Vad kostar en anställd?

Uppdaterad: | ,

Du har säkert hört att det är dyrt att anställa personal och att det framför allt medför stort ansvar. Det är dock synd att i första hand se på de anställda som en belastning och kostnad eftersom det trots allt är deras kompetens som kommer att hjälpa dig driva företaget framåt och bidra till ökad lönsamhet.

I denna artikel ska vi titta närmare på hur mycket en anställd kostar. Vi ska även gå igenom vad som är viktigt att tänka på när det är dags för företaget att anställa personal.

Innehållsförteckning:
Kostnader för en anställd. Genomgång av de kostnader som tillkommer för en anställd.
Sammanställning av kostnader. Ett exempel på månads- och årskostnaden för en anställd.
Vad kostar en anställd? Kalkylator för beräkning av anställningskostnad.
Kan jag vara anställd i egen verksamhet? Regler för vem du har möjlighet att anställa.
Summering. Summering av artikeln och vidare läsning.

Kostnader för en anställd

Som företagare börjar du ofta i en liten skala tills du är varm i kläderna och har allt du behöver för att ditt företag ska få en stabil grund. Om du använder dina kunskaper och förutsättningar rätt kommer du förmodligen att någon gång behöva anställa nya medarbetare.

Innan du börjar söka efter personal ska du först registrera dig som arbetsgivare. I din roll som sådan har du fler förpliktelser mot den anställda men även mot kontrollerande myndigheter. Registreringen kan du göra elektroniskt på verksam.se eller skatteverket.se. Det går även att fylla i Skatteverkets blankett SKV4620 och skicka in den. När du får besked att registreringen är klar kan du starta anställningsprocessen.

Månadskostnaden för en anställd består inte bara av lönen. Det tillkommer fler lagstadgade utgifter och tillägg som medarbetare har rätt till, exempelvis arbetsgivaravgifter, arbetsmarknadsförsäkring och semesterersättning. Det är din uppgift att räkna fram och redovisa alla till den berörda myndigheten.

Exempel på utgifter som nödvändiga för att en anställd ska kunna utföra sina arbetsuppgifter är arbetskläder, IT-utrustning samt kontorsutrustning. Vissa företagare erbjuder även sina anställda kompetensutvecklingar eller friskvårdsbidrag som en del av personalpolicyn.

Lön

Lönen är den ersättning den anställde får för utfört arbete och kan vara per timme eller månad.

Det finns lönestatistik för de vanligaste yrkena som visar lönebelopp för olika delar av landet (använd gärna Statistiska Centralbyråns tjänst Lönesök). Tänk dock på att man nu för tiden tillämpar individuell lönesättning, vilket innebär att lönen kan variera även inom samma yrke och bransch.

När du förbereder dig inför en anställningsintervju ska du ha en klar bild av hur mycket du har möjlighet att erbjuda den sökande. Kom även ihåg att alla lönetillägg räknas på den anställdes bruttolön.

Exempel:

Du anställer en medarbetare som har 30 000 kronor i bruttolön. 30 000 x 12 = 360 000 kronor i lön per år.

Semestertillägg

Varje anställd har rätt till 25 betalda semesterdagar per år. Semestertillägget är beräknat som 0,8 procent av månadslönen för varje uttagen semesterdag och gäller företag med kollektivavtal.

Exempel:

Din anställd har 25 dagar semester. Semestertillägget är då:

30 000 x 0,8% = 240 kronor tillägg per semesterdag
240 x 25 dagar = 6 000 kronor semestertillägg per år, eller
6 000/12 = 500 kronor/mån i semestertillägg

Är anställningen vikariat, prov- eller visstidsanställning ska semesterersättning betalas varje månad med 12 procent av bruttolönen.

Arbetsgivaravgifter

När du registrerar dig som arbetsgivare är du skyldig att betala in och redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till Skatteverket. Detta gör du genom att varje månad fylla i en arbetsgivardeklaration.

Arbetsgivaravgifterna finansierar den svenska socialförsäkringen och storleken på arbetsgivaravgifterna varierar beroende på den anställdas födelseår.

Normal nivå31,42%
Födda 1937 och tidigare0%
Födda 1938 – 195310,21%
Födda 195410,21%
Födda 195510,21%
Ungdomar 15-17 år10,21%2
Ungdomar 18-22 år19,73%2
² på lön upp till 25 000 kronor/mån, därefter normal nivå

Viktigt att veta är att arbetsgivaravgifterna beräknas på bruttolönen och alla förmåner.

Exempel:

På en bruttolön på 30 000 kronor/mån är arbetsgivaravgifterna:
(30 000 + 500 (semestertillägg)) x 31,42% = 9 583 kronor/månad i arbetsgivaravgifter.

Avtalsförsäkring

Är ditt företag bundet till kollektivavtal är du skyldig att betala tjänstepension som normalt sett även innehåller avtalsförsäkringar som extra ersättning vid sjukdom, arbetsskada eller dödsfall. Premien för försäkringen är 5 procent av den totala lönekostnaden och 4 procent avser pensionsförsäkring.

Exempel:

5% x (30 000 + 500) = 1 525 kronor/mån i försäkring.

Särskild löneskatt

Särskild löneskatt är skatten som betalas på pensionskostnaden i avtalsförsäkringen (4 procent) och som uppgår till 24,26 procent. Skatten redovisar du i företagets inkomstdeklaration.

Exempel:

24,26% x [(30000 + 500) x 4%] = 24,26% x 1220 = 296 kr/mån i särskild löneskatt.

Sammanställning av kostnader för en anställd

Nedan ser du en sammanställning av månads- och årskostnaden för en anställd med en bruttolön på 30 000 kronor.

KostnadMånadÅr
Lön30 000 kr360 000 kr
Semestertillägg500 kr6 000 kr
Arbetsgivaravgifter9 583 kr114 996 kr
Försäkring1 525 kr18 300 kr
Särskild löneskatt296 kr3 552 kr
   
Totalt41 904 kr502 848 kr

Exemplet visar att en anställd med en bruttolön på 30 000 kronor i månaden kommer att ”kosta” företaget 42 000 kronor/mån, vilket motsvarar en ökning på 40 procent.

Observera att exemplen vi använt i denna artikeln enbart ska visa hur grunden för beräkningen av en anställds verkliga kostnad ser ut.

Vad kostar en anställd? – Kalkylator

Använd gärna vår kalkylator för att testa hur mycket en anställ kostar om de är födda i olika grupper. Fyll bara i bruttolönen för att se de andra utgifterna. Vid beräkning av semestertillägget har vi använt procentsatsen 0,8 per semesterdag för anställda med kollektivavtal och multiplicerat med antalet semesterdagar per år (25 i exemplet).

Kan du vara anställd i egen verksamhet?

Det finns regler för vem du kan anställa som beror på vilken typ av företag du driver.

  • Enskild firma. Som enskild näringsidkare kan du inte vara anställd i din egen verksamhet. Det gäller även dina närstående (maka, make och barn under 16 år) samt sambon som har varit gifta förr och har gemensamma barn.
  • Aktiebolag. När du äger ett aktiebolag kan du vara anställd i verksamheten. Om du däremot är delägare som tar ut lön och förmåner räknas du som anställd och ska då vara registrerad som arbetsgivare även om du är den enda anställda.
  • Handelsbolag. Du kan inte själv vara anställd i bolaget om du är delägare.

Summering

Som du ser i våra exempel ovan är kostnaden för personal ganska hög, men samtidigt kan få företag utvecklas och växa utan anställda. De anställdas kompetens och erfarenhet bör därför ses som en värdefull tillgång snarare än en belastning.

Det viktigaste att tänka på om du vill anställa personal är att göra det vid rätt tillfälle, det vill säga när efterfrågan blir så stor att du inte längre har möjlighet att betjäna alla kunder på egen hand. Samtidigt kan det vara svårt att ha råd om verksamheten fortfarande inte kommit igång med omsättningen ordentligt. Då kan det vara en god idé att använda ett företagslån för att finansiera lönen till de anställda tills dess att deras arbete börjat visa resultat.

FLER KALKYLATORER:
Räkna ut lön efter skatt (kalkylator)
Räkna ut moms (kalkylator)

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 13

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vad är detaljhandel?

Så hittar du ett bra företagsnamn

Next

1 tanke på “Vad kostar en anställd?”

Lämna en kommentar