Är Google Ads fortfarande bäst?

| | ,

Google Ads har i flera år varit det främsta sättet för företag att öka sin digitala närvaro och marknadsföra sina produkter online.

Men hur ser det ut idag? Vad är de senaste trenderna inom marknadsföring online – och är Google Ads fortfarande det bästa alternativet?

Nedan ska vi titta närmare på Google Ads och hur det fungerar. Vi ska även göra en djupdykning i hur framtiden för sökmotormarknadsföring kan komma att se ut och om det lönar sig att fortsätta annonsera på Google.

Innehåll:

Vad är Google Ads?

Google har mer eller mindre blivit standard för sökningar online. IT-jättens sökmotor är så stor att ordet ”googla” numera är en accepterad del av vårt vardagsspråk, när vi menar att söka efter information på nätet.

Sifforna talar sitt tydliga språk; Google har omkring 250 miljoner besökare och antalet sökningar uppgår till över 3,5 miljarder – dagligen. Faktum är att Google dominerar marknaden för sökmotorer med en marknadsandel på hela 92,18 procent.

Det är därför inte så svårt att tänka sig varför Search Engine Marketing (SEM), eller sökmotorsmarknadsföring, har blivit ett vinnande koncept för företag. Det är här Google Ads kommer in i bilden.

I slutet av millennieskiftet lanserades Google Adwords, en plattform som gjorde det enkelt för företag att marknadsföra sina produkter och tjänster online. Konceptet går ut på att betala för varje klick som annonsen genererar.

Ju fler klick, desto fler potentiella kunder företaget och desto högre intäkter till Google. Med andra ord är det ett koncept där alla inblandade parter står som vinnare. Och detta var början på framgångssagan.

År 2018 blev Adwords kort och gott Google Ads, som bygger vidare på samma koncept, men i en något utvecklad version.

Varför ska företag använda Googles annonsverktyg?

Marknadsföring är grundläggande för företag som vill öka sin kundkrets och på så sätt förbättra sin lönsamhet. Genom att marknadsföra din verksamhet kan du informera fler kunder om vad du har att erbjuda och hur din produkt kan vara till deras fördel.

👉 LÄSTIPS! Starta eget företag i 10 enkla steg

Att vara synlig online är en relativt ny typ av marknadsföring som introducerades i samband med internets framfart. På kort tid har digital marknadsföring dock blivit ett av de viktigaste och mest effektiva sättet att locka till sig nya kunder.

Digital marknadsföring är idag ett helt eget segment där olika strategier används för att framgångsrikt exponera företag mot den digitala världen. Några populära strategier är sökmotoroptimering, inbound marketing, innehållsmarknadsföring och inte minst PPC (Pay per click). Det är i det sistnämnda segmentet som Google Ads återfinns.

Google Ads är inte bara marknadsledande, utan fullständigt dominant när det kommer till betalda sökresultat idag. Enligt Statista kommer majoriteten Googles intäkter faktiskt från annonsering – och intäkterna blir dessutom större för varje år som går.

Statistic: Advertising revenue of Google from 2001 to 2019 (in billion U.S. dollars) | Statista

Det är med andra ord enormt viktigt för Google att de fortsätter hålla Google Ads relevant och inkomstbringande för företag.

Fördelarna med Google Ads

Så hur lyckas Google göra Ads allt mer populärt år efter år och fortsätta vara det bästa sättet för företag att synas online? Här är några fördelar med annonseringsverktyget som gör det extra attraktivt för företagare.

✅ Google Display Network – mer än bara en sökmotor

När du skapar annonser via Google Ads blir du synlig för potentiella kunder vars sökningar motsvarar det segment du är verksam inom. Din verksamhet exponeras med andra ord mot precis rätt kundkrets, vilket kan öka antalet leads.

En av Google Ads styrkor är dock att du kan nå mycket längre än bara Googles sökmotor. Genom Google Display Network kan du nämligen visa din annons på andra populära sajter som ingår i samma nätverk, till exempel Blogger, Youtube och en rad appar och mobilsajter.

Räckvidden med Google Ads är alltså inte begränsad till sökmotorn, utan stärker sig betydligt längre än så.

✅ Betala endast per klick

Om du köper en annonsplats i en tidning behöver du betala en summa för att få synas. Du vet dock inte om exponeringen på tidningssidan kommer att generera tillräckligt med intäkter för att täcka upp för annnonskostnaden. Google Ads fungerar annorlunda.

Den ekonomiska fördelen med PPC-annonsering via Google Ads är att du enbart betalar en annonskostnad när en kund faktiskt klickar på din annons. Får du inga klick behöver du med andra ord inte betala ett öre. Många klick kostar visserligen mer, men samtidigt ökar chanserna till försäljning då kunden med största sannolikhet redan är intresserad.

Värt att nämna är dock att vissa sökord och fraser är dyrare än andra, dels eftersom de har större volymer och dels eftersom konkurrensen är högre. Mer om det nedan.

✅ Det går att anpassa priset för annonsering

Det är inte gratis att använda Google Ads, tvärtom kommer du att behöva gå med i en budgivning när du vill starta en Google Ads-kampanj. Här budar du mot konkurrenterna om hur mycket du vill betala till Google per klick som din annons genererar.

Om du vill vara mest synlig för personer som söker på ett visst sökord krävs det också att du lägger det bästa budet. Är du är villig att betala mer per klick kommer du också att synas högre upp i sökresultaten.

Du kan själv välja om du tycker det är viktigt att synas mest och högst upp samt vilka sökord som ska vara relevanta för din produkt. Detta gör Google Ads till en mycket anpassningsbar form av marknadsföring.

Tips! Genom att satsa på mer nischade sökord och fraser kan du spara pengar samtidigt som du ökar chanserna att nå ut till precis rätt kunder. Använd gärna Googles sökordsplanerare för att hitta populära sökord inom din bransch.

✅ Annonsen är relevant för personen som ser den

Eftersom Google Ads bygger på att visa sökordsbaserade annonser är det en mycket mer riktad form av marknadsföring än många andra.

Om du exempelvis säljer gitarrtillbehör riktar du dig till en begränsad kundkrets. Det blir dyrt att annonsera till den breda massan när du ändå vet att en mycket begränsad del kommer att vara intresserade av det du säljer. Dessutom riskerar din marknadsföring att drunkna i överflödet av reklam som vi exponeras för dagligen.

Genom att använda Googles smarta algoritmer kan du visa din annons för konsumenter som faktiskt söker efter ”gitarrtillbehör”. Google samlar dessutom in data om användarbeteende och sökhistorik, vilket innebär att de kan rikta annonserna till rätt kunder även utanför sökmotorn. 

✅ Bra avkastning på investeringen

Google Ads hjälper företag att öka sin exponering och nå ut till fler potentiella kunder. I slutändan är dock det viktigaste huruvida exponeringen faktiskt leder till försäljning eller inte.

Det finns mycket statistik som visar att Google Ads har riktigt bra ROI (return on investment). Enligt EconomicImpact ger Google dig så mycket som 8 USD tillbaka på varje 1 USD du spenderat.

Många användare klickar på annonser när de letar efter en vara genom Google. Det har dessutom visat sig att Youtube-annonsering är effektivt och ofta leder till att användaren som exponerats för annonsen går vidare och faktiskt köper produkten.

Företag som använder Google Ads har således fått en god avkastning på sin investering. Med andra ord är annonsering på Google ett effektivt och rentav ekonomiskt alternativ för att marknadsföra din verksamhet.

google ads

Hur ser framtiden ut för Google Ads?

PPC-marknadsföring är under ständig utveckling och förändring, och där är Google ledande. Den största anledningen till den stora utvecklingspotentialen med marknadsföringsmodellen stavas AI-algoritmer.

Google gör hela tiden finjusteringar av de algoritmer som ligger bakom riktad annonsering. Detta ökar möjligheterna att förslag av produkter till enskilda användare blir allt mer relevanta och intuitiva.

De allt smartare algoritmerna samlar inte bara in information om vilka produkter enskilda nätanvändare gillar – de kan även förstå när det är ett bra tillfälle att exponera användaren för annonserna.

Några av alla de förbättringar vi sett av Google Ads under den senaste tiden är:

✔️ Smartare matchning av annonser och sökord

Tidigare har både exakta matchningar och bredare matchningar av nyckelord legat till grund för vilka annonser som Google visar.

Numera kan även sökningar som har liknande innebörd visa dessa annonser, även om de exakta nyckelorden saknas. Detta innebär att du kan nå ut till en ännu bredare krets av potentiella kunder.

✔️ Större fokus på video

Analyser visar att annonser genom video blir allt mer effektiva och Google tänker förstås inte stå utanför denna trend.

Google har bland annat lagt till nya ”extensions” för Google Ad-annonser på Youtube samtidigt som de fortsätter att arbeta med implementering av annonser i videoformat även på andra plattformar.

✔️ AI-assisterade marknadsföringskampanjer

För att göra marknadsföringskampanjer ännu mer effektivt – inte minst ur ett kostnadsmässigt perspektiv – erbjuder Google idag allt mer AI-assistans. Detta gäller i allt från budgivning till hur plattformen hanterar olika kampanjer och annonser.

Summering

Google är den överlägset största sökmotorn på internet. Väljer du att annonsera på Google syns annonserna dock inte bara i sökmotorn, utan på mängder av andra stora sajter och appar som är anslutna till Googles nätverk.

Med en ledande ställning som utvecklare av algoritmer kommer Google att göra framtida marknadsföringskampanjer både mer enkla och effektiva. Det finns med andra ord inte mycket som tyder på att Google Ads kommer att förlora sin relevans och popularitet i första taget.

I en värld där digital marknadsföring är viktigare än någonsin, och Google är det företag som driver på utvecklingen, går det således att komma fram till följande slutsats – Google Ads är inte bara här för att stanna, utan för att fortsätta växa och vara bäst.

Vanliga frågor och svar

Vad är Google Ads?

Google Ads är världens största marknadsföringsplattform där företag med hjälp av betalda annonser kan öka sin synlighet i exempelvis sökresultat.

Hur funkar Google Ads?

Via plattformen väljer du ut specifika sökord eller fraser som dina potentiella kunder söker på. Om du till exempel säljer vandringskängor kan du välja sökord som ”billiga vandringskängor” eller ”köpa vandringskängor”.

Vissa sökord har högre konkurrens än andra. Därför har Google så kallade auktioner där företag får buda mot varandra för att synas högst upp på specifika ord.

Vad kostar Google Ads?

Eftersom detta är ett så kallat PPC-system (pay per click) betalar du enbart när dina kunder faktiskt klickar på annonsen. I övrigt betalar du ingenting. Då sannolikheterna för ett köp ökar om kunden klickar på annonsen är detta en marknadsföringsform som kan ge god avkastning.

Previous

Köpa Bitcoin (+ Bitcoin-kurs)

9 programvaror för ökad produktivitet

Next

Lämna en kommentar