Gratis bokföringsprogram

Uppdaterad: |

Alla som driver näringsverksamhet i Sverige är enligt Bokföringslagen (BFL) skyldiga att upprätta en bokföring.

Om du helt saknar kunskaper inom bokföring kan du alltid anlita en redovisningsfirma som sköter allt åt dig. Har du däremot en viss kompetens kan du sköta det mesta själv, så länge bokföringen är relativt enkel. Idag finns det nämligen många bokföringsprogram på nätet du kan använda dig av. Vissa bokföringsprogram är helt gratis, medan andra kostar en slant varje månad.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på vad bokföring är och hur ett bra bokföringsprogram kan underlätta din verksamhet. Vi ska även gå igenom skillnaderna mellan gratis bokföringsprogram och betalda alternativ, för att ta reda på vad som egentligen är mest förmånligt.

Innehåll:

Vad är bokföring?
Därför bör du ha ett bokföringsprogram
Gratis bokföringsprogram vs betalda program
4 rekommenderade bokföringsprogram
Vanliga frågor om bokföringsprogram

Vad är bokföring?

Bokföringen spelar en avgörande roll i utvecklingen för ditt företag. Den visar nämligen hur företaget mår och ger dig kontroll över dess ekonomiska situation. Bortsett från det ligger den även till grund för företagets beskattning.

Bokföring är en löpande registrering av varje affärshändelse som sker i ditt företag. Varje gång du köper eller säljer något, betalar lön, skickar eller får en faktura samt betalar egenavgifter räknas detta som en händelse och den är du som företagare enligt lag skyldig att bokföra.

I samband med affärshändelsen ska du upprätta en verifikation, det vill säga en specifik registrering av just den händelsen. Detta ska ske i nummerordning och efter datum. Verifikationen skriver du sedan i ditt bokföringsprogram.

Kort sagt ska du bokföra allt som involverar företagets ekonomi. Kontanta in- och utbetalningar måste du bokföra senast nästkommande vardag och fakturor så snart som möjligt.

Grundbokföring

När du bokför en affärshändelse i datumordning gör du en så kallad grundbokföring. Samtidigt sorterar bokföringsprogrammet automatiskt alla händelser så att de hamnar på rätt konto.

Till exempel hamnar uttag på kassakontot och utbetalning av lön på lönekontot. På så sätt blir det enklare för dig att se hur mycket likvida medel som finns tillgängliga på företagets olika konton och beräkna företagets kassaflöde.

I slutet på året görs ett bokslut som är en sammanställning av företagets utveckling. Där ser du om du har gått med vinst eller gjort en förlust.

Därför bör du ha ett bokföringsprogram

För att kunna sköta bokföringen i enlighet med Bokföringslagen måste du som vill bokföra på egen hand skaffa ett bokföringsprogram. Med hjälp av programmet blir det enklare att följa företagets ekonomi och vidta de åtgärder som behövs för att säkra ett bra resultat.

Ett bokföringsprogram passar främst dig som driver en enskild firma eftersom bokföringen på denna nivå fortfarande är relativt enkel. Större aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag brukar generellt sett anlita en redovisningsbyrå som sköter den ekonomiska biten åt dem.

I alla webbaserade bokföringsprogram finns inlagd en aktualiserad kontoplan som du kan reglera efter just din företagsverksamhet. Alla verifikationer kommer i nummerordning och efter datum.

Läs även: Bokföra själv eller redovisningsbyrå?

Gratis bokföringsprogram vs betalda program

Det finns en uppsjö av bokföringsprogram att välja mellan idag, vissa är kostnadsfria och andra kostar.

Om du precis har startat en firma vill du förmodligen spara in på så många utgifter som möjligt. Har du ett visst intresse för ekonomi kan du med fördel använda ett gratis bokföringsprogram och sköta bokföringen själv, åtminstone till att börja med.

Det kan dock vara bra att känna till att det oftast är den mest grundläggande bokföringen som är kostnadsfri i gratis bokföringsprogram. Vill du till exempel skriva en faktura tillkommer normalt sett en extra kostnad.

Tips! Ladda gärna ner vår kostnadsfria fakturamall och läs mer om hur fakturering fungerar här.

När verksamheten kommit igång kan det vara en god idé att investera i ett betalt bokföringsprogram eftersom det ger dig tillgång till fler funktioner och möjligheter. I valet av program bör du se till att programmets funktioner passar dina behov och din företagsform.

Kostnaden för programmet kan variera bland olika leverantörer. Vissa tar först en engångsavgift som sedan övergår till ett månadsabonnemang, andra erbjuder ett totalpris. Det finns även aktörer som vill ha betalt per transaktion. De allra flesta program erbjuder dock en gratisperiod som gör det möjligt för dig att testa tjänsten innan du bestämmer dig.

Gratis bokföringsprogram: För- och nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med kostnadsfria och betalda bokföringsprogram som kan vara bra att känna till. Nedan ska vi titta närmare på några av dem.

Fördelar:

– Passar dig som kan grunderna i bokföring och precis startat ett företag
– Utgör inga större kostnader för ditt företag
– Relativt pedagogiska och enkla att förstå sig på

Nackdelar:

– Erbjuder normalt sett bara grundläggande funktioner
– Har ofta begränsad support
– Är oftast inte tillräckligt för större företag

Betalda program: För- och nackdelar

Även betalda bokföringsprogram kan ha styrkor och svagheter. Här är några av de främsta.

Fördelar:

– Helt webbaserade
– Du kan oftast koppla programmet till din bank, revisor och Kivra
– Support ingår

Nackdelar:

– En kostnad som kan belasta verksamheten, framför allt mindre verksamheter
– Kan vara mer avancerade än många gratisversioner och därmed svårare för nybörjare att lära sig.

Fyra rekommenderade bokföringsprogram

Nedan ska vi titta närmare på fyra populära bokföringsprogram: två gratisprogram och två betalda alternativ.

Bokio (gratis i 3 – 6 månader)

Är du ute efter ett gratis bokföringsprogram är Bokio ett utmärkt alternativ. Detta är ett av marknadens mest populära program för företagare som vill sköta sin egen bokföring.

Bokio erbjuder en 6 månaders gratisperiod när du tecknar planen Premium eller 3 månader gratisperiod när du tecknar planen Premium Plus. Premium kostar därefter 349 kronor/mån och passar små- och medelstora företag medan Premium Plus kostar 599 kronor/mån och är mer lämplig om du driver en större verksamhet.

bokia

Med Bokios bokföringsprogram kan du:

 • Skapa, skicka och bokföra fakturor
 • Betala utgifter och ta emot betalningar direkt i Bokio
 • Skicka in fakturor och kvitton till Bokio via e-post
 • Få automatiska rapporter (balansrapport, resultatrapport och huvudbok)
 • Göra manuella bokslut

Du får även:

 • Obegränsat antal användare
 • Företagskort (Mastercard)
 • Buggrapporter och community support
 • Unikt bankgironummer för in- och utbetalningar direkt i Bokio

Bokio förstår att bokföringen är obligatorisk för alla näringsidkare och att de flesta vill hålla nere sina utgifter för att inte belasta verksamhetens ekonomi. Därför har de utvecklat en omfattande plattform för bokföring som är prisvärd, smidig och säker att använda.

Om du använder ett annat bokföringsprogram i dagsläget kan du naturligtvis flytta över hela din bokföring till Bokio. Detta gör du genom att exportera all din data som SIE-fil och sedan importera den.

I videon nedan kan du se hur du kommer igång med bokföringen via Bokios plattform.

Wrebit (gratis!)

Wrebit är en tjänst skapad för entreprenörer och egenföretagare som vill kunna driva sitt företag på språng. Här får du ett komplett bokförings- och faktureringsprogram som finns tillgängligt direkt i din mobiltelefon.

Wrebit Bas är ett gratisprogram som erbjuder en enkel och smidig lösning för dig som vill bokföra och fakturera via mobilen. Med Wrebit Plus får du istället hjälp med att sköta alla bokföringsprocesser helt automatiskt. Du kan testa programmet gratis i 30 dagar, därefter kostar det 199 kr per månad om du betalar årsvis eller 249 kr per månad om du väljer att betala månadsvis.

wrebit hemsida

Med Wrebits app blir det enklare än någonsin att skicka och bokföra fakturor och andra utgifter. När du utfört ett uppdrag skapar du en faktura direkt i appen och skickar iväg den. När du fått betalt bokför du den med ett klick. Du kan dessutom fota kvitton från dina inköp direkt med mobilen. Wrebits egen robot kommer då att analysera kvittot och föreslå en passande bokföring.

Med Wrebit får du:

 • Automatiska momsredovisningar
 • Smidig import och export av SIE-filer
 • Uppdaterade rapporter
 • Professionell support
 • Ett molnbaserat arkiv
 • Hjälpsamma filmer som förklarar hur tjänsten fungerar
 • Smidig koppling mot iZettle – din försäljning bokförs automatiskt

Observera att Wrebits tjänst främst är anpassad för mindre aktiebolag och enskilda firmor med upp till tre anställda. Om du driver en större verksamhet rekommenderar vi att du använder bokföringsprogram med fler funktioner från exempelvis Visma, Bokio eller Fortnox.

Visma SPCS (från 249 kr/mån)

Visma är ett av de mest kända bokföringsprogrammen bland företagare idag. Plattformen är komplett och erbjuder alla verktyg som en företagare behöver för att sköta företagets ekonomi enligt Bokföringslagen.

visma hemsida

Visma erbjuder tre olika bokföringsprogram:

 • Fakturering. Här kan du välja mellan Fakturering (139 kronor/mån), Bokföring (169 kronor/mån), Smart bokföring och fakturering (249 kronor/mån) samt Pro utökad bokföring och fakturering (399 kronor/mån).
 • Förening. Med programmet Förening kan du som har ekonomiskt ansvar i en förening sköta bokföringen på ett enkelt sätt. Priset är 149 kronor/mån.
 • Smarta Byrån. Det här är programmet för de som sköter ekonomin åt sina kunder. Månadspriset är 269 kronor per konsult. Tack vare de interaktiva kontoanalyserna, smarta integrationerna och automatiska avstämningarna kan programmet spara dig massor av tid i ditt vardagliga arbete.

Fortnox (från 229 kr/mån)

Över 500 000 kunder i Sverige använder Fortnox idag, ett företag som beskriver sig själva som ”Småföretagens bästa vän”. Bortsett från att programmet är molnbaserat så att du kan jobba via telefonen eller surfplattan sker uppdateringar och backuper automatiskt.

fortknox hemsida

Bokföringsprogrammet finns i tre varianter som passar olika behov:

 • Plus – 479 kronor/mån. Obegränsade transaktioner, fakturering, lönehantering och mobilapp ingår.
 • Standard – 329 kronor/mån. Innehåller automatisk bokföring, fakturering samt integrationer med andra system.
 • Bas –229 kronor/mån. Här ingår allt nödvändigt för att driva ditt företag.

Alla programpaket går att prova gratis i 6 månader om du startat ett företag de senaste 3 månaderna.

Det som alltid ingår i Fortnox bokföringsprogram är:

 • Fri support via telefon eller chatt
 • Färdiga mallar
 • Automatiska rapporter
 • Fota med mobilen och ladda med appen
 • Överför filer till Skatteverket
 • 30 dagars öppet köp
 • Koppling till din bank och revisor (ej gratisprogrammet)
 • App som underlättar ditt arbete samtidigt och sparar dig tid (ej gratisprogrammet)

Summering

Det finns många fördelar med att använda ett webbaserat bokföringsprogram, framför allt för dig som är småföretagare. Via plattformen kan du inte bara spara företagets bokföring, du kan oftast även skicka fakturor, ta fram arbetsgivardeklarationer och hantera löner för dina anställda.

Normalt sett erbjuder kostnadsfria bokföringsprogram en aning begränsade tjänster jämfört med betalda plattformar. Samtidigt behöver du inte alltid ha användning för alla de tilläggstjänster många betalda tjänster erbjuder.

Innan du väljer ett program för din bokföring, fundera över ditt behov och vad du har råd att betala. Innehåll såväl som pris kan nämligen skilja sig en hel del mellan olika tjänster.

Vanliga frågor om bokföringsprogram 

Vad är ett bokföringsprogram?

Ett bokföringsprogram är ett digitalt register i vilket du samlar alla ekonomiska affärshändelser i din verksamhet. Alla transaktioner till och från företaget ska finnas med i bokföringen.

I slutet på året får du en samlad bild av ditt företags ekonomi – det vill säga om du gått med vinst eller förlust.

Vilket bokföringsprogram är bäst?

Om du är ute efter ett gratis bokföringsprogram kan Wrebit Bas vara ett passande alternativ. Här sköter du all bokföring och fakturering via en app, vilket passar extra bra för mindre företag. Du kan också testa de flesta betalda bokföringsprogram gratis under en viss tid. Det är bra om du är osäker på vilket program som passar just dig. Läs mer om de olika bokföringsprogrammen och vad de erbjuder ovan.

Hur mycket kostar ett bokföringsprogram?

Priserna på bokföringsprogram varierar beroende på tjänst och plan. Vissa planer är helt kostnadsfria, men också mer grundläggande. Andra kostar mer, men kostar också ett bar hundralappar i månaden.

Måste jag använda ett program för att bokföra?

Ja, vi rekommenderar att du gör det. I programmet finns nämligen alla dina konton inlagda i förväg. På så sätt kan du bara fylla i verifikationerna som sedan kommer upp i nummerordning samt i datumföljd.

Hur bokför jag kostnaden för bokföringsprogrammet?

Om du har e-bokföring via din bank kan du bokföra kostnaden för bokföringsprogrammet som Bankkostnader. Du kan även bokföra kostnaden som en IT-tjänst eftersom programmet är webbaserat. Det är även möjligt att skapa ett eget konto enbart för kostnader relaterade till din bokföring.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.1 / 5. Antal röster: 76

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Företagsbil – vad gäller?

Så fungerar omställningsstödet

Next

9 tankar på “Gratis bokföringsprogram”

 1. Hej! Bra artikel. Står i startgroparna själv & ska välja bokföringsprogram. Det stod först mellan fortnox & visma till e början då man hört mest om dessa två samt läst bäst i test rapporter. Men när jag läser användaromdömen på trustpilot blir man ju nästintill avskräckt från båda dessa företag. Har du någon erfarenhet från dem? Viket program använder du själv?

  https://se.trustpilot.com/review/vismaspcs.se
  https://se.trustpilot.com/review/www.fortnox.se

  Mvh Andreas

  Svara
  • Hej Andreas och vad roligt att du tyckte om artikeln!

   Jag har själv ingen erfarenhet av varken Visma eller Fortnox, så jag kan tyvärr inte uttala mig om saken. I och med att vår bokföring inte är så avancerad har vi använt oss av gratisprogrammet Kapitas. Detta är ett väldigt grundläggande program med basfunktioner, men det har fungerat bra än så länge. För nybörjare kan det vara ett bra alternativ.

   Jag kollade dock runt lite och såg att Speedledger har fått höga betyg på Trustpilot. Kanske det kan vara något att kika närmare på? Såg även att de erbjuder en kostnadsfri provperiod på 14 dagar, sedan ligger priserna mellan 179 – 279 kronor/mån beroende på företagsform. Även Bokio som jag skriver om ovan har fått goda kundbetyg och det är ju dessutom gratis att använda.

   Svara
   • Hej Alexandra, jag har kört bokio i många år! varit supernöjd då jag har en liten verksamhet, nu har dom tagit bort allt som var gratis tidigare, det ligger nu i baspaket som kostar 149 i månaden, jag ska byta, hanterar ca 20 fakturor och ev 200 verifikationer per år… så besviken att de nu ”drar in ” det vi som använt det jobbat upp—hade varit helt ok med en nästan gratis som hamnat på runt 50 kr per månad… men att ta bort något som kunderna redan fått är ingen bra marknadsföring… kolla upp och skriv om i artikeln… 🙂

    Svara
    • Hej Katarina och tack för din kommentar!

     Vad bra att du delade med dig av detta, annars hade det nog tagit ett tag innan jag fått syn på det. Ska kolla upp genast och uppdatera artikeln! 🙂

     Allt gott!

     Svara
 2. Har använt mig av Bokio under ca ett år och är extremt nöjd. Synd bara att de kommer börja ta betalt för de viktigaste funktionerna.
  Det kommer fortfarande finnas en gratisvariant kvar, men vissa viktiga funktioner kommer de ta betalt för.

  Svara
  • Har använt bokio några år, driver enskild firma i mycket liten skala. Bokio uppfyllt mina behov, försöker se om jag fortfarande kan klara mig med gratisvarianten. Om jag ska betala för tjänsten är min verksamhet tveksam, så jag har noga koll på extra utgifter.

   Svara

Lämna en kommentar