Är gratis bokföringsprogram bra?

| |

Alla som driver näringsverksamhet i Sverige är enligt Bokföringslagen (BFL) skyldiga att upprätta en bokföring.

Om du saknar kunskaper inom bokföring kan du alltid anlita en redovisningsfirma som sköter allt åt dig. Har du däremot en viss kompetens kan du sköta det mesta själv, till exempel med hjälp av bokföringsprogram på nätet. Vissa program är helt gratis, medan andra kostar en slant varje månad.

I denna artikel ska vi titta närmare på vad bokföring är och ett bra bokföringsprogram kan underlätta i din verksamhet. Vi ska även titta närmare på skillnaderna mellan gratis bokföringsprogram och betalda alternativ för att se vad som är mest förmånligt.

Innehåll:

Vad är bokföring?

Bokföringen spelar en avgörande roll i ditt företags utveckling. Den visar nämligen hur företaget mår och ger dig kontroll över dess ekonomiska situation. Bortsett från det ligger den även till grund för beskattningen.

Bokföring är en löpande registrering av varje affärshändelse som sker i ditt företag. Varje gång du köper/säljer något, betalar lön, skickar/får en faktura eller betalar egenavgifter räknas detta som en händelse som du måste bokföra.

I samband med affärshändelsen ska du upprätta en verifikation, det vill säga en specifik registrering av just den händelsen. Detta ska ske i nummerordning och efter datum. Verifikationen skriver du sedan i ditt bokföringsprogram. Med andra ord ska du bokföra allt som involverar företagets ekonomi. Kontanta in- och utbetalningar måste du bokföra senast nästkommande vardag och fakturor så snart som möjligt.

När du bokför en affärshändelse i datumordning gör du en grundbokföring. Samtidigt sorterar bokföringsprogrammet automatiskt alla händelser så att de hamnar på rätt konto. Till exempel hamnar uttag på kassakontot och utbetalning av lön på lönekontot. På så sätt blir det enklare för dig att se hur mycket medel det finns på dina olika konton.

I slutet på året görs ett bokslut som är en sammanställning av företagets utveckling. Där ser du om du har gått med vinst eller gjort en förlust.

gratis bokföringsprogram

Därför måste du ha ett bokföringsprogram

För att kunna sköta bokföringen i enlighet med Bokföringslagen måste du som vill sköta bokföringen på egen hand skaffa ett bokföringsprogram. Med hjälp av programmet kan du enklare följa företagets ekonomi och vidta nödvändiga åtgärder för att säkra ett bra resultat.

Ett bokföringsprogram passar främst dig som driver en enskild firma eftersom bokföringen på denna nivå är relativt enkel. Större aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag brukar generellt anlita redovisningskonsulter som sköter hela den ekonomiska biten åt dem.

I alla bokföringsprogram på nätet finns inlagd en kontoplan som är aktualiserad och som du kan reglera efter just din företagsverksamhet. Alla verifikationer kommer i nummerordning och efter datum.

Gratis bokföringsprogram vs betalda program

Det finns en uppsjö av bokföringsprogram att välja mellan idag, både kostnadsfria och betalda sådana.

Om du precis startat ett firma vill du förmodligen spara in på så många utgifter som möjligt. Har du ett visst intresse för ekonomi kan du med fördel använda ett gratis bokföringsprogram och sköta bokföringen själv, åtminstone till att börja med.

Observera att det oftast är den ”vanliga” bokföringen som är kostnadsfri med gratis bokföringsprogram. Vill du till exempel skriva en faktura kommer det i de allra flesta fall att kosta extra.

👉 LÄSTIPS! Ladda ner gratis fakturamall (+ 7 tips vid fakturering)

När verksamheten rullat igång kan det vara en god idé att investera i ett betalt bokföringsprogram som ger dig fler funktioner och möjligheter. I valet av program bör du se till att programmet passar dina önskemål och din företagsform.

Kostnaden kan variera bland olika leverantörer. Vissa tar först en engångsavgift som sedan går över till ett månadsabonnemang, andra erbjuder ett totalpris. Det finns även aktörer som vill ha betalt per transaktion. De allra flesta program erbjuder dock en gratisperiod som gör det möjligt för dig att testa tjänsten innan du bestämmer dig.

Det finns både för- och nackdelar med kostnadsfria och betalda bokföringsprogram. Nedan ska vi titta närmare på några av dem.

Gratis bokföringsprogram: För- och nackdelar

Fördelar

 • Passar dig som kan grunderna för bokföring och precis startat ett företag
 • Utgör inga större kostnader för ditt företag
 • Relativt enkla att förstå sig på

Nackdelar:

 • Programmen kan enbart innehålla vissa kostnadsfria moment (exempelvis den grundläggande bokföringen)
 • Erbjuder sällan support
 • Om plattformen stängs ner försvinner din bokföring

Betalda program: För- och nackdelar

Fördelar

 • Webbaserade och kan användas även i mobil och surfplatta
 • Du kan vanligtvis synka programmet till din bank och revisor
 • Support ingår

Nackdelar

 • En kostnad som kan belasta verksamheten
 • Kan vara mer avancerade och därmed svårare för nybörjare att lära sig

Tre rekommenderade bokföringsprogram

Nedan ska vi titta närmare på tre populära bokföringsprogram: ett gratisprogram och två betalda alternativ.

Bokio (gratis)

Är du ute efter ett gratis bokföringsprogram är Bokio ett utmärkt alternativ. Detta är ett av marknadens mest populära program för företagare som vill sköta sin egen bokföring.

Bokio kostar ingenting att använda och erbjuder det mesta som betalda bokföringsprogram har. Är du nybörjare kan du dessutom få en gratis bokföringsguide som gör det enklare för dig att lära dig programmets funktioner.

Med Bokios paket kan du:

 • Utnyttja automatiserad bokföring med färdiga mallar
 • Skapa och skicka fakturor och påminnelser
 • Hantera anställdas löner, skatter och avgifter
 • Ta fram arbetsgivardeklaration och skicka till Skatteverket

Med programmet ingår alltid:

 • Kostnadsfri support
 • Automatisk backup
 • Mobilanpassning
 • Tillgång till molntjänster
 • Avancerade säkerhetssystem

Bokio förstår att bokföring är obligatorisk för alla näringsidkare och att de flesta vill hålla nere sina utgifter för att inte belasta verksamheten. Därför har de utvecklat en omfattande plattform för bokföring som är enkel, smidig och säker att använda. Och dessutom helt kostnadsfri.

Anledningen till varför Bokio kan erbjuda ett gratisprogram är eftersom de tar betalt för tilläggstjänster så som partner, prioriterad support, bokslut och andra ekonomiska tjänster.

Om du använder ett annat bokföringsprogram i dagsläget kan du flytta din bokföring till Bokio. Detta gör du genom att exportera all din data som SIE-fil och sedan importera den.

I videon nedan kan du se hur du kommer igång med bokföringen via Bokios plattform.

Visma SPCS (från 179 kr/mån)

Visma är ett av de mest kända bokföringsprogrammen bland företagare idag. Plattformen är komplett och erbjuder alla verktyg som en företagare behöver för att sköta företagets ekonomi enligt Bokföringslagen.

Visma SPCS erbjuder dessutom en kostnadsfri provperiod på 20 dagar så att du enkelt kan ta reda på om bokföringsprogrammet passar dig.

Beroende på bolagsform erbjuder Visma fyra olika bokföringsprogram:

 • Enskild firma. Här kan du välja mellan Fakturering (99 kr/mån), Bokföring och fakturering (179 kr/mån) samt Utökad bokföring och fakturering (239 kr/mån).
 • Aktiebolag. Priserna för detta program är detsamma som för enskild firma.
 • Förening. Med programmet Förening kan du som har ekonomiskt ansvar i en förening sköta bokföringen på ett enkelt sätt. Priset är 99 kr/mån.
 • Redovisningsbyrå. Detta är programmet för de som sköter ekonomin åt sina kunder. Med sin interaktiva kontoanalyser, smarta integrationer och automatiska avstämningar sparar du massor av tid i ditt vardagliga arbete.

För att tillgodose sina kunders önskemål och förväntningar har Visma tagit fram två varianter av sitt bokföringsprogram. Vilken som passar bäst beror på dina individuella företagsbehov.

 • Smart. Detta är det mest köpta programmet av företagare som driver enskilda firmor eller aktiebolag. Bland tjänsterna som ingår hittar du till exempel automatisk bokföringshjälp, uppladdning av kvitton från mobilen, påminnelsehantering och bankuppkoppling. Detta och mycket mer kostar 179 kr/mån om du väljer ett abonnemang på 12 månader. Du kan även välja 3 månader för 199 kr/mån.
 • Pro. För dig med ett större behov får du allt som Smart erbjuder plus ytterligare tjänster så som budget och uppföljning, nyckeltal och analyser och professionell överblick. Kostnaden för detta program är 239 kr/mån för 12 månaders bindningstid eller 269 kr/mån för 3 månader.

Fortnox (från 99 kr/mån)

Över 300 000 kunder i Sverige använder Fortnox idag, ett företag som beskriver sig själva som ”Småföretagens bästa vän”. Bortsett från att programmet är molnbaserat så att du kan jobba via telefon eller surfplatta sker uppdateringar och backuper automatiskt.

Bokföringsprogrammet finns i två varianter som passar olika behov:

 • Bokföring. För 99 kr/mån kan du göra obegränsat antal transaktioner på ett smidigt och enkelt sätt.
 • Bokföring och fakturering. Här kan du välja mellan tre olika paket som är anpassade till kundens behov. I paketet Start (198 kr/mån) ingår bokföring, fakturering och 3 månader gratis fakturaservice. Med Flex (299 kr/mån) får du samma innehåll som i Start plus två valfria program (Tid, Leverantörsfakturaattest, Offert & Order, Resa och kvitto eller Lön). Fortnox Total (599 kr/mån) som ger dig total överblick över företagets ekonomiska situation. Du får samma innehåll som i de andra två paketen plus Autogiro och Anläggningsregister.

Det som alltid ingår i Fortnox bokföringsprogram är:

 • Fri support via telefon eller chatt
 • 30 dagars öppet köp
 • Koppling till din bank och revisor
 • App som underlättar ditt arbete samtidigt och sparar dig tid

Vanliga frågor om bokföringsprogram 

Vad är ett bokföringsprogram?

Ett bokföringsprogram är ett digital register i vilket du kan samla alla ekonomiska affärshändelser i din verksamhet. Alla transaktioner till och från företaget ska finnas med i bokföringen. I slutet på året får du en samlad bild av ditt företags ekonomi – det vill säga om du gått med vinst eller förlust.

Vilket bokföringsprogram är bäst?

Om du är ute efter ett gratis bokföringsprogram kan Bokio vara ett passande alternativ. Bokio är en användarvänlig plattform som gör det enkelt för dig att sköta bokföringen.

Vill du ha ett betalt program erbjuder Visma eller Fortnox högkvalitativa program som passar de flesta företag. Läs mer om de olika bokföringsprogrammen och vad de erbjuder ovan.

Hur mycket kostar ett bokföringsprogram?

Priserna på bokföringsprogram varierar beroende på tjänst och paket. Vissa program – till exempel Bokio – är helt kostnadsfria medan andra, mer omfattande program kan kosta omkring 300 -500 kr/mån.

Måste jag använda ett program för att bokföra?

Ja, det måste du. I programmet finns alla dina konton inlagda i förväg. På så sätt kan du bara fylla i verifikationerna som sedan kommer upp i nummerordning samt i datumföljd.

Hur bokför jag kostnaden för bokföringsprogrammet?

Om du har e-bokföring via din bank kan du bokföra kostnaden för bokföringsprogrammet som Bankkostnader. Du kan även bokföra kostnaden som en IT-tjänst eftersom programmet är webbaserat. Det är även möjligt att skapa ett eget konto enbart för kostnader relaterade till din bokföring.

Previous

Företagsbil – vad gäller?

Så fungerar omställningsstödet

Next

Lämna en kommentar