Är gratis bokföringsprogram bra?

| Uppdaterad: |

Alla som driver näringsverksamhet i Sverige är enligt Bokföringslagen (BFL) skyldiga att upprätta en bokföring.

Om du saknar kunskaper inom bokföring kan du anlita en redovisningsfirma som sköter allt åt dig. Har du däremot en viss kompetens kan du sköta det mesta själv, så länge bokföringen är relativt enkel. Idag finns det nämligen många bokföringsprogram på nätet du kan använda dig av. Vissa program är helt gratis, medan andra kostar en slant varje månad.

I denna artikel ska vi titta närmare på vad bokföring är och hur ett bra bokföringsprogram kan underlätta din verksamhet. Vi ska även gå igenom skillnaderna mellan gratis bokföringsprogram och betalda alternativ för att ta reda på vad som är mest förmånligt.

Innehåll:

Vad är bokföring?
Därför bör du ha ett bokföringsprogram
Gratis bokföringsprogram vs betalda program
4 rekommenderade bokföringsprogram
Vanliga frågor om bokföringsprogram

Vad är bokföring?

Bokföringen spelar en avgörande roll i utvecklingen för ditt företag. Den visar nämligen hur företaget mår och ger dig kontroll över dess ekonomiska situation. Bortsett från det ligger den även till grund för företagets beskattning.

Bokföring är en löpande registrering av varje affärshändelse som sker i ditt företag. Varje gång du köper eller säljer något, betalar lön, skickar eller får en faktura samt betalar egenavgifter räknas detta som en händelse som du måste bokföra.

I samband med affärshändelsen ska du upprätta en verifikation, det vill säga en specifik registrering av just den händelsen. Detta ska ske i nummerordning och efter datum. Verifikationen skriver du sedan i ditt bokföringsprogram. Kort sagt ska du bokföra allt som involverar företagets ekonomi.

Kontanta in- och utbetalningar måste du bokföra senast nästkommande vardag och fakturor så snart som möjligt.

Grundbokföring

När du bokför en affärshändelse i datumordning gör du en grundbokföring. Samtidigt sorterar bokföringsprogrammet automatiskt alla händelser så att de hamnar på rätt konto.

Till exempel hamnar uttag på kassakontot och utbetalning av lön på lönekontot. På så sätt blir det enklare för dig att se hur mycket likvida medel det faktiskt finns på företagets olika konton.

I slutet på året görs ett bokslut som är en sammanställning av företagets utveckling. Där ser du om du har gått med vinst eller gjort en förlust.

gratis bokföringsprogram

Därför bör du ha ett bokföringsprogram

För att kunna sköta bokföringen i enlighet med Bokföringslagen måste du som vill sköta bokföringen på egen hand skaffa ett bokföringsprogram. Med hjälp av programmet kan du enklare följa företagets ekonomi och vidta nödvändiga åtgärder för att säkra ett bra resultat.

Ett bokföringsprogram passar främst dig som driver en enskild firma eftersom bokföringen på denna nivå är relativt enkel. Större aktiebolag, handelsbolag och kommanditbolag brukar generellt sett anlita redovisningskonsulter som sköter den ekonomiska biten åt dem.

I alla webbaserade bokföringsprogram finns inlagd en aktualiserad kontoplan som du kan reglera efter just din företagsverksamhet. Alla verifikationer kommer i nummerordning och efter datum.

Gratis bokföringsprogram vs betalda program

Det finns en uppsjö av bokföringsprogram att välja mellan idag, både kostnadsfria och betalda sådana.

Om du precis startat ett firma vill du förmodligen spara in på så många utgifter som möjligt. Har du ett visst intresse för ekonomi kan du med fördel använda ett gratis bokföringsprogram och sköta bokföringen själv, åtminstone till att börja med.

Observera att det oftast är den mest grundläggande bokföringen som är kostnadsfri i gratis bokföringsprogram. Vill du till exempel skriva en faktura tillkommer normalt sett en extra kostnad.

LÄS ÄVEN
Gratis fakturamall & 7 tips vid fakturering

När verksamheten kommit igång kan det vara en god idé att investera i ett betalt bokföringsprogram som ger dig fler funktioner och möjligheter. I valet av program bör du se till att programmets funktioner passar dina behov och din företagsform.

Kostnaden för programmet kan variera bland olika leverantörer. Vissa tar först en engångsavgift som sedan övergår till ett månadsabonnemang, andra erbjuder ett totalpris. Det finns även aktörer som vill ha betalt per transaktion. De allra flesta program erbjuder dock en gratisperiod som gör det möjligt för dig att testa tjänsten innan du bestämmer dig.

Gratis bokföringsprogram: För- och nackdelar

Det finns både för- och nackdelar med kostnadsfria och betalda bokföringsprogram. Nedan ska vi titta närmare på några av dem.

👍 Fördelar

– Passar dig som kan grunderna för bokföring och precis startat ett företag
– Utgör inga större kostnader för ditt företag
– Relativt enkla att förstå sig på

👎 Nackdelar

– Erbjuder normalt sett bara grundläggande funktioner
– Har ofta begränsad support
– Är oftast inte tillräckligt för större företag

Betalda program: För- och nackdelar

Även betalda bokföringsprogram kan ha styrkor och svagheter. Här är några av de främsta.

👍 Fördelar

– Helt webbaserade
– Du kan vanligtvis koppla programmet till din bank och revisor
– Support ingår

👎 Nackdelar

– En kostnad som kan belasta verksamheten, framför allt mindre verksamheter
– Kan vara mer avancerade än många gratisversioner och därmed svårare för nybörjare att lära sig.

Fyra rekommenderade bokföringsprogram

Nedan ska vi titta närmare på fyra populära bokföringsprogram: två gratisprogram och två betalda alternativ.

Bokio (gratis!)

Är du ute efter ett gratis bokföringsprogram är Bokio ett utmärkt alternativ. Detta är ett av marknadens mest populära program för företagare som vill sköta sin egen bokföring.

Bokio kostar ingenting att använda och erbjuder det mesta som betalda bokföringsprogram har. Är du nybörjare kan du dessutom få en gratis bokföringsguide som gör det enklare för dig att lära dig programmets funktioner.

bokia

Med Bokios paket kan du:

 • Utnyttja automatiserad bokföring med färdiga mallar
 • Fota dina fakturor och kvitton med mobilen
 • Skapa och skicka fakturor och påminnelser
 • Hantera anställdas löner, skatter och avgifter
 • Ta fram arbetsgivardeklaration och skicka till Skatteverket

Med programmet ingår alltid:

 • Kostnadsfri support
 • Automatisk backup
 • Mobilanpassning
 • Tillgång till molntjänster
 • Avancerade säkerhetssystem

Bokio förstår att bokföring är obligatorisk för alla näringsidkare och att de flesta vill hålla nere sina utgifter för att inte belasta verksamheten. Därför har de utvecklat en omfattande plattform för bokföring som är enkel, smidig och säker att använda. Och dessutom helt kostnadsfri.

Anledningen till varför Bokio kan erbjuda ett gratisprogram är eftersom de tar betalt för tilläggstjänster så som partner, prioriterad support, bokslut och andra ekonomiska tjänster.

Om du använder ett annat bokföringsprogram i dagsläget kan du flytta din bokföring till Bokio. Detta gör du genom att exportera all din data som SIE-fil och sedan importera den.

I videon nedan kan du se hur du kommer igång med bokföringen via Bokios plattform.

Wrebit (gratis!)

Wrebit är en tjänst skapad för entreprenörer och egenföretagare som vill kunna driva sitt företag på språng. Här får du ett komplett och helt kostnadsfritt bokförings- och faktureringsprogram – direkt i din mobiltelefon.

Wrebit är marknadens enda bokförings- och faktureringsprogram i en app. Tjänsten har framför allt blivit populär bland de minsta företagarna eftersom deras app är väldigt enkel och användarvänlig.

Det enda du behöver göra för att komma igång är att ladda ner appen som finns tillgänglig både i App Store och på Google Play. Inom bara några minuter är du redo att skicka din första faktura.

wrebit hemsida

Med Wrebits app blir det enklare än någonsin att skicka och bokföra fakturor och andra utgifter. När du utfört ett uppdrag skapar du en faktura direkt i appen och skickar iväg den. När du fått betalt bokför du den med ett klick.

Du kan dessutom fota kvitton från dina inköp direkt med mobilen. Wrebits egen robot kommer då att analysera kvittot och föreslå en passande bokföring.

Utöver allt detta erbjuder Wrebit även:

 • Automatiska momsredovisningar
 • Smidig importering och exportering av SIE-filer
 • Uppdaterade rapporter
 • Professionell support
 • Ett molnbaserat arkiv
 • Hjälpsamma filmer som förklarar hur tjänsten fungerar
 • Smidig koppling mot iZettle – din försäljning bokförs automatisk

Observera att Wrebits tjänst främst är anpassad för mindre aktiebolag och enskilda firmor med upp till tre anställda. Om du driver en större verksamhet rekommenderar vi att du använder bokföringsprogram med fler funktioner från exempelvis Visma, Bokio eller Fortnox.

Visma SPCS (från 179 kr/mån)

Visma är ett av de mest kända bokföringsprogrammen bland företagare idag. Plattformen är komplett och erbjuder alla verktyg som en företagare behöver för att sköta företagets ekonomi enligt Bokföringslagen.

Visma SPCS erbjuder dessutom en kostnadsfri provperiod på 20 dagar så att du enkelt kan ta reda på om bokföringsprogrammet passar dig.

visma hemsida

Beroende på bolagsform erbjuder Visma fyra olika bokföringsprogram:

 • Enskild firma. Här kan du välja mellan Fakturering (99 kr/mån), Bokföring och fakturering (179 kr/mån) samt Utökad bokföring och fakturering (239 kr/mån).
 • Aktiebolag. Priserna för detta program är detsamma som för enskild firma.
 • Förening. Med programmet Förening kan du som har ekonomiskt ansvar i en förening sköta bokföringen på ett enkelt sätt. Priset är 99 kr/mån.
 • Redovisningsbyrå. Detta är programmet för de som sköter ekonomin åt sina kunder. Med sin interaktiva kontoanalyser, smarta integrationer och automatiska avstämningar sparar du massor av tid i ditt vardagliga arbete.

För att tillgodose sina kunders önskemål och förväntningar har Visma tagit fram två varianter av sitt bokföringsprogram. Vilken som passar bäst beror på dina individuella företagsbehov.

 • Smart. Detta är det mest köpta programmet av företagare som driver enskilda firmor eller aktiebolag. Bland tjänsterna som ingår hittar du till exempel automatisk bokföringshjälp, uppladdning av kvitton från mobilen, påminnelsehantering och bankuppkoppling. Detta och mycket mer kostar 179 kr/mån om du väljer ett abonnemang på 12 månader. Du kan även välja 3 månader för 199 kr/mån.
 • Pro. För dig med ett större behov får du allt som Smart erbjuder plus ytterligare tjänster så som budget och uppföljning, nyckeltal och analyser och professionell överblick. Kostnaden för detta program är 239 kr/mån för 12 månaders bindningstid eller 269 kr/mån för 3 månader.

Fortnox (från 99 kr/mån)

Över 300 000 kunder i Sverige använder Fortnox idag, ett företag som beskriver sig själva som ”Småföretagens bästa vän”. Bortsett från att programmet är molnbaserat så att du kan jobba via telefonen eller surfplattan sker uppdateringar och backuper automatiskt.

fortknox hemsida

Bokföringsprogrammet finns i två varianter som passar olika behov:

 • Bokföring. För 99 kr/mån kan du göra obegränsat antal transaktioner på ett smidigt och enkelt sätt.
 • Bokföring och fakturering. Här kan du välja mellan tre olika paket som är anpassade till kundens behov. I paketet Start (198 kr/mån) ingår bokföring, fakturering och 3 månader gratis fakturaservice. Med Flex (299 kr/mån) får du samma innehåll som i Start plus två valfria program (Tid, Leverantörsfakturaattest, Offert & Order, Resa och kvitto eller Lön). Fortnox Total (599 kr/mån) som ger dig total överblick över företagets ekonomiska situation. Du får samma innehåll som i de andra två paketen plus Autogiro och Anläggningsregister.

Det som alltid ingår i Fortnox bokföringsprogram är:

 • Fri support via telefon eller chatt
 • 30 dagars öppet köp
 • Koppling till din bank och revisor
 • App som underlättar ditt arbete samtidigt och sparar dig tid

Summering

Det finns många fördelar med att använda ett webbaserat bokföringsprogram, framför allt för dig som är småföretagare. Via plattformen kan du inte bara spara företagets bokföring, du kan oftast även skicka fakturor, ta fram arbetsgivardeklarationer och hantera löner för dina anställda.

Normalt sett erbjuder kostnadsfria bokföringsprogram en aning begränsade tjänster jämfört med betalda plattformar. Samtidigt behöver du inte alltid ha användning för alla de tilläggstjänster många betalda tjänster erbjuder.

Innan du väljer ett program för din bokföring, fundera över ditt behov och vad du har råd att betala. Innehåll såväl som pris kan nämligen skilja sig en hel del mellan olika tjänster.

Vanliga frågor om bokföringsprogram 

Vad är ett bokföringsprogram?

Ett bokföringsprogram är ett digitalt register i vilket du samlar alla ekonomiska affärshändelser i din verksamhet. Alla transaktioner till och från företaget ska finnas med i bokföringen.

I slutet på året får du en samlad bild av ditt företags ekonomi – det vill säga om du gått med vinst eller förlust.

Vilket bokföringsprogram är bäst?

Om du är ute efter ett gratis bokföringsprogram kan Bokio eller Wrebit vara ett passande alternativ. Bokio är en användarvänlig plattform som gör det enkelt för dig att sköta bokföringen. Med Wrebit sköter du all bokföring och fakturering via en app, vilket passar extra bra för mindre företag.

Vill du ha ett betalt program med fler funktioner erbjuder Visma eller Fortnox högkvalitativa program som passar de flesta företag. Läs mer om de olika bokföringsprogrammen och vad de erbjuder ovan.

Hur mycket kostar ett bokföringsprogram?

Priserna på bokföringsprogram varierar beroende på tjänst och paket. Vissa program – till exempel Bokio – är helt kostnadsfria medan andra, mer omfattande program kan kosta omkring 300 -500 kronor/mån.

Måste jag använda ett program för att bokföra?

Ja, vi rekommenderar att du gör det. I programmet finns nämligen alla dina konton inlagda i förväg. På så sätt kan du bara fylla i verifikationerna som sedan kommer upp i nummerordning samt i datumföljd.

Hur bokför jag kostnaden för bokföringsprogrammet?

Om du har e-bokföring via din bank kan du bokföra kostnaden för bokföringsprogrammet som Bankkostnader. Du kan även bokföra kostnaden som en IT-tjänst eftersom programmet är webbaserat. Det är även möjligt att skapa ett eget konto enbart för kostnader relaterade till din bokföring.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.7 / 5. Antal röster: 3

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Företagsbil – vad gäller?

Så fungerar omställningsstödet

Next

3 tankar på “Är gratis bokföringsprogram bra?”

 1. Hej! Bra artikel. Står i startgroparna själv & ska välja bokföringsprogram. Det stod först mellan fortnox & visma till e början då man hört mest om dessa två samt läst bäst i test rapporter. Men när jag läser användaromdömen på trustpilot blir man ju nästintill avskräckt från båda dessa företag. Har du någon erfarenhet från dem? Viket program använder du själv?

  https://se.trustpilot.com/review/vismaspcs.se
  https://se.trustpilot.com/review/www.fortnox.se

  Mvh Andreas

  Svara
  • Hej Andreas och vad roligt att du tyckte om artikeln!

   Jag har själv ingen erfarenhet av varken Visma eller Fortnox, så jag kan tyvärr inte uttala mig om saken. I och med att vår bokföring inte är så avancerad har vi använt oss av gratisprogrammet Kapitas. Detta är ett väldigt grundläggande program med basfunktioner, men det har fungerat bra än så länge. För nybörjare kan det vara ett bra alternativ.

   Jag kollade dock runt lite och såg att Speedledger har fått höga betyg på Trustpilot. Kanske det kan vara något att kika närmare på? Såg även att de erbjuder en kostnadsfri provperiod på 14 dagar, sedan ligger priserna mellan 179 – 279 kronor/mån beroende på företagsform. Även Bokio som jag skriver om ovan har fått goda kundbetyg och det är ju dessutom gratis att använda.

   Svara

Lämna en kommentar