Egenavgifter – Det här gäller

Uppdaterad: | ,

Alla aktiva företag i Sverige som är juridiska personer måste enligt Socialavgiftslagen betala sociala avgifter för sina anställda. De sociala avgifterna består främst av arbetsgivaravgifter som bidrar till att finansiera socialförsäkringen som i sin tur ger dig som anställd större trygghet.

Du som driver en enskild firma är till skillnad från exempelvis ett aktiebolag inte en juridisk person. Därför betalar du egenavgifter istället för arbetsgivaravgifter.

I denna artikel förklarar vi hur egenavgifter fungerar, varför de är viktiga och vad de består av.

Innehåll:

Vad är egenavgifter?
Så beräknar du dina egenavgifter
Särskild löneskatt vid passiv verksamhet
Det här består egenavgifterna av
Antalet karensdagar påverkar egenavgifterna
Vanliga frågor & svar

Vad är egenavgifter?

Egenavgifter är sociala avgifter för dig som driver en enskild näringsverksamhet med ett överskott på över 1 000 kronor. Avgifterna, som är avdragsgilla i deklarationen, finansierar socialförsäkringen som bland annat betalar din sjuk- och föräldraförsäkring samt din framtida pension.

När du driver en enskild firma är företaget inte en juridisk person, vilket till exempel ett aktiebolag eller handelsbolag är. Juridiska personer är arbetsgivare och bär därmed ansvaret för att betala in arbetsavgifter för sina anställda, inklusive personen som driver företag.

Som enskild näringsidkare har du däremot personligt ansvar för att betala in alla skatter och avgifter till staten i tid.

Så beräknar du dina egenavgifter

Normalt sett ligger full egenavgift på 28,97 procent för alla som är födda år 1955 eller senare.

Precis som F-skatten beräknas egenavgifterna på överskottet i din verksamhet. Detta innebär att du måste göra en uppskattning av årets resultat för att ta reda på hur mycket du kommer att betala i egenavgifter. Därefter gör du ett schablonavdrag på 25 procent för egenavgifter.

Det är förstås svårt att förutse hur det kommer att gå för verksamheten under året. Du kan dock alltid rätta till överskottsbeloppet i efterhand genom att skicka in en ny preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket. På så sätt undviker du att få kvarskatt eller att betala för mycket i skatt.

Om du har en anställning vid sidan om din firma ska du inte ansöka om F-skatt, utan om FA-skatt. Då ska du bara betala egenavgifter på inkomsterna i företagets verksamhet medan din arbetsgivare ansvarar för att betala arbetsgivaravgifter på din lön.

LÄS ÄVEN
Allt du behöver veta om F-skatt

Särskild löneskatt vid passiv verksamhet

Du betalar enbart egenavgifter på inkomster från en aktiv näringsverksamhet. Bedriver du en passiv verksamhet ska du istället betala det som kallas särskild löneskatt.

Om du bedriver passiv verksamhet betalar du inga egenavgifter. Som passiv räknas verksamhet i utlandet (med undantag för EES-länder). Istället betalar du särskild löneskatt på 24,26 procent av överskottet och gör ett schablonavdrag på 20 procent.

Observera att särskild löneskatt är en ren skatt, vilket innebär att den inte är pensionsgrundande.

Det här består egenavgifterna av

Egenavgifterna liksom arbetsgivaravgifterna bekostar socialförsäkringen och ger ett bra grundskydd vid sjukdom, föräldraledighet och pension. Så här ser fördelningen mellan de olika posterna ut:

Egenavgift 2020
Sjukförsäkring 3,64%
Föräldraförsäkring 2,60%
Ålderspension 10,21%
Efterlevandepension 0,60%
Arbetsmarknadsavgift 0,10%
Arbetsskadeavgift 0,20%
Löneavgift 11,62%
Totalt 28,97%

Observera att exemplet ovan gäller vid 7 karensdagar.

Antalet karensdagar påverkar egenavgifterna

När du driver en enskild näringsverksamhet har du automatiskt en grundkarens på 7 dagar. Under denna karensperiod får du ingen sjukpenning. Så länge du inte har fyllt 55 år har du dock möjlighet att ändra antalet karensdagar, vilket kommer att påverka storleken på dina egenavgifter.

1 karensdag29,25%
7 karensdagar28,97%
14 dagar28,87%
30 dagar28,67%
60 dagar28,43%
90 dagar28,25%

Då kan du få sänkta egenavgifter

Du som driver enskild firma har möjlighet att i vissa fall sänka dina egenavgifter. Villkoret är att du betalar fulla egenavgifter och har ett överskott på över 40 000 kronor. Då blir sänkningen 7,5 procent av underlaget. Det högsta avdraget är dock 15 000 kronor per år.

Undantagna från nedsättning av egenavgifter är verksamheter med lägre överskott, företagare som fyllt 65 år eller fått pension under hela året. Unga företagare som fått ungdomsrabatt på egenavgifter är också fråntagna rätten till nedsättningen.

Om du bedriver verksamhet i ett stödområde

I Sverige finns kommuner som är klassade som stödområden. Eftersom de normalt är belägna på landsbygden får företag som vill etablera sig där hjälp med olika ekonomiska åtgärder.

Om din firma har sitt säte i en sådan kommun kan du ha rätt till en nedsättning av egenavgifterna med 10 procent, men högst 18 000 kronor per år. Branscher som är undantagna är fiske- och vattenbruk, jordbruk och transport.

På Skatteverkets hemsida hittar du en lista med alla kommuner som ingår i stödområden.

Summering

Sverige är ett land som ligger i toppen när det gäller social trygghet. Till stor del beror detta på de sociala avgifter företag betalar till staten som bidrar till socialsystemet.

Till skillnad från juridiska personer som betalar arbetsgivaravgifter för sina anställda har enskilda näringsidkare personligt ansvar för att betala in sina skatter och egenavgifter.

Storleken på egenavgifterna varierar beroende på verksamhetens överskott och antalet karensdagar du valt. Full egenavgift är idag 28,97 procent.

Frågor och svar

Vad är egenavgifter?

Egenavgifter är den enskilda näringsidkarens motsvarighet till arbetsgivaravgifter. Namnet kommer från din skyldighet som ägare av en enskild firma att själv betala dina skatter och avgifter.   

Hur ska man betala in egenavgifter?

För att du ska veta hur mycket du ska betala i egenavgifter måste du först räkna ut överskottet i din verksamhet. Eftersom du inte kan veta den exakta summan ska du enbart göra en uppskattning av beloppet. Därefter betalar du 25 procent av beloppet till företagets skattekonto.

Egenavgifterna betalas in varje månad till företagets skattekonto. Om överskottet visar sig vara högre eller lägre än din uppskattning kan du korrigera beloppet genom att skicka in en ny inkomstdeklaration till Skatteverket.

När räkenskapsåret är slut gör Skatteverket en jämförelse mellan det du betalat in och det verkliga utfallet. Har du betalat för mycket får du tillbaka pengar, men har du betalat för lite måste du göra en kompletterande inbetalning.

Hur beräknar man egenavgifterna?

Full egenavgift är 28,97 procent av verksamhetens överskott, men procentsatsen kan variera beroende på hur många karensdagar du valt. Ju färre de är, desto högre blir egenavgfiterna.

Kom ihåg att du enbart betalar egenavgifter för en aktiv verksamhet. Bedriver du en passiv verksamhet (till exempel i utlandet) betalar du istället en särskild löneskatt på 24,26 procent och gör ett schablonavdrag med 20 procent.

Hur bokför man egenavgifter?

Egenavgifter är avdragsgilla och bokförs inte som skatt i företaget, eftersom de inte tillhör verksamheten. Om det är flera personer som ska beskattas ska egenavgifterna beräknas för var och en separat.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.5 / 5. Antal röster: 17

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Kalender 2022: Viktiga datum för företagare

Räkna ut moms (kalkylator)

Next

Lämna en kommentar