En enkel guide till affiliate marketing

| |

Med affiliate marketing kan du tjäna pengar dygnet runt och jobba vart som helst i världen. Hur? Det ska vi gå igenom i denna guide.

Nedan kommer jag att visa dig hur affiliate marketing fungerar och hur detta smarta koncept kan vara nyckeln till ditt drömliv. Det enda du behöver är ett intresse, ett mindre kapital och engagemang.

Låt oss sätta igång.

Innehåll:

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing – eller affiliatemarknadsföring på svenska – är en gren inom marknadsföring online. Konceptet går ut på att så kallade ”affiliates” marknadsför olika företags varor eller tjänster. En affiliate är en person eller ett företag som driver exempelvis en blogg, en webbshop eller andra verksamheter på nätet.

Du har säkert använt hemsidor som Prisjakt eller Flygresor någon gång. Dessa tjänster är gratis för konsumenter att använda eftersom företaget bakom tjänar provision via affiliatemarknadsföring. Här kommer ett konkret exempel på hur det fungerar.

Det är juletider och du går in på Prisjakt för att hitta det bästa priset på en parfym du vill köpa till din partner. Du hittar det du söker efter, klickar dig vidare till den hemsida som säljer produkten och genomför köpet. Prisjakt kommer då att få en viss provision för ditt köp eftersom de hjälpte företaget att hitta en ny kund.

Som du säkert kan lista ut är affiliate marketing ett väldigt bekvämt sätt att tjäna pengar på. Den största fördelen är att konsumenter kan genomföra köp dygnet runt. Därmed kan du tjäna pengar även när du sover.

affiliate marketing

Kallas även prestationsbaserad marknadsföring

Affiliatemarknadsföring brukar även kallas för prestationsbaserad marknadsföring. Detta beror på att du får betalt för varje konvertering, det vill säga när en besökare går via din sajt och gör ett köp.

Med andra ord är det dina prestationer – inom marknadsföring – som avgör hur mycket du kommer att tjäna i provision.

Ju fler besökare du har, desto större blir chanserna att besökare konverterar. Du har därmed bättre förutsättningar att tjäna pengar än hemsidor med få besökare. Det gäller alltså att få hemsidan att växa sig stor.

Den vanligaste modellen för betalningar är cost per order (CPO), vilket innebär att affiliates får sin provision först efter att besökaren genomfört sitt köp. I vissa fall kan affiliates få betalt per klick, men generellt sett krävs ett köp eller att besökaren på annat vis utnyttjar en viss tjänst.

Vilka fördelar har affiliate marketing?

Nedan kommer några av de främsta fördelarna med affiliatemarknadsföring.

 • Inga förkunskaper krävs. En av de största fördelarna med denna form av marknadsföring är att du enbart behöver grundläggande kunskaper. Alla kan lära sig hur affiliatemarknadsföring fungerar – på kort tid dessutom. Det du däremot kommer att ha nytta av när du är igång är kunskaper inom SEO och annan marknadsföring. Som sagt – ju fler besökare du har, desto mer lönsam kommer din verksamhet att bli.
 • Det är billigt. Affiliate marketing är en relativt billig bransch, framför allt om du vill starta en egen webbshop. Här behöver du nämligen inte betala för produkter, frakt, framställning, lagerlokaler, frakt och så vidare. De enda fasta kostnaderna inom affiliatemarknadsföring är webbhotell, domännamn och eventuell marknadsföring.
 • Mindre ansvar. När du sysslar med affiliate marketing slipper du mycket av det ansvar som kommer med försäljning online, både av tjänster och produkter. Om du till exempel har en webbshop slipper du ansvara för returer och reklamationer. Har du en hemsida som jämför bolån har du ingenting med själva låneprocessen att göra. Avtalen gäller alltid mellan kund och företag – inte mellan affiliate och kund.
 • Tjäna pengar dygnet runt. Även detta är en stor fördel med affiliatemarknadsföring. Eftersom din webbplats är öppen dygnet runt kan kunder göra köp när som helst, inte bara under traditionella kontorstider. Detta gäller i och för sig även för dig som driver andra former av nätbaserade verksamheter – men ändå.
 • Jobba vart du vill. Sist men inte minst kan den som sysslar med affiliate marketing jobba vart som helst – så länge de har tillgång till internet. Eftersom det inte krävs varken lager eller kundkontakter finns det ingen anledning till varför du ska sitta på ett och samma kontor (om du nu har ett). Upptäck världen och tjäna pengar samtidigt.

Webbshop med affiliatemarknadsföring

Innan vi går in på hur man kommer igång med affiliate marketing ska vi titta närmare på hur det fungerar att starta en webbshop.

Många väljer att sälja produkter på sina hemsidor, antingen i form av en klassisk webbshop eller i form av en blogg med en tillhörande produktsektion. Eftersom du själv inte tillverkar produkterna kan du välja fritt bland de produkter du vill marknadsföra till din publik.

Kanske vill du fokusera på enbart ekologiska produkter? Eller kanske vill du skapa en helt egen möbelbutik med dina personliga favoriter? Detta är fullt möjligt med affiliatemarknadsföring.

Fördelen med denna form av marknadsföring när det gäller egna webbshoppar är att du slipper ta hand om lager och beställningar. Du kan istället fokusera på att skriva artiklar om de produkter du gillar bäst och varför. När besökaren vill göra ett köp kommer de bara att slussas vidare till företaget som erbjuder produkten.

Nackdelen med affiliatemarknadsföring i detta sammanhang är att provisionen kan vara ganska låg. Om du till exempel säljer billigare produkter, till exempel inredningsdetaljer eller hudvårdsprodukter, kommer du behöva sälja ganska mycket för att gå runt.

Så fungerar ett affiliatenätverk

I nästa stycke kommer vi att gå in på hur du kommer igång med affiliate marketing, men innan vi gör ska vi gå igenom vad ett affiliatenätverk är. Detta kommer göra det enklare för dig att förstå processen.

Ett affiliatenätverk är en plattform som kopplar ihop affiliates med annonsörer. Det är här affiliates hämtar sina unika spårningslänkar som utgör själva kärnan i konceptet. Detta eftersom länkarna gör det möjligt för affiliatenätverken att se från vilken hemsida besökaren kommit. På så sätt kan de ge provision till rätt företag.

Idag finns det många olika affiliatenätverk tillgängliga på den svenska marknaden. Några av de vanligaste är:

 • Adtraction
 • Adrecord
 • Adservice
 • Tradedoubler
affiliatenätverk

Att registrera sig på ett affiliatenätverk är enkelt och det är dessutom helt kostnadsfritt. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto och skicka in din hemsida för verifiering. När nätverket granskat din kanal och godkänt den kommer du att kunna börja söka till olika företag. Även de måste gå igenom din webbplats (för att se till att du är en seriös aktör) för att sedan kunna erbjuda dig en unik affiliatelänk.

Så kommer du igång – 7 enkla steg

Så hur gör man då för att börja tjäna pengar med affiliate marketing? Här kommer en checklista med sju steg.

 • Fundera över vad du vill marknadsföra och vilken typ av hemsida du vill starta. Det första steget är såklart att fundera över vilken typ av verksamhet du vill starta. Vilka produkter eller tjänster vill du marknadsföra – och hur? Via en webbshop, med ett jämförelseverktyg eller kanske genom banners i olika blogginlägg?
 • Hitta ett passande domännamn. Steg två är att hitta ett domännamn som passar din verksamhet. Försök att välja ett domännamn som är förknippat med det du planerar att marknadsföra. Om du till exempel ska marknadsföra rabattkoder kan det vara en god ide att ha med ordet ”rabatt” i namnet.
 • Välj ett bra webbhotell. Ett webbhotell hjälper dig att hålla ordning på din hemsida och dess lagring. Detta är ett bekvämt alternativ för dig som inte vill ha en egen server, vilket kräver en del kunskap. Det finns många olika webbhotell att välja mellan idag. Några populära alternativ är Loopia, MissHosting och Inleed (som jag själv använder mig av). Välj ett prisvärt alternativ och se till att webbhotellet erbjuder bra support – det kommer att kännas extra tryggt.
 • Bestäm dig för ett tema på hemsidan. Din hemsida kommer att behöva ett tema som speglar syftet med din verksamhet. Om du planerar att starta en blogg kan ett färdigt gratistema räcka gott och väl, åtminstone i början. Vid större projekt kan det vara en bra ide att betala lite extra för ett färdigt tema alternativt att be en webbutvecklare att koda en helt ny design. Ska du jobba med SEO bör du se till att temat är snabbt, responsivt (kompatibelt med mobila enheter) och användarvänligt.
 • Skriv dina första artiklar. Detta är valfritt, men kommer att underlätta för både affiliatenätverket och företaget i bedömningen av din webbplats. Skriv en informativ startsida, ”om oss”-sida och kanske en eller två inlägg. Lägg ner tid på dina artiklar och gör dem så högkvalitativa som möjligt. Sedan Google började utgå från E-A-T (expertise, authoritativeness, and trustworthiness) har kvaliteten på hemsidans innehåll blivit viktigare än någonsin.
 • Signa upp på affiliatenätverk. När du gjort grunden för din hemsida är det dags att börja signa upp på affiliatenätverk som erbjuder de företag vars produkter/tjänster du vill marknadsföra. Att registrera en hemsida är kostnadsfritt och går på bara någon minut. Däremot kan du behöva ge nätverket lite tid att granska din webbplats innan den godkänns. Du måste även ansöka hos de specifika företag du vill samarbeta med för att få din unika länk.
 • Lägg in dina länkar. När företagen godkänt dig kan du hämta dina affiliatelänkar och lägga in dem på din hemsida. Sedan är det bara att börja driva trafik till sajten och tjäna pengar!

Affiliate marketing och SEO

För att få trafik till din hemsida måste du marknadsföra den. Detta kan du göra på flera olika sätt, exempelvis genom betalda annonser eller SEO.

Betalda annonser likt Google Adword eller Facebook Ads har sina fördelar – de kan till exempel driva trafik till sajten snabbt – men de kostar pengar. Dessutom försvinner vanligtvis trafiken så länge du inte betalar.

Därför väljer många affiliates att jobba med SEO istället. SEO står för search engine optimization och innebär att du anpassar innehållet på hemsidan efter sökmotorernas parametrar, till exempel genom att:

 • Använda ett snabbt och användarvänligt tema som fungerar.
 • Mobilanpassa hemsidan eftersom mobilvänlighet är viktigare än någonsin.
 • Fokusera på specifika sökord och utforma informativa och professionella artiklar kring dem.
 • Få andra sajter att länka till din sajt (detta ökar sökmotorns förtroende för dig).
 • Skapa interna länkar till relevant som får besökaren att klicka sig vidare på sajten.
affiliate seo

Denna form av marknadsföring är generellt sett helt gratis (om man bortser från att köpa länkar) och målet är att hamna så högt upp i sökmotorns resultat som möjligt.

Enligt Moz sker 71,33 procent av alla klick på första sidan i sökresultaten, varav 67,60 procent på de första fem resultaten. Det är dessa positioner affiliates har siktet inställt på. Bara 5,59 procent av de som gör sökningen går vidare till sida två.

SEO är en konst, men något som alla kan lära sig.

Videoförklaring för nybörjare

Om du vill veta mer om hur affiliatemarknadsföring fungerar kan du titta på Ahrefs video nedan.

Att tänka på innan du börjar med affiliatemarknadsföring – 4 tips

Innan du börjar med affiliate marketing finns det en del saker att tänka på. Nedan hittar du mina bästa tips (som jag själv hade velat ha innan jag påbörjade min resa i denna bransch!).

1. Fokusera på hemsidans tema

En bra hemsida är A och O för att lyckas på nätet. Konkurrensen är större än någonsin och därför gäller det att lägga mycket fokus på hemsidan. Det kan vara lockande att välja ett färdigt tema och köra igång direkt. Detta kan visserligen fungera om du främst kommer att jobba med betald marknadsföring, till exempel via sociala medier.

Kommer du däremot att jobba med SEO är valet av tema på hemsidan viktigt. Detta eftersom temat har en avgörande roll när det kommer till sajtens användarvänlighet. Om sidan är långsam eller har mycket tung kod kan detta påverka din rankning, framför allt eftersom besökare inte kommer orka vara inne på hemsidan särskilt länge.

Välj ett professionellt och enkelt tema med en användarvänlig design. Ta alltid hänsyn till besökaren och hur du kan göra det så enkelt som möjligt för den att hitta information.

Om du har råd och är seriös med verksamheten rekommenderar jag att du utvecklar ett helt nytt tema tillsammans med en webbutvecklare. Då kan du själv välja funktioner och annat som kan göra din hemsida attraktiv i besökarens ögon.

2. Registrera ett företag

Affiliatenätverken kan betala ut din provision direkt till ditt bankkonto som privatperson. Detta kan verka bekvämt, men det finns stora nackdelar, till exempel att nätverket kommer att dra av både skatt och avgifter åt dig.

Genom att starta ett företag slipper du förlora lika mycket av din provision i avgifter. Att starta en enskild firma är dessutom helt kostnadsfritt!

3. Var aktiv

Affiliate marketing kan vara en mycket lukrativ bransch, men det gäller att hela tiden vara aktiv. När jag säger att du kan tjäna pengar medan du sover menar jag det, men samtidigt måste du jobba hårt under dina vakna timmar. Detta gäller särskilt för dig som jobbar med SEO eftersom det alltid kan komma konkurrenter med siktet inställt på dina positioner i sökresultaten.

Uppdatera din hemsida kontinuerligt och skapa ett förtroende hos kunden. Det kan också vara en god idé att vara aktiv på sociala medier, även om du inte väljer att annonsera där. Var nyfiken och testa dig fram!

4. Ha tålamod

Sist men inte minst ger jag dig det viktigaste rådet av dem alla – ge inte upp. Du kommer med största sannolikhet inte att se resultat direkt och i perioder kommer det att kännas som att du vill ge upp. Allt fler upptäcker fördelarna med affiliate marketing och vill testa om de har vad som krävs.

Tyvärr ger majoriteten upp när de inte ser omedelbara resultat, men de som fortsätter att kämpa kommer att belönas för sitt tålamod i slutändan.

Previous

8 tips för att fixa en lockande LinkedIn-profil

Förbättra din mentala styrka med 11 enkla knep

Next

Lämna en kommentar