Daytrading & trading – Nybörjarguide 2023

Uppdaterad: | ,

När du köper och säljer finansiella produkter finns det flera olika strategier du kan använda dig av. För investeringar på aktiemarknaden predikas ofta ett långsiktigt sparande i stora bolag som det säkraste sättet att investera. Trots det väljer många den rakt motsatta strategin och ägnar sig åt trading, närmare bestämt daytrading.

Trading handlar om att köpa och sälja med kort tidshorisont, vilket gör det till en riskabel investeringsform. Uppsidan är att det går att tjäna mycket pengar på kort tid. Det finns dessutom mängder av exempel på människor som behärskar trading till den grad att de har det som huvudsaklig försörjning.

I den här nybörjarguiden går vi igenom grunderna för trading och hur du kommer igång. Vi tipsar även om de bästa nätmäklarna för denna investeringsform och hur du undviker de vanligaste fallgroparna.

Innehåll:

Vad är daytrading?
Kom igång med daytrading i 5 steg
Hur väljer jag rätt nätmäklare för trading?
Nätmäklare vi rekommenderar
Vilka produkter går att handla?
Vilka risker har daytrading?
För- och nackdelar med trading
Ordlista daytrading
Frågor & svar

Handelsplattformar vi rekommenderar:


avanza

Avanza är Sveriges största handelsplats för aktiehandel. Här får du tillgång till marknadens mest avancerade traderprogram samt värdefulla diagram och analyser. Erbjuder även prisad app med hög användarvänlighet.


etoro

Tradingplattform med miljontals användare över hela världen. Här kan du
kopiera strategier från professionella daytraders och tradea direkt via mobilen. Etoro erbjuder även handel med Bitcoin.

OBS! 67% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör. Du bör överväga om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.


nordnet

Nordnet är en populär handelsplats för svenska traders. Här kan du ta del av ett Active Trader-program med många fördelar och få tillgång till gratis realtidskurser. Du får också alltid support inom 30 sekunder.

Observera att daytrading och andra investeringar på börsen är förknippade med vissa risker. Kom ihåg att aldrig investera mer än du har råd att förlora. Var även medveten om att handelsplattformar tar ut vissa avgifter förknippade till dina investeringar. Kontakta handelsplattformens support för mer information.


Vad är daytrading?

Trading är tätt förknippat med daytrading som är den populäraste, men inte den enda, formen. Det finns nämligen olika typer av trading med olika tidshorisonter, det vill säga hur länge du behåller aktierna innan du säljer. Precis som namnet antyder handlar daytrading om en tidshorisont som sträcker sig över en dag, ofta kortare än så.

De som sysslar med daytrading på börsen behåller endast sina aktier under marknadens dagliga öppettider. Ibland köper och säljer de aktier inom loppet av några minuter och ibland har de kvar dem i några timmar. En tradingform med lite längre tidshorisont är swingtrading. Här behålls positionerna från dagar till några veckor.

Idén med trading, oavsett vilken form du väljer, är dock densamma. Det handlar om att följa den finansiella produktens prisutveckling och tajma den rätt för att tjäna pengar när den står högt.

Statistik visar att daytrading är en tuff bransch att ge sig in i. Så mycket som 80 procent av alla daytraders slutar inom två år och bara 7 procent fortsätter efter fem år.

Analyserar upp- och nedgångar i realtid

Du som någon gång köpt volatila aktier vet hur snabbt det både kan gå upp och ner. Ofta rycks vi människor med i förhoppningar om att ett bolag ska göra en stor vinst under kort tid. Allt som oftast händer det också, men problemet är att vi inte vet när vi ska sälja. Detta slutar ofta med att investeringen går förlorad.

Experter på trading är inte heller synska – de kan inte se in i framtiden och säkert säga vad som ska hända med en aktieutveckling. De kan dock mer än gemene man om att följa mönster och göra analyser som indikerar att en uppgång är nära. Och framförallt: de följer sin daytradingstrategi disciplinerat och minimerar riskerna i den mån det är möjligt.

Traders kan, precis som oss andra, med facit i hand säga att de skulle tjänat mer pengar i vissa aktier om de väntat lite till. Detta kan man ju dock aldrig veta, så i längden lönar det sig att följa en strategi och nöja sig med mindre vinster.

En av de grundläggande reglerna för att lyckas med aktiehandel är att undvika förluster, även om det i många fall ofta innebär mindre vinster.

Kom igång med daytrading i 5 steg

Idag är det enklare än någonsin att börja med daytrading. Tack vare digitala handelsplattformar kan privatpersoner, även utan längre erfarenhet, börja göra analyser och investera.

Att registrera sig hos en nätmäklare är dessutom kostnadsfritt och du behöver inte satsa stora kapital i början. Innan du behärskar trading rekommenderar vi faktiskt att du enbart investerar mindre summor.

Innan du sätter igång rekommenderar vi att du gör lite research, dels genom att läsa vår guide, men också genom att till exempel titta på videos. På så sätt kan du få en grundläggande förståelse för trading och hitta en passande strategi. Som tidigare nämnt är en bra strategi A och O för att lyckas som trader.

Nedan berättar vi hur du kommer igång med daytrading i fem enkla steg.

  1. Registrera dig hos en nätmäklare

    Det första du behöver göra för att börja med trading är att registrera dig på en handelsplattform, eller nätmäklare som det också kallas. Idag kan du välja mellan en rad olika nätmäklare som alla passar bra för daytrading.  

    Vi rekommenderar att du väljer en väletablerad plattform, till exempel Avanza, Nordnet eller Etoro. På så sätt vet du att nätmäklaren är seriös och att du kan känna dig helt trygg när du handlar med aktier.

    Det kan också underlätta om nätmäklaren erbjuder forum eller andra sociala plattformar hos nätmäklaren. På så sätt kan du nämligen diskutera investeringar och lära dig av andra användare.

  2. Gör din första insättning

    För att kunna börja med trading måste du göra en insättning hos nätmäklaren. Du själv bestämmer hur mycket pengar du har råd att sätta in. Grundläggande för alla typer av sparande på börsen är att du aldrig bör investera mer pengar än vad du har råd att förlora.

  3. Sätt en maxgräns

    Det tar tid att lära sig trading och risken är stor att du kommer att förlora pengar i början. Som en del av din investeringsstrategi rekommenderar vi därför att du sätter en maxgräns för hur mycket du får förlora.

    Oftast kan du ställa in en spärr direkt hos nätmäklaren så att du enklare håller dig inom din budget.  

  4. Sluta aldrig lära

    Trading är en hel vetenskap. Även om det går att snabbt få grepp om grunderna finns det alltid mer att lära.

    Du kan alltid utveckla din strategi ytterligare eller lära dig om alternativa strategier för trading. Tänk på att trading sällan går att behärska till hundra procent, men ju mer du vet desto större är chansen att du går plus på dina affärer.

  5. Ta nästa steg när tiden är mogen

    Om du ska lyckas med trading behöver du succesivt bygga på dina kunskaper. När du hittat en fungerande strategi kan du sedan kan du testa att öka dina insättningar eller öka dina positioner.

Hur väljer jag rätt nätmäklare för trading?

Som nybörjare är det extra viktigt att vara trygg med den nätmäklare du väljer. Därför är det bra att välja en etablerad nätmäklare med gott omdöme och bra kundtjänst.

Valet beror också på om du har planer på att göra din trading på en specifik marknad eller inom ett särskilt produktsegment. Då bör du kolla upp på förhand att nätmäklaren erbjuder den möjligheten.

En annan viktig sak är att se över är nätmäklarens courtage, det vill säga avgiften för köp och försäljning. Då trading handlar om att göra många köp och försäljningar är det viktigt att du försöker hålla avgifterna så låga som möjligt.  

Nätmäklare vi rekommenderar:

Nedan har vi valt ut tre nätmäklare som vi tycker är särskilt lämpliga för trading.

1. Avanza

Avanza är Sveriges största nätmäklare som dessutom haft ”Sveriges nöjdaste sparkunder” elva år i rad enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI).

När du skaffar ett konto hos Avanza får du tillgång till enkla och moderna verktyg för att spara och investera i aktier. De erbjuder dessutom traderprogrammet Infront som är ett system för daytraders med möjlighet till teknisk analys med mera.

Avanza är också kända för att ha bra kundtjänst, aktiva diskussionsforum och en användarvänlig app.

2. Nordnet

Nordnet är en annan stor nordisk nätmäklare. Förutom ett stort aktieutbud finns här även möjlighet att handla med råvaror.

Nordnet erbjuder flera lösningar för dig som vill bil trader, inte minst via sitt Active Trader-program. Det ger dig bland annat snabb tillgång till mäklare och support samt ett extra lågt courtage.

3. Etoro

Etoro är en global nätmäklare som kan vara ett lämpligt alternativ för dig som vill ha ett extra stort produktutbud. Här får du även möjlighet att använda CFD, ett populärt verktyg som traders använder för att spekulera på olika marknader.

Hos Etoro kan du köpa aktier, råvaror, kryptovalutor och mycket mer. Du får också tillgång till en mycket stor och aktivt social plattform, där du kan träffa andra traders och diskutera investeringsstrategier.

OBS! 67% av investerarkonton för privatpersoner förlorar pengar när de handlar med CFD: er med denna leverantör. Du bör överväga om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Vilka produkter går att handla?

Trading går att utföra med alla värdepapper som erbjuds på marknaden. Begränsningarna finns egentligen bara i den plattform du använder, det vill säga vilka produkter de ger dig möjlighet att handla med.

Daytrading med aktier

Aktier är den produkt de flesta förknippar med trading. En aktie är en andel i ett företag och när du köper aktier blir du därmed delägare i bolaget. Beroende på hur företagets börsutveckling ser ut kan du tjäna eller förlora pengar på din investering.

Genom trading i företag som är noterade på börsen kan du utnyttja hastiga uppgångar som ofta följer positiva företagsnyheter av något slag. Trading är möjligt med alla typer av aktier som är noterade på börsen, både inhemska och utländska.

Trading sker på kort sikt och är därför beroende av hur andra handlar. Du bör därför inte försöka trada i en aktie med låg omsättning. Kontrollera att aktien du köper och säljer har hög omsättning. Oftast sker det i större bolag.

Läs även5 alternativa investeringar till börsen

Daytrading med kryptovalutor

Kryptovalutor är digitala valutor med Bitcoin som det mest kända exemplet. De är med några få undantag helt fristående från både banker och andra institutioner.

Det går att trada med alla kryptovalutor, exempelvis via CFD. På plattformar som Etoro hittar du en mängd olika kryptovalutor du kan investera i. De flesta är volatila, vilket betyder att de både kan bjuda på höga toppar och djupa dalar.

Kryptovalutor är ett globalt fenomen som handlas även på helgen. Därför kan du inte planera din trading runt bestämda öppettider som du kan göra på börsen.

När det gäller kryptovalutor finns det ingen lång historik att gå tillbaka och analysera för att bedöma kursutvecklingen, vilket det gör med aktiemarknaden. Det gör kryptotrading spännande, men också osäkert.

Läs ävenSå fungerar kryptovalutor eller Introduktion till Bitcoin

Daytrading med råvaror

Vissa nätmäklare tillåter dig att handla med råvaror så som olja, guld och silver. Då köper du produkter som följer råvarornas prisutveckling, genom exempelvis CFD eller råvarucertifikat.

Det går att köpa certifikat för de flesta råvaror du kan tänka dig. Råvarumarknaden är stor och dessutom ganska volatil, vilket gör att den passar bra för trading.

Det kan vara bra att känna till att råvaror brukar delas upp i två kategorier: hårda och mjuka.  

  • Hårda råvaror. De hårda är saker som går att utvinna, exempelvis guld, järn, olja och silver.
  • Mjuka råvaror. Detta är istället saker som kaffe, kakao och vete. De sistnämnda kan vara väldigt volatila om det inträffar något som begränsar utbudet, exempelvis en dålig skördesäsong.

Daytrading med Forex och valutor

Forex trading innebär att handla med valuta. Du spekulerar alltså i om en valuta kommer att bli starkare eller svagare och gör dina investeringar baserat på denna prognos. Många nätmäklare idag erbjuder valutahandel och trading i valuta sker med CFD-certifikat.

Idén med trading i valutor handlar om att göra bedömningen ifall en valuta, exempelvis euron (EUR), kommer att stärkas i förhållande till en annan, exempelvis dollarn (USD).

Forex trading är en investeringsform med hög risk, då valuta handlas med stor hävstång.

Vilka risker har daytrading?

Daytrading är förenat med många risker, inte bara ekonomiska. Av alla former av trading är kanske daytrading den svåraste att bemästra. Den kräver framför allt att du är mycket aktiv – daytrading är ingenting du kan göra vid sidan av andra aktiviteter.

Till skillnad mot exempelvis swingtrading, som låter dig investera under längre tidsperspektiv, kräver daytrading fullt fokus i princip hela tiden.

För att lyckas med daytrading krävs det att du håller dig till din strategi och att du kan fatta viktiga beslut under tidspress. Det kan låta enkelt i teorin, men väl framför skärmen kan det vara svårt att hålla känslorna i schack.

Daytrading kan dessutom vara psykiskt påfrestande, särskilt om stora pengar är inblandade. Därför rekommenderar vi att du som är ny inför trading alltid börjar med att investera mindre summor som du faktiskt har råd att förlora.

Längs vägen kommer du inte bara lära dig mer om trading, utan också mer om dig själv. Hur du reagerar på kraftiga kurssvängningar och när du måste ta snabba beslut är inte lätt att veta på förhand.

För- och nackdelar med trading

Att lära sig trading är en resa, som i slutändan kan leda till stora ekonomiska framgångar. Det finns dock både för- och nackdelar med denna investeringsform som kan vara bra att känan till. Här är några av de främsta.

Fördelar

  • Goda möjligheter att tjäna mycket pengar. Fördelarna med trading är att du kan tjäna mycket pengar. Många skickliga traders lever gott på det och ser trading som sitt arbete.
  • Arbeta platsoberoende. Då handeln sker via nätet är det fullt möjligt att vara bosatt var som helst i världen och leva gott på daytrading.
  • Personlig utveckling. Du har säkert en bild av dig själv och hur disciplinerad du är när du börjar med trading. Bli dock inte förvånad om du faktiskt måste revidera din uppfattning både en och två gånger längs vägen. I slutändan kommer dina nya kunskaper och självdisciplin även tjäna dig väl i andra delar av din vardag.

Nackdelar

  • Riskfyllt. När du håller på med trading tar du alltid vissa risker. Som trader är det ditt jobb att se till att minimera risken så mycket det bara går. Att huvudlöst kasta sig in i stora chansposter är inte en hållbar tradingstrategi.
  • Kräver disciplin. För att bli en duktig trader krävs det därför att du är påläst och har disciplin. Det är saker som låter enkla på förhand, men faktiskt kräver hårt arbete.
  • Tidskrävande. Själva tradingen är också hårt arbete, särskilt om du sysslar med daytrading. Det krävs dels mycket tid för att syssla med daytrading, men också för att bli duktig på det.

Ordlista daytrading

Tycker du att vi använt konstiga och svåra begrepp den här guiden? Här är en ordlista som förklarar de vanligaste orden inom trading.

Algotrading

Algotrading är en teknik som ibland används för att signalera för traders när det är dags att köpa eller sälja. Tekniken använder sig nämligen av avancerade algoritmer som analyserar marknadens svängningar. Algoritmen kan även programmeras för att sköta all handel automatiskt.

Bull och bear

Bull betyder att marknaden eller en produkt stiger i pris. Bear är motsatsen. När du som trader analyserar och tror att en uppgång är stundande är du således bull. Tror du istället att marknaden kommer gå ner är du bear.

Tar du position efter din bull-analys säger man i kretsarna att du ”går lång” medan du ”går kort” om du köper efter en bear-analys.

CFD (Contact For Difference)

Det är vanligt att daytraders ägnar sig åt CFD-trading. CFD står för Contract For Difference och innebär att du köper ett CFD inom en viss tillgång, exempelvis guld eller en aktie.

Du kan välja på att ta position för upp eller nedgång genom CFD. Vinsten gör du alltså genom att spekulera i om priserna kommer att stiga eller sjunka.

Courtage

Courtage är en avgift som nätmäklaren tar ut vid handel av värdepapper. Avgiften bör förstås vara så låg som möjligt, särskilt för daytraders som gör många köp och försäljningar. 
Det finns olika typer av courtage som kan vara bra att känna till:

  • Minimicourtage. Detta är den minsta avgiften du måste betala när du gör en aktieaffär, oavsett hur stor eller liten den är.
  • Fast courtage. Är courtage fast betalar du samma avgift oavsett hur stor aktieaffären är. Ett lågt fast courtage är därmed att föredra om du handlar för stora belopp.
  • Rörligt courtage. Är courtaget rörligt tar nätmäklaren ut en procentsats av det du handlar för. Normalt sett brukar det finnas ett minimicourtage och ett rörligt courtage som gäller över ett visst belopp. Rörligt courtage är fördelaktigt för dig som gör mindre aktieaffärer eftersom courtaget kan bli lägre än ett fast courtage. 

ETF (Exchange Traded Fund)

ETF (Exchange Traded Fund) är en börshandlad fond som följer kursen för underliggande tillgångar. Det kan vara valutor, index eller råvaror. ETF:er kan köpas och säljas när som helst under dagen och passar därför bra för både swingtrading och daytrading.

Fundamental analys

Fundamental analys är en analysmetod där flera faktorer vägs in. Det kan exempelvis vara vad ett bolag har för ekonomi eller samhällsfaktorer som arbetslöshet, inflation och ränteläge.

Hävstång

Hävstång innebär i princip att du lånar pengar av leverantören av en finansiell produkt, det vill säga nätmäklaren, som du använder för dina investeringar. Själv investerar du bara en mindre del.

Poängen med hävstångseffekten är att din portfölj ska få ökad exponering och på så sätt dra nytta av relativt små prisrörelser. Går du med vinst på din investering får du en avkastning som kan bli större än din ursprungliga insats. Skulle investeringen inte gå som beräknat förlorar du desto mer om du har stor hävstång.

Likviditet

God likviditet betyder att det finns många köpare och säljare. Dessutom medför god likviditet att spreaden (se nedan för förklaring) blir mindre.

Trading är inte möjligt om likviditeten för den produkt du vill handla är för låg.

Spread

Spred är skillnaden mellan köp- och säljpriset och en annan avgift som nätmäklare tjänar pengar på. Ofta sätts den procentuellt och för en trader är det bäst om den är så låg som möjligt.

Swingtrading

Daytrading pågår aldrig längre än några minuter till några timmar. När börsen stänger har daytradern aldrig några positioner kvar. Swingtrading är en snarlik tradingform, men som tillåter ett lite längre tidsperspektiv på investeringarna. Ibland så mycket som upp till en vecka.

Teknisk analys

Teknisk analys är ett sätt att bedöma var en aktie eller annan finansiell produkt är på väg genom att studera kursgrafen. Detta är ett väldigt vanligt tillvägagångssätt för framgångsrika traders.

Volatilitet

Ett viktigt begrepp i finansvärlden är volatilitet. Det beskriver nämligen svängningarna för en finansiell tillgång, exempelvis en aktie. Vissa aktier är mer volatila än andra, vilket innebär att de rör sig upp eller ner lättare. Hög volatilitet är något du som trader kan utnyttja för att tjäna stora pengar snabbt.

Summering

Trading är i allra högsta grad något som går att lära sig. De som lyckas bra gör det inte för att de har haft tur. I slutändan är det inte slumpen som gör att någon långsiktigt lyckas få en regelbunden inkomst från trading.

Om du är intresserad av att börja med trading, exempelvis daytrading, rekommenderar vi att du gör ordentlig research. Du kan till exempel titta på videos för att lära dig grunderna eller läsa hur andra daytraders gjort för att lyckas. På så sätt kan du dels ta reda på om detta är en investeringsform för dig. Det blir dessutom enklare att skapa en lönsam tradingstrategi.

Frågor och svar

Är daytrading lönsamt?

Daytrading kan vara mycket lönsamt, men det betyder emellertid inte att det är lätt. Snarare krävs det stora kunskaper, disciplin och målmedvetenhet för att tjäna bra som daytrader.

En studie från 2019 med fokus på daytraders på den brasilianska marknaden visade att 97 procent av de som höll på i mer än 300 dagar förlorade pengar. Bara 1,1 procent tjänade mer än medellönen i Brasilien och så lite som 0,5 procent tjänade mer än ingångslönen för en banktjänsteman.

Vilka kostnader har daytrading?

Förutom att du behöver investera eget kapital för att trada tillkommer ofta en del avgifter. Några av de vanligaste är courtage, spread och växlingsavgifter. Det kan också tillkomma kostnader om du vill köpa något av de tradingprogram som finns tillgängliga hos de flesta nätmäklare.

Hur mycket tjänar man på daytrading?

Avkastningen på daytrading starkt förknippad med hur mycket pengar som investeras. De som är skickliga daytraders och samtidigt har råd att investera stora summor kan tjäna en hel del pengar.

Daytrading handlar dock till stor del om att riskminimera, så ofta gör inte professionella daytraders större vinster än omkring 5 – 10 procent av investerat kapital varje månad. Om det investerade kapitalet är en miljon kronor blir det förstås ändå en rejäl förtjänst.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 23

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Handla kryptovaluta: 6 enkla steg att komma igång

Ethos, pathos, logos – Vad är det?

Next

Lämna en kommentar