Här är Sveriges bästa företagslån 2023

Uppdaterad: |

Företagslån är en av de vanligaste formerna av finansiering för företag idag. Med hjälp av ett företagslån kan verksamheten dels göra värdefulla investeringar för ökad tillväxt, men också förbättra sin likviditet.

I denna artikel får du lära dig mer om företagslån och hur de fungerar. Vi svarar även på några av de vanligaste frågorna kring denna låneform och tittar närmare på sex av Sveriges mest populära företagslån just nu baserat på kundomdömen.

Innehållsförteckning:

Så fungerar företagslån
Detta kan du använda företagslånet till
Krav vid företagslån
Sveriges bästa företagslån 2023
Vanliga frågor & svar

Sveriges bästa företagslån 2023 – Topp 3

I listan nedan har vi sammanställt ett par av Sveriges mest populära företagslån just nu. Lite längre ner på sidan kan du läsa mer detaljerade recensioner om långivarna, deras villkor och räntor.


Krea är en låneförmedlare som jämför företagslån åt dig, helt kostnadsfritt. Här kan du ansöka om lån upp till hela 30 miljoner kronor och svar får du redan inom 1 – 2 dagar. Du kan också jämföra factoringbolag för fakturaköp.

Qred är en populär långivare som har mängder av fina kundomdömen. Här kan du ansöka om företagslån upp till 2 miljoner kronor med flexibla villkor, snabb utbetalning och fast månadskostnad.


Froda erbjuder förmånliga företagslån upp till 5 miljoner kronor med en årsränta från 3,9 procent. De erbjuder även en prisgaranti och matchar din ränta om du hittar ett billigare företagslån någon annanstans.


Så fungerar företagslån

Ett företagslån är kort sagt ett finansieringsform som företag att växa. Pengarna kan de använda för att expandera och utveckla sin verksamhet genom att göra olika investeringar.

Många väljer till exempel att använda ett företagslån för att ha råd med tillväxt, till exempel genom att investera i utrustning, lokaler eller anställa personal.

Andra väljer att använda pengarna för att investera i marknadsföring för att på så sätt öka företagets synlighet och därmed sin försäljning. Det är också vanligt att företag använder lånet som ett sätt att stärka kassaflödet i perioder med sämre likviditet.

Företagslånet har en bestämd löptid och ges ut i utbyte mot en avgift i form av ränta eller månadsavgift. En fast månadsavgift är vanligast och de flesta långivare idag erbjuder företagslån utan övriga avgifter, exempelvis avi- eller uppläggningsavgift.

Lånebeloppen brukar börja på så lite som 10 000 kronor och sträcka sig upp till 60 miljoner kronor. Återbetalningstiden är generellt sett kortare jämfört med traditionella blancolån och varierar mellan omkring 2 månader till 5 år.

Företagslån och säkerhet

Oftast kräver långivaren någon form av säkerhet för att ditt företag ska kunna få ett företagslån. Två av de vanligaste är personlig borgen och företagsinteckning.

 • Personlig borgen. Det innebär att en eller flera företagsföreträdare blir borgensmän och får ansvar för återbetalningen om företaget drabbas av betalningssvårigheter.  
 • Företagsinteckning. En annan typ av säkerhet kan vara företagsinteckning, vilket innebär att säkerheten ligger i företagets egendom, så som kundfordringar eller varulager. Även fastigheter, maskiner och annan egendom kan fungera som säkerhet för ett företagslån.

Att ansöka om företagslån

Om du vill ansöka om företagslån på det traditionella sättet, det vill säga via en bank, bör du vara beredd på en relativt lång process. Det är inte ovanligt att den tar flera veckor. Du måste dessutom förbereda en presentation av ditt företag och kunna uppvisa affärsplan, budget och andra dokument som visar företagets utveckling.

Är du ute efter en så snabb låneprocess som möjligt kan du istället vända dig till ett webbaserad kreditgivare, till exempel Froda eller Qred. Här kan du nämligen ansöka om företagslån direkt på webben och svar får du vanligtvis samma dag. Du kan dessutom ha pengarna på kontot inom bara någon arbetsdag.

Detta kan du använda företagslånet till

Alla företagare som vill få sin verksamhet att växa kommer vid något tillfälle att vara i behov av kapital. Att öka lönsamheten utan kapital är tyvärr svårt och pengaflödet i företaget är sällan konstant.

Det finns några tillfällen då behovet av kapital är extra stort. Nedan ger vi dig några exempel:

 • I uppstartsfasen. När du precis startat eget företag kommer dina utgifter under en tid att vara större än dina intäkter. Därför är det viktigt att du har ett grundkapital som du kan klara dig på till du får igång omsättningen. Värt att nämna är dock att långt ifrån alla långivare beviljar vanliga företagslån till helt nystartade företag.
 • Inför viktiga investeringar. Investeringar, till exempel i lokaler, maskiner, anställda eller marknadsföring, är avgörande för verksamhetens tillväxt.
 • Svagt kassaflöde. Ett företagslån kan hjälpa dig stärka likviditeten i verksamheten, till exempel om dina kunder ännu inte betalat sina fakturor eller om du driver en säsongsberoende verksamhet. I just denna situation kan dock factoring, till exempel fakturaköp, vara ett bättre alternativ.
 • Vid behov av buffert. Företagslånet kan även fungera som buffert och erbjuda ekonomisk trygghet vid oförutsedda utgifter. Här kan dock en check- eller kontokredit vara förmånligare, då du enbart betalar för det belopp som du faktiskt utnyttjar.

Läs även: Företagslån eller factoring – Vad är bäst?

Krav vid företagslån

Kraven för företagslån kan skilja sig en hel del beroende på vilken långivare du vänder dig till. Nedan listar vi dock några av de allra vanligaste:

 • Ditt företag ska vara ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma.
 • Bolaget ska ha varit aktivt sedan minst 6 månader tillbaka.
 • Verksamheten är registrerad i Sverige.  
 • Lånet ska täcka kostnader i företagets verksamhet.
 • Det finns registrerad omsättning.
 • Företagets företrädare ska kunna lämna en säkerhet, antingen i form av personlig borgen eller företagstillgångar.
 • Du ska kunna uppvisa en genomtänkt affärsplan, balansräkning från bokföringen och budget.

Om du har ett nystartat företag kan det vara svårt att uppfylla ovanstående krav. Då kan ett vanligt privatlån vara ett bättre alternativ. Här kan du se Sveriges bästa låneförmedlare som hjälper dig att jämföra privatlån till firman, helt kostnadsfritt.

Här är Sveriges bästa företagslån 2023

Idag finns det mängder av långivare och kreditinstitut på den svenska marknaden som erbjuder förmånliga företagslån. Vissa har dock skapat sig ett större namn än andra och blivit extra omtyckta bland både små och stora företag.

Nedan granskar vi sex av Sveriges främsta långivare för företagslån och tittar närmare på deras finansieringsalternativ.  

Krea
Qred Företagslån
Froda
OPR Företagslån
Lendo
CrediNord

1. Krea

Krea är en låneförmedlare som förmedlar företagslån mellan 10 000 och 30 000 000 kronor. När du ansöker om lån via Krea kommer de att vidarebefordra din ansökan till ett 20-tal långivare och kreditinstitut, vilket kan öka dina chanser att hitta prisvärd finansiering.

Ansökningsprocessen hos Krea är digital och dessutom helt kostnadsfri. Du binder dig inte till något genom att ansöka, vilket innebär att du när som helst kan avsluta processen. Svar får du vanligtvis inom 48 timmar och du väljer själv om du vill gå vidare med ett låneerbjudande eller inte. Med andra ord har du inget att förlora på att jämföra företagsfinansiering via Krea.

I samband med varje låneansökan hämtar Krea en kreditupplysning på företaget hos UC (Upplysningscentralen). Om lånet kräver personlig borgen som säkerhet hämtar de även en UC-förfrågan på borgensmannen.

Några av de långivare som Krea samarbetar med är Marginalen Bank, Approva, Avida Finans, Capcito, Corpia, CapitalBox, Froda, Mynt, OPR, CrediNord och Qred.

Krea har dessutom utsetts till det bästa företagslånet 2023 enligt Bäst-i-testet.se.

Om Krea:

 • Krea Technology AB grundades 2018 i syfte att hjälpa företag hitta förmånligare finansiering utan krångliga villkor.
 • Låneförmedlaren har Finansinspektionens tillstånd att förmedla företagslån.
 • Utöver företagslån kan företaget även hjälpa dig att hitta förmånliga factoringlösningar.
 • Anledningen till att tjänsten är kostnadsfri är eftersom Krea tjänar en provision för varje förmedlat företagslån. Du som kund betalar dock inget extra.

Om företagslånet:

Lånebelopp:10 000 – 30 000 000 kr
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:UC
Betalningsanmärkning:Accepteras
TrustScore:4,7 av 5 (169 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – torsdag:09:00 – 18:00
Fredag:09:00 – 17:00
Lördag – söndag:Stängt

2. Qred företagslån

Qred grundades 2015 och har blivit en mycket populär utmanare till de traditionella bankerna. Via deras plattform kan alla typer av företag ansöka om företagslån, även nystartade sådana. De kräver dessutom sällan någon säkerhet utöver personlig borgen.

En annan fördel med Qred är att de inte hämtar någon UC-förfrågan på dig som företagsföreträdare. Istället hämtar de sina kreditunderlag via Creditsafe, vilket innebär att din ansökan inte kommer att belasta ditt personliga kreditregister.

Lånebeloppen hos Qred sträcker sig från bara 10 000 kronor upp till hela 2 miljoner kronor. Företagslånet har ingen traditionell ränta, utan tar istället ut en fast månadsavgift. Den behöver du enbart behöver betala så länge du faktiskt disponerar lånet.

Att ansöka hos Qred är kostnadsfritt, inte bindande och sker direkt på Qreds hemsida. Inom bara en timme kommer en medarbetare återkomma till dig med en offert, antingen via mejl eller SMS. Accepterar du erbjudandet godkänner du avtalet med BankID och därefter sker utbetalning samma dag.

Kostnadsexempel:

Lånebelopp:150 000 kr
Löptid:12 mån
Månatlig återbetalning:12 500 kr
Totalt att återbetala:178 320 kr
OBS! Qred tillämpar individuell prissättning baserat på företagets Qred-score. Läs mer om hur det fungerar på Qreds hemsida.

Om företagslånet:

Lånebelopp:10 000 – 2 000 000 kr
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:Creditsafe
Betalningsanmärkning:Accepteras
TrustScore:4,8 av 5 (425 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – fredag:07:00 – 17:30
Lördag – söndag:Stängt

3. Froda företagslån

Froda har erbjudit smidiga och prisvärda företagslån sedan 2015. Och idag är de faktiskt ett av Sveriges snabbast växande bolag inom företagsfinansiering. Den höga kundnöjdheten speglas bland annat i Frodas utmärkta kundomdömen på Trustpilot – 4,8 av 5.

Med Froda företagslån kan du ansöka om lån upp till 5 miljoner kronor Istället för ränta har företagslånet en fast månadsavgift och du betalar bara så länge du använder lånet. Inga dolda kostnader tillkommer.

Att ansöka om Frodas företagslån är enkelt, kostnadsfritt och inte bindande. Det enda du behöver göra är att fylla i ansökningsformuläret på hemsidan och kort därefter får du en offert via mejl. Accepterar du erbjudandet har du pengarna på kontot inom 24 timmar.

Återbetalning av lånet sker dagligen via autogiro. På så sätt slipper du tunga månadsfakturor som kan belasta företagets kassaflöde. Dragningarna börjar två dagar efter att du fått pengarna på kontot.

Om Froda företagslån:

 • Sedan starten har Froda hjälpt över 10 000 företagare att göra sina idéer till verklighet.
 • Bakom företaget ligger många investerare och talanger, bland annat från Google, Spotify och Klarna.
 • År 2018 startade Froda Growth Finance – en finansieringstjänst för småföretagare – tillsammans med Bambora. Läs mer om satsningen hos DI Digital.

Kostnadsexempel:

Lånebelopp:100 000 kr
Löptid:12 mån
Månadsavgift:233 kr
Att betala per månad:8 567 kr
Totalt att återbetala:ca 102 804 kr

Om företagslånet:

Lånebelopp:10 000 – 5 000 000 kr
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:Bisnode
Betalningsanmärkning:Accepteras
TrustScore:4,8 av 5 (369 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – fredag:09:00 – 17:00
Lördag – söndag:Stängt

4. OPR Företagslån

OPR Företagslån erbjuder enkla företagslån med transparenta villkor på upp till 1 000 000 kronor med en återbetalningstid på 6 till 24 månader. Den enda säkerheten lånet kräver är personlig borgen, antingen av en eller två företagsföreträdare beroende på lånebelopp.

Hos OPR Företagslån kan alla företag, nya som gamla, ansöka om företagslån. Här går det att låna oavsett om du driver en enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag. Ansökan sker online med hjälp av BankID och att ansöka är dessutom helt kostnadsfritt.

OBS! OPR Företagslån är en av få långivare som har en bindande ansökan. Det betyder att du är bunden till din ansökan efter att du skickat in den. Du kan dock ångra din ansökan utan extra kostnad innan kl. 16:00 samma dag som din ansökan blivit beviljad.

Vad gäller ränta har OPR Företagslån en fast låneavgift istället för traditionell räntesättning, vilket gör det enklare för dig att planera företagets ekonomi under löptiden. Och den enda säkerheten som krävs är personlig borgen. Vid företagslån över 200 000 kronor krävs dock två borgensmän.

Om OPR Företagslån:

 • OPR Företagslån har sedan starten 2005 hjälpt över 300 000 företag runt om i Europa med deras finansieringsbehov.
 • Bakom varumärket ligger bolaget OPR-Finance AB, ett svenskt företag med Finansinspektionens tillstånd att bedriva utlåning till företag.
 • OPR-Finance är i sin tur en del av OPR-Finance Oy som har huvudkontor i Helsingfors, Finland.
 • Numera erbjuder företaget även en flexibel företagskredit.

Kostnadsexempel:

Lånebelopp:150 000 kr
Löptid:12 mån
Månatlig återbetalning:18 040 kr
Totalt att återbetala:216 480 kr

Om företagslånet:

Lånebelopp:30 000 – 1 000 000 kr
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:Creditsafe
Betalningsanmärkning:Accepteras
TrustScore:4,7 av 5 (138 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – fredag:07:00 – 17:00
Lördag – söndag:Stängt

5. Lendo företagslån

Lendo är ett namn som de flesta förmodligen känner igen. Detta är nämligen en av Sveriges största låneförmedlare inom privatlån. Men sedan en tid tillbaka förmedlar Lendo även företagslån för att hjälpa företag hitta förmånlig finansiering enklare. Lånebeloppen sträcker sig från 50 000 upp till 3 miljoner kronor.

När du ansöker om företagslån via Lendo kan du få låneerbjudanden från upp till 18 olika långivare med bara en ansökan och kreditupplysning. Några av Lendos samarbetspartners är Svea Ekonomi, Aros Kapital, Froda, Marginalen Bank, Corpia, Qred, Capital Box och Mynt.

Att ansöka om Lendo företagslån tar inte mer än 2 minuter och svar får du redan inom 24 timmar. Din ansökan är inte bindande och alla företagsformer är välkomna att ansöka. Det enda som krävs är att du som ansöker har en ledande roll i verksamheten samt att företaget är registrerat i Sverige.

Om Lendo företagslån:

 • Lendo AB grundades 2007 och har Finansinspektionens tillstånd att bedriva låneförmedling till företag och privatpersoner.
 • Bortsett från Sverige är Lendo verksamma i Norge, Finland, Danmark, Österrike och Polen.
 • År 2016 utsågs Lendo till Årets låneförmedlare av Omdömen.se.

Om företagslånet:

Lånebelopp:50 000 – 3 000 000 kr
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:UC
Betalningsanmärkning:Accepteras
TrustScore:4,7 av 5 (1629 betyg)

Kundtjänst:

Måndag – torsdag:08:00 – 20:00
Fredag:09:00 – 17:00
Lördag – söndag:10:00 – 14:00

6. CrediNord

CrediNord är en relativt ny långivare för företagslån som drivs av CrediNord C/O Greenstep. Här kan du ansöka om smidig företagsfinansiering med transparenta villkor och tydlig prissättning. Lånet kräver ingen säkerhet i företaget, enbart personlig borgen av en eller två företagsföreträdare beroende på lånebelopp.

Hos CrediNord kan du ansöka om företagslån upp till 1 miljon kronor med en återbetalningstid på 6, 12 eller 18 månader. Likt många andra aktörer inom företagslån väljer CrediNord att ha en fast månadsavgift för sitt lån istället för traditionell ränta. Avgiften betalar du bara så länge du disponerar lånet.

Ansökan, som är kostnadsfri och inte bindande, sker direkt via CrediNords hemsida. Besked får du inom en timme, under förutsättning att du ansöker inom kontorets öppettider. Utbetalning kan ske redan samma dag som din ansökan blivit godkänd.

Om CrediNord

 • CrediNord ägs av det finska finansinstitutet Credinord Oy med huvudkontor i Helsingfors. Det svenska huvudkontoret ligger i Norrköping.
 • Företaget bildades med visionen att förbättra svenska företags kassaflöde och förutsättningar till expandering genom att erbjuda enkla och smidiga lån med tydlig prissättning.

Kostnadsexempel:

Lånebelopp:150 000 kr
Löptid:12 mån
Månatlig återbetalning:15 500 kr
Totalt att återbetala:186 000 kr

Om företagslånet:

Lånebelopp:10 000 – 1 000 000 kr
Löptid:6 mån – 18 mån
Säkerhet:Personlig borgen
Kreditupplysning:Creditsafe
Betalningsanmärkning:Accepteras inte

Kundtjänst:

Måndag – torsdag:08:00 – 16:00
Fredag:Stängt
Lördag – söndag:Stängt

Vanliga frågor om företagslån

Nedan besvarar vi några av de vanligaste frågorna gällande företagslån.

Vad är räntan på företagslån?

Traditionella räntor är ganska ovanliga när det gäller den här typen av företagsfinansiering. Istället brukar långivarna ha fasta månadsavgifter som du betalar så länge du disponerar lånet. Gör man däremot om avgifterna till årsräntor kan de sträcka sig från så lite som 4 procent upp till 40 procent.  

Kan man ta företagslån utan UC?

Ja, det finns många långivare som erbjuder företagslån utan UC, till exempel Froda och OPR. En del långivare gör en UC-kontroll på företaget, men använder ett annat kreditupplysningsföretag för företagets företrädare (till exempel Bisnode eller Creditsafe).

Hur fungerar företagslån för aktiebolag och för enskild firma?

De allra flesta långivare erbjuder företagsfinansiering till alla typer av företag, både aktiebolag, enskilda firmor, handelsbolag och kommanditbolag. Med andra ord är det ingen skillnad på företagsfinansiering för aktiebolag och företagslån för enskilda firmor.

Företagslån utan borgen – går det?

I princip alla långivare kräver en eller flera företagsföreträdare går i borgen för företagslånet.  Detta innebär att företrädarna blir betalningsskyldiga om företaget inte kan betala tillbaka sin skuld i tid. Anledningen till att personlig borgen ofta är ett krav är eftersom långivaren helt enkelt vill minska utlåningsrisken.

I vissa fall kan långivaren acceptera en annan form av säkerhet, till exempel i form av företagets tillgångar.

Kan ett nytt företag få företagslån?

Ja, även du som startat ett nytt företag kan få lån om du har en bra affärsidé och en genomtänkt affärsplan. Dock brukar det krävas att verksamheten haft en stabil omsättning i minst 6 månader.

Läs även: 8 vägar för att finansiera din startup

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 24

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vilken företagsbank är bäst?

Factoring eller företagslån?

Next

Lämna en kommentar