Allt du behöver veta om riskkapital

Uppdaterad: | ,

Alla som driver ett företag vet hur viktigt finansiering är. Utan pengar kan inte företaget växa och utvecklas.

Många ansöker om företagslån, flera gör det om och om igen. Detta är dock inte lika vanligt bland startups, eftersom företagslån vanligtvis kräver en viss omsättning. Därför är riskkapital ett vanligare alternativ bland nystartade företag.

Men vad är riskkapital och hur påverkar det företaget och din roll som ägare? Finns det nackdelar?  Vi ska nu försöka ge svar på dessa och andra vanliga frågor gällande riskkapital.

Innehåll:

Vad är riskkapital?
Så påverkar riskkapital ditt företag
Nackdelar med riskkapital?
Vart hittar jag investerare?
5 saker att tänka på innan du överväger riskkapital

Vad är riskkapital?

Riskkapital är en investering i ett företag i utbyte mot en del av ägandet (aktier), inflytande eller framtida avkastning.

Om du någon gång sett TV-programmen Draknästet eller Sharktank vet du på ett ungefär hur det fungerar – du presenterar ditt företag och investeraren väljer om de vill investera sina pengar eller inte.

Eftersom personen eller bolaget som erbjuder kapital tar kalkylerade risker – därav namnet riskkapital – och kallas för riskkapitalister eller riskkapitalbolag. Oavsett hur man beräknar riskerna finns det emellertid inga garantier för framtiden. Det är inte ovanligt att investeraren förlorar en del av eller hela sin investering om verksamheten går dåligt.

Riskkapitalinvesteringar görs ofta i nystartade aktiebolag med hög potential och hög risk som har stor behov av kapital för att nå nästa nivå i utvecklingen. Detta eftersom själva idén med investeringen är att riskkapitalistens aktier eller delar av företaget ska öka i värde och ge god avkastning.

Investeringar i form av riskkapital är oftast tidsbegränsade. Normalt sett säljs företaget eller aktierna i det efter en viss tid, till exempel 3-7 år. Genom att ta in riskkapital beslutar du dig alltså indirekt för att börsnotera eller sälja bolaget i framtiden. Detta eftersom investerarna vill få tillbaka sina pengar och göra en så kallad ”exit”.

Att ta in riskkapital är lämpligt för högriskföretag med stora tillväxt- och vinstmöjligheter.

Så påverkar riskkapital ditt företag

Den som går in med riskkapital i ett företag förväntar sig stort inflytande över verksamheten. Den förväntade årliga avkastningen på investeringen ligger på mellan 20 och 50 procent och ofta kräver investeraren även plats i bolagets styrelse.

Allt detta innebär stora påfrestningar på dig som företagsägare. Du kan inte längre styra företaget själv, utan du får en ny styrelsemedlem som ska vara delaktig i samtliga beslut. Med andra ord blir du en delägare i ditt eget företag.

Å andra sidan får du en partner som också vill att verksamheten ska bli lönsam och utvecklas i rätt riktning. Många investerare har goda erfarenheter och kunskaper kring finansiering och är mycket engagerade i företagets utveckling.

Nackdelar med riskkapital?

Själva konceptet med riskkapital är att investera pengar för att göra vinst. Ju större risk, desto högre vinst. Samtidigt innebär en högre risk också större sannolikhet att förlora delar av eller hela investeringen.

Som företagare bör du skaffa dig kunskaper om riskkapitalinvesterare och affärsänglar om detta låter som ett passande finansieringsalternativ. Det är viktigt att i förväg veta vad du ger dig in på.

Det går att hitta skräckexempel där riskkapitalbolag investerar i företag i några år, tar ut sin avkastning och tömmer företaget på kapital. Därefter köper de bolaget billigt, driver det i några år och säljer det dyrt.

Ytterligare en nackdel med en extern investerare är att ditt inflytande i företagets beslutsfattande blir begränsat. Dessutom måste du göra omfattande rapporteringar om verksamhetens utveckling löpande.

Vart hittar jag investerare?

Investerare går att hitta överallt, till och med i ditt eget personliga nätverk. Det finns även många olika forum som kan vara bra att utforska om du är på jakt efter riskkapital. Nedan listar vi några av dessa.

  • Connect Sverige. Connect är en digital plattform som hjälper nystartade företag att kommersialisera sina ideér och hitta rätt bland de 450 investerare som ingår i deras nätverk. Bortsett från det erbjuds även förberedande program som Språngbrädan och FöretagsAcceleratorn i syfte att hjälpa entreprenörer och tillväxtföretag inför deras möten med investerare.
  • ALMI Invest. ALMI Invest är ett riskkapitalbolag som investerar i startups. Deras portfölj består i dagsläget av omkring 350 bolag och varje år investerar verksamheten i ett 50-tal nystartade företag.
  • Inkubatorer. En inkubator – eller företagskuvös som det också kallas – är en organisation vars syfte är att hjälpa startups växa och bli lönsamma, bland annat genom att erbjuda rådgivning, coaching och tillgång till värdefulla nätverk (innehållande exempelvis riskkaptialbolag). Det finns inkubatorer för mängder av olika områden och branscher. Sök på Google för att hitta ett alternativ som passar dig.

Mer information om hur du söker riskkapital hittar du hos SVCA.

infograf - 5 saker att tänka på innan du tar riskkapital

5 saker att tänka på innan du överväger riskkapital

Att ta in riskkapital i verksamheten är ett stort beslut som du bör tänka igenom noggrant – du ger trots allt bort en del av din verksamhet som du slitit hårt för. Samtidigt finns det många fördelar med denna typ av finansiering – dels får du ekonomiskt utrymme att expandera, men du får också en partner som bidrar med värdefulla kunskaper.

Nedan kommer fem av våra bästa tips på saker att tänka på innan du låter en riskkapital investera i ditt bolag.

  1. Tänk igenom beslutet noggrant. Det kan vara lockande att tacka ja till en investerare omedelbart bara för att få rull på verksamheten och börja tjäna pengar. Att ta in riskkapital är dock en lång process och inget du bör förhasta dig med – när du väl tagit emot en investering finns det ingen återvändo. Fundera över om du verkligen vill ge bort en del av ditt företag, diskutera med bekanta eller kontakta en professionell rådgivare.
  2. Håll ut så länge du kan. Om du bestämt dig för att ta in riskkapital är en tumregel att vänta så länge som möjligt innan du gör det. Försök att få igång lönsamheten på egen hand först eftersom detta ger dig bättre förutsättningar i förhandlingen med investeraren.
  3. Visa upp dina färdigheter. När du ska kontakta en investerare är det såklart av allra största vikt att du är väl förberedd. För att få en investerare att välja dig måste du visa att du kan sälja, att du är en ledare och att du inte bara vill tjäna pengar, utan vill att företaget ska lyckas.
  4. Välj dina kompanjoner. Många som tar in riskkapital fokuserar enbart på hur mycket pengar de får in i verksamheten och glömmer bort att investerarens kompetens är minst lika värdefull. Även kontaktnätet och kemin mellan er som människor är viktig att ta hänsyn till.
  5. Få hjälp med värdering och förhandling. När det kommer till värdering av verksamheten och förhandling om ägarandelar bör du ta hjälp av en erfaren investerare. Det är aldrig bra att värdera verksamheten för högt och du bör ha koll på hur stor del av företaget som är rimlig att ge bort.

Glöm inte att det finns många andra finansieringsalternativ för nyföretagare att utforska, till exempel företagslån och crowdfunding. Även här kan du få tillgång till snabbt kapital, men utan att behöva ge bort en del av verksamheten.

LÄS ÄVEN:
Här är Sveriges bästa företagslån
8 sätt att finansiera din startup
Crowdfunding, affärsänglar eller nyemission?

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.3 / 5. Antal röster: 3

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Halva priset på att starta aktiebolag

Starta eget bidrag – Så fungerar det

Next

Lämna en kommentar