Handla kryptovaluta: 6 enkla steg att komma igång

Uppdaterad: |

Om du är intresserad av att investera i kryptovalutor finns det en del saker som kan vara bra att känna till innan du väljer en plattform och börjar handla.

I den här guiden går vi igenom vad en kryptovaluta är och varför det kan vara en god idé att investera i kryptovalutor. Vi går även igenom hur du går tillväga för att köpa kryptovalutor och mycket mer.

Idag finns det mängder av kryptovalutor att välja bland, fler än vad det är möjligt att gå igenom här. Därför har vi valt fokusera på tre av de mest populära, nämligen Bitcoin, Etherum och Ripple.

Innehåll:

Vad är en kryptovaluta?
Varför bör jag investera i kryptovalutor?
Så handlar du kryptovaluta i 6 steg
Olika kryptovalutor
Vart handlar jag kryptovalutor?
Avgifter och kostnader för kryptovalutor
Hur fungerar blockchain?
Frågor & svar

Vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta är en digital valuta som möjliggör snabba överföringar och köp, betydligt snabbare än traditionella banker. Överföringarna sker nämligen genom ett peer-to-peer-system mellan användarna, helt utan inblandning av banker eller andra statliga institutioner.

Bitcoin, som var den första kryptovalutan och är än idag den mest kända, får ofta stå som synonym till kryptovalutor. Den skapades med tanken att vara en helt decentraliserad, global och oberoende valuta, helt skyddad mot inflation.

Under de senaste åren har många följt i Bitcoins fotspår och idag finns det omkring 2000 kryptovalutor i världen.

Överföringar med kryptovalutor är helt krypterade – därav namnet ”kryptovaluta”. Detta gör att de anses vara extra säkra.

Varför bör jag investera i kryptovalutor?

Kryptovalutor har potential att förändra valutasystemet som vi känner det i grunden. Även om det idag är möjligt att köpa varor med kryptovalutor är det inte främst därför människor väljer att äga dem. Istället har det blivit populärt att investera i kryptovaluta inför framtiden.

För många har handel med den här typen av valuta blivit en slags alternativ investering till aktiemarknaden. Redan nu går att se en potentiell värdeökning på sikt, inte minst eftersom många spekulerar om att kryptovalutor någon gång kan bli hela planetens huvudsakliga valutasystem.

Andra utnyttjar istället att kryptovalutor inte har funnits särskilt länge och att investeringen erbjuder volatila kurser. Med andra ord finns det goda chanser till en mycket stor värdeökning av ditt investerade kapital på mycket kort tid. Inte minst Bitcoin-kursen är ett bra exempel på detta. Sedan 2013 har den stigit mycket, men varit en berg- och dalbana.

I slutet av januari 2021 lade Tesla-grundaren Elon Musk till hashtagen ”#bitcoin” i sin Twitter-beskrivning. Detta drag resulterade i att priset på Bitcoins tillfälligt steg med 20 procent. I skrivande stund ligger priset för en Bitcoin på rekordhöga 400 000 kronor.

Olika investeringsstrategier

När du investerar u kryptovalutor kan du välja mellan olika investeringsstrategier, precis som när du köper aktier på börsen. Mycket talar för att chanserna för en värdeökning är god, både på kort och lång sikt. Samtidigt måste du såklart vara medveten om de risker som är förknippade med investeringen.

I jämförelse med att handla i och äga traditionella valutor finns det ytterligare några fördelar med kryptovalutor:

  • Låga avgifter. Avsaknaden av mellanhänder gör handel med kryptovalutor billigare.
  • Inflationsfritt. Kryptovalutor fungerar inte som ”vanliga” pengar. Det går exempelvis aldrig att trycka nya Bitcoin. Att äga en kryptovaluta är på sätt och vis mer likt att äga en råvara än en valuta. Vissa länder klassificerar faktiskt kryptovalutor som just råvaror, likt guld och silver.
  • Sekundsnabba överföringar. Kryptovalutor är ett överlägset system när det kommer till överföringar. Du kan skicka valutan överallt på jorden utan att behöva oroa dig över växelkurser. Det tar dessutom bara några sekunder.
  • Anonymt system. För nästan alla kryptovalutor är transaktionen offentlig, men din privata information är däremot helt skyddad.
  • Du äger din valuta. Ingen bank, institution eller något företag äger din kryptovaluta. Du har full kontroll över dina kryptotillgångar.

Så handlar du kryptovaluta i 6 steg

Du handlar med kryptovalutor genom digitala plattformar, vilka det finns flera av(se nästa avsnitt om att välja handelsplats). I övrigt är det mycket likt att handla aktier via exempelvis Avanza eller Nordnet.

Nedan har vi sammanställt en enkel steg för steg-guide för att hjälpa dig att komma igång med din kryptovalutahandel.

  1. Öppna ett konto

    När du har hittat en passande handelsplattform som känns bra behöver du öppna ett konto för att börja köpa kryptovaluta. Du registrerar dig snabbt genom att uppge namn och kontaktuppgifter. När det är klart skickas ett vanligtvis ett verifieringsmelj till din e-postadress.

  2. Verifiera dig

    Klicka på verifieringslänken som du får i mejlet för att logga in på plattformen. Innan du går vidare kan du passa på att bekanta dig med handelsplatsen.

  3. Svara på frågor och färdigställ din profil

    Väl inloggad behöver du ofta svara på några frågor (privat information du uppger skyddas). Därefter behöver du ställa in personliga preferenser, till exempel insättningsgränser.

  4. Gör en insättning

    För att kunna köpa kryptovaluta behöver du förstås ha pengar att handla för. Med andra ord behöver du först göra en insättning till ditt konto på handelsplattformen. Det finns i regel flera olika betalningsmetoder att välja bland, exempelvis traditionella banköverföringar, kreditkort, Paypal eller Skrill.

  5. Välj kryptovaluta att investera i

    Som tidigare nämnt finns det idag tusentals olika kryptovalutor att välja bland. Dock är det långt ifrån alla handelsplattformar som erbjuder investeringar i samtliga. Har du bestämt dig för att köpa en särskild kryptovaluta bör du först kontrollera att den finns tillgänglig på din valda plattform.  

    Innan du investerar kan du se svängningarna i kursen, det aktuella värdet och annan värdefull information som hjälper dig att fatta välgrundade beslut.

  6. Genomför köpet

    När du bestämt dig för att köpa klickar du dig bara in på valutan och väljer hur mycket du vill köpa för. Svårare än så är det inte.

Olika kryptovalutor

Det kan vara en bra idé att diversifiera dina kryptoinvesteringar. På så sätt förhindrar du att samtliga investeringar faller med en och samma kryptovalutas svängningar. Vilka kryptovalutor du vill investera i är upp till dig själv, men här är tre av de mest populära just nu.  

Bitcoin (BTC)

Bitcoin är originalet och fortfarande den största kryptovalutan på marknaden. Valutan kom till världen 2009 efter finanskrisen och har fått smeknamnet ”det digitala guldet” på grund av sina likheter med guld. I vissa länder klassificeras Bitcoin faktiskt som en råvara, inte som en valuta.

Bitcoin är helt oberoende – samtliga överföringar samlas i ett offentligt register, men vem som gör dem är anonymt.

Läs ävenKöpa Bitcoin – en nybörjarguide

Ethereum (ETH)

Ethereum har funnits sedan 2013 och projektet var till en början en utveckling av Bitcoin. Idag är dock Ethereum fristående från Bitcoin. Det är en öppen, digital plattform som strävar att vara mer än bara en kryptovaluta.

På Ethereums plattform kan utvecklare ta fram egna kryptovalutor, utveckla säkerhetsprogram och mycket mer. Handel med Ether, som själva valutan egentligen heter, sker inom Ethereums eget nätverk.

Liksom Bitcoin är Ethereum självständig, det vill säga fri från inbladning av banker och myndigheter, och har en transparent huvudbok (transaktioner är offentliga).

Läs även: Ethereum Kurs & Köpguide

Ripple (XRP)

Ripple är ett betalningsnätverk med en egen valuta som underlättar för banker och institutioner att göra snabba valutaöverföringar.

Genom att använda blockchain-teknologin, som kännetecknar andra kryptovalutor, möjliggörs blixtsnabba överföringar. Ripple används främst för att göra överföringar av kryptovaluta eller andra valutor.

Vart handlar jag kryptovalutor?

Det finns många handelsplatser för kryptovalutor. Bland de populäraste är:

  • Safello
  • Etoro
  • Coinbase

Vilken plattform som passar dig bäst handlar främst om dina egna preferenser. Du behöver dels känna dig bekväm med gränssnittet samtidigt som de kryptovalutor du är intresserad av måste finnas tillgängliga.  

Andra saker som är bra att kolla upp innan du väljer handelsplattform är:

  • Kundnöjdhet: det är enkelt att göra en sökning på plattformen för att få upp användarrecensioner.
  • Avgifter: läs på vad handelsplatsen kostar och vad de tar ut i köp- och säljavgifter. Läs gärna mer om avgifter och kostnader i avsnittet nedan.
  • Kundtjänst: som nybörjare kan det kännas extra tryggt attveta att handelsplatsen har en bra kundtjänst. Kolla upp om de finns tillgängliga via chatt, telefon och mejl samt hur öppettiderna ser ut.

Vi rekommenderar:

En av världens största handelsplattformar för kryptohandel. Erbjuder säker handel med kryptovalutor och tar inte ut några ärende- eller förvaltningsavgifter. Öppna ett konto på ett par minuter och kom igång enkelt.


Avgifter och kostnader för kryptovalutor

Kostnader för att köpa och sälja kryptovalutor varierar beroende på några olika faktorer. Den första och mest uppenbara är kostnaden för själva valutan. Den är högre eller lägre beroende på vilken kurs som kryptovalutan för närvarande står i.

Den andra faktorn är vilken handelsplattform du väljer. Olika plattformar har nämligen olika avgifter för att köpa valutor, till exempel för skillnaden mellan sälj- och köppris. På handelsplattformar för kryptovalutor brukar detta kallas för spread.

Denna avgift kan variera ganska mycket, och inte bara beroende på plattformen. Olika kryptovalutor kan nämligen ha olika hög spread, allt från 0,75 procent till 4,5 procent.

Avgiften är i regel liten och inget du behöver tänka särskilt mycket på. Om du handlar för större summor blir den dock viktig och kan innebära ganska mycket pengar. Ska du handla mycket och för stora summor bör du därför ta dig tid att jämföra avgifterna på olika handelsplattformar noggrant.

Glöm inte att du även måste betala skatt på den vinst du gör vid handel med kryptovalutor. I Sverige är skatten på överskott från handel med kryptovalutor 30 procent, det vill säga samma som för handel med aktier. Läs gärna mer om skatt på kryptovalutor här.

Hur fungerar blockchain?

Blockchain är synonymt med Bitcoin och andra kryptovalutor eftersom det syftar på själva teknologin som valutorna bygger på. I själva verket är dock blockchain användbar för många olika saker som har med informationshantering att göra.

Det är blockchain som gör det möjligt att på ett säkert sätt föra över din digitala egendom till en annan användare. Det som gör transaktionen säker är att varje genomförd överföring är offentlig och antecknas. Det finns med andra ord ingen som någonsin kan ifrågasätta att transaktionen verkligen har ägt rum.

Blockchain gör det även möjligt för digital information (kryptovalutan) att överföras utan att kopieras eller förfalskas. Detta är en förutsättning för att en digital valuta ska fungera i en digital värld där all information vanligtvis går att kopiera.

Varje transaktion som sker i blockkedjan registreras i och godkänns av flera olika olika datorer i blockkedjans nätverk. Det är svårt att manipulera datan i en blockkedja och systemet anses därför vara mycket säkert.

Summering

Kryptovalutor är digitala valutor som du dels kan använda för att genomföra och ta emot betalningar, men som på senare tid framför allt blivit en populär investeringsform. Tack vare den volatila kursen på kryptovalutor är chanserna till hög avkastning stora, även om denna form av investering givetvis innebär en hög risk.

Den mest populära kryptovalutan idag är Bitcoin följt av Etherum. Om du vill investera i dessa kryptovalutor kan du välja mellan en rad olika handelsplatser, där Etoro, Safello och Coinbaser är bland de mest kända.

Tänk på att läsa på ordentligt om kryptovalutan och ta reda på så mycket information som möjligt innan du gör din investering. Kom ihåg att aldrig investera pengar du inte har råd att förlora.

Frågor och svar

Är kryptovalutor lagligt?

Ja, kryptovalutor är helt lagliga att handla med och använda som betalmedel där de accepteras. Olika länder kan dock ha olika definitioner av kryptovalutor och lagar för hur de får användas. Läs gärna mer om Sveriges och andra länders regler kring kryptovalutor hos Library of Congress.

Vilken handelsplattform ska jag använda?

Vi rekommenderar att du i första hand väljer någon av de stora och etablerade handelsplattformarna. Detta säkerställer att webbplatsen är seriös och säker att använda.

I valet att plattform bör du prioritera goda kundomdömen, låga avgifter och lättillgänglig kundservice.

Tänk även på att kontrollera att den kryptovaluta du är intresserad av går att köpa på handelsplatsen. Tillgången till kryptovalutor som går att köpa kan nämligen variera mellan olika plattformar.

Behöver jag skatta för vinst med kryptovalutor?

Ja. Skatteverket likställer kryptovaluta med en investering, vilket betyder att den ska kapitalvinstbeskattas. Vinsten ska deklareras på en K4-blankett och varje avyttring ska deklareras separat.

Skatten på årets kapitalvinst som du gjort på kryptovalutahandel är 30 procent.

Vilken handelsplattform har lägst avgifter för kryptovalutor?

Det är svårt att säga att en handelsplattform är billigare än en annan. Det beror nämligen mycket på ditt handelsmönster och hur mycket du investerar. Generellt sett har dock många av de större handelsplatserna har likvärdiga och låga avgifter.

Om du hittar en mindre handelsplats med ännu lägre avgifter finns det risk för att dolda avgifter tillkommer. Var uppmärksam på detta och läs på innan du börjar handla.

Är kryptovalutor riktiga pengar?

Många länder erkänner inte kryptovalutor som ”riktiga pengar”. Istället ser man kryptovalutor som råvaror, likt silver eller guld. Bitcoin är ett bra exempel på detta eftersom den får sitt värde av att marknaden tycker att den är värd något. Valutan finns dessutom i begränsat antal, precis som råvaror gör.

Samtidigt är just Bitcoin ett exempel på en kryptovaluta som faktiskt går att handla med på vissa ställen, precis som när du betalar med ditt kreditkort eller med kontanter. På det sättet är den ett betalmedel som vilka andra pengar som helst.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 32

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

18 sätt att tjäna pengar hemifrån & online

Daytrading & trading – Nybörjarguide 2023

Next

Lämna en kommentar