SWOT-analys är ett hjälpmedel som kan hjälpa dig att planera och uppnå både personliga och företagsmässiga mål. SWOT är en akronym för Strengths, Weaknesses, Opportunities och Threaths, det vill säga styrkor, svagheter, möjligheter och hot.
I denna artikel ska vi titta närmare på hur en SWOT-analys fungerar och varför detta verktyg kan vara värdefullt i ditt företagande. Vi erbjuder även en mall för SWOT-analys som Premium Plus-medlemmar kan ladda ner och använda dig av.
Innehåll:
Vad är en SWOT-analys? |
Så gör du en SWOT-analys |
Mall för SWOT-analys |
För vem passar en SWOT-analys? |
Vanliga frågor & svar |
Vad är en SWOT-analys?
En SWOT-analys är ett hjälpmedel som gör det enklare för dig att sätta upp mål och konkretisera hur du ska nå dem. SWOT är en akronym och står för:
- Strenghts (styrkor)
- Weaknesses (svagheter)
- Opportunities (möjligheter)
- Threaths (hot)
Dessa fyra områden brukar dessutom delas i ytterligare två områden: interna och externa. Styrkor och svagheter är interna eftersom de fokuserar på områden inom företaget, medan möjligheter och hot avser externa faktorer.
Styrkor och möjligheter hjälper företaget att nå sina mål. Svagheter och hot kan istället försämra företagets förutsättningar för målsättningen.
Analysen går att tillämpa på både företag, specifika produkter eller områden, branscher och även på enskilda individer. För enkelhetens skulle kommer vi i denna artikel att fokusera på SWOT-analys för företag.
Som företagare är det viktigt att du regelbundet sätter upp mål för din verksamhet. På så sätt kan du enklare planera hur du ska utveckla din verksamhet i rätt riktning och förbättra din lönsamhet.
SWOT-analysen ger dig en överblick av ditt företag baserat på dess styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Detta gör det enklare för dig att urskilja vilka områden du ska använda till din fördel samt vad som hindrar dig från att nå dina mål.
Läs även: Så skriver du en lyckad affärsplan (+ gratis mall)
En viktig del av företagets planeringscykel
SWOT-analysen kan vara en viktig del av företagets planeringscykel. En planeringscykel samlar alla aspekter av verksamhetens planering i en enda sammanhängande process.
Med hjälp av den kan du enklare planera genomtänkta tillvägagångsätt och hitta kostnadseffektiva åtgärder för att förbättra företagets resultat.
Här är ett exempel på hur en enklare planeringscykel kan se ut:
Så gör du en SWOT-analys
Att göra en SWOT-analys är enkelt – det enda du egentligen behöver är papper och penna. Du kan antingen göra en grundläggande analys där du enbart skrapar på ytan eller så kan du göra en mer djupgående utvärdering.
Först och främst ska du måla upp de olika områden som analysen fokuserar på, det vill säga styrkor, svagheter, möjligheter och hot.
Så här kan det se ut:
Fyll i de olika fälten i takt med att du kommer på relevanta punkter. Försök att vara så konkret och detaljerad som möjligt när du gör din analys. Om du enbart generaliserar är det svårare att vidta specifika åtgärder och utvärdera resultat.
Här är några punkter du kan inspireras av när du fyller i de olika områdena.
Styrkor
- Områden inom vilka företaget lyckas bra
- Faktorer som får verksamheten att skilja sig från konkurrensen
- Värdefulla kompetensområden bland de anställda
- Tillgångar, både ekonomiska och materiella
Svagheter
- Brister som kan påverka lönsamheten
- Områden som konkurrenterna lyckas bättre med
- Begränsningar av resurser (till exempel ett instabilt kassaflöde)
- Svagt varumärke
- Daterade mjukvara
Möjligheter
- Nya marknader som företaget ännu inte uppmärksammat
- Få konkurrenter i samma nisch
- Behovet av företagets produkter/tjänster ökar
- Framsteg inom teknologi som kan vara till din fördel
- Nya samarbeten med leverantörer
Hot
- Fler konkurrenter inom din nisch
- Nya lagstiftningar som kan vara missgynnande för verksamheten
- Dåliga kundomdömen
OBS! Glöm inte att regelbundet utvärdera de punkter du valt att inkludera i din analys. På så sätt kan du enklare komma på idéer och åtgärder som kan hjälpa dig vidare i din planering.
Gratis mall för SWOT-analys
Nedan kan du ladda ner vår kostnadsfria ifyllnadsbara PDF-mall för SWOT-analys. Mallen passar dig som är nybörjare, men kan även användas som utgångspunkt i djupare analyser av företagets mål och möjligheter. Fyll i den direkt på sidan och spara den eller skriv ut den.
Intresserad av fler kostnadsfria mallar? Se alla våra mallar och avtal här.
För vem passar en SWOT-analys?
SWOT är ett hjälpmedel som passar utmärkt för företag som behöver planera sin fortsatta verksamhet. En vanlig riktlinje är att göra en analys varje kvartal, det vill säga var tredje månad. Därmed blir det enklare att justera planeringen om det skulle inträffa några förändringar.
Det går även bra att göra en SWOT-analys för olika delar av verksamheten, till exempel marknadsföring, kundservice eller försäljning. Detta ger dig en ännu bättre bild av hur du bör planera företagets fortsatta utveckling.
SWOT-analysen är dock inte enbart ämnad för företag – den kan även användas av dig som privatperson. Analysen är ett utmärkt verktyg för den som vill sätta upp personliga mål vad gäller exempelvis träning, kosthållning eller sparande.
Summering
En SWOT-analys är ett hjälpmedel som gör det enklare att planera mål. Med hjälp av informationen i analysen kan du dessutom konkretisera de steg du behöver ta för att faktiskt uppnå målsättningen. Företag kan ha extra nytta av denna analysform, inte minst i sin planeringscykel. Det går även bra att göra en analys för varje del av verksamheten, det vill säga marknadsföring, försäljning och andra viktiga områden.
SWOT-analysen kan även vara av värde för dig som privatperson. Genom att lista dina egna styrkor, svagheter, möjligheter och hot kan du få en tydligare bild av de mål du själv vill uppnå.
Vanliga frågor och svar
SWOT står för Strengths, Weaknesses, Opportunities och Threaths. Detta översätts på svenska till styrkor, svagheter, möjligheter och hot.
Det finns emellertid studier som menar att SWOT egentligen borde vara TOWS. Analysen bör starta med att analysera hot och möjligheter som företaget sedan använder sina styrkor och svagheter för att hantera.
Analysen kan underlätta företagets planering och målsättning. Informationen i analysen gör det enklare att konkretisera tillvägagångssättet för att uppnå dessa mål.
Genom att para ihop externa hot med interna svagheter kan du dessutom urskilja de största svårigheterna företaget kan ställas inför.
SWOT-analysen ska innehålla information om företagets styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Lite längre upp kan du se konkreta exempel på de punkter analysen kan innehålla.
En bra riktlinje att utgå efter är att göra en analys med hjälp av SWOT var tredje eller sjätte månad. Du bör även revidera underlaget varje gång det sker en stor förändring i verksamheten.