5 alternativa investeringar till börsen

Uppdaterad: |

Investeringar i aktier och fonder har alltid varit populära och med all rätt – detta är en lönsam investeringsform som historiskt sett gett en bättre avkastning än något annan sparande.

Även om det går att placera sitt kapital i investeringssparkonton (ISK) där investeringarna sköter sig själva kräver aktiehandel i regel en del kunskap och intresse. För den som inte är intresserad av att köpa aktier finns dock en del alternativa investeringar tillgängliga som vara minst lika lönsamma på både kort och lång sikt.

Nedan ska vi titta närmare på några vanliga investeringsformer och hur de fungerar. Men först ska vi dock ge dig några anledningar till varför du som entreprenör bör satsa på sparandet.

Innehållsföreckning:

Därför ska du prioritera sparandet
Vad är alternativa investeringar?
Investeringar i fastigheter
Investera i guld och silver
Peer to peer-lending
Skog och förnybar energi
Utbildning och kunskap

Därför ska du prioritera sparandet

Som entreprenör och egenföretagare är det lätt att glömma bort sparandet, framför allt i uppstartsfasen när utgifterna ofta är många och inkomsterna låga.

Att ha en buffert (kapital för oförutsedda kostnader) är dock av största vikt om något i verksamheten skulle gå fel eller om din bransch drabbas av en ekonomisk kris. Med en stabil buffert kan du med andra ord känna dig trygg även om ekonomin är svag.

Spara på sparkonto

Det finns många olika sätt att spara pengar på. Ett av de allra vanligaste är ett traditionellt sparkonto. Denna sparform har både för- och nackdelar.

Fördelar: Med pengarna på ett sparkonto hos banken behöver du inte oroa dig över ekonomiska förluster eftersom kapitalet skyddas av den statliga insättningsgarantin. Skulle banken mot all förmodan gå i konkurs får du ersättning för kapital upp till 950 000 kronor. Läs gärna mer om hur insättningsgaranti fungerar hos Riksgälden.

Nackdelar: Eftersom Rikskbankens reporänta är låg (0,00% i februari 2022) tjänar småsparare i princip ingen avkastning på sitt insatta kapital. Med andra ord är traditionella sparkonton långt ifrån en lönsam sparform.

Investera och låt pengarna jobba åt dig

Att investera pengar innebär att du ”lånar ut” ditt privata kapital för att finansiera andra verksamheter. När verksamheterna går med vinst gör även du det i form av avkastning.

Med andra ord kan du låta dina pengar jobba åt dig istället för att låta dem ligga orörda på ett sparkonto. Den som är riktigt duktig på att investera kan till och med leva på sin avkastning.  

Det finns många olika typer av investeringar att välja mellan, där aktiehandel (alltså att köpa och sälja andelar i företag) är den vanligaste. Även investeringar i kryptovalutor har på senare tid blivit mycket populära.

Denna artikel kommer dock att handla om alternativa investeringar och nu är det dags att titta närmare på vad detta faktiskt är.

Vad är alternativa investeringar?

Alternativa investeringar innebär i princip alla investeringar som sker utanför börsen. Det kan till exempel gälla investeringar i fastigheter, i ädelmetaller eller i utlåningsverksamhet.

Många alternativa investeringar kräver inte de förkunskaper som aktiehandel ofta gör. Trots det kan de vara minst lika lönsamma som investeringar på börsen.

5 tips på alternativa investeringar  

Nedan ska vi titta närmare på fem alternativa investeringsformer som kan vara något för dig som inte vill köpa aktier.

1. Investeringar i fastigheter

När det gäller fastigheter har du en rad olika investeringsformer att välja mellan. Du kan till exempel:

  • Hyra ut fastighet. En populär investering är att köpa en fastighet och sedan hyra ut den till en eller flera gäster. Denna form av investering kräver en hel del förberedelser och ansvar, dels eftersom du måste vara beredd att ansvara för det juridiska, men också eftersom du måste sköta om fastigheten.
  • Köp, renovera och sälj. Genom att köpa en billig bostad, renovera den och sälja den kan du tjäna en rejäl slant. Även här krävs det dock likviditet och en hel del engagemang, men har du det kan du mycket väl livnära dig på denna form av verksamhet.
  • Investera i fastighetsbolag. Om du inte har den tid eller kunskap som krävs för att hyra ut eller renovera bostäder kan du alltid investera kapital i fastighetsbolag som sysslar med just detta. Detta fungerar på sätt och vis som aktiehandel – när företaget går med vinst gör även du det.

2. Investera i guld och silver

Alternativa investeringar omfattar även investeringar i ädelmetaller, där guld och silver är de allra vanligaste. Guld har historiskt sett alltid varit en säker investering och extra intressant är den i samband med en inflation, då värdet i en valuta minskar.

Många tror att investeringar i guld innebär att du måste ha guldtackor i ett bankfack eller i ett kassaskåp, men det är såklart inte nödvändigt. Precis som vid handel med aktier finns det bolag som erbjuder köp och försäljning av andelar guld.

Eftersom silver är en billigare metall är den också billigare att investera i, vilket gör den till ett passande alternativ för den som har en mindre budget att röra sig med.

Det går även att investera i platina, men marknaden för denna typ av metall är mycket mindre. Många investerare föredrar därför platina som en kortsiktig investering.  

Om du är intresserad av att investera i guld eller silver är det viktigt att hålla koll på prisutveckling och inflation, även om metaller i det långa loppet vanligtvis är en lönsam investering.

Nedan kan du se prisutvecklingen för guld, silver och platina de senaste tio åren.

År:Guld:Silver:Platina:
202028,5%20,1%5,0%
201919,1%17,7%23,8%
201810,1%0,9%-5,7%
20174,3%-3,6%-5,0%
20168,6%19,1%4,9%
2015-1,1%-4,1%-19,8%
20149,5%-9,7%-2,7%
2013-15,7%-25,2%3,6%
20126,9%7,1%8,1%
20118,9%-9,8%-20,8%
201013,4%59,9%5,1%
Källa: Abcbullion

3. Peer to peer-lending

Peer to peer står för ”person till person” och innebär att du lånar ut pengar till privatpersoner, företag eller projekt. Detta sker vanligtvis via ett peer to peer-bolag som erbjuder en digital plattform för denna typ av investering. Någon bank finns alltså inte med i processen.

Lendify och Savelend är populära aktörer inom peer to peer-verksamhet. Här kan privatpersoner investera kapital som sedan används för att finansiera privatlån.

För låntagaren fungerar lånet som vanligt, men investeraren kan tjäna en god avkastning med denna alternativa investering.

Vi rekommenderar:


Hos Lendify kan du bli din egen bank och tjäna en genomsnittlig avkastning på 5 procent per år. Avkastningen får du utbetald varje månad.


Även hos Savelend kan du tjäna 7 – 10,80 procent i förväntad årlig avkastning. Med SmartInvest blir dina investeringar ännu mer bekväma.


4. Skog och förnybar energi

En rapport gjord av Skogsmästarskolan visar att investeringar i skog har lika god avkastning som en bostadsrätt i Stockholm under en period på 15 år. Trots att handel med aktier ger en något bättre avkastning är risken för investeringar i skog betydligt lägre.

Investeringar i skog kan vara ett passande alternativ för den som vill spara pengar på lång sikt, till exempel till pensionen eller till barnen. Det är dessutom ett miljövänligt alternativ som bidrar till en hållbar framtid.

Detsamma gäller investeringar inom förnybar energi, exempelvis i vindkraftverk. Konkurrensen i denna bransch är dock hög samtidigt som få aktörer jobbar med tillverka den utrustning som krävs för att bygga upp vindkraftverk.

5. Utbildning och kunskap

En av de mest förmånliga investeringarna du kan göra är den i dig själv. Här talar vi om en annan typ av avkastning, närmare bestämt en personlig sådan. Med en bra utbildning har du bättre förutsättningar på dagens arbetsmarknad eftersom du blir en mer attraktiv kandidat för företag.

Att bo utomlands eller resa jorden runt kan också vara en form av investering. Genom att utmana dig själv kan du stärka din självkänsla såväl som ditt självförtroende. Resor kan i sin tur bidra med utveckling och hjälpa dig ta reda på vad du faktiskt vill syssla med i livet.

Sammanfattning

Det finns en mängd lukrativa investeringsmöjligheter tillgängliga för den som vill tjäna en god avkastning. Investeringar i lån, ädelmetaller och fastigheter är bland de mest populära bortsett från aktier och fonder.

Samtidigt kan det vara en god idé att lära sig mer om aktiehandel med tanke på att denna investeringsform kan vara lönsam på både kort och lång sikt. Många sparar till exempel till pensionen i stabila fonder medan andra köper och säljer aktier kortsiktigt för att göra rejäla vinster. Om du vill handla aktivt med aktier kan du lära dig mer om daytrading här.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.1 / 5. Antal röster: 10

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Starta eget bidrag – Så fungerar det

Därför bör fler företagare investera i solceller

Next

Lämna en kommentar