Som företagare bör du vara medveten om vad som gäller vid inköp av tjänster och varor till din verksamhet. Vissa köp har du nämligen rätt att göra momsavdrag för, medan andra inte är avdragsgilla.
I denna artikel går vi igenom hur inköp till företaget fungerar och vilka varor samt tjänster du kan göra momsavdrag för.
Innehåll:
Hur fungerar momsavdrag? |
Det här gäller vid momsavdrag |
Så gör du för att dra av momsen |
6 saker du kan köpa på företaget |
Hur fungerar momsavdrag?
Varje gång du köper en vara eller tjänst är du tvungen att betala moms, så kallad mervärdeskatt. Eftersom den redan är inbakad i priset påverkas du som privatperson inte av den.
Om du däremot köper varor eller tjänster till ditt företag har du rätt att – i de flesta fall – få tillbaka momsen via momsdeklarationen.
I bokföringen bokför du den momsen som ”Ingående moms”. Momsregistrerade företag ska lämna en momsdeklaration för varje redovisningsperiod – månad, kvartal eller år – även om det inte finns något köp. Då deklarerar du 0 belopp.
Om ditt företag ska få pengar tillbaka kommer de att utbetalas till företagets skattekonto.
LÄS ÄVEN:
→ Så fungerar moms (+ kalkylator)
Det här gäller vid momsavdrag
Som vi nämnde ovan får du dra av momsen på varor och tjänster du köper för verksamheten i ditt företag, under förutsättning att de är nödvändiga för verksamheten.
Dock finns det vissa fall då du inte får göra något avdrag för moms eller bara dra av en viss del av den. Nedan ska vi titta närmare på några av dessa situationer.
Om du bedriver blandad verksamhet
Om du handlar med både momsfria och momspliktiga varor och tjänster gäller speciella regler för momsavdrag.
När du gör inköp till din momsfria verksamhet får du inte göra avdrag för momsen. Om du däremot köper varor till den delen av din verksamhet som är momspliktig får du dra av hela momsbeloppet.
Om det du köper ska användas i båda verksamheterna får du dra bara en viss procent av momsen som avser den momspliktiga delen. Hur mycket det blir beror på:
- Årsomsättningen. Om 20 procent av den utgörs av momspliktig verksamhet ska du göra avdrag med 20 procent av momsbeloppet.
- Tid. Om du ska använda inköpet 30 procent av tiden i den momsfria verksamheten får du dra av 70 procent av momsen (för den momspliktiga delen av verksamheten).
Det är du själv som gör en uppskattning av fördelningen av momspliktiga och momsfria verksamhet. Om Skatteverket inte håller med dig kommer de att kontakta dig och reda ut beloppen.
Om du bedriver momsfri verksamhet
Handlar du med varor och tjänster som är momsfria får du inte dra av momsen. Varje regel har dock sina undantag. Mer om det får du läsa här.
Vid representation
Ingår representation, exempelvis middagar och möten, i företagets sätt att knyta viktiga kontakter eller bedriva personalvård har du möjlighet att göra momsavdrag. Hur stora beloppen blir beror på kostnaderna för bjudningarna.
- Upp till 300 kronor per person exklusive moms: du får dra av hela momsen som är 36 kronor/person (momssatsen är 12 procent). Det gäller representation där mat och alkoholfria drycker ingår.
- Över 300 kronor per person exklusive moms: här beräknas avdraget genom en avvägning av de faktiska kostnaderna exklusive moms för mat respektive alkohol. Behöver du hjälp kan du använda Skatteverkets kalkylator.
Du kan fortfarande göra momsavdrag för möten, demo och visningar om kostnaderna per person exklusive moms inte överstiger 300 kronor.
Om du ska dra av momsen för personalfester ska underlaget ligga på högst 180 kronor per person och tillfälle exklusive moms.
Vid köp som ska användas både privat och i företaget
I sådant fall gör du en uppskattning av hur mycket du kommer att använda varan privat. Därefter får du göra avdrag för den tiden du använder den i företaget.
Om du till exempel köper en dator och jobbar med den privat 30 procent av tiden får du dra av 70 procent av momsen för tiden den används i företaget.
Observera att Skatteverket har rätt att kontakta dig och kräva förklaring av ditt resonemang.
Köp och leasing av fordon
När du hyr (leasar) en bil i verksamheten har du rätt att dra av 50 procent av momsen, förutsatt att bilen körs mer än 100 mil/år.
Är bilen bokförd som inventarie, det vill säga tillgång, i företaget kan du även dra av moms på alla driftkostnader, så som bensin, reparation, underhåll, service och besiktning. Detta gäller även när du använder bilen privat.
LÄS ÄVEN:
→ Företagsbil – Vad gäller?
Om du använder en del av bostaden i företaget
Använder du ett rum i din bostad som kontor får du inte göra avdrag för driftkostnader, så som vatten och el, eller för möbler samt hyra.
Om du däremot har en arbetsplats som är helt skild från bostaden samt anpassad till företagets verksamhet kan du dra av moms på kostnader för underhåll och annat.
Så gör du för att dra av momsen
Som tidigare nämnt bokför du moms på inköp av varor och tjänster som ”Ingående moms”. Tänk på att spara fakturor och kvitton för dina köp, då de fungerar som underlag för bokföringen.
I din momsdeklaration deklarerar du både din ingående och utgående moms. Skulle din ingående moms vara högre än den utgående har du rätt att få tillbaka på momsen, om den inte kvittas mot andra skatter du är skyldig att betala.
Har du istället högre utgående moms än ingående ska du betala in pengar. I sådant fall ska beloppet finnas hos Skatteverket samtidigt som du lämnar in din momsdeklaration.
6 saker du kan köpa på företaget
Grundregeln för att en vara eller tjänst ska vara avdragsgill är att den är nödvändig för företagets inkomstbringande verksamhet. Det är dock inte bara fysiska produkter som är avdragsgilla.
Nedan tipsar vi om sex immateriella saker du kan köpa på företaget.
1. Webbhotell – ett hem för din webbplats
Oavsett vilken typ av verksamhet du driver är den digitala närvaron viktigare än någonsin.
Om ditt företag saknar en webbplats riskerar du att förlora viktiga kunder till konkurrenter. Detta eftersom majoriteten av dagens kunder hittar företag på nätet, till exempel via sökmotorer. Enligt Datareportal använder så mycket som 81 procent av dagens kunder internet för att hitta tjänster och varor.
Dessutom kan en informativ och seriös hemsida öka ditt kundförtroende och till och med vägleda kunden genom köpprocessen.
Det finns med andra ord all anledning att skapa webbsida där potentiella kunder kan hitta information om din verksamhet, kontaktuppgifter och bara allmänt få en känsla av vad ditt företag har att erbjuda.
Ett webbhotell är ett måste för den som vill sätta upp en hemsida. Det är nämligen webbhotellet som hanterar allt ifrån lagring till support. Kostnaden för webbhotellet kan du sätta på företaget och hos Jämför-webbhotell.se kan du enkelt hitta ett pålitligt och säkert alternativ.
2. Mobilabonnemang – ett måste för företagare
Ett mobilabonnemang är helt nödvändigt för att många verksamheter över huvud taget ska kunna fungera. Som tur är finns det en hel uppsjö av företagsabonnemang i olika prisklasser och med olika funktioner att välja mellan, exempelvis mobil växel.
En av de främsta fördelarna med att välja ett företagsabonnemang är du har vissa rättigheter om det till exempel skulle uppstå problem med nätet. Om dessa problem orsakar inkomstbortfall kan du bland annat ha rätt till ersättning, något du inte har om du använder ett privat abonnemang.
Ytterligare en fördel med att ha ett nummer som enbart används i företagssyfte är att du slipper bli kontaktar under din fritid. Dessutom ger din verksamhet ett mer professionellt intryck, vilket kan vara gynnsamt för kundförtroendet.
3. Antivirusprogram – håller inkräktare borta
Det är vida känt att du kan köpa både datorer och telefoner till verksamheten på företaget, men glöm för all del inte bort mjukvaran. Se till att investera i ett ordentligt antivirusprogram för att minska risken för att känsliga uppgifter hamnar i orätta händer.
För att göra din webbplats extra säker bör du även investera i tillägg som förhindrar att hackare tar sig in på hemsidan. Skadliga intrång kan i värsta fall ödelägga verksamheten, så sätt alltid cybersäkerheten i främsta rummet.
4. Försäkringar – en räddare i nöden
När du köper in dyr teknik till företaget, till exempel datorer och mobiltelefoner, kan det vara en god idé att försäkra dem. På så sätt kan du snabbt byta ut varorna om de skulle krångla och på så sätt minska risken för inkomstbortfall.
Dessutom har du rätt att göra momsavdrag för försäkringar som du tecknar för den utrustning du behöver för att kunna bedriva din verksamhet.
5. Utbildning – utveckla ditt erbjudande
Många företagare väljer efter en tid att utöka sitt erbjudande, till exempel genom att erbjuda tjänster inom andra områden. För att detta ska vara möjligt krävs dock ofta viss kompetensutveckling, som på sätt och vis kan ses som en investering i verksamheten.
Har du hittat en kurs som verkar intressant och som kan direkt kopplas till din verksamhet? Om du kan motivera kursens nödvändighet för företagets utveckling har du goda chanser att kunna sätta upp kostnaden på företaget och dra av momsen.
6. Mobilt bredband – konstant uppkoppling
Som företagare kan du inte göra momsavdrag för ditt privata bredband. Däremot kan du köpa till ett mobilt bredband på företaget som ger dig uppkoppling vart du än befinner dig – på tåget, på caféet eller på hotellet. På så sätt kan du göra affärer vart och när som helst.
Ett mobilt bredband kan även vara fördelaktigt ur ett säkerhetsperspektiv. Detta eftersom wi-fi på caféer och restauranger ofta är öppna nätverk, vilket gör dem enkla för bedragare att hacka.
Om du hanterar känslig information eller bara vill känna dig extra trygg rekommenderar vi att du investerar i ett mobilt bredband.
Summering
Det finns en förutfattad mening att företagare kan köpa i princip vad som helst på företaget, men så är det naturligtvis inte. Däremot finns det en hel del saker du kan köpa och göra avdrag för som kan förbättra arbetsprocessen och samtidigt spara företaget pengar.
LÄS ÄVEN:
→ Traktamente: Dessa avdrag kan du göra för tjänsteresan