelar?

– Möjlighet att påverka ägandekostnaderna, till exempel körsträcka och bilförsäkring.
– Avdrag med 50 procent av momsen.

Nackdelar?

– Hög risk för företaget som ansvarar för driftkostnader.
– Mer arbete vid hantering av processen.

Operationell leasing

Operationell leasing passar företag som äger flera tjänstebilar. Under avtalstiden står leasingsfirman för alla kostnader bortsett från drivmedel. Efter avtalets slut lämnas bilen tillbaka till leasingfirman.

Fördelar?

– Företaget slipper allt arbete med redovisning och avskrivning.
– God överblick över kostnaderna.
– Företaget kan dra av 50 procent av momsen.

Nackdelar?

– Högre månadskostnad och därmed dyrare i längden.
– Dålig skydd i försäkringen.

Köp av företagsbil

Att köpa företagsbil kan vara ett alternativ för företag med god ekonomi och likviditet. Bilen ingår då i företagets tillgångar och blir en form av investering. Avskrivning görs varje år.

Fördelar?

– Företaget kan kontrollera kostnaderna för bilen.
– Bilen fungerar som en investering i företaget.

Nackdelar?

– Alla kostnader i samband med bilägandet belastar företaget.
– Momsen är inte avdragsgill (förutom när det gäller taxi-, körskole- eller uthyrningsbil).

Så mycket kostar företagsbil

Hur mycket en företagsbil kostar beror på flera faktorer. Väljer du att leasa en bil varierar kostnaden mellan olika leasingfirmor, inte minst beroende på vilken bilmodell du behöver. Detsamma gäller om du väljer att köpa en företagsbil.

Bortsett från själva bilkostnaden tillkommer en del andra kostnader som du bör vara medveten om innan du väljer att skaffa en företagsbil.

  • Fordonsskatt. Sedan den 1 januari 2020 gäller en ny beräkningsmodell för tjänstebilars utsläppsvärde, vilken har lett till en ändring av fordonsskatten. Beräkningen görs för varje enskild bil och omfattar faktorer som kan påverka bilens bränsleutsläpp. Ju högre utsläpp, desto högre bilskatt. Bilar som släpper ut mer än 140 g/km får inte användas som tjänstebilar.
  • Bilförsäkring. Det är viktigt att bilen åtminstone har en trafikförsäkring. Med tanke på att bilen kommer att användas i tjänsten av olika förare är dock en omfattande helförsäkring som täcker både materiella och personskador att rekommendera. Priset på bilförsäkringen varierar dels beroende på försäkringsinnehållet och bilmodellen, men även vart du kommer att använda bilen spelar roll.
  • Driftkostnader. I driftkostnaderna ingår allt från service och drivmedel till underhåll och reparationer.
  • Förmånsskatt. När en anställd använder tjänstebilen för privat bruk kallas det för bilförmån.

Om den anställde kör bilen över 100 mil/år måste personen i fråga betala så kallad förmånsskatt. Storleken på den beror på bilens beräknade förmånsvärde samt på nybilspriset, körsträcka och fordonsskatt. Förmånsskatten är en utgift för både den anställda och arbetsgivaren som ska betala arbetsgivaravgifter.

Tips! Om du behöver låna pengar till en företagsbil rekommenderar vi att du alltid jämför billån först innan du ansöker om första bästa billån. Hos Bäst-i-testet.se hittar du billånet som är bäst 2023.

Avdrag för företagsbil

En företagsbil innebär ett flertal kostnader, men som företagare har du även rätt att göra vissa avdrag.

  • Momsavdrag. En förutsättning för att kunna göra momsavdrag för en företagsbil är att den används mer än 100 mil/år. Momssatserna för olika bilar varierar och beror på vad företaget använder bilen till. Om du köper en ”vanlig” bil kan du inte dra av momsen eftersom den ingår i anskaffningsvärdet. För leasingbilar kan du dra av 50 procent av momsen. Momsavdraget för taxi-, körskole- eller uthyrningsbilar är 100 procent. Du kan även dra av hela momsen för driftkostnader som till exempel drivmedel, parkeringsavgifter, vägavgifter och underhåll.
  • Avdrag för bilförsäkring. Om en tjänstebil har en bilförsäkring är kostnaden för denna avdragsgill.
  • Milersättning. Har du en enskild firma eller handelsbolag kan du dra av 18,50 kronor/mil vid tjänsteresor.

Läs ävenElbil till företaget – Vad gäller?

Vanliga frågor om företagsbil

Nedan svarar vi på några vanliga frågor om företagsbil och hur det fungerar.

Vem får köra företagsbil?

Alla som ska använda företagsbilen måste vara myndiga och ha ett giltigt körkort. I annat fall gäller inte bilförsäkringen. De anställda måste få information om vilka bilar de har tillgång till och varje år måste körkortets giltighet kontrolleras.

När anställda använder företagsbilen måste de föra körjournal. Journalen ska bland annat innehålla mätarställningen vid årets början och slut, bilens registreringsnummer, antal körda kilometer, bilförare samt tankning (liter och pris).

Kan jag använda företagsbil privat?

Du kan inte använda en vanlig tjänstebil för privat bruk. Detta är däremot möjligt om du har en förmånsbil (skillnaderna mellan dessa kan du läsa längre upp i artikeln).

En förmånsbil är en löneförmån som är skattepliktig. Hur mycket skatt du ska betala beror på bilens förmånsvärde som bestäms av Skatteverket. Det finns dock arbetsgivare som inkluderar bilförmånen i anställningsavtalet.

Vilken försäkring ska jag ha på företagsbilen?

Enligt lag är du tvungen att ha minst en trafikförsäkring på bilen. Köper du en ny bil ingår vanligtvis en försäkring under en viss tid. Ta reda på hur länge och skaffa en egen försäkring direkt efter att den gamla slutat gälla.

Vilken bilförsäkring som passar i din verksamhet beror dels på bilens inköpspris, körsträcka per år och vem eller vilka som ska använda bilen. I regel är det bra med en helförsäkring som skyddar bilen och alla som färdas i den.

Hos de flesta försäkringsbolag kan man idag hitta skräddarsydda tjänstebilförsäkringar till förmånliga priser.

Kan jag ha företagsbil i enskild firma?

Om du har en enskild firma och behöver en bil för att sköta verksamheten kan det vara en bra idé att köpa en företagsbil. När du bokför kostnaden för den i din firma kan du göra avdrag för alla driftkostnader och värdeminskning.

Vilka regler har Skatteverket för företagsbil?

Den som använder en tjänstebil ska föra körjournal. Den visar arbetsgivaren att bilen körs i verksamheten och inte i privata ärenden.

Körjournalen ska bland annat innehålla mätarställningen i början och slutet av resan, antal körda kilometer, namn på föraren, datum för resan och eventuellt tankning (liter och pris). Ett tips är att använda sig av en digital körjournal eftersom felaktigheter i journalen kan leda till höga omkostnader. Läs mer hos Autonytt.se.

Den 1 januari 2020 antogs en ny beräkningsmetod för utsläppsvärdet som har inneburit en ändring av fordonskatten. I beräkningen tas med alla faktorer som kan påverka bränsleutsläppen och ju högre utsläpp bilen har, desto högre blir bilskatten. Om bilen släpper ut mer ´än 140 g/km kan den inte användas som företagsbil.

Hur fungerar förmånsbil?

En förmånsbil är en tjänstebil som används för privat bruk. Den som använder bilen har en bilförmån och därför ska betala förmånsskatt. Skatteplikten gäller om bilen körs mer än 100 mil/år vid högst 10 tillfällen.

Skatten beräknas på bilens förmånsvärde som bestäms av Skatteverket och kan bero på nybilspriset, körsträckan och bilskatten. Miljövänliga bilar har ett lägre förmånsvärde.

Tips! Använd gärna Skatteverkets kalkylator för bilförmånsberäkning för att beräkna förmånsvärdet på bilen.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.2 / 5. Antal röster: 28

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Starta enskild firma 2023 – Steg för steg

Gratis bokföringsprogram

Next

35 tankar på “Företagsbil – vad gäller?”

  1. Ska däckbyten på firmabilar göras på arbetstid?
    Där jag jobbar måste vi boka tid på däckverkstaden utanför arbetstid och får ingen ersättning för att vi åker och fixar detta på firmabilarna. Samma gäller vid service.

    Och vad gäller om man har bilen privat, alltså som förmånsbil? Ska däckskifte och service utföras inom arbetstid eller utanför?

    Svara
    • Hej! I båda fallen ska däckbyte och eventuell service ske under arbetstid och din arbetsgivare ska stå för kostnaderna. Enligt Arbetstidslagen 1 § utför du som arbetstagare arbete för en arbetsgivares räkning när du byter däck på en firmabil.

      Om du jobbar heltid och måste byta däck eller lämna bilen på service efter jobbet ska detta anses vara övertid och ska betalas enligt ditt kollektivavtal. Detsamma gäller om du jobbar deltid. Då får du ersättning i form av mertid enligt Arbetstidslagen 5 § och 10 §.

      Exakt vilka kostnader arbetsgivaren står för kan variera beroende på vilken lösning du har, men normalt sett står de för allt ifrån parkeringsavgifter och bilskatt till service och reparation. Det kan dock vara en god idé att skaffa ett avtal med arbetsgivaren angående bilen och vad som gäller om du inte redan har det.

      Svara
  2. Får man två bilar på enskild firma en liten lastbil och en mindre bil för åka att träffa kunderna. Det blir mycket lättare för mig än att köra lastbilen?

    Svara
    • Hej! Det finns ingen begränsning för hur många företagsbilar du får ha. Däremot bör du vara medveten om att båda bilarna måste förmånbeskattas. Om du har två bilar är det dessutom viktigt att du för separata körjournaler för respektive bil för att skilja mellan tjänsteresor och privata resor.

      Svara
  3. Hej, det stämmer inte, man kan bara förmånsbeskattas för 1 bil som är dyraste. Man kan inte köra 2 bilar samtidigt. Då pratar jag om 1 bilförmån per person/ anställd.

    Svara
    • Hej Lana och tack för din kommentar.

      Du har helt rätt – det är en förmånsbil per person som man ska skatta för i inkomstdeklarationen. Det finns dock tillfällen då man kan använda flera förmånsbilar med olika förmånsvärden. Då beräknas förmånens värde efter bilen den anställde använde längst under månaden.

      Jag gjorde lite research och så här säger Skatteverket: ”När den anställde disponerar bilar med olika förmånsvärden lika länge, beräknas förmånsvärdet som ett genomsnitt av förmånsvärdena för dessa bilar”.

      Svara
  4. Hej Alexandra!
    Jag behöver en skåpbil för att hämta kunders egendomar till verkstad i mitt AB.
    Har tänkt mig en äldre (-08) för ett inköpspris utav 70000:- inkl.moms.
    Denna amorteras av på 48 mån.
    Hur bokförs denna samt vad gäller körbok?
    Vänligen Andreas

    Svara
    • Hej och tack för din fråga!

      Eftersom jag tyvärr inte är någon expert på bokföring och inte vill vilseleda dig hänvisar jag till denna artikel om bokföring av bil hos Företagarna. Hoppas du hittar den information du behöver där!

      Angående körjournal gäller följande: Om du vill undvika att beskattas för bilförmån ska du kunna bevisa att du använder bilen privat vid högst 10 tillfällen per år och kör sammanlagt högst 100 mil. Resor till och från arbete räknas som privata.

      För att kunna göra detta ska du föra körjournal och märka resorna du gör privat. En körjournal ska innehålla uppgifter om:

      • Datum
      • Mätarställning vid början och slut på resan
      • Resans längd
      • Resans startadress
      • Resans ärende
      • Resans slutadress
      • Anteckningar (bilförare, tankning mm)

      Läs mer om körjournal här och ladda gärna ner vår kostnadsfria mall.

      Svara
  5. Hej
    Jag och en kollega tänker skaffa tjänstebil. När vi var inne hos en bilhandlare så sa hon att det skulle bli lägre förmånsskatt (för oss privat) om vi privatleasade (och fick kompensation med en lönehöjning av företaget) än om vi skulle ta bilen på företaget med operationell leasing. Har du någon koll på detta?

    Svara
    • Hej och tack för din fråga!

      Det är många företagare som har ställt sig denna fråga – leasa via företaget, privat eller privatägo. Svaret är att det i de allra flesta fall är mest fördelaktigt att leasa bilen via företaget.

      Som företagare kan du dra av 50 procent av momsen på leasinghyran och kör du mycket privat med bilen är företagsleasing ett bättre alternativ.

      Om du vet att du kommer att köra få privatmil med bilen (under 1 600 mil/år) och har en bil under 200 000 kr är det bättre att privatleasa eller äga bilen privat och ta ut milersättning från företaget. Glöm bara inte att föra körjournal för att kunna bevisa hur mycket du kör privat.

      Det är svårt att ge ett generellt svar på fråga. Man kan dock säga att om du vill ha en nyare/dyrare bil och kör mer än 3000 mil/år i tjänsten är det bättre med företagsleasing.

      Företagsleasing

      Företaget:

      – 50% moms
      – Handpenning för bilen (om nödvändigt)
      – Bilen körs mer än 100 mil/år
      – Leasinghyra
      – Service, däck och annat exkl. moms
      – Bränsle själv eller milersättning till användare

      Användaren:

      – Betalar förmånsskatt och får köra privat
      – Max. 100 mil/år i privatresor – ingen skatt
      – Lägre skatt om bilen körs i tjänsten mer än 3000 mil/år
      – Bränsle själv eller ersättning till företaget för 120 procent bränslevärde

      Privatleasing

      Företaget:

      – Betalar ut lön
      – Betalar milersättning
      – Betalar arbetsgivaravgifter

      Användaren:

      – Leasinavgifter
      – Får milersättning
      – Betalar service, däck och annat inkl. moms

      Observera att vi dock inte är några experter och att vi förlitat oss på information från externa källor.

      Svara
  6. Hej,
    Vad gäller för förmånsbil när man gör däckbyte? Jag kommer att ha däcken på däckhotell där bilen köptes och har ca 3 mil enkel resa dit. Vem
    står för den resekostnaden när jag åker dit för ex byte till vinterdäck? Företaget eller jag själv?
    Mvh Mike

    Svara
    • Hej och tack för din fråga!

      Först vill jag fråga om du har någon uppgörelse/avtal med din arbetsgivare ang. reglerna kring bilförmånen.

      Om din arbetsgivare betalar allt drivmedel ska du beskattas för drivmedelsförmån bara för de resor du gör privat. För att visa hur mycket du använt bilen privat ska du föra körjournal.

      Har du inte drivmedelsförmån och betalar allt drivmedel själv ska din arbetsgivare betala en skattefri milersättning med 6,50 kr/mil för dieselbilar och 9,50 kr/mil för övrigt drivmedel.

      Eftersom en förmånsbil är en tjänstebil som anställda kan köra privat är det företagets ansvar att bekosta service, besiktning, däckbyte och dylikt.

      Hoppas att du fått svar på din fundering!

      Svara
  7. Hej.
    Jag har blivit uppsagd pga av arbetsbrist. Jag har en firmabil. Företaget har sitt säte i Stockholm och jag är stationerad i Skåne.
    Är det min skyldighet att lämna tillbaka bilen?

    Svara
    • Hej och tack för din fråga!

      När det gäller en firmabil står företaget för alla kostnader när bilen används i tjänsten.

      Alla tjänstebilförare ska kunna visa vad som är privat- eller tjänstekörning. Om du betalar bränslet själv ska du få ersättning från företaget för tjänstekörningen (reseräkning). Om däremot företaget betalar bränslet ska du skatta för privatkörningen.

      När du gör en arbetsresa med firmabil (vilket återlämning av bilen kan anses vara) får du göra avdrag med 5 kr/mil (diesel) och 8 kr/mil (andra drivmedel). Avdraget gör du oavsett vem som betalar bränslet. Detsamma gäller andra kostnader med resan – vägtullar eller broavgifter.

      Hoppas vi besvarat din fråga!

      Svara
  8. Hej.
    Företaget köper en personbil för 300000:-
    Jag använder den i tjänst samt privat
    Vad kostar det mig.
    Hajk
    L

    Svara
  9. Hej lite frågor ang firma bil alltså inte förmånsbil som jag har hemma har två mil till firman enkelresa från hemmet
    Vi jobbar alltid ute på fältet men måndag morgon 07.00 har vi planeringsmöte på firman Räknas detta som privat körning ??Digital körjournal
    Några gång i månaden behöver vi hämta material som första eller sista resa på firman för att kunna utföra vårt jobb hur räknas detta .

    Jag har egen bil o min fru med.
    Vänligen Tommy.

    Svara
    • Hej och tack för din fråga!

      En firmabil är en bil som endast används i tjänsten. Skatteverket tillåter dock att den kan köras även i privata ärenden, men inte mer än 100 mil vid fler än 10 tillfällen per år. För att bevisa detta ska du föra körjournal. För den ska du inte betala något förmånsvärde utan det är företaget som står för samtliga kostnader.

      Av din fråga förstår jag att du har bilen hemma. Körningen till mötet eller för att hämta material avser ditt arbete och därför kan det inte räknas som privat.

      Hoppas du är nöjd med svaret annars får du gärna höra av dig igen! 🙂

      Ha en fin dag!

      Svara
  10. Hej!
    Liten fråga – om mitt företag skaffar en förmånsbil, hur ser reglerna ut när även min fru och barn kommer att nyttja/köra bilen, utan att de är anställda i företaget? Någon extra beskattning, något att tänka på gällande försäkringar?
    MVH Andy

    Svara
    • Hej Andy och tack för din fråga!

      Förmånsbilen får även användas av den anställdas familj, alltså personer som är bokförda på samma adress, även om de inte är anställda i företaget. Bilen är dock ditt ansvar eftersom det är du som har förmånen. Det kan därför vara bra att skaffa en policy som reglerar villkoren för förmånsbilen. Den kan du hänvisa till om någon myndighet kontaktar dig och har frågor kring förmånsbilen.

      Hoppas du fick svar på din fråga!

      Svara
  11. Jag har kontoret hemma och ska köra dagligen till en kund so ligger 3,5 mil avstånd. kan jag ha bilen som tjänstebil ? eftersom jag kommer inte använda bilen i privata ärende mer än 100 mil per år!

    Svara
    • Hej Dario och tack för din fråga!

      Detta beror på vem som äger bilen.

      Du använder företagsbilen

      Du använder bilen för tjänsteresor. Du kan även använda den privat, men för att undvika att beskattas ska detta inte ske vid mindre än 10 tillfällen per år och inte med mer än 100 mil/år. Som privata resor räknas även resor till och från arbetet. Du förmånsbeskattas om din arbetsgivare betalar drivmedel för din privata körning. För att bevisa hur mycket du använt bilen privat ska du föra körjournal.

      Du använder din privata bil

      Använder du din privata bil för tjänsteresor ska du begära milersättning från din arbetsgivare.

      • 18,50 kr/mil för bensin
      • 6,50 kr/mil för diesel
      • 9,50 kr/mil för etanol eller el

      Hoppas du fick svar på din fråga.

      Ha en fin dag!

      Svara
  12. Hej
    Jag har ett investmentbolag som har god likviditet och gör bra vinster varje år. Kan jag då ha en förmånsbil i företaget (istället för att köpa den privat) och köra den typ noll mil i tjänsten och resten privat?

    Kan det t.o.m vara bättre än att köpa/leasa den privat? Alla kostnader hamnar ju som avdragsgilla i företaget = slipper betala företagsskatt mm . Men funkar det att ha en förmånsbil på företaget och köra noll mil? Jag kan bara hitta regler för mer eller mindre än 3000 mil.

    Svara
    • Hej och tack för din fråga!

      Det är inte lätt att avgöra om man som företagare ska satsa på tjänstebil, förmånsbil, leasing eller privat bil. Alla har sina för- och nackdelar.

      Om bilen ska stå på företaget ska du föra körjournal för att visa hur mycket du kör bilen privat och därefter förmånsbeskattas för det (eller inte). Det kommer att se konstigt ut om resorna i körjournalen är bara privata. Då kan Skatteverket ställa frågan varför bilen är bokförd i företaget om den körs bara privat.

      Så mitt spontana svar är: undersök behovet av bil i företaget. Är det för litet, köp bilen privat istället och dra av 18,50 kr per mil för tjänsteresorna.

      Allt gott!

      Svara
  13. Hej ! Jag jobbar med fönsterrenovering dels hos kund dels i verkstad. Mitt AB är registrerat på min hemadress. Kan jag köra till verkstaden på morgonen för att jobba eller måste bilen ”bo” där?
    Rimligen måste jag i så fall kunna ta hem bilen för att köra direkt till kund utan att passera verkstaden på morgonen , eller?
    Bästa hälsningar

    Svara
    • Hej Christer!

      Jag hoppas att detta kan ge dig lite klarhet i dina frågor.

      Tjänsteresor

      Om bilen används endast i tjänsten ska den parkeras på arbetsplatsen efter arbetsdagen och nycklarna ska förvaras hos arbetsgivaren. Om du är anställd borde resorna du gör mellan arbetsplatsen (verkstaden) och hemmet vara definierade som tjänsteresor eller arbetsresor. Detta gör man med hjälp av Inkomstskattelagen (1999:1229). Där står det att:

      ”Tjänstestället (arbetsplatsen) är den plats där den skattskyldige utför huvuddelen av sitt arbete. Utförs detta under förflyttning eller på arbetsplatser som hela tiden växlar, anses i regel den plats där den skattskyldige hämtar och lämnar arbetsmaterial eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter som tjänsteställe.”

      När det inte finns särskilt tjänsteställe (arbetsplats)

      I sådana fall påbörjas och avslutas resorna i tjänsten vid hemmet. Normalt sett anser man att när bilen står parkerad hemma är det fråga om bilförmån. För att undvika förmånsbeskattning ska du bevisa att du använder bilen privat bara i ringa omfattning (högst 10 tillfällen eller högst 100 mil per år) genom att visa körjournal.

      När det finns särskilt tjänsteställe (arbetsplats)

      Då påbörjas resorna i många fall från byggnaden där den anställda har sin arbetsplats. I vissa situationer kan resorna påbörjas vid hemmet (när du ska till en kund direkt). I sådana fall slipper man förmånsbeskattning.

      Arbetsresor

      Resor till och från arbetet är privata resor som ska förmånsbeskattas. Enligt Skatteverkets vägledning om bilförmån:

      ”Om en anställd som har ett särskilt tjänsteställe gör ett kundbesök eller annat tjänsteärende utanför tjänstestället på vägen till eller från arbetet medför detta normalt att resan i sin helhet anses som tjänsteresa.”

      Allt gott!

      Svara
  14. Hej!
    Jag har startat enskild firma som är registrerad på min hemadress. Verkstaden jag har ligger 3 mil från hemorten.
    Om jag har en företagsbil på firman. Klassas resorna mellan min bostadsort och verkstaden som arbetsresor eller privatresor?

    Tack på förhand för svar.

    Svara
    • Hej och tack för din fråga!

      Begreppet företagsbil beskriver bilar som ägs och används endast inom företaget. Då ska du dra av alla bilkostnader. Men du måste föra körjournal för att visa att du inte använder bilen mer än 100 mil eller vid mer än 10 tillfällen under ett år. Annars blir du förmånsbeskattad i din deklaration.

      Om du driver en enskild verksamhet ska du göra avdrag för resor mellan din bostad och din verksamhetslokal på samma sätt som om du vore anställd. Avdraget avser den del av resekostnaden som överstiger 11 000 kronor. Avdraget gör du i R16 eller R22 i NE-bilagan där du fyller i din utgift minus 11 000 kronor. Har du haft 15 000 kronor i utgift fyller du alltså 4 000 kronor i NE-bilagan.

      Hoppas du fick svar på din fråga. Allt gott!

      Svara
  15. Hej! Om en anställd kör mycket privat med firmabilen och vi blir granskade, är det då den anställda eller företaget som får stå för beskattningen om ingen körjournal finns?

    Svara
    • Hej Henrik!

      Enligt Skatteverket är det mycket smart att föra en körjournal för att kunna bevisa hur mycket du har kört bilen privat. Finns det ingen körjournal ska du beskattas för allt drivmedel som har använts under inkomståret.

      Allt gott!

      Svara
  16. hej ! vad betyder detta ”Bilar som släpper ut mer än 140 g/km får inte användas som tjänstebilar.” jag hyr ut en van i mitt företag som släpper 155g/km, för man inte har en som bil i företaget biluthyrnning ?

    Svara
    • Hej!

      Så länge bilarna som släpper ut över 140 g/km inte används som tjänstebilar är det okej. Kraven gällande utsläpp på just tjänstebilar är nämligen strängare jämfört med kraven på bilar som enbart används för privat bruk.

      Allt gott!

      Svara
  17. Om man som företagare (enmansföretag) funderar på att skaffa en företagsbil som drivs på el. Den laddas på företagsadresssen som då är hemadressen. Dvs ingen privat resa uppstår men vad ska företaget betala fastighetsägaren för den el som laddar fordonet? Mätare är monterad på laddboxen. Men det är omöjligt att betala faktisk kostnad då det är timpris och laddar det 10kWh ena timmen för exempelvis 2,31kr ink moms + överföringsavgift timmen efter laddas 11kWh för 1,31kr ink moms + överföringsavgifter.

    Kan inte se att något av skatteverkets regler är tillämpbara. Närmast är 9,5kr/mil men det beror såklart hur mkt bilen drar i kWh. Fastighetsägaren är inte heller intresserad av miltal som företagaren kör, utan hur många kWh timmar som används.

    Borde man kunna schablonisera kostnaden för företaget exempelvis 3kr/kWh vilket är billigare än vad det kostar på någon offentlig laddstation?

    Svara
    • Hej och tack för din fråga!

      Jag förstår att det är svårt att hitta info om elbil som företagsbil. Du skriver att företagsadressen är även din hemadress. Hur du gör beror på om du väljer att ladda bilen på ”arbetsplatsen” (företagsadressen) eller hemma (hemadressen). I första varianten betalar företaget antalet kWh (inte timpris eller körda mil) till fastighetsägaren. Laddar du hemma ska företaget lämna till dig skattefri ersättning med 9,50 kr/milen.

      Vet inte om man kan schablonisera kostnaden för företaget som du skriver. Skicka gärna frågan vidare till Skatteverket eftersom det hela tiden kommer nya tillfälliga regler som kan vara svåra att hänga med i!

      Allt gott!

      Svara

Lämna en kommentar