Startup – 8 sätt att finansiera ditt nya företag

Uppdaterad: | ,

Att starta eget är något som många drömmer om – att kunna vara sin egen chef och bestämma sina egna arbetstider. Men att komma igång med en startup är inte gratis, särskilt inte om du vill få igång omsättningen snabbt.

Ofta är det finansieringen som skapar tvivel och oro bland de som funderar på att få igång en startup. Har man dessutom inte koll på vilka olika finansieringsmöjligheter som finns tillgängliga kan det kännas ännu mer hopplöst.

Nedan ska vi gå igenom 8 sätt för att finansiera din startup. Förhoppningsvis hittar du ett alternativ som passar just dig och din idé.

Innehåll:

1. Företagslån – ett lån för företag
2. Traditionellt privatlån – låna privat och använd till företaget
3. Företag som ger startups en chans
4. Riskkapitalbolag eller riskkapitalister – investerar i din startup
5. Crowdfunding – många investerare, mindre investeringar
6. Bidragsstöd – kapital som inte behöver betalas tillbaka
7. Egna besparingar – investera i ditt eget företag
8. Factoring och leasing – alternativa vägar till finansiering

1. Företagslån – ett lån för företag

Ett företagslån kanske låter som den mest uppenbara lösningen för ett företag, men här kan det dock uppstå en del svårigheter.

Det är nämligen så att det brukar krävas att företaget redan omsätter en viss summa för att ett företagslån ska kunna bli beviljat. Därför är det främst etablerade företag som ansöker om företagslån, antingen för att förbättra verksamhetens likviditet eller för att finansiera olika investeringar. Företag som redan har en stabil omsättning utgör en mindre risk för banken, vilket också kan ge förmånligare lånevillkor.

Helt nya startups kan alltså ha svårt att teckna klassiska företagslån, men det kan finnas vissa undantag – Qred till exempel. Detta är en av få långivare som kan bevilja lån till nystartade företag, så länge de inte ansöker om ett allt för högt belopp samtidigt som de kan vissa upp en tydlig avbetalningsplan.

2. Traditionellt privatlån – låna privat och använd till företaget

Om du vill starta företag vid sidan om ditt nuvarande jobb kan du med fördel ansöka om ett klassiskt privatlån. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, vilket betyder att det inte kräver någon pant i form av en bostad eller ett fordon. Det enda som avgör om du får ett lån eller inte är dina ekonomiska förutsättningar.

Eftersom lånet kan användas till vad som helst kan du utan problem använda pengarna för att finansiera din sidoverksamhet i uppstartsfasen. Du kan när som helst göra extra inbetalningar på lånet alternativt lösa hela skulden direkt. Ta gärna hjälp av en låneförmedlare för att hitta privatlånet med bäst lånevillkor.

Tips! Likvidum är en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra privatlån från fler än 20 långivare med bara en ansökan och kreditupplysning. På så sätt blir det enklare för dig att hitta en låg ränta, utan att behöva belasta ditt kreditbetyg. Att ansöka är förstås helt kostnadsfritt och inte bindande.

Tänk på att ett privatlån främst är ett alternativ för dig som startar eget vid sidan av ditt vanliga jobb. Då kan lönen nämligen täcka upp för lånets månadskostnad samt för övriga utgifter. Det är ingen bra idé att ansöka om ett privatlån och säga upp sig från sitt jobb för att satsa på sitt eget företag. Har du otur kan det ta en stund innan verksamheten kommer igång och då riskerar din privatekonomi att bli lidande.

Se till att du har en hållbar privatekonomi innan du startar eget. Läs gärna mer om hur du kan förbättra din privatekonomi hos Crediwizz.

3. Företag som ger startups en chans

Det finns företag som specialiserar sig på finansiering för startups. ALMI är ett sådant företag.

Hos ALMI kan du dels ansöka om lån för att finansiera en nystartad verksamhet, men du kan också hitta lån anpassade för att expandera verksamheten när den kommit igång. Målet med verksamheten är att hjälpa företag som blivit nekade lån hos banken och som behöver finansiering på annat vis för att komma igång.

Det finns som tidigare nämnt en viss risk med startups. Som kompensering för denna risk tar ALMI ut en ränta som är högre än den hos banken, vilket är helt förståeligt, och återbetalning sker efter verksamhetens förutsättningar.

Bortsett från att ALMI ger nya företag en chans att växa erbjuder de även en rad andra förmåner. Som företagare kan du till exempel få värdefull rådgivning inom exempelvis tillväxt och innovation. Du kan dessutom gå med i ett hjälpsamt mentorsskapsprogram.  

För att bli beviljad ett lån hos ALMI måste du som entreprenör kunna visa upp en detaljerad och realistisk affärsplan. Denna plan ska visa hur just din verksamhet kan utvecklas i en lönsam riktning.

4. Riskkapitalbolag eller riskkapitalister – investerar i din startup

Att ta in riskkapital innebär att du byter ut ägarandelar i företaget mot finansiering i uppstartsfasen. När det gäller just startups är detta det vanligaste sättet att få in kapital i verksamhet – men det kan också ha en del negativa aspekter.

Det finns i huvudsak två olika sätt att få in riskkapital:  

  • Via ett riskkapitalbolag – det vill säga företag som investerar i nystartade bolag.
  • Via riskkapitalister. Här är det vanliga privatpersoner som väljer att göra investeringar.

En fördel med riskkapital är att du snabbt kan få in pengar i företaget och börja driva verksamheten. Nackdelen är att du kan behöva ge ifrån dig en ganska stor ägarandel, särskilt om du inte testat din affärsidé och konstaterat att den fungerar.

För att hitta företag eller personer som är villiga att investera i din idé kan du bland annat leta i dina egna nätverk. Du kan även vända dig till ALMI Invest, ett av Sveriges mest aktiva riskkapitalbolag, och pitcha din idé.

5. Crowdfunding – många investerare, mindre investeringar

Även crowdfunding är ett populärt begrepp inom startupvärlden. Crowdfunding kallas även för folkfinansiering eller massfinansering och har sitt ursprung i USA. På senare tid har konceptet dock spridit sig till hela världen, inte minst till Sverige.

Crowdfundingkonceptet går ut på att ett stort antal privatpersoner investerar mindre summor för att hjälpa till att finansiera en ny verksamhet. Kickstarter.com är ett bra exempel på en plattform för crowdfunding. Här presenterar personer en ny idé eller uppfinning som andra sedan kan välja att investera riktiga pengar i.

Det finns två huvudsakliga modeller för crowdfunding idag:

  • Bidragsgivare får en belöning. Till exempel kan investerarna få ta del av produkten eller idéen innan den lanseras för allmänheten.   
  • Bidragsgivare får delägarskap. Detta koncept fungerar som riskkapital – det vill säga att ägaren till startupen ger bort ägarandelar i bolaget.
infograf-Crowdfunding

Värt att nämna när det gäller plattformar för crowdfunding är att själva sajten kan ta en viss procent av de bidrag som samlas in. Att lägga upp ett projekt och be om finansiering brukar å andra sidan vara kostnadsfritt. Läs igenom villkoren noggrant innan du väljer denna typ av finansiering för din startup.

6. Bidragsstöd – kapital som inte behöver betalas tillbaka

Något som många glömmer bort i uppstartsfasen av ett företag är de bidragsstöd som går att söka. Detta är extra kapital som du inte ens behöver betala tillbaka, vilket gör denna finansieringsform extra uppskattad.

För att kunna få bidragsstöd brukar det krävas att din verksamhet ska bidra med tillväxt och innovation. Mer om vilka bidrag och stöd för företag kan du läsa om hos Driva-eget.se.

7. Egna besparingar – investera i ditt eget företag

Om möjligheten finns kan egna besparingar vara ett alternativ för den som vill finansiera sin egen startup. Många väljer att lägga in privata besparingar i sina nystartade företag för att hjälpa omsättningen på traven, även om det främst talas om externt kapital i startupkretsar.

Det kan även finnas möjlighet att ”låna ut” pengar till sitt eget företag. Då sätter du helt enkelt in en summa pengar i form av ett lån som sedan betalas tillbaka till dig, antingen med eller utan ränta. Beroende på hur verksamheten går kan lånet betalas tillbaka månadsvis alternativt i en klumpsumma – du bestämmer själv vilka villkor som ska gälla.

Har du startat ett AB kan du dra nytta av investeraravdraget. Detta avdrag tillåter investerare som bidrar med privat kapital att göra avdrag på upp till hälften av andelarnas betalning. Läs mer om hur detta fungerar hos Skatteverket.

8. Factoring och leasing – alternativa vägar till finansiering

Det finns flera alternativa sätt för att förbättra företagets ekonomi – bidragen behöver inte bara komma i form av en klumpsumma på företagskontot. Factoring och leasing kan vara utmärkta alternativ för företag som snabbt vill förbättra sin likviditet.

Genom att leasa tillgångar – till exempel bostäder eller fordon – slipper företaget binda kapital samtidigt som du kan göra avdrag för momsen. Factoring innebär att du säljer företagets fakturor för att snabbt få in pengar i verksamheten. Även detta är ett smart sätt för att hålla kassaflödet i rullning.   

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 11

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Sverige – sämst i västvärlden på kvinnligt entreprenörskap?

Jobba på distans – Så blir du en digital nomad

Next

Lämna en kommentar