Ethereum Kurs & Köpguide

Uppdaterad: |

På den här sidan ser du det aktuella priset på kryptovalutan Ethereum i realtid. Du hittar också information som utbud, omsättning och kursens utveckling under det senaste dygnet. Detta är information som är viktig att ta del av inför de köp- och säljbeslut av kryptovalutan.

Har du många frågor kring Ethereum, handel och priser? Vi förstår att det kan vara komplicerat. Här hittar du därför en genomgång av vad Ethereum är och hur du gör för att handla i valutan. Vi erbjuder även en FAQ-sektion där du enkelt hittar svar på de vanligaste frågorna.

Vad är Ethereum?

Ethereum (ETH) har ofta kallats Bitcoin 2.0, då den bygger på samma principer, men är ytterligare utvecklad. Idag är detta faktiskt den nästa största kryptovalutan efter just Bitcoin. Men egentligen är det inte helt rätt att bara kalla Ethereum för en kryptovaluta.

Ethereum är nämligen också en plattform med ett helt eget programmeringsspråk. Här finns möjligheten att använda blockchain-teknologin för att exempelvis utveckla appar. Låter det krångligt? Det är det också – men lyckligtvis är detta ingenting du behöver ägna tid eller tankeverksamhet åt. Det går utmärkt att handla med och tjäna pengar på Ethereum ändå.

Vill du helt skippa teorilektionen kan du göra det och hoppa direkt till ”Så köper du Ethereum”. Men om du vill lära dig mer om hur blockchain-teknik fungerar rekommenderar vi att du läser vidare.  

Läs även: Köpa Bitcoin – Så enkelt kommer du igång

Så fungerar blockchain-tekniken

Den teknik som Bitcoin och Ethereum bygger på kallas för blockchain. Det är en teknologi som du säkert har hört talas om som själva grundstommen i kryptovalutahandel.

Blockchain är dock i själva verket mer än så. Som vi nämnde inledningsvis är tekniken ett helt eget programmeringsspråk som går att bygga applikationer på, inte bara kryptovalutor. Till skillnad från Bitcoin vill Ethereum alltså vara mer än en kryptovaluta.

Snabbinfo om Ethereum

 • Ethereum förkortas ETH och är en digital valuta samt blockchain-plattform
 • Den skapades av bland andra Vitalik Buterin och gick live i juli 2015
 • ETH är i dag den nästa största kryptovalutan efter Bitcoin
 • Antal tokens är 18 miljoner per år
 • Att skapa ett nytt block tar cirka 15 sekunder och antal nya token per block är 5

Hur bestäms värdet på ETH?

Ethereums värde bestäms på den öppna marknaden, precis som exempelvis Bitcoin eller dina vanliga aktier. Det handlar helt enkelt om utbud och efterfrågan.

Precis som med andra kryptovalutor kan priset på Ethereum variera kraftigt, högt och lågt. Det betyder att det går att tjäna mycket pengar på kryptovalutan snabbt, men också att det finns stora risker med att köpa valutan.

Vi rekommenderar därför inte att du handlar i ETH för pengar du inte har råd att förlora – du bör vara medveten om riskerna.

Ethereum kurs just nu

Här kan du se den aktuella Etherum-kursen just nu.

 • ethereumEthereumkr0.0000000.68%

Här får du en överblick av Etherum genom tiderna:

ethereum kurs genom tiderna

Så köper du Ethereum

Har du väl bestämt dig för att köpa Ethereum är det en enkel process. Det går att köpa Ethereum på flera olika handelsplatser, men tyvärr kan du inte lita på att du får samma pris överallt.

Det finns nämligen handelsplatser som döljer det riktiga aktuella priset på ETH, vilket gör det dyrare för dig. Den kurs du hittar på den här sidan är den riktiga kursen, som uppdateras i realtid. Om handelsplatsen du besöker har ett högre pris ska du undvika att handla där.

Vi rekommenderar handelsplatsen eToro för att handla ETH. Det är en säker och pålitlig sajt, med låga avgifter. Dessutom är det mycket enkelt att handla på deras plattform.

Hur du köper ETH via eToro – 6 enkla steg

1. Registrera

Registrera ett konto hos Etoro och klicka på ”Börja handla”.

köpguide för Ethereum

2. Verifiera

Verifiera din epost och klicka på ”Logga in”.

Ethereum

3. Svara på några frågor

Svara på några frågor om ditt konto och klicka sedan på ”Fyll i profil”.

köpguide för Ethereum

4. Sätt in pengar

Gör din första insättning genom att klicka på ”Sätt in pengar”, välj belopp och betalningsmetod och klicka på ”Insättning”.

köpguide för Ethereum
köpguide för Ethereum

5. Välj Ethereum

Välj Ethereum genom att klicka på ”köpknappen”.

köpguide för Ethereum

6. Tryck på köp

Köp Ethereum genom att klicka på ”Öppna affär”. Grattis! Nu har du officiellt köpt ETH! Svårare än så behöver det alltså inte vara.

köpguide för Ethereum

Fördelarna med att köpa Ethereum

Bitcoin är ju den största kryptovalutan, så varför ska jag köpa Ethereum i stället? Svaret är att det finns många fördelar med Ethereum i jämförelse med Bitcoin, men också att du inte behöver välja antingen eller.

Precis som när du handlar med aktier är det klokt att inte ”lägga alla ägg i samma korg” även när du handlar med kryptovalutor. För att inte drabbas för hårt av en dipp i kursen är det viktigt att du har en portfölj av olika kryptovalutor.

Men för att återgå till fördelarna med Ethereum:

 • Handla snabbt och enkelt på din favoritplattform – Ethereum är en av de vanligaste kryptovalutorna att handla med idag. Det genomförs faktiskt fler ETH-transaktioner än Bitcoin-transaktioner i världen just nu.
 • En mer decentraliserad valuta – ETH har fler noder än både Bitcoin och Ripple – det gör den mer decentraliserad än de båda.
 • Mer än en kryptovaluta – Möjligheterna med Ethereum är många – de decentraliserade applikationerna som kan utvecklas genom blockchain-tekniken är spännande.
 • Stor och populär – Inte bara privatpersoner är intresserade av Ethereum, utan även flera större företag har börjat utveckla i tekniken. Du investerar alltså i en populär valuta som många ser stor potential i.
 • Begränsat utbud skyddar värdet – Antalet Ethereum är begränsat, vilket betyder att värdet bevaras. Därmed kan du slippa ekonomiska smällar orsakade av inflation

Finns det nackdelar med Ethereum?

Ethereum är en av de hetaste kryptovalutorna, men samtidigt har den en värdering som många anser vara för hög i dagsläget. Detta är något som är svårt att egentligen säga något om – vi vet helt enkelt inte hur ett framtida värde kan komma att se ut.

Kryptovalutor generellt har dock stor potential att växa ännu mer, då de fortfarande är i ett så tidigt stadie. Som läget är i dag är det dock alltid en ganska stor risk med att investera i kryptovalutor, inklusive ETH.

Ethereum har en stigande trend och den spännande plattformen har stor potential. Därför är det inte omöjligt att ETH kommer att vara värd mycket mer om några år.

Är det läge att köpa ETH nu? Den saken måste du avgöra själv. Gör din egen analys genom att följa den aktuella kursen på den här sidan och om bestämmer du dig för att köpa – gör det hos en pålitlig handelsplats!

Vanliga frågor och svar

Vad är Ethereum?

Ethereum är den näst största kryptovalutan efter Bitcoin, som baseras på blockchain-teknologi för skapande och distribution av smart kontrakt.

Hur mycket är en ETH värd?

Precis som med alla andra valutor varierar ETH-kursen och därmed värdet på valutan. I skrivande stund är en ETH värd omkring 16 055 svenska kronor.

Kan man köpa Ethereum på Avanza?

Du kan köpa certifikat hos Avanza, där du får exponering mot en rad olika kryptovalutor, däribland Ethereum.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4 / 5. Antal röster: 2

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Så gör du en kommunikationsplan

Skriva CV (mall) – Experternas 7 bästa tips

Next

Lämna en kommentar