Sökmotoroptimering – Guide för att sökmotoroptimera 2022

Uppdaterad: |

Sökmotoroptimering, förkortat SEO, är en populär form av digital marknadsföring som handlar om att bli synlig så högt upp i Googles sökresultat som möjligt för att driva organisk trafik.

Men för att bli skicklig på SEO är det viktigt att du gör rätt redan från början. Gör du inte det kan du förlora värdefulla resurser, dels i form av pengar, men framför allt i form av tid.

I den här guiden ger vi dig en grundläggande introduktion till sökmotoroptimering. Här går vi igenom alla punkter du behöver hålla koll på för att lyckas med din SEO och på så sätt gör din webbplats mer framgångsrik.

Vill du hellre läsa artikeln i form av en e-bok ? Då kan du ladda ner vår kostnadsfria bok om SEO här!

Innehållsförteckning:

Vad är sökmotoroptimering?
6 grundläggande punkter för SEO
Följ sitt SEO-arbete med statistikverktyg
Sätt tydliga mål med sökmotoroptimeringen
Hitta sökord och fraser
SEO-titlar och metabeskrivningar
In- och utlänkar
Vikten av bra ankartexter
Glöm inte Alt-taggarna
Checklista: 5 saker att undvika när du jobbar med SEO

Vad är sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering, eller SEO (kort för Search Engine Optimization), är en digital marknadsföringsstrategi som handlar om att bli synlig längst upp i sökmotorernas resultat. En sökmotor är det du använder för att söka efter produkter, tjänster eller information på internet.

Poängen med sökmotoroptimering är helt enkelt att utforma sin webbplats på ett sätt som gör det enkelt för både sökmotorer och kunder att förstå vad du erbjuder och vem som kan ha nytta av det. På så sätt kan du ranka högre i sökresultaten, bli mer synlig för sökarna och generera mer trafik till din webbplats. Och allt detta kan förstås öka din försäljning.

Ett annat sätt att bli synlig högt i sökresultaten är med betald annonsering, till exempel via Google Ads. Här försvinner du dock från toppresultaten så snart du slutar betala. Därför väljer många att istället arbeta med sökmotoroptimering för att synas organiskt, alltså utan att betala.

Idag väljer många som sysslar med sökmotoroptimering att utforma sina webbplatser efter Googles algoritmer. Google är världens största sökmotor som lanserades 1997 och som i dagsläget har en marknadsandel på strax över 92 procent.

Precis som alla andra sökmotorer är Googles främsta uppgifter att:

  • Erbjuda sina användare så relevanta resultat som möjligt i sökresultaten.
  • Se till att webbplatser med värdefullt innehåll och många naturliga länkar rankar högre.
  • Sålla bort oseriösa webbplatser som ”fuskar” för att synas högre eller som inte erbjuder god användarvänlighet.

Tips! Hos Buzzlemedia kan du få hjälp med digital marknadsföring, bland annat sökmotoroptimering, för att skala din försäljning och verksamhet!

Lite intressant statistik om sökmotorer och SEO

93 procent av alla aktiviteter online börjar med en sökning i en sökmotor.
Mer än hälften av all webbplatstrafik kommer från det organiska sökresultatet.
Sökmotoroptimering driver 1000 procent mer trafik än sociala medier.
Hela 14,6 procent av alla leads via SEO leder till konvertering.
De första fem resultaten på sida ett (annonser ej inräknade) i Googles sökresultat får 67,6 procent av alla klick.
Upp till 80 procent av användare ignorerar betalda annonser och klickar enbart på organiska sökresultat.
Källa: Ahrefs.com

6 grundläggande punkter för SEO

Som tidigare nämnt bedömer sökmotorerna en webbplats efter vissa bestämda riktlinjer. Om du inte följer dessa redan från början kan du förlora både tid och pengar på att försöka korrigera dem i efterhand.

För att undvika komplicerade, tidskrävande och kostsamma misstag, gå noggrant igenom dessa sex grundläggande punkter för sökmotoroptimering. 

1. Välj ett bra domännamn

Steg ett är att välja ett passande domännamn till din webbplats. Domännamnet är det du skriver in för att besöka hemsidan, till exempel www.dinsajt.se.

Det kan vara en god idé att välja ett domännamn som speglar din verksamhet. Om du till exempel driver en skobutik och ditt företag heter Hedlunds Skor AB kan det vara en god idé att välja ett domännamn som www.hedlundsskor.se. Du kan även välja domännamn som bygger på varumärken eller produkttyper, beroende på vad du erbjuder på webbplatsen.

Om du vill arbeta med sökmotoroptimering kan det vara fördelaktigt att ha med ett sökord i domännamnet som dina potentiella kunder söker på. Det är nämligen inte ovanligt att sökmotorerna raknar sådana webbplatser högre i resultaten, även om  många menar att detta är ”gammal” SEO och att det idag finns betydligt viktigare rankningsfaktorer. Flygresor.se är ett bra exempel på detta.

När du väljer ditt domännamn, tänk på att inte använda specialtecken eller siffror. Försök att hålla det så enkelt som möjligt. Även längden på domännamnet är viktigt då långa webbadresser både är krångliga att skriva in och lätta att glömma bort.

2. Serverns geografiska placering

När du startar en webbplats måste du ha en server. Du kan antingen ha en egen server eller hyra in dig hos ett webbhotell. Webbhotellet fungerar – precis som namnet antyder – som ett hotell för olika webbplatser och erbjuder utrymme, support och annat du kan behöva för att driva hemsidan på ett optimalt sätt.

Var din server är lokaliserad, det vill säga dess geografiska placering, kan påverka sökmotorernas bedömning av webbplatsens relevans och därmed resultatet av din sökmotoroptimering. Detta gäller framför allt om du vill synas på svårare sökord och fraser med hög konkurrens.

Därför kan det vara en god idé att välja en server som ligger i samma land – och helst även stad – som verksamheten bedrivs. Om du driver verksamhet i Sverige och har en .se-domän bör den med andra ord ligga på en svensk server.

Om du har ett webbhotell rekommenderar vi att du kontaktar dem och ber dem lägga över din webbplats på en server i närheten av din verksamhet. Detta kan gynna ditt SEO-arbete.

3. Vikten av ett bra tema och design

Bortsett från ett bra domännamn och en lokal server bör du även se över vilket tema du planerar att använda på webbplatsen. Detta kan nämligen ha stor betydelse för din SEO eftersom det kan påverka hur sökmotorerna rankar webbplatsen i sökresultaten.

Här är några av de mest grundläggande rankningsfaktorerna du bör ta hänsyn till i valet av tema.

Snabbhet

Under de senaste åren har webbplatsens hastighet, det vill säga hur snabbt den laddar, blivit en allt viktigare rankningsfaktor inom sökmotoroptimering. Sökmotorerna vill inte att användarna ska behöva vänta allt för länge och prioriterar därför snabba webbplatser i sin bedömning.

Om du planerar att använda ett färdigt tema, leta efter ett som är optimerat för att vara så snabbt som möjligt. Ett tips på sådant tema är GeneratePress som är ett av marknadens snabbaste och mest SEO-vänliga teman.

Beställer du en egenbyggd hemsida av en webbutvecklare, var tydlig med att snabbheten är viktig. På så sätt kan de bygga upp ett lättare tema med så lite onödig kod som möjligt och även komma med förslag på hur du kan snabba upp hemsidan ytterligare.

Om du redan har en webbplats och vill testa dess hastighet kan du använda dig av verktyg som GTMetrix eller Google PageSpeed Insights.

Mobilvänlighet

År 2018 meddelade Google att de skulle påbörja mobile first-indexering och hösten 2020 började detta gälla för alla webbplatser online. Mobile first-indexing innebär att sökmotorerna prioriterar mobilversionen av en hemsida innan desktopversionen. Detta för att antalet användare som använder sökmotorer i mobilen blir allt fler.

För att lyckas med sökmotoroptimering är det med andra ord viktigt att du har en webbplats med ett mobilvänligt tema. Temat bör vara responsivt, vilket innebär att det automatiskt anpassar sig till den skärmstorlek som används. På så sätt kan du bibehålla en god användarvänlighet oavsett om användaren besöker webbsidan via en mobil, surfplatta eller dator.

Återigen är det viktigt att du meddelar din webbutvecklare om att mobilversionen är viktigast eller att du försöker hitta ett färdigt tema med god mobilvänlighet.

Användarvänlighet

I takt med att sökmotorernas algoritmer blivit allt mer avancerade och spindlarna (de som söker igenom alla webbplatser) smartare har användarvänligheten blivit en allt viktigare rankningsfaktor inom sökmotoroptimering.

Användarvänligheten handlar helt enkelt om hur enkelt det är för användaren att använda webbplatsen. Det kan till exempel vara att hemsidan har en tydlig meny, en naturlig intern länkstruktur och en välfungerande navigering.

En annan faktor som påverkar webbplatsens användarvänlighet och som kommer att få allt större betydelse för din SEO framöver är CLS (Cumulative Layout Shift). CLS innebär kortfattat att webbplatsens innehåll ändrar sig under tiden användaren befinner sig på den, vilket kan upplevas som störande och till och med resultera i felklick.

Nedan kan du se ett exempel.

En person vill klicka på den grå tillbaka-knappen.
cls exempel
Från ingenstans dyker en ruta upp ovanför knapparna och knuffar ned innehållet så att personen istället klickar på ”Placera order”.

Detta är något du bör undvika, framför allt med tanke på att Google kommer att ranka webbplatser med hög CLS sämre framöver. I Google PageSpeed Insights kan du ta reda på vilken nivå din CLS ligger på och vad du kan göra för att minska den.

4. Storleken på webbplatsen

En grundläggande riktlinje när du startar en webbplats är att den bör ha minst 30 sidor. På så sätt kan du erbjuda dina användare ett bra utbud av innehåll. Tänk på att planera innehållet noggrant för att kunna bygga upp en bra struktur för interna länkar, vilket förbättrar navigeringen på webbplatsen och därmed också din sökmotoroptimering.

Mängden innehåll på hemsidan är många gånger avgörande för hur bra den rankar. Ju fler sidor eller inlägg du har, desto större är chansen att du rankar på olika sökord och fraser. Samtidigt bör du förstås inte publicera innehåll bara för att, utan det är viktigt att innehållet håller hög kvalitet och att det faktiskt ger värde till läsaren.

Försök att utforma webbplatsen på ett så naturligt och lättnavigerat sätt som möjligt. Använd gärna en trädliknande struktur där större sidor med allmän information länkar till mindre undersidor där du djupdyker i specifika ämnen.

Tänk på att inte låta trädstrukturen vara djupare än 3 – 4 nivåer eftersom det kan skapa förvirring och leda till att användarna tappar bort sig. Om du har fler än tre nivåer bör du se till att ha tydliga breadcrumbs – eller synliga sökvägar som det också heter – som gör det enklare för användaren att hitta på hemsidan.

Så här kan breadcrumbs se ut:

Hem > Elektronik > Datorer > Datortillbehör

5. URL-struktur

Ytterligare en faktor som kan vara bra att tänka på när det gäller hemsidans struktur är dina URL:er, det vill säga de olika sidornas webbadresser. De kan nämligen ha en större inverkan på din SEO än vad du tror.

Du bör utforma hemsidans URL:er enligt följande:

  • Lättläsa och informativa. Först och främst bör du se till att sidans URL är lättläst och informativ. Det ska framgå tydligt vilken information användaren kommer att hitta på sidan.
  • Korta och tydliga. Försök att hålla URL:erna så korta som möjligt. Detta kanske inte påverkar användarens upplevelse avsevärt, men det är inte ovanligt att sökmotorer struntar i att indexera URL:er som är allt för långa. Försök att hålla dem mellan 1 – 4 ord som mest och separera dem med bindestreck (alternativt understreck).
  • Undvik specialtecken och siffror. Det är inte ovanligt att URL:er innehåller både specialtecken och siffror, vilket ofta har att göra med plattformarnas konfiguration. Här är ett exempel från Amazon:

    https://www.amazon.co.uk/Oral-B-CrossAction-Electric-Toothbrush-Rechargeable/dp/B00PIRQEBO/ref=pd_lpo_364_t_0/262-3699106-8839163?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B00PIRQEBO&pd_rd_r=93a9ad72-312c-4dbc-981a 15fd22625a81&pd_rd_w=3shOF&pd_rd_wg=Kz4LQ&pf_rd_p=5f46aaad-3d39-458b-be15
  • Håll dina URL:er ”evergreen”. En evergreen URL är alltid aktuell och behöver inte ändras även om det sker uppdateringar. Att ändra URL:er är något du bör undvika även om det förstås går att göra på ett sätt som inte skadar din SEO.

    Exempel: Du gör en lista med 10 tips på hur du skapar en miljövänlig garderob. Istället för att ha följande URL: www.dinsajt.se/10-tips-for-en-miljovänlig-garderob bör du använda www.dinsajt.se/tips-for-en-miljovänlig-garderob. På så sätt stämmer URL:en även om du lägger till fler tips i framtiden.

6. Ålder och aktivitet

Sist men inte minst bör du vara medveten om att det tar tid innan din webbplats kommer att ranka bra i sökmotorernas resultat.

Visste du att sidorna som ligger på Googles förstasida i genomsnitt är två år gamla? Detta enligt statistik från Ahrefs. Som sagt – sökmotoroptimering tar tid.

Under tiden sökmotorerna indexerar ditt innehåll är det viktigt att du fortsätter uppdatera webbplatsen kontinuerligt. Bortsett från att lägga in nytt innehåll kan det även vara en god idé att uppdatera temat och dess funktioner med jämna mellanrum. På så sätt visar du att du håller igång webbplatsen. Detta kommer sökmotorerna såväl som dina besökare att uppskatta, vilket också kan vara gynnsamt för din SEO.

Följ ditt SEO-arbete med statistikverktyg

Oavsett om du precis startat en webbplats eller om du har en sedan tidigare kan det vara en god idé att börja spåra trafiken. Med hjälp av mätbara värden blir det dels enklare att urskilja förändringar när du väl sätter igång med din sökmotoroptimering, men du kan dessutom koppla dessa värden till intäkts- och utgiftsanalyser.

Idag finns det många statistikverktyg du kan använda för att mäta trafiken och resultatet av din SEO. Ett av de mest populära är Google Analytics som dessutom är helt kostnadsfritt att använda. Här lägger du till en kod på webbplatsen (se gärna en instruktionsvideo här) som spårar all trafik till hemsidan. Du kan till exempel se:

  • Hur många besökare webbplatsen (och respektive sida) har
  • Varifrån besökarna kommer
  • Hur länge de stannar
  • Vad de klickar på
  • Vilka enheter de använder

Ett annat bra verktyg du bör ha i framtiden är Ahrefs. Till skillnad från Google Analytics är Ahrefs ett betalt verktyg som du betalar för månadsvis, men som kan ge dig en mängd värdefulla insikter. Här kan du till exempel se:

  • Webbplatsens domänstyrka (hur kraftfull din domän är)
  • Antalet besökare på webbplatsen (även på specifika sidor)
  • Dina positioner på specifika sökord och fraser (var din webbplats dyker upp i sökresultaten)
  • Vilka webbplatser som länkar till dig och deras domänstyrka

Ahrefs erbjuder även ett sökordsverktyg som gör det enkelt att hitta bra sökord och fraser med låg konkurrens.

Sätt tydliga mål med din sökmotoroptimering

När du kommit igång med dina statistikverktyg och fått en bra överblick av webbplatsens trafik rekommenderar vi att du klargör dina målen med din SEO. Genom att sätta upp mål blir det dels enklare att följa upp din sökmotoroptimering, men också att utvärdera resultaten av dina handlingar.

Hur målen ser ut varierar förstås beroende på vilken typ av webbplats du bedriver, men kan till exempel vara att:

  • Öka trafiken med en viss procent
  • Öka antalet konverteringar
  • Höja ordervärdet med en viss summa
  • Förbättra positionerna för viktigaste sökord
  • Öka antalet sidvisningar (antalet sidor användarna besöker)

Hitta passande sökord och fraser

Det mest grundläggande inom SEO är att utforma innehållet på olika sidor efter specifika sökord (eller nyckelord) och fraser. Det är nämligen med hjälp av sökorden som du kan nå ut till rätt målgrupp, vilket är hela poängen med sökmotoroptimering. Sökorden hjälper även sökmotorernas spindlar att analysera vad din sida handlar om.

Om du till exempel driver en webbutik som säljer ekologiska och miljövänliga kläder kan relevanta sökord vara ”miljövänliga kläder”, ”klimatsmarta kläder” eller ”ekologiska kläder”. Har du även en fysisk butik i Stockholm kan även ”ekologiska kläder Stockholm” vara ett bra sökord.

För att kartlägga vilka nyckelord och fraser som passar just din webbplats kan du använda dig av verktyg som Sökordsplaneraren, Ahrefs eller Ubersuggest. På så sätt kan du enkelt ta reda på hur höga volymer vissa sökord har och hur hög konkurrensen är, vilket kommer att underlätta i din sökmotoroptimering.

Tänk på att inte använda sökordet för mycket i texten. Onaturligt många sökord kan nämligen ha motsatt effekt och leda till att du istället blir straffad av sökmotorn. Använd gärna SEO-verktyg som exempelvis Yoast för att analysera nyckelordsintensiteten. Du bör även använda relaterade sökord och fraser för att göra det ännu enklare för sökmotorn att förstå vad din webbplats handlar om.

Glöm inte att enbart använda sökorden i brödtexten. Du bör även inkludera dem i sidans olika rubriker, framför allt huvudrubriken (H1), men även i underrubriker som H2 och H3. Se även till att rubrikerna följer en naturlig ordning när du strukturerar upp innehållet.

Allmänna sökord är svårare än specifika

När du kartlägger dina sökord, tänk på att det är betydligt svårare att synas på mer allmänna sökord än mer specifika. Att synas på ”kläder” är med andra ord mycket svårare än att synas på ”ekologiska kläder Stockholm”. Detta kan vara extra bra att ha i åtanke när du startar en ny webbplats.

Genom att satsa på enklare sökord kan du få webbplatsen att ranka snabbare. När du sedan får upp trafiken kan det vara läge att försöka sig på lite svårare nyckelord och fraser.

SEO-titlar och metabeskrivningar

SEO-titeln är det första användare ser i sökresultatet. Eftersom dessa titlar beskriver innehållet på sidan är det viktigt att du spenderar lite extra tid på att utforma dem på ett bra sätt.

Bortsett för att förklara för användarna vad de kommer att hitta på sidan är dina SEO-titlar dessutom viktiga för sökmotorernas bedömning av webbplatsen. Om sökmotorerna anser att SEO-titeln inte är relevant för användarnas sökningar kommer de inte heller att ranka sidan lika högt i resultatet.

Här kommer några grundläggande tips för att utforma en bra SEO-titel:

  • Försök att använda sidans nyckelord så tidigt i titeln som möjligt, gärna i början.
  • Se till att titeln inte är för lång eller för kort. En för kort titel är sällan lockande, medan en allt för lång titel riskerar att inte synas helt i sökresultatet. En optimal längd är mellan 55 – 60 tecken. Yoast SEO är ett bra verktyg som hjälper dig att skapa SEO-optimerade titlar med en optimal längd.
  • Försök att få med webbplatsens namn på slutet av titeln. Det kan öka trovärdigheten för ditt innehåll och även hjälpa dig att stärka ditt varumärke.

Metabeskrivningar

Du bör även vara noggrann med dina metabeskrivningar. En metabeskrivning är den korta sammanfattning som dyker upp under SEO-titeln i sökresultatet.

Även här är det viktigt att du håller texten en bra längd och att den beskriver innehållet på sidan på ett lockande sätt. Lyckas du med det kan du öka antalet klick avsevärt. Även här kan Yoast SEO vara ett bra hjälpmedel.

Om du inte skriver någon metabeskrivning kommer sökmotorn att plocka upp den första texten på sidan. I vissa fall kan en automatisk metabeskrivning vara bättre än en dåligt skriven sådan.

In- och utlänkar

Länkar är ett minst sagt omdebatterat ämne i världen av sökmotoroptimering. Även om det råder skilda meningar kring vilka strategier som är lönsamma och inte när det gäller länkar, framför allt inlänkar, kvarstår faktumet att länkar är mycket viktiga inom SEO.

Låt oss först och främst gå igenom vad in- och utlänkar är.

  • Inlänkar. Detta är länkar som du får från andra webbplatser.
  • Utlänkar. De webbplatser du själv länkar till i ditt eget innehåll.

Genom att analysera länkar kan sökmotorerna enklare bedöma vilka webbplatser som är mer trovärdiga än andra. Många inlänkar ger signalen att andra webbplatser ser ett värde i innehållet på sidan och att webbplatsen därför är förtroendeingivande. Därmed ökar dess domänstyrka, vilket i många fall leder till bättre ranking.

Detta är anledningen till att myndigheter, organisationer, välkända företag och tidskrifter ofta har mycket hög domänstyrka. Att få länkar från webbplatser med starka domäner kan vara gynnsamt för din SEO. Detta eftersom sådana länkar visar sökmotorerna att välbetrodda hemsidor väljer att länka till just ditt innehåll.

Samtidigt är det minst lika viktigt att inlänkar från starka webbplatser också har en tydlig relevans till ditt innehåll. Sökmotorerna blir allt smartare med åren och ser lätt igenom länkar som inte är relevanta eller som verkar köpta.

Även när det gäller webbplatsens utlänkar, det vill säga de sidor du själv länkar till, gäller det att vara försiktig. Om du länkar till oseriösa webbplatser vars innehåll inte är relevant för din hemsida riskerar du nämligen också att straffas.

6 snabba tips för ett framgångsrikt länkarbete

Här kommer sex snabba tips på saker att tänka på i ditt länkarbete.

  1. Bli synlig. Genom att bli synlig på marknaden ökar du chansen att andra webbplatser får upp ögonen för dig och vill länka frivilligt.
  2. Skapa värdefullt innehåll. Fokusera på att ta fram innehåll som andra faktiskt vill länka till. Det kan till exempel vara undersökningar, statistik eller intervjuer med experter.
  3. Undvik att köpa länkar med hög domänstyrka. Sökmotorerna är smarta och kommer garanterat att se igenom denna strategi. I värsta fall kan du till och med bli straffad.
  4. Länka bara till seriösa och relevanta webbplatser. På så sätt kan du stärka trovärdigheten för din webbplats, både i användarnas och i kundernas ögon.
  5. Be om exponering. Att be om att få gästblogga är ett gammalt trick som inte är lika effektivt idag som det var för några år sedan. Vissa webbplatser kan dock tillåta dig att gästblogga och hänvisa till din webbplats om du har något värdefullt att komma med.  Det skadar inte att testa.
  6. Försök att få länkarna så högt upp som möjligt. Länkar som ligger högt upp i texten är oftast mer värdefulla är de som ligger längre ner.

Vikten av bra ankartexter

Relevans är något som sökmotorerna fokuserar allt mer på för att förbättra upplevelsen för användarna. Detta innebär att länkar från webbplatser med samma tema som din egen värderas högre.

Om du till exempel driver en webbplats om ekologiska kläder kommer en länk från en annan sida med fokus på hållbarhet värderas högre än en länk från exempelvis en länkkatalog.

Ett sätt för att förbättra relevansen på din webbplats är att kontrollera både in- och utlänkarnas ankartexter, eller länktexter som det kallas på svenska. Det är i ankartexten som du lägger in länken till en annan webbplats eller vice versa.

Genom att utforma dina ankartexter på rätt sätt kan du dels öka relevansen och underlätta sökmotorernas bedömning, men du kan också visa dina läsare vad de hittar om de klickar på länken. Här är ett exempel:

  • ”Studier visar att efterfrågan på ekologiska kläder ökar.
  • ”Enligt en studie publicerad i IJRASET ökar efterfrågan på ekologiska kläder.”

Tänk även på att försöka matcha ankartexten med målsidans nyckelord, till exempel ekologiska kläder eller klimatsmarta kläder i Stockholm. Undvik att lägga länkarna i Klicka här, eftersom det kan göra det svårare för sökmotorerna att analysera relevansen.

Glöm inte Alt-taggarna

Om du har bilder på dina sidor ska du även se till att samtliga har alt-taggar. Alt-taggar är beskrivande text som hjälper sökmotorerna att förstå vad bilden visar. Även detta är viktigt för webbplatsens relevans och därmed även för din sökmotoroptimering.

Tänk på att göra dina alt-taggar så beskrivande som möjligt. Här kommer ett exempel på en bra och dålig alt-tagg:

Dålig ALT-tagg

”Man pekar på whiteboard.” – en väldigt allmän och odetaljerad alt-tagg som inte kommer att säga sökmotorernas spindlar särskilt mycket.

Bra ALT-tagg

”Projektledare visar sitt team statistik och diagram på en whiteboard”. – en betydligt mer talande bildtext som gör det enklare att förstå hur texten hänger ihop med det övriga innehållet.

Checklista: 5 saker att undvika när du arbetar med SEO

I takt med att sökmotorerna blir allt smartare ökar risken att bli straffad om du inte följer de allmänna riktlinjerna för sökmotoroptimering. Nedan har vi sammanställt en lista innehållande fem punkter du bör undvika i ditt SEO-arbete.

1. Se upp med länkköp

Länkar är som tidigare nämnt ett omdebatterat ämne inom sökmotoroptimering. Vissa menar att det är farligt att betala för länkar, medan andra menar att det är ett måste för att få upp domänstyrkan. I grund och botten är dock naturliga länkar – det vill säga de du inte betalat för – de allra bästa.

Om du skapar värdefullt och unikt innehåll är chanserna goda att andra webbplatser vill länka till dig frivilligt eftersom det även skapar värde för deras egna läsare.

2. Undvik cloaking

Cloaking är ett koncept som går ut på att presentera olika innehåll för användare och sökmotorernas spindlar. Syftet är helt enkelt att försöka ”lura” spindlarna. Idag är det enkelt för sökmotorerna att upptäcka cloaking och webbplatser som arbetar på detta sätt straffas genom att bli permanent borttagna ur indexet.

3. Bristande serverprestanda

Servern spelar en betydande roll för webbplatsens hastighet, vilket i sin tur är en viktig rankningsfaktor. En webbplats bör ladda inom 1 – 2 sekunder, både på dator och i mobil. Om du har ett webbhotell, fråga om det finns möjlighet att snabba upp servern, till exempel genom att köpa ett dyrare paket.

4. Dubbelcontent

Innehållet på din webbplats ska alltid vara unikt. Använder du exakt samma innehåll på flera sidor eller kopierar content från andra webbplatser kommer detta leda till bestraffning. Sökmotorerna är trots allt inte intresserade av att indexera samma innehåll flera gånger.

5. Överanvändning av sökord

Tidigare var det vanligt att överanvända nyckelord för att visa sökmotorerna vad sidan handlade om. Idag kan sökmotorerna dock skilja mellan naturligt förekommande nyckelord och det som kallas ”keyword stuffing”.

Summering

Det finns tyvärr inga genvägar när det handlar om sökmotoroptimering, vilket kan vara bra att känna till redan innan du börjar. Att ranka bra i sökresultaten tar tid och kräver dessutom en hel del arbete och engagemang. Samtidigt finns det goda möjligheter att tjäna pengar, till exempel på affiliate marketing.

I grund och botten handlar det dock om att skapa en så värdefull upplevelse som möjligt för användaren. Om du utgår ifrån detta i ditt SEO-arbete är chanserna att lyckas goda. Lycka till!

Vanliga frågor & svar

Vad är SEO (sökmotoroptimering)?

SEO står för Search Engine Optimization och är det engelska ordet för sökmotoroptimering. Sökmotoroptimering är en form av digital marknadsföring som går ut på att synas organiskt (alltså inte betalt) så högt upp i Googles sökresultat på specifika sökord och fraser. Målet är att driva rätt sorts trafik till hemsidan och på så sätt öka konverteringen.

Vad kostar SEO?

Att arbeta med sökmotoroptimering på egen hand behöver inte kosta ett öre om du arbetar på rätt sätt. Väljer du istället att anställa en SEO-byrå som sköter sökmotoroptimeringen åt dig får du vara beredd att betala ett par tusenlappar i månaden.

Vad är SEO-text?

SEO-text är texter som är anpassade för att synas så högt upp i sökresultaten som möjligt. SEO-texter är helt enkelt optimerade, till exempel med hjälp av sökord och fraser, för att visa Google vad sidan handlar om samt vem som kan ha nytta av den.

Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

SEO handlar om att synas organiskt i sökresultatet. Med SEM betalar du istället för att synas i toppen på specifika sökord och fraser i toppen. Slutar du betala förlorar du också dina toppositioner.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 4

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vad är offert?

Företagslån till enskild firma – Vad gäller?

Next

Lämna en kommentar