Affiliate marketing: 7 steg för att komma igång

Uppdaterad: |

Med affiliate marketing kan du tjäna pengar dygnet runt och jobba var du vill i världen. Hur? Det ska vi gå igenom i denna guide.

Nedan kommer vi att visa dig hur affiliate marketing fungerar och hur detta koncept kan vara nyckeln till ditt drömliv. Det enda du behöver är ett intresse och engagemang. Och lite kapital om du vill snabba upp processen.

Låt oss sätta igång.

Innehåll:

Affiliatenätverken vi rekommenderar
Vad är affiliate marketing?
Vilka fördelar har affiliate marketing?
Webbshop med affiliatemarknadsföring
Så fungerar ett affiliatenätverk
Kom igång i 7 enkla steg
Affiliate marketing och SEO
Videoförklaring för nybörjare
Innan du börjar med affiliatemarknadsföring – 4 tips

Topp 4 affiliatenätverken i Sverige:


adtraction affiliate

Ett av Sveriges största affiliatenätverk med över 200 partners inom flera olika branscher. Enkelt att komma igång och mycket användarvänlig plattform. Perfekt för nybörjare.

Om du vill växa online kan vi starkt rekommendera Addrevenue. Här får du en kundservice i världsklass. Enkelt att komma igång och mycket användarvänlig plattform.


Globalt affiliatenätverk med över 16 500 annonsörer. Samarbetar med en rad kända varumärken och erbjuder en användarvänlig och enkel plattform. Bra för dig som är verksam i flera olika länder.


adrecord affiliatenätverk

Nätverk med lång erfarenhet i branschen och många partners. Erbjuder förmånlig utbetalningsgaranti, statistik i realtid och lättillgänglig supportavdelning.


Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing – eller affiliatemarknadsföring på svenska – är en gren inom onlinebaserad marknadsföring.

Konceptet går ut på att så kallade ”affiliates” marknadsför olika företags varor eller tjänster. En affiliate är en person eller ett företag som driver exempelvis en blogg, en webbshop eller andra verksamheter på nätet. Det går även bra att arbeta med affiliate marketing på sociala medier, exempelvis Instagram eller YouTube.

Du är säkert bekant med hemsidor som Prisjakt eller Flygresor. Varför dessa tjänster är kostnadsfria för dig som konsument att använda är eftersom företaget bakom tjänar provision via just affiliatemarknadsföring.

Här kommer ett konkret exempel på hur det fungerar.

Du driver eget företag och är i behov av ett företagslån. För att hitta ett så billigt lån som möjligt vänder du dig till en jämförelsetjänst för lån, till exempel Lånjakt.se. Där hittar du ett alternativ som passar dina finansieringsbehov. Du klickar dig vidare till långivaren som erbjuder lånet och ansöker. När din ansökan blivit beviljad kommer jämförelsetjänsten att få en viss provision eftersom de hjälpte långivaren att hitta en ny kund.

Som du säkert kan lista ut är affiliate marketing ett väldigt bekvämt sätt att tjäna pengar på.

En av de största fördelarna med denna typ av marknadsföring är dessutom att konsumenter kan genomföra köp dygnet runt. Din webbplats har inga stängningstider och därmed kan du tjäna pengar även när du ligger och sover.

Kallas även prestationsbaserad marknadsföring

Affiliatemarknadsföring brukar även kallas för prestationsbaserad marknadsföring.

Varför man valt just detta namn är eftersom du får betalt för varje konvertering, det vill säga när en besökare går via din sajt och klickar sig vidare till ett företag där de gör ett köp eller registrerar sig som användare.

Med andra ord är det dina prestationer som avgör hur mycket du kommer att tjäna i provision. Ju bättre du marknadsför din egen verksamhet, desto fler besökare kommer du att få. Detta kommer i sin tur generera fler konverteringar och därmed större intäkter.

Fungerande marknadsföringsstrategi = fler besökare = fler konverteringar = större intäkter.

Den vanligaste betalningsmodellen inom affiliatemarknadsföring är cost per order (CPO), vilket innebär att affiliates får sin provision först efter att besökaren genomfört ett köp.

I vissa fall kan affiliates även få betalt per klick, men generellt sett krävs ett genomfört köp eller att besökaren på annat vis utnyttjat en viss tjänst (till exempel registrerat sig som användare).

Vilka fördelar har affiliate marketing?

Som du säkert redan förstått finns det en rad fördelar med att bli en affiliate marketer. Nedan har vi listat några av de främsta.

1. Kräver inga förkunskaper.

En av de största fördelarna med denna form av marknadsföring är att du enbart behöver grundläggande kunskaper. Alla kan lära sig hur affiliatemarknadsföring fungerar – på kort tid dessutom.

Det du däremot kommer att ha nytta av när du är igång är kunskaper inom sökmotoroptimering, sociala medier och annan typ av marknadsföring. Som sagt: ju synligare din verksamhet är, desto fler potentiella kunder kan du nå ut till.

2. Det är billigt.

Att arbeta med affiliate marketing är relativt billigt, framför allt om du till exempel vill starta en egen webbshop. Här behöver du nämligen inte betala för produkter, framställning, lagerlokaler, frakt och så vidare.

De enda fasta kostnaderna inom affiliatemarknadsföring är i princip ett webbhotell och domännamn. Övriga kostnader är rörliga och kan anpassas beroende på vilken budget du har.

3. Mindre ansvar.

Som affiliate marketer slipper du mycket av det ansvar som ofta kommer med försäljning online, både av tjänster och produkter.

Om du till exempel har en webbshop slipper du ansvara för returer och reklamationer. Har du en hemsida som jämför bolån har du ingenting med själva låneprocessen att göra. Avtalen gäller alltid mellan kund och företag – inte mellan affiliate och kund.

4. Tjäna pengar överallt, dygnet runt.

Eftersom din webbplats är öppen dygnet runt kan kunder genomföra köp när som helst, inte bara under traditionella kontorstider. Detta gäller förvisso andra former av nätbaserade verksamheter också.

5. Jobba vart du vill.

Du som sysslar med affiliate marketing kan jobba vart som helst, så länge du har tillgång till internet.

Eftersom det inte krävs varken lager eller kundkontakter finns det ingen anledning till varför du ska sitta på ett och samma kontor och jobba. Passa på att resa, bo utomlands och upptäcka världen samtidigt som du tjänar pengar.

6. Enkelt att arbeta med affiliate marketing i Sverige.

Slutligen är det enkelt att komma igång med affiliate marketing i Sverige. Här finns det nämligen mängder av lättanvända och säkra affiliatenätverk du kan registrera dig hos, bland annat Adtraction (som är en av våra favoriter). Mer om hur affiliatenätverk fungerar lite längre ner.

Webbshop med affiliate marketing

Innan vi går in på hur man kommer igång med affiliatemarknadsföring ska vi titta närmare på hur det fungerar att starta en webbshop.

Många väljer nämligen att marknadsföra produkter på sina hemsidor, antingen i form av en klassisk webbshop eller i form av en blogg med en tillhörande produktsektion. Eftersom du själv inte tillverkar produkterna kan du själv välja vad du vill rekommendera till din digitala publik.

Kanske vill du fokusera på enbart ekologiska produkter? Eller skapa en helt egen möbelbutik med dina utvalda favoriter? Med affiliatemarknadsföring får du fria tyglar att bygga upp din helt egna virtuell butik.

Fördelen med denna form av marknadsföring när det gäller egna webbutiker är att du slipper ta hand om lager och beställningar. Du kan istället fokusera på att skriva artiklar om de produkter du gillar bäst och varför. När besökaren vill göra ett köp kommer de bara att slussas vidare till företaget som erbjuder produkten.

Nackdelen är att provisionen tyvärr kan vara ganska låg, ofta mellan cirka 2 och 10 procent . Om du till exempel säljer billigare produkter, till exempel inredningsdetaljer eller hudvårdsprodukter, kommer du behöva sälja ganska mycket för att tjäna bra pengar.

Så fungerar ett affiliatenätverk

Nedan kommer vi att gå in på hur du kommer igång med affiliate marketing, men innan vi gör ska vi gå igenom vad ett affiliatenätverk faktiskt är. Detta kommer göra det enklare för dig att förstå processen.

Ett affiliatenätverk är en plattform som kopplar ihop affiliates med annonsörer. Det är här affiliates hämtar sina unika spårningslänkar som utgör själva kärnan i konceptet.

Länkarna gör det möjligt för affiliatenätverken att se från vilken hemsida besökaren hittat varan eller tjänsten. På så sätt kan de betala ut rätt provision till rätt företag.

Idag finns det många olika affiliatenätverk tillgängliga på den svenska marknaden. Några av de mest populära är:

Adtraction
Addrevenue
Adrecord
Adservice
Awin
Tradedoubler

Att registrera sig på ett affiliatenätverk är enkelt och dessutom helt kostnadsfritt. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto och skicka in din hemsida för verifiering.

När nätverket granskat din kanal och godkänt den kommer du att kunna börja söka till olika affiliateprogram, det vill säga företag som är anslutna till nätverket.

Även de måste gå igenom din webbplats för att se till att du är en seriös aktör. Först därefter kan de erbjuda dig en unik affiliatelänk.

Så kommer du igång – 7 enkla steg

Så hur gör man då för att börja tjäna pengar med affiliate marketing? Här kommer en checklista med sju steg.

1. Fundera över vad du vill marknadsföra och vilken typ av hemsida du vill starta

Det första steget är såklart att fundera över vilken typ av verksamhet du vill starta. Vilka produkter eller tjänster vill du marknadsföra och hur? Via en webbshop, med ett jämförelseverktyg eller kanske bara genom banners i blogginlägg? Vill du ha en egen hemsida eller vill du hellre arbeta med sociala medier?

2. Hitta ett passande domännamn

Steg två är att hitta ett domännamn som passar din verksamhet. Försök att välja ett domännamn som är förknippat med det du planerar att marknadsföra. Om du till exempel ska marknadsföra rabattkoder kan det till exempel vara en god ide att ha med ordet ”rabatt” i namnet.

3. Välj ett bra webbhotell

Ett webbhotell hjälper dig att hålla ordning på din hemsida och dess lagring. Detta är ett bekvämt alternativ för dig som inte vill ha en egen server eftersom detta kräver en del kunskap.

Det finns många olika webbhotell att välja mellan idag. Några populära alternativ är Loopia, MissHosting och Inleed (som jag själv använder mig av). Välj ett prisvärt alternativ och se till att webbhotellet erbjuder bra support – det ger dig extra trygghet om det uppstår problem.

4. Bestäm dig för ett tema på hemsidan

Din hemsida kommer att behöva ett tema som speglar syftet med din verksamhet. Om du planerar att starta en blogg kan ett färdigt gratistema räcka gott och väl, åtminstone i början.

Vid större projekt kan det dock vara en bra ide att betala lite extra för ett färdigt tema alternativt att be en webbutvecklare att koda en helt ny design. Ska du jobba med SEO bör du se till att temat är snabbt, responsivt (det vill säga kompatibelt med mobila enheter) och användarvänligt.

5. Skriv dina första artiklar

Detta är valfritt, men kommer att underlätta för både affiliatenätverket och företaget i bedömningen av din webbplats. Skriv en informativ startsida, en ”om oss”-sida och kanske ett eller två inlägg. Lägg ner tid på dina artiklar och gör dem så högkvalitativa som möjligt.

Sedan Google började utgå från E-A-T (expertise, authoritativeness, and trustworthiness) har kvaliteten på hemsidans innehåll blivit viktigare än någonsin. Läs gärna mer om E-A-T och hur det fungerar i denna guide från Moz.com.

6. Signa upp på affiliatenätverk

När du gjort grunden för din hemsida är det dags att börja signa upp på affiliatenätverk som erbjuder de företag vars produkter/tjänster du vill marknadsföra.

Att registrera en hemsida är kostnadsfritt och tar inte mer än någon minut. Däremot kan du behöva ge nätverket lite tid att granska din webbplats innan den godkänns. Du måste även ansöka hos de specifika företag du vill samarbeta med för att få din unika länk.

7. Lägg in dina spårningslänkar

När företagen godkänt dig kan du hämta dina affiliatelänkar och lägga in dem på din hemsida. Sedan är det bara att börja driva trafik till sajten och tjäna pengar!

Affiliate marketing och SEO

För att få trafik till din hemsida måste du marknadsföra den. Detta kan du göra på flera olika sätt, exempelvis genom betalda annonser eller SEO.

Betalda annonser likt Google Ads eller Facebook Ads har sina fördelar – de kan till exempel driva trafik till sajten snabbt – men de kostar pengar. Dessutom försvinner vanligtvis trafiken så fort du slutar betala.

Därför väljer många affiliates att jobba med SEO istället.

Vad är SEO då?

SEO står för Search Engine Optimization (sökmotoroptimering på svenska) och innebär att du anpassar innehållet på hemsidan efter sökmotorernas parametrar, till exempel genom att:

 • Använda ett snabbt och användarvänligt tema som gör det enkelt att använda webbplatsen
 • Göra hemsidan användarvänlig på mobila enheter
 • Fokusera på specifika sökord och utforma informativa och professionella artiklar kring dem
 • Få andra sajter att länka till din hemsida eftersom detta ökar sökmotorns förtroende för dig
 • Skapa interna länkar till relevant som får besökaren att klicka sig vidare och stanna kvar på hemsidan

Denna form av marknadsföring är generellt sett helt gratis (om man bortser från att köpa länkar) och målet är att hamna så högt upp i sökmotorns resultat som möjligt.

Enligt en artikel i Forbes sker 71,33 procent av alla klick på första sidan i sökresultaten, varav 67,60 procent på de första fem resultaten. Det är dessa positioner alla affiliates har siktet inställt på. Bara 5,59 procent av de som gör sökningen går vidare till sida två. En annan undersökning gjord av Zero Limit Web visar dessutom att bara 15 procent av de sökande klickar på annonser (Google Ads) längst upp på sidan. Resterande 85 procent klickar på något av sökresultaten.

Innan du börjar med affiliatemarknadsföring – 4 tips

Innan du börjar med affiliate marketing finns det en del saker att tänka på. Nedan hittar du mina bästa tips som jag själv hade velat ha innan jag påbörjade min resa i denna bransch.

1. Fokusera på hemsidans tema

En bra hemsida är A och O för att lyckas på nätet. Konkurrensen är större än någonsin och därför gäller det att lägga mycket fokus på webbplatsen.

Det kan vara lockande att välja ett färdigt tema och köra igång direkt. Detta kan visserligen fungera bra om du främst kommer att jobba med betald marknadsföring, till exempel via sociala medier eller Google Ads.

Kommer du däremot att jobba med SEO är valet av tema på hemsidan viktigt. Detta eftersom temat har en avgörande roll när det kommer till webbplatsens användarvänlighet. Om sidan är långsam eller har mycket tung kod kan detta påverka din rankning, framför allt eftersom besökare inte kommer orka vara inne på hemsidan särskilt länge.

Välj ett professionellt och enkelt tema med en användarvänlig design. Ta alltid hänsyn till besökarna och fundera över hur du kan göra det så enkelt som möjligt för dem att hitta den information de söker.

Om du har råd och är seriös med verksamheten rekommenderar jag att du utvecklar ett skräddarsytt tema tillsammans med en webbutvecklare. Då kan du själv välja funktioner och annat som kan göra din hemsida attraktiv i besökarens ögon.

2. Registrera ett företag

Affiliatenätverken kan betala ut din provision direkt till ditt bankkonto som privatperson, vilket kan verka enkelt och bekvämt. Samtidigt finns det stora nackdelar, till exempel att nätverket kommer att dra av både skatt och avgifter åt dig.

Genom att starta ett företag slipper du förlora lika mycket av din provision i avgifter. Att starta en enskild firma är dessutom helt kostnadsfritt.

Läs även Starta eget företag i 10 steg eller Så enkelt startar du en enskild firma

3. Var aktiv

Affiliate marketing kan vara en mycket lukrativ bransch, men det gäller att hela tiden vara aktiv.

När jag säger att du kan tjäna pengar medan du sover menar jag det, men samtidigt måste du jobba hårt under dina vakna timmar. Detta gäller särskilt för dig som jobbar med SEO eftersom det alltid kan komma konkurrenter med siktet inställt på dina positioner i sökresultaten.

Uppdatera din hemsida kontinuerligt och skapa ett förtroende hos kunden. Det kan också vara en god idé att vara aktiv på sociala medier, även om du inte väljer att annonsera där. Var nyfiken och testa dig fram!

4. Ha tålamod

Sist men inte minst ger jag dig det viktigaste rådet av dem alla – ge inte upp. Du kommer med största sannolikhet inte att se resultat direkt och i perioder kommer det att kännas som att du vill ge upp. Allt fler upptäcker fördelarna med affiliate marketing och vill testa om de har vad som krävs.

Tyvärr ger majoriteten upp när de inte ser omedelbara resultat, men de som fortsätter att kämpa kommer att belönas för sitt tålamod i slutändan.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 65

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

8 tips för att fixa en lockande LinkedIn-profil

Mental styrka – 11 tips för ett starkare psyke

Next

7 tankar på “Affiliate marketing: 7 steg för att komma igång”

 1. Bra feedback när man är intresserad av att göra något nytt. Jag går mot lågsäsong för min verksamhet och vill göra nåt intressant och konstruktivt som kanske även kan växa till något lukrativt. Är verksam inom miljövänlig rengöring av fasader och fönster. Mvh Sven-Erik

  Svara
  • Hej Maja,

   Hos de flesta affiliatenätverk kan du välja om du är privatperson eller egenföretagare när du sätter igång. Är du privatperson kommer affiliatenätverket att dra av skatter och avgifter innan de betalar ut din ersättning. På så sätt kan du sätta igång utan att behöva ha ett eget företag, även om jag rekommenderar att du satsar på det längre fram. 🙂

   Hoppas du fick svar på din fråga!

   Svara

Lämna en kommentar