Räkna ut moms (kalkylator)

Uppdaterad: | ,

Moms är en mervärdesskatt som ingår i priset varje gång du köper en vara eller tjänst.

Som privatperson märker du sällan av momsen, men för företag är det annorlunda. Det beror på att verksamheten ska redovisa och betala skatten i sin momsdeklaration.

I denna artikel tittar vi närmare på vad moms är och hur det fungerar. Vi visar även hur du kan räkna ut moms med olika momssatser och hur du gör för att momsregistrera ditt företag.

Innehåll:

Hur fungerar moms?
Räkna ut moms (kalkylator)
Beräkna moms baklänges (kalkylator)
Olika momssatser
Momsregistrering för företag – Vad gäller?
Vanliga frågor & svar

Hur fungerar moms?

Moms, även kallat mervärdesskatt, är en skatt som betalas av alla som handlar varor och tjänster. Om ditt företag utför försäljning redovisar du utgående moms i dina deklarationer och därefter för du över den till staten. Detta innebär att mervärdesskatten varken kan räknas som intäkt eller kostnad för företaget.  

När du köper en vara eller tjänst, oavsett om det är som privatperson eller företag, betalar du en inkommande mervärdesskatt som hanteras på samma sätt som den utgående – den förs vidare till staten.

Skillnaden mellan det du betalar i utgående moms och det du får in som inkommande avgör om du blir betalningsskyldig eller får tillbaka pengar. 

Inkommande moms

När du köper varor till ditt företag ska du göra avdrag för den mervärdesskatt du betalar, det vill säga den ingående momsen. Eftersom inköp för privat bruk inte är berättigade till momsavdrag är det viktigt att du alltid särar på inköp till företaget och privat.

Utgående moms

När ditt företag säljer en vara eller tjänst ska du addera mervärdesskatt på priset. Denna typ av mervärdesskatt kallas utgående moms. I avsnittet ”Olika momssatser” nedan ser du hur mycket du ska lägga på i form av skatt när du skickar en faktura.

3 exempeluträkningar

25 procent – priset multipliceras med 1,25.

En vara kostar 350 kr utan mervärdesskatt. För att få ett pris inklusive 25 procent moms ska du räkna så här: 350 x 1,25 = 437,50 kr inklusive moms. För att enbart få fram momssatsen multiplicerar du beloppet med 0,25, vilket i detta fall blir 87,50 kr (350 x 0,25 = 87,5).

12 procent – priset multipliceras med 1,12.

Om varan som kostar 350 kr istället har en momssats på 12 procent ser beräkningen ut enligt följande: 350 x 1,12 = 392 kr inklusive moms. Momsbeloppet blir alltså 42 kr (350 x 0,12 = 42).

6 procent – priset multipliceras med 1,06.

Samma vara som kostar 350 kr ska ha en momssats på 6 procent. Så här ser uträkningen ut: 350 x 1,06 = 371 kr inklusive moms. För att få fram momsbeloppet multiplicerar du varans nettopris med 0,06, vilket blir 21 kr (350 x 0,06 = 21).

3 exempelberäkningar

25 procent – räkna bort 20 procent av priset.

En vara kostar 350 kr. I priset ingår en mervärdesskatt på 25 procent.
350 kr x 20% = 70 kr
350 – 70 = 280 kr är nettopriset på varan exklusive moms

Om du vill kontrollera att uträkningen stämmer:
280 x 25% (0,25)= 70 kr
280 + 70 = 350 kr

12 procent – räkna bort 10,71 procent av varans pris.

Om varan kostar 350 kr, men har en momssats på 12 procent ska du räkna så här:
350 kr x 10,71% = 37,50 kr
350 – 37,50 = 312,50 kr exklusive moms


Kontrolluträkning:
312,50 x 12% (0,12) = 37,50 kr
312,50 + 37,50 = 350 kr

6 procent – räkna bort 5,66 procent av priset.

Vi antar att en vara kostar 350 kr och att det ingår 6 procent moms i priset.
350 kr x 5,66% = 19,80 kr
350 – 21 = 330,20 kr exklusive moms


Kontrolluträkning:
330,20  x 6 % = 19,80
330,20 + 19,80 = 350 kr

Olika momssatser

Normalt sett är momsen i Sverige 25 procent. Det finns dock varor och tjänster som kan ha en procentsats på 12, 6 eller 0 procent. Vissa produkter kan ha olika momssatser beroende på vad de innehåller och vad deras syfte är.

Nedan ska vi titta närmare på ett par olika momssatser på vanliga varor och tjänster som vi konsumenter köper och använder.

Livsmedel

Den normala momssatsen på livsmedel inklusive spannmål, läsk, tuggummi samt alkoholfria drycker är 12 procent. Vatten från vattenkran och drycker med högre alkoholhalt har dock en momssats på 25 procent. I gruppen ingår även tobak och läkemedel.

Sjukvård

Alla tjänster som ska förebygga, utreda och behandla sjukdomar eller skador är momsfria. Här ingår även ambulanstransporter och receptbelagda läkemedel.

I skönhetsvård, estetiska behandlingar, naturläkemedel, kostrådgivning och synhjälpmedel (glasögon) ingår emellertid 25 procentig moms. Samma mervärdesskatt gäller för djurvård.

Tandvård

Tjänster som förebygger, utreder och behandlar sjukdomar eller skador i munhålan är likt liknande tjänster inom sjukvård momsfria. Även tekniska hjälpmedel (till exempel bettskenor) är momsfria om de säljs av en tandläkare eller tandtekniker.

Om du köper tandvårdsprodukter så som tandtråd och tandborstar samt vid kosmetiska behandlingar betalar du 25 procent i mervärdesskatt. Här ingår även tandvård för djur.

Restaurang och catering

Den normala momssatsen för restaurang och catering är 12 procent. Om du beställer vin, sprit och starköl samt vid konferensarrangemang tillkommer dock moms på 25 procent.

Andra vanliga områden

  • Flyg, tåg, buss och taxi – 6 procent
  • Hotell, vandrarhem och pensionat – 12 procent
  • Böcker, tidningar och e-produkter – 6 procent (momsfritt om det gäller medlemsblad eller organisationstidningar)
  • Entréavgifter – 6 procent

Momsregistrering för företag

Om du vill starta ett företag som avser att sälja varor eller tjänster som är momspliktiga ska du momsregistrera verksamheten. Då har du nämligen rätt att göra avdrag för inkommande momsen vid inköp till företaget.

Har du BankID kan du momsregistrera företaget direkt på Verksamt.se. I annat fall kan du gå in på Skatteverket.se och fylla i blanketten SKV 4620 som du sedan skickar in.

Efter registreringen får du ett registerutdrag innehållande ditt momsregistreringsnummer (även kallat VAT-nummer) samt information om hur ofta du måste momsdeklarera.

Om du inte lyckats komma upp i 30 000 kronor i beskattningsunderlag kan du ansöka om momsbefrielse hos Skatteverket. Kom dock ihåg att du inte kan göra avdrag för inkommande moms om du momsbefriad.

Skulle du vilja ändra eller ta bort uppgifter från din momsregistrering kan du göra det på Verksamt.se eller genom att fylla i och skicka in ändringsanmälan SKV4639 till Skatteverket.

Företag kan göra momsavdrag

Normalt sett får du göra avdrag för mervärdesskatt på varor och tjänster som du planerar att använda i ditt företag.

På produkter avsedda för privat bruk får du däremot aldrig göra momsavdrag. Och det finns även tillfällen då du har rätt att bara dra av delar av momsbeloppet, till exempel:

  • När du säljer momsfria varor/tjänster får du inte dra av moms på sådant som du köper.
  • Om du bedriver en blandad verksamhet som både säljer momsfria och momspliktiga varor ska du bara dra av momsen på inköp till den den av verksamheten som är momspliktig.
  • När du köper en vara som du ska både använda privat och i företaget ska du göra avdrag för momsen i verksamheten.
  • Om du köper varor till företaget innan du momsregistrerat verksamheten kan du bara dra av momsen om du hade för avsikt att använda varorna i verksamheten. Du får inte köpa en vara för privatbruk och sedan bestämma dig att använda den i företaget.
  • Vid leasing av personbil eller en lastbil får du dra av 50 procent av momsbeloppet. Villkoret är att den körs minst 100 mil per år i din verksamhet. Är leasingstiden kortare får du räkna om körsträckan i förhållande till tiden, till exempel 50 mil på 6 månader.

Avdrag för mervärdesskatt gör du i momsdeklarationen och moms på inköp som avser verksamheten bokför du som inkommande moms. Moms på varor och tjänster som du säljer bokför du istället som utgående moms.

I momsdeklarationen anger du den inkommande och utgående momsen. Skulle den inkommande momsen vara högre än summan för utgående moms får du pengar tillbaka. I övriga fall måste du göra en inbetalning motsvarande mellanskillnaden.

Läs ävenMomsavdrag: Vad kan jag köpa på företaget?

Summering

Moms (mervärdeskatt) ingår i varje produkt eller tjänst vi köper. Normalt sett är momsen i Sverige 25 procent, med det finns även procentsatser på 12, 6 eller 0 procent beroende på vilka varor de gäller.

När du köper en vara eller tjänst till din verksamhet bokför du momsen som inkommande. Om du säljer en produkt kallas momsen som ingår i priset istället för utgående. Företag som är momsregistrerade har dessutom rätt att göra momsavdrag i sina momsdeklarationer för varor de köper in.

Vanliga frågor och svar

Vad är moms?

Moms är en skatt som alla som köper en produkt eller tjänst måste betala. Som privatperson märker du inte av skatten eftersom den är redan inbakad i det pris du betalar. Men företag måste alltid dela på inkommande och utgående moms som de sedan deklarerar i sin momsdeklaration.

Hur mycket är moms?

Det mesta som säljs i Sverige har en momssats på 25 procent, men i vissa fall kan momsen vara 12 eller 6 procent. Det finn även varor och tjänster som är helt momsbefriade, till exempel inom sjukvården.

Hur räknar man ut moms?

Om du har ett pris på en vara med (inklusive) moms och vill veta hur mycket den kostar utan (exklusive) moms ska du räkna moms baklänges. Har du däremot ett pris utan (exklusive) moms och vill veta hur mycket varan kommer att kosta med (inklusive) moms räknar du momsen framlänges.

Med hjälp av vår kalkylator ovan kan du enkelt räkna ut mervärdesskatt, både framlänges och baklänges.

När ska mervärdesskatten betalas?

Om ditt företag är momsregistrerat ska du fylla i en momsdeklaration för varje redovisningsperiod som kan vara ett år, ett kvartal eller en månad. Ditt momsregistreringsbevis visar hur ofta just ditt företag måste momsdeklarera.

Vad betyder ”exklusive moms”?

Exklusive moms är priset på en vara innan momssatsen har lagts på.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 25

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Egenavgifter – Det här gäller

Så gör du en SWOT-analys (mall)

Next

5 tankar på “Räkna ut moms (kalkylator)”

  1. Hej! Jag skall starta företag där en del är momsbefriad (vårdtjänster) och momssatsen för den andra delen är 6% ( friskvård).
    När det gäller inköp och kostnader för den momsbefriade delen, hur gör jag med den ingående momsen för den. Jag kan ju inte lyfta den, men då bör jag väl räkna in den i kostnaden för inköpen när jag räknar ut min vinst? Tex om jag köpt något för 1000 kr,( inkl moms (25%) 200 kr) skall då 1000 kr dras från vinsten innan skatten beräknas? För den andra delen skall då mellanskillnaden mellan utgående 6% moms och 25% moms utgöra en del av kostnaden vid vinstberäkning?
    Mvh Viveca

    Svara
    • Hej Viveca och tack för din fråga!

      Som jag förstår ska du ha en del av verksamheten som är momsbefriad och resten är momsbelagd. Vid blandad försäljning fungerar det så här:

      1. Om du köper något som du ska använda i den momsfria delen av verksamheten får du inte dra av någon moms.

      Undantagen är:

      • Om du köper en vara som du ska använda mer än 95% i den momspliktiga verksamheten.
      • Om mer än 95% av verksamheten är momspliktig och den ingående momsen på köpet är under 1000 kr.

      2. Om du handlar till den momspliktiga delen får du dra av hela momsen.

      När du köper något som du ska använda både i den momsfria och momspliktiga verksamheten ska du dra av den delen av momsen som motsvarar användningen i den momspliktiga delen (om du använder varan 50% av tiden i den momspliktiga verksamheten får du dra av bara 50% av momsen).

      På verksamheten som är momsfri får du inte göra något avdrag. Momsen på den momsbelagda verksamheten redovisar du i momsdeklarationen där du fyller i de olika momssatserna. Uppgifterna får du från bokföringsprogrammet.

      Det är viktigt att du bokför rätt. Vinstberäkningen sker i slutet på året och det är bokföringsprogrammet som sköter detta.

      Hoppas det besvarade dina frågor! Hör av dig om du undrar över något mer!

      Svara
    • Hi Jovan and thank you for your question!

      I hope I understood your question correctly – you are going to buy goods from another EU country to then use in your business? In that case, the seller should not add VAT to the invoice – this is the so-called reverse tax liability which applies if:

      • The seller is VAT registered in his EU country
      • The goods must be transported between two EU countries
      • You must provide your VAT number (VAT registration number) to the seller

      What you have to do is to calculate the Swedish outgoing VAT yourself and then report it in your company’s VAT return. After this, you can deduct the amount according to the rules.

      In the VAT return, enter the purchase price in Swedish kronor in box 20 and the calculated outgoing VAT in one of boxes 30 to 32.
      If the seller in the other EU country is not VAT registered (is a private individual), you don’t have to calculate and report VAT.

      Hope you got an answer to your question, otherwise you are welcome to contact us again.

      Svara

Lämna en kommentar