Sveriges bästa låneförmedlare 2023

Uppdaterad: |

Som nyföretagare kommer du att behöva kapital för att hålla verksamheten flytande tills inkomsterna börjar rulla in. Men att få lån till ett helt nystartat företag kan vara svårt. För att till exempel få ett företagslån krävs det ofta att verksamheten igång i åtminstone ett par månader.

Det finns dock and alternativ till företagslån, och ett av dem är att använda ett vanligt privatlån. Och då kan det vara bra att ansöka genom en så kallad låneförmedlare.

I den här artikeln berättar vi mer om hur låneförmedlare fungerar och hur de kan hjälpa dig att hitta det bästa privatlånet. Vi tipsar också om några av Sveriges bästa låneförmedlare just nu (baserat på användaromdömen) och tittar närmare på deras villkor.

Viktig med kapital under uppstarten
Hur fungerar en låneförmedlare?
Vad kostar privatlån via låneförmedlare?
Återbetala i förtid
Krav hos låneförmedlare
Sveriges bästa låneförmedlare 2023
Vanliga frågor och svar

Sveriges fyra bästa låneförmedlare 2023

I listan nedan har vi sammanställt ett par av Sveriges mest populära låneförmedlare just nu. Längre ner på sidan kan du läsa mer detaljerade recensioner om låneförmedlarna, deras för-och nackdelar.


1. Advisa

Advisa är en av Sveriges största låneförmedlare som erbjuder en kostnadsfri jämförelse av upp till 40 långivare med bara en ansökan. Som mest kan du låna upp till 600 000 kronor.


2. Sambla

Sambla har fått flest positiva omdömen på Trustpilot – 4,8 av 5 baserat på över 20 000 recensioner. De samarbetar dessutom med flest banker och kreditinstitut på den svenska marknaden, hela 40 stycken.


3. Enklare

Enklare är en annan populär låneförmedlare med fina kundomdömen. Här kan du jämföra lån från 35 långivare med bara en kreditupplysning. Du kan också teckna flera förmånliga försäkringar, exempelvis en trygghetsförsäkring.


4. Lendo

Lendo är kanske Sveriges mest kända låneförmedlare. Här kan du jämföra både privatlån och företagslån från ledande långivare och banker, helt kostnadsfritt. Du får dessutom svar inom bara 24 timmar.


Viktig med kapital under uppstarten

Kapital är en nödvändighet för personer som vill starta eget företag. Utan kapital blir det svårt att hålla igång verksamheten under uppstartsfasen då utgifterna är många, men inkomsterna få.

För att starta aktiebolag krävs det dessutom minst 25 000 kronor i aktiekapital, något som långt ifrån alla har möjlighet att betala ur egen ficka.

Att starta enskild firma är visserligen gratis, men återigen kommer du med största sannolikhet att behöva extra kapital för att bibehålla ett stabilt kassaflöde.

Företagslån inte en möjlighet för alla

Att bli beviljad ett företagslån kräver normalt sett att din verksamhet har en viss omsättning. Det betyder alltså att den måste varit igång i åtminstone ett par månader.

Anledningen till detta är förstås för att långivaren vill bedöma risken med utlåningen. Det är nämligen risken som avgör vad lånet ska kosta samt om ett lån bör beviljas över huvud taget.

Kort sagt kan det vara svårt att finansiera uppstarten av ett företag med ett företagslån. Visst finns det andra sätt, exempelvis riskkapital, crowdfunding och starta eget-bidrag, men dessa finansieringssätt är inte för alla.

Läs även: 8 sätt att finansiera din startup

Privatlån kan vara en lösning

I de fall du varken har sparat kapital eller tillgång till annan typ av finansiering kan ett privatlån vara ett bra alternativ. Eftersom privatlånet saknar krav på säkerhet är det knutet till dig och inte till en pant. Och det betyder att du kan använda pengarna till det du behöver.

Genom att ta ett privatlån och investera det i företaget kan du få tillräckligt med likvida medel för att komma igång med ditt företagande.

Eftersom du ska betala tillbaka på lånet varje månad kan du dock inte förlita dig på inkomster från ditt företag. Du måste ha någon annan form av inkomst, exempelvis från fast anställning, deltidstjänst eller pension.

Detta är alltså enbart ett alternativ för dig som startar eget vid sidan av din huvudsysselsättning.

Hur fungerar en låneförmedlare?

Om ett privatlån låter som en bra lösning för dig rekommenderar vi att du ansöker via en låneförmedlare.

Låneförmedlaren hjälper dig att jämföra privatlån från flera olika långivare samtidigt, helt kostnadsfritt dessutom. Det gör att du enkelt kan välja lånet med lägst ränta och bäst villkor.

En annan fördel är att låneförmedlaren bara registrerar en kreditupplysning på dig, trots att du kan jämföra flera lån. Detta kan vara extra förmånligt för dig som driver enskild firma, då firmans ekonomi är densamma som din egen och många förfrågningar kan påverka firmans kreditbetyg.

Så här går det till i praktiken

 1. Du väljer en passande låneförmedlare, exempelvis Lendo, Sambla, Advisa eller Enklare.
 2. På deras hemsida anger du önskat lånebelopp, önskad löptid och uppgifter om dig själv.
 3. Signera med BankID.
 4. En kreditupplysning tas på dig som alla anslutna långivare får dela på.
 5. Låneförmedlaren skickar vidare din ansökan och kreditupplysning till dina anslutna partners.
 6. Dina svar får du inom 24 timmar, antingen via Mina sidor hos låneförmedlaren eller via mejl. Här ser du vilken ränta du blivit erbjuden samt övriga villkor för lånet.
 7. Du väljer lånet som passar dig bäst och skriver under avtalet. Därefter har du pengarna inom ett par arbetsdagar.

Om du inte är nöjd med något låneförslag kan du tacka nej till samtliga, helt utan förpliktelser.

Vad kostar privatlån via låneförmedlare?

Blancolån har alltid en individuell ränta som bestäms av varje ansluten långivare i samband med kreditbedömningen. Ju bättre ekonomiska förutsättningar du har, desto lägre blir risken med utlåningen. Detta kan i sin tur leda till en lägre ränta.

Som lägst brukar den nominell räntan ligga på omkring 2,9 procent. Det kan dock tillkomma både uppläggningsavgift och andra avgifter som gör lånet dyrare.

För att ha chansen att få låna mycket pengar till en låg ränta bör du ha en bra, fast inkomst, inga betalningsanmärkningar och inte många andra lån.

Glöm inte att du som tar ett privatlån får göra ränteavdrag på 30 procent för räntekostnader upp till 100 000 kronor. För belopp över 100 000 kronor är ränteavdraget 21 procent. Avdraget sker automatiskt i din deklaration.

Återbetala i förtid

Om din verksamhet har en stabil tillväxt kanske du kan börja ta ut en större lön tidigare än du trodde. Då går det utmärkt att göra extraamorteringar på privatlånet, helt utan extra kostnad. Du kan också lösa hela skulden i förtid om du kan.

Även om löptiden sträcker sig upp till 20 år bör du alltid försöka återbetala skulden så snart du kan.

Krav hos låneförmedlare

Som vi nämnde ovan är det framför allt din personliga ekonomi som ligger till grund för om du blir beviljad ditt önskade lånebelopp eller ej. För att ha chans att bli beviljad ett privatlån över huvud taget via en låneförmedlare krävs det emellertid att du uppfyller vissa grundläggande krav.

Även om de kan skilja sig något mellan olika låneförmedlare ser de generellt ut så här:

 • Du ska vara myndig
 • Folkbokförd i Sverige
 • Ha någon form av fast inkomst (minst 8 400 kr/mån)
 • Sakna skuldsaldo hos Kronofogden

Du får i regel inte heller ha några nya betalningsanmärkningar det senaste halvåret.

Äldre betalningsanmärkningar behöver dock inte automatiskt betyda att du får avslag på din ansökan. Många låneförmedlare samarbetar nämligen med långivare som kan godkänna lån trots anmärkningar, om du i övrigt har en stabil ekonomi.

Jämför fyra av Sveriges bästa låneförmedlare

Idag finns det mängder av olika låneförmedlare på den svenska marknaden som erbjuder förmånliga privatlån. Vissa har dock skapat sig ett större namn än andra och blivit extra omtyckta bland kunder. Nedan granskar vi fyra av Sveriges bästa låneförmedlare enligt kunderna och tittar närmare på deras finansieringsalternativ. Observera att reklamlänkar förekommer.

 1. Advisa4,8 av 5 enligt 3 831 kundomdömen.
 2. Sambla4,8 av 5 enligt 20 792 kundomdömen.
 3. Enklare4,7 av 5 enligt 5 457 kundomdömen.
 4. Lendo4,7 av 5 enligt 2 350 kundomdömen.

1. Advisa

Advisa grundades 2011 och sedan dess har växt till en av Sveriges populäraste låneförmedlare för privatpersoner. De har sedan starten hjälpt över 260 000 kunder att jämföra lån från deras 40 samarbetspartners.

Här kan du enkelt ansöka om privatlån utan säkerhet som du kan använda för att finansiera din nya verksamhet tills den kommit på fötter. Som mest kan du låna 600 000 kronor med en återbetalningstid på 20 år. Du kan dessutom använda pengarna för att samla dina lån och på så sätt förbättra din kreditvärdighet.

Du kan också teckna en trygghetsförsäkring som ger dig ersättning om du skulle förlora arbetet eller bli sjuk. Det kan vara ett bra sätt att säkra upp din ekonomi under uppstartsfasen.

Varför Advisa?

 • Bra kundservice enligt kunderna
 • Många samarbetspartners
 • Kundservice även på helger
 • Hjälper dig att hitta förmånliga lånevillkor

Låneinformation

Antal samarbetspartners:40 st
Typer av lån:Blancolån, samlingslån, billån
Lånebelopp:5 000 – 600 000 kr
Kreditupplysning:UC
Betalningsanmärkning:OK
TrustScore:4,8 av 5

Grundkrav

 • 18 år
 • Fast inkomst på minst 10 000 kr per månad från arbete eller pension
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inga skulder hos Kronofogden

Att du har betalningsanmärkningar är inte nödvändigtvis ett hinder för att få lån genom Advisa.

Kundtjänst

Advisas kundtjänst går att nå via mejl, chatt och telefon. Öppettiderna är:

Måndag:09:00 – 20:30
Tisdag:09:00 – 20:30
Onsdag:09:00 – 20:30
Torsdag:09:00 – 20:30
Fredag:09:00 – 17:00
Lördag:14:00 – 18:00
Söndag:14:00 – 18:00

2. Sambla

Sambla har hjälpt närmare 400 000 kunder i Norden att jämföra lån sedan starten. Detta är en tjänst som uppenbarligen uppskattas då de har mycket höga Trustscore, både i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Sambla är faktiskt den låneförmedlare som har flest samarbetspartners på den svenska marknaden idag – närmare bestämt 40 stycken. Det ger dig extra goda chanser att hitta lån med extra förmånliga villkor för din startup.

Även här kan du jämföra privatlån upp till 600 000 kronor med en avbetalningstid på mellan 1 och 20 år.

Varför välja Sambla?

 • Flest samarbetspartners
 • Högst Trustscore
 • Erbjuder även jämförelse av bolån
 • Få besked samma dag

Låneinformation

Antal samarbetspartners:40+ st
Typer av lån:Blancolån, samlingslån, billån, bolån
Lånebelopp:5 000 – 6 00 000 kr
Kreditupplysning:UC
Betalningsanmärkning:OK
TrustScore:4,8 av 5

Grundkrav

 • 18 år
 • Årsinkomst på minst 100 800 kr
 • Folkbokförd i Sverige i minst 12 mån
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden

Har du betalningsanmärkningar kan du ändå bli beviljad ett lån. Några av Samblas samarbetspartners betraktar iinte nödvändigtvis detta som ett hinder.

Kundtjänst

Samblas kundtjänst nås via mejl eller telefon, under öppettiderna:

Måndag:09:00 – 20:30
Tisdag:09:00 – 20:30
Onsdag:13:00 – 20:30
Torsdag:09:00 – 20:30
Fredag:09:00 – 17:00
Lördag:Stängt
Söndag:Stängt

3. Enklare

Enklare är en annan bra låneförmedlare med höga kundomdömen som gör det enkelt för dig att hitta bra privatlån utan säkerhet. De har kontor i Europa, USA och Australien och har i skrivande stund utfört över en halv miljon jämförelser åt sina kunder.

Jämfört med övriga låneförmedlare har Enklare något färre anslutna banker – 35 stycken. Du har dock fortfarande goda chanser att hitta ett billigt lån, så länge du har en god ekonomi.

En stor fördel med Enklare är att de även erbjuder en rad olika försäkringar, såsom olycksfallsförsäkring, sjukvårdsförsäkring och trygghetsförsäkring.

Varför välja Enklare?

 • Högt Trustscore
 • Tydliga grundkrav
 • 35 samarbetspartners
 • Erbjuder även försäkringar

Låneinformation

Antal samarbetspartners:35 st
Typer av lån:Blancolån, billån, samlingslån
Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Kreditupplysning:UC
Betalningsanmärkning:OK
TrustScore:4,8 av 5

Grundkrav

 • 18 år
 • Årsinkomst på minst 120 000 kr
 • Folkbokförd i Sverige i minst ett år
 • Inget skuldsaldo hos Kronofogden det senaste halvåret

Vill du låna trots betalningsanmärkning går det bra hos några av de långivare som Enklare samarbetar med.

Kundtjänst

Enklare erbjuder dig att antingen kontakta dem via ett formulär på hemsidan, eller bli uppringd av en kundservicemedarbetare. I båda fallen utlovas svar inom 1 – 2 arbetsdagar. Öppettiderna är:

Måndag:09:30 – 17:00
Tisdag:09:30 – 17:00
Onsdag:09:30 – 17:00
Torsdag:09:30 – 17:00
Fredag:09:30 – 17:00
Lördag:Stängt
Söndag:Stängt

4. Lendo

Lendo är en av Sveriges mest välkända låneförmedlare, som grundades redan 2007. I dag driver de verksamhet i hela Norden samt Österrike och Polen.

Här kan du få hjälp att jämföra privatlån helt kostnadsfritt från 38 olika långivare med bara en ansökan. Svar får du inom 24 timmar och som mest kan du låna 600 000 kronor.

Hos Lendo kan du dessutom jämföra några av marknadens bästa företagslån. Här samarbetar Lendo med 18 olika långivare och som mest kan du låna 3 000 000 kronor.

Varför välja Lendo?

 • Förmedlar även företagslån
 • Kundtjänsten har öppet även på helgen
 • En av de mest välkända låneförmedlarna

Låneinformation

Antal samarbetspartners:35 st
Typer av lån:Blancolån, billån, samlingslån, företagslån
Lånebelopp:10 000 – 600 000 kr (privat), 50 000 – 3 000 000 kr (företag)
Kreditupplysning:UC
Betalningsanmärkning:OK
Betyg på Trustpilot:4,7 av 5

Grundkrav

 • 18 år
 • Årsinkomst på minst 110 000 kr
 • Folkbokförd i Sverige i minst 1 år
 • Anställning från pension eller arbete
 • Inga skulder hos Kronofogden de senaste 6 månaderna

Några av Lendos samarbetspartners accepterar ansökningar trots betalningsanmärkning.

Kundtjänst

Lendos kundtjänst når du via mejl eller telefon. Deras öppettider är:

Måndag:08:00 – 20:00
Tisdag:08:00 – 20:00
Onsdag:08:00 – 20:00
Torsdag:08:00 – 20:00
Fredag:09:00 – 17:00
Lördag:10:00 – 14:00
Söndag:10:00 – 14:00

Vanliga frågor och svar

Går det att använda privatlån till företaget?

Ja, eftersom privatlån är knutna till dig och inte till en pant kan du investera pengarna i företaget. Var bara säker på att du kan sköta återbetalningen, även om du inte får in pengar i företaget på ett tag.

Vilken låneförmedlare har nöjdast kunder?

Den låneförmedlare som har högst snittomdöme på Trustpilot är Sambla, som har ett snitt på 4,9 av 5 baserat på över 16 000 omdömen.

Hur vet jag vilken som är den bästa låneförmedlaren?

Den bästa låneförmedlaren är i regel den med flest anslutna banker. Detta ökar nämligen chansen att hitta en låg ränta. Även låneförmedlaren med kändast varumärke kan av vissa anses vara tryggast och därmed bäst.

Alla låneförmedlare vi rekommenderar är välkända och har fått mycket goda omdömen på Trustpilot.

Vilken låneförmedlare ger bäst ränta?

Räntan sätts individuellt av de långivare som prövar din ansökan. Det går därför inte att säga vilken låneförmedlare som kommer att ge just dig den bästa räntan. Fördelen med låneförmedlare är dock att du kan få låneerbjudanden från många långivare samtidigt, vilket gör det enkelt att välja lånet med lägst ränta.

Vilken låneförmedlare samarbetar med flest långivare?

Den långivare som har flest samarbetspartners är Sambla. Att en låneförmedlare har många samarbetspartners betyder dock inte att samtliga kommer att pröva din ansökan.

Vilken låneförmedlare är bäst om jag har betalningsanmärkningar?

De flesta låneförmedlare kan användas även av dig med betalningsanmärkningar. Antalet långivare som kan tänka sig att godkänna lån trots anmärkning är dock relativt få. Du kommer alltså att få din ansökan prövad av ett mindre antal långivare än om du saknar anmärkningar.

Källor:

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 16

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Så fungerar konsultavtal (mall)

Så gör du en likviditetsbudget (mall)

Next

Lämna en kommentar