Här är Sveriges 6 bästa företagslån

Uppdaterad: |

Företagslån är den vanligaste formen av finansiering för företag. Med hjälp av ett företagslån kan verksamheten dels göra värdefulla investeringar för ökad tillväxt, men också förbättra sin likviditet.

I denna artikel får du lära dig mer om företagslån och hur de fungerar. Vi svarar även på några av de vanligaste frågorna kring denna låneform och granskar sex av Sveriges mest populära företagslån just nu.  

Innehållsförteckning:
Så fungerar företagslån
Detta kan du använda företagslånet till
Krav vid företagslån
Sveriges bästa företagslån 2021
Vanliga frågor & svar

Så fungerar företagslån

Ett företagslån är ett finansieringsform som företag kan använda för att expandera och utveckla sin verksamhet genom att göra olika investeringar.

Många väljer till exempel att använda ett företagslån för att ha råd med tillväxt, till exempel genom att investera i utrustning, lokaler eller anställa personal. Andra väljer att använda pengarna för att investera i marknadsföring för att på så sätt öka företagets synlighet och därmed sin försäljning. Det är också vanligt att företag använder lånet som ett sätt att stärka kassaflödet i perioder med sämre likviditet.

Företagslånet har en bestämd löptid och ges ut i utbyte mot en avgift i form av ränta eller månadsavgift. En fast månadsavgift är vanligast och de flesta långivare idag erbjuder företagslån utan övriga avgifter (exempelvis avi- eller uppläggningsavgift).

Lånebeloppen brukar börja på så lite som 10 000 kronor och sträcka sig upp till 60 miljoner kronor. Återbetalningstiden är generellt sett kortare jämfört med traditionella blancolån och varierar mellan omkring 2 månader och 5 år.

Företagslån och säkerhet

Oftast kräver långivaren någon form av säkerhet för att ditt företag ska kunna få ett företagslån. Den vanligaste säkerheten är personlig borgen, där en eller flera företagsföreträdare blir borgensmän och får ansvar för återbetalningen om företaget drabbas av betalningssvårigheter.  

En annan typ av säkerhet kan vara företagsinteckning, vilket innebär att säkerheten ligger i företagets egendom, så som kundfordringar eller varulager. Även fastigheter, maskiner och annan egendom kan fungera som säkerhet för ett företagslån.

Att ansöka om företagslån

Om du vill ansöka om företagslån på det traditionella sättet, det vill säga via en bank, bör du vara beredd på en relativt lång process. Det är inte ovanligt att den tar flera veckor. Du måste dessutom förbereda en presentation av ditt företag och kunna uppvisa affärsplan, budget och andra dokument som visar företagets utveckling.

Är du ute efter en så snabb låneprocess som möjligt kan du istället vända dig till ett webbaserad kreditgivare, till exempel Froda eller Qred. Här kan du nämligen ansöka om företagslån direkt på webben och svar får du vanligtvis samma dag. Du kan dessutom ha pengarna på kontot inom bara någon arbetsdag.

LÄS ÄVEN
Vilken företagsbank är bäst?

Så mycket kan ditt företag låna

Funderar du på hur mycket ditt företag kan låna? I formuläret nedan kan du snabbt och enkelt fylla i dina uppgifter och sedan få svar från fler än 20 ledande långivare och banker. Att ansöka är helt kostnadsfritt och inte bindande.

Detta kan du använda företagslånet till

Alla företagare som vill få sin verksamhet att växa kommer vid något tillfälle att vara i behov av kapital. Att öka lönsamheten utan kapital är tyvärr svårt och pengaflödet i företaget är sällan konstant.

Det finns några tillfällen då behovet av kapital är extra stort. Nedan ger vi dig några exempel:

 • I uppstartsfasen. När du precis startat eget företag kommer dina utgifter under en tid att vara större än dina intäkter. Därför är det viktigt att du har ett grundkapital som du kan klara dig på till du får igång omsättningen.
 • Inför viktiga investeringar. Investeringar, till exempel i lokaler, maskiner, anställda eller marknadsföring, är avgörande för verksamhetens tillväxt.
 • Svagt kassaflöde. Ett företagslån kan hjälpa dig stärka likviditeten i verksamheten, till exempel om dina kunder ännu inte betalat sina fakturor eller om du driver en säsongsberoende verksamhet. I just denna situation kan dock factoring, till exempel fakturaköp, vara ett bättre alternativ.
 • Vid behov av buffert. Företagslånet kan även fungera som buffert och erbjuda ekonomisk trygghet vid oförutsedda utgifter. Här kan dock en check- eller kontokredit vara förmånligare, då du enbart betalar för det belopp som du faktiskt utnyttjar.

Krav vid företagslån

Kraven för företagslån kan skilja sig en hel del beroende på vilken långivare du vänder dig till. Nedan listar vi dock några av de allra vanligaste:

 • Ditt företag ska vara ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma.
 • Bolaget ska ha varit aktivt sedan minst 6 månader tillbaka.
 • Verksamheten är registrerad i Sverige.  
 • Lånet ska täcka kostnader i företagets verksamhet.
 • Det finns registrerad omsättning.
 • Företagets företrädare ska kunna lämna en säkerhet, antingen i form av personlig borgen eller företagstillgångar.
 • Du ska kunna uppvisa en genomtänkt affärsplan, balansräkning från bokföringen och budget.

Här är Sveriges bästa företagslån 2021

Idag finns det mängder av långivare och kreditinstitut på den svenska marknaden som erbjuder förmånliga företagslån. Vissa har dock skapat sig ett större namn än andra och blivit extra omtyckta bland både små och stora företag.

Nedan granskar vi sex av Sveriges främsta långivare för företagslån och tittar närmare på deras finansieringsalternativ.  

Qred Företagslån
Froda
Krea
OPR Företagslån
Lendo
CrediNord

1. Qred företagslån

Qred grundades 2015 och är en modern aktör inom företagslån. Via deras plattform kan alla typer av företag ansöka om företagslån, även nystartade sådana.

När du ansöker om företagslån hos Qred registrerar de dessutom ingen UC-förfrågan på dig som företagsföreträdare. Detta innebär att din ansökan inte kommer att belasta ditt personliga kreditregister.

Lånebeloppen hos Qred sträcker sig upp till 1 000 000 kronor och har en löptid på mellan 6 till 18 månader. Företagslånet har ingen traditionell ränta, utan en fast månadsavgift som du enbart behöver betala så länge du faktiskt disponerar lånet.

Ansökan är kostnadsfri, inte bindande och sker direkt på Qreds hemsida. Inom bara en timme kommer en medarbetare återkomma till dig med en offert, antingen via mejl eller SMS. Accepterar du erbjudandet godkänner du avtalet med BankID och därefter sker utbetalning samma dag.

qred företagslån

Om Qred företagslån:

 • Qred AB grundades 2015 i Sverige med syftet att hjälpa små och medelstora företag att växa.
 • Under 2016 och 2017 öppnade företaget även kontor i Finland, Lettland och Danmark.
 • I Financial Times lista över Europas snabbast växande företag 2020 kom Qred på en 8:e plats, vilket är den högsta placering för ett svenskt företag någonsin.

Kostnadsexempel:

Lånebelopp:150 000 kr
Löptid:12 mån
Månatlig återbetalning:12 500 kr
Totalt att återbetala:178 320 kr
OBS! Qred tillämpar individuell prissättning baserat på företagets Qred-score. Läs mer om hur det fungerar på Qreds hemsida.

Om företagslånet:

Lånebelopp:10 000 – 1 000 000 kr
Löptid:6 – 18 mån
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:UC, Creditsafe
Betalningsanmärkning:Accepteras
Lån till nytt företag:Ja
TrustScore:4,7 av 5 (140 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – fredag:07:00 – 17:30
Lördag – söndag:Stängt

2. Froda företagslån

Froda har erbjudit smidiga och prisvärda företagslån sedan 2015. Idag är de ett av Sveriges snabbast växande bolag inom företagsfinansiering. Kundnöjdheten speglas bland annat i Frodas utmärkta kundomdömen på Trustpilot – 4,7 av 5.

Med Froda företagslån kan du ansöka om lån upp till 2 miljoner kronor med en löptid på maximalt 36 månader. Istället för ränta har företagslånet en fast månadsavgift och du betalar bara så länge du använder lånet. Inga dolda kostnader tillkommer.

Att ansöka om Frodas företagslån är enkelt, kostnadsfritt och inte bindande. Det enda du behöver göra är att fylla i ansökningsformuläret på hemsidan och kort därefter får du en offert via mejl. Accepterar du erbjudandet har du pengarna på kontot inom 24 timmar.

Återbetalning av lånet sker dagligen via autogiro. Istället för att skicka tunga månadsfakturor drar Froda en mindre summa varje dag. Dessa dragningar börjar två dagar efter att du fått pengarna på kontot.

froda företagslån

Om Froda företagslån:

 • Froda är en del av Monetise AB och huvudkontoret ligger i centrala Stockholm.
 • År 2018 startade Froda Growth Finance – en finansieringstjänst för småföretagare – tillsammans med Bambora. Läs mer om satsningen hos DI Digital.

Kostnadsexempel:

Lånebelopp:150 000 kr
Löptid:12 mån
Månatlig återbetalning:13 858 kr
Totalt att återbetala:166 300 kr

Om företagslånet:

Lånebelopp:10 000 – 2 000 000 kr
Löptid:1 – 36 mån
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:Bisnode
Betalningsanmärkning:Accepteras
Lån till nytt företag:Ja
TrustScore:4,7 av 5 (229 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – fredag:09:00 – 17:00
Lördag – söndag:Stängt

3. Krea

Krea är en låneförmedlare som riktar in sig på företagslån mellan 10 000 och 5 000 000 kronor. När du ansöker om lån via Krea kommer de att vidarebefordra din ansökan till ett 20-tal långivare och kreditinsitut, vilket kan öka dina chanser att hitta prisvärd finansiering.

Ansökningsprocessen hos Krea är digital och dessutom helt kostnadsfri. Du binder dig inte till något genom att ansöka, vilket innebär att du när som helst kan avsluta processen. Svar får du vanligtvis inom 48 timmar och du väljer själv om du vill gå vidare med ett låneerbjudande eller inte.

I samband med varje låneansökan hämtar Krea en kreditupplysning på företaget hos UC (Upplysningscentralen). Dock registreras ingen upplysning på dig som företagsföreträdare, vilket innebär att ansökan inte kommer att belasta ditt personliga kreditregister.

krea företagslån

När du ansöker om företagslån hos Krea kan du som tidigare nämnt få svar från ett 20-tal ledande långivare och banker. Några av dessa är Mynt, Capcito, Corpia, Marginalen Bank och Avida Finans.

Om Krea:

 • Krea Technology AB grundades 2018 i syfte att hjälpa företag hitta förmånligare finansiering utan krångliga villkor.
 • Låneförmedlaren har Finansinspektionens tillstånd att förmedla företagslån och på huvudkontoret i centrala Stockholm jobbar 15 anställda.

Om företagslånet:

Lånebelopp:10 000 – 5 000 000 kr
Löptid: 1 mån – 5 år
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:UC
Betalningsanmärkning:Accepteras
Lån till nytt företag:Ja
TrustScore:4,7 av 5 (96 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – torsdag:09:00 – 18:00
Fredag:09:00 – 17:00
Lördag – söndag:Stängt

4. OPR Företagslån

OPR Företagslån erbjuder enkla företagslån med transparenta villkor på upp till 500 000 kronor med en återbetalningstid på 1 till 18 månader. Den enda säkerheten lånet kräver är personlig borgen, antingen av en eller två företagsföreträdare beroende på lånebelopp.

Hos OPR Företagslån kan alla bolagsformer ansöka om företagslån, från enskilda firmor och aktiebolag till handelsbolag och kommanditbolag. Ansökan sker online med hjälp av BankID och att ansöka är helt kostnadsfritt.

OBS! När du skickat in din ansökan hos OPR Företagslån är den bindande. Dock kan du ångra din ansökan utan extra kostnad innan kl. 16:00 samma dag som din ansökan blivit beviljad.

OPR Företagslån tillämpar ingen traditionell räntesättning utan har en fast låneavgift. Lite längre ner ger vi dig ett exempel på hur lånekostnaden kan se ut.

opr företagslån

Om OPR Företagslån:

 • OPR Företagslån har sedan starten 2005 hjälpt över 300 000 företag runt om i Europa med deras finansieringsbehov.
 • Bakom varumärket ligger bolaget OPR-Finance AB, ett svenskt företag med Finansinspektionens tillstånd att bedriva utlåning till företag.
 • OPR-Finance är i sin tur en del av OPR-Finance Oy som har huvudkontor i Helsingfors, Finland.

Kostnadsexempel:

Lånebelopp:150 000 kr
Löptid:12 mån
Månatlig återbetalning:18 040 kr
Totalt att återbetala:216 480 kr

Om företagslånet:

Lånebelopp:30 000 – 500 000 kr
Löptid:1 – 18 mån
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:Creditsafe
Betalningsanmärkning:Accepteras
Lån till nytt företag:Ja
TrustScore:4,6 av 5 (88 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – fredag:07:00 – 17:00
Lördag – söndag:Stängt

5. Lendo företagslån

Lendo är ett namn som de flesta förmodligen känner igen. Detta är nämligen en av Sveriges största låneförmedlare inom privatlån. Sedan en tid tillbaka förmedlar Lendo även företagslån för att hjälpa företag hitta förmånlig finansiering enklare.

När du ansöker om företagslån via Lendo kan du få låneerbjudanden från upp till 16 olika långivare med bara en ansökan och kreditupplysning. Några av Lendos samarbetspartners är Svea Ekonomi, Aros Kapital, Froda, Marginalen Bank, Corpia, Qred, Capital Box och Mynt.

Att ansöka om Lendo företagslån tar inte mer än 2 minuter och svar får du redan inom 24 timmar. Din ansökan är inte bindande och alla företagsformer är välkomna att ansöka. Det enda som krävs är att du som ansöker har en ledande roll i verksamheten samt att företaget är registrerat i Sverige.

lendo företagslån

Om Lendo företagslån:

 • Lendo AB grundades 2007 och har Finansinspektionens tillstånd att bedriva låneförmedling till företag och privatpersoner.
 • Bortsett från Sverige är Lendo verksamma i Norge, Finland, Danmark, Österrike och Polen.
 • År 2016 utsågs Lendo till Årets låneförmedlare av Omdömen.se.

Om företagslånet:

Lånebelopp:50 000 – 2 000 000 kr
Löptid:6 mån – 5 år
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:UC
Betalningsanmärkning:Accepteras
Lån till nytt företag:Ja
TrustScore:4,6 av 5 (827 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – torsdag:08:00 – 20:00
Fredag:09:00 – 17:00
Lördag – söndag:10:00 – 14:00

6. CrediNord

CrediNord är en relativt ny långivare för företagslån som drivs av CrediNord C/O Greenstep. Här kan du ansöka om smidig företagsfinansiering med transparenta villkor och tydlig prissättning. Lånet kräver ingen säkerhet i företaget, enbart personlig borgen av en eller två företagsföreträdare beroende på lånebelopp.

Hos CrediNord kan du ansöka om företagslån upp till 1 miljon kronor med en återbetalningstid på 6, 12 eller 18 månader. Likt många andra aktörer inom företagslån väljer CrediNord att ha en fast månadsavgift för sitt lån istället för traditionell ränta. Avgiften betalar du bara så länge du disponerar lånet.

Ansökan, som är kostnadsfri och inte bindande, sker direkt via CrediNords hemsida. Besked får du inom en timme, under förutsättning att du ansöker inom kontorets öppettider. Utbetalning kan ske redan samma dag som din ansökan blivit godkänd.

credinord företagslån

Om CrediNord

 • CrediNord ägs av det finska finansinstitutet Credinord Oy med huvudkontor i Helsingfors. Det svenska huvudkontoret ligger i Norrköping.
 • Företaget bildades med visionen att förbättra svenska företags kassaflöde och förutsättningar till expandering genom att erbjuda enkla och smidiga företagslån med tydlig prissättning.

Kostnadsexempel:

Lånebelopp:150 000 kr
Löptid:12 mån
Månatlig återbetalning:15 500 kr
Totalt att återbetala:186 000 kr

Om företagslånet:

Lånebelopp:10 000 – 1 000 000 kr
Löptid:6 mån – 18 mån
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:Creditsafe
Betalningsanmärkning:Accepteras inte
Lån till nytt företag:Företaget måste varit verksamt i minst 6 mån

Kundtjänst:

Måndag – torsdag:08:00 – 16:00
Fredag:Stängt
Lördag – söndag:Stängt

Vanliga frågor om företagslån

Nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna gällande företagslån.

Vad är räntan på företagslån?

Traditionella räntor är ganska ovanliga när det gäller företagslån. Istället brukar långivarna ha fasta månadsavgifter som du betalar så länge du disponerar lånet.

Gör man däremot om avgifterna till årsräntor kan de sträcka sig från så lite som 6 procent upp till 40 procent.  

Kan man ta företagslån utan UC?

Ja, det finns många långivare som erbjuder företagslån utan UC, till exempel Froda och OPR Företagslån. En del långivare gör en UC-kontroll på företaget, men använder ett annat kreditupplysningsföretag för företagets företrädare (till exempel Bisnode eller Creditsafe).

Hur fungerar företagslån för aktiebolag och för enskild firma?

De allra flesta långivare erbjuder företagslån till alla typer av företag, både aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag. Med andra ord är det ingen skillnad på företagsfinansiering för aktiebolag och företagslån för enskilda firmor.

Företagslån utan borgen – går det?

I princip alla långivare kräver en eller flera företagsföreträdare går i borgen för företagslånet.  Detta innebär att företrädarna blir betalningsskyldiga om företaget inte kan betala tillbaka sin skuld i tid. Anledningen till att personlig borgen ofta är ett krav är eftersom långivaren helt enkelt vill minska utlåningsrisken.

I vissa fall kan långivaren acceptera en annan form av säkerhet, till exempel i form av företagets tillgångar.

Kan ett nytt företag få företagslån?

Ja, även du som startat ett nytt företag kan få företagslån om du har en bra affärsidé och en genomtänkt affärsplan. Dock brukar det krävas att verksamheten haft en stabil omsättning i minst 6 månader.

LÄS ÄVEN:
8 vägar för att finansiera din startup
Riskkapital – Så fungerar det
Factoring vs företagslån – Vad är bäst?

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.6 / 5. Antal röster: 14

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vilken företagsbank är bäst?

Factoring eller företagslån?

Next

Lämna en kommentar