Att ombilda en enskild firma till ett aktiebolag behöver inte vara så krångligt som det låter. Faktum är att du kan byta företagsform helt utan några direkta skattekonsekvenser, bland annat genom en så kallad underprisöverlåtelse.
I den här artikeln får du lära hur du ombildar en enskild firma till ett aktiebolag, steg för steg. Vi går även igenom hur du gör för att undvika onödiga skatter i samband med övergången.
Innehållsförteckning:
Varför ombilda enskild firma till aktiebolag? |
Från enskild firma till aktiebolag – Steg för steg |
1. Starta ett aktiebolag |
2. Avsluta eller flytta över firman? |
Vanliga frågor och svar |
Varför ombilda enskild firma till aktiebolag?
Många företagare väljer att påbörja sitt egenföretagande genom att starta enskild firma. Detta är nämligen det snabbaste och enklaste sättet att komma igång med företagandet.
Det enda du behöver göra för att starta en enskild firma är att ansöka om F-skatt (alternativt F/A-skatt) hos Skatteverket. Företagsformen kräver inget insatskapital och är ingen juridisk person, vilket underlättar och snabbar upp uppstartsprocessen.
En nackdel med enskilda firmor är dock att företagets ekonomi räknas som en förlängning av din privata. Dina intäkter räknas därmed som inkomst av tjänst, vilket påverkar den totala beskattningen. Om du dessutom är anställd vid sidan av din verksamhet kommer din skatt snabbt att bli mycket hög.
Den enskilda firmans organisationsnummer är dessutom detsamma som ägarens personnummer. Detta innebär i korthet att du som enskild näringsidkare har personligt ansvar för alla ekonomiska åtaganden. Och detta kan förstås bli ett problem om verksamheten drabbas av betalningssvårigheter.
Av denna anledning väljer många enskilda näringsidkare att ombilda sin firma till ett aktiebolag när de varit verksamma under en viss tid.
Tre fördelar med aktiebolag
- Begränsad risk. Eftersom ett aktiebolag är en juridisk person är dess ekonomi helt separerad från din egen. Därför kan du inte förlora mer pengar än det obligatoriska insatskapitalet på 25 000 kronor.
- Avskaffad revisionsplikt. Under hösten 2010 avskaffades revisionsplikten för små aktiebolag med motivet att minska bolagens revisionskostnader. Därmed är det numera möjligt för många aktiebolag – så länge de klassas som små – att undvika höga utgifter för en revisor.
- Ersättning i form av utdelning. En annan fördel med aktiebolag jämfört med enskild firma är möjligheten att kunna ta ut ersättning i form av aktieutdelning. Här ligger beskattningen på 20 procent.
Från enskild firma till aktiebolag – Steg för steg
Övergången från enskild näringsverksamhet till aktiebolag sker normalt sett i två steg: du måste först komma igång med aktiebolaget och därefter flytta in firman i det nya företaget.
Nedan ska vi gå igenom hur du byter bolagsform, steg för steg.
1. Starta ett aktiebolag
För att kunna ombilda en enskild näringsverksamhet till ett aktiebolag måste du först starta ett aktiebolag.
Det första steget är att skicka in en anmälan om registrering av bolaget. Därefter ska du betala in insatskapitalet på 25 000 kronor – som är ett krav för att kunna starta ett privat aktiebolag – till banken och be om ett intyg som du skickar till Bolagsverket. När du gjort detta ska du skriva en stiftelseurkund och bolagsordning.
Vad är stiftelseurkund och bolagsordning? Kort sagt är en stiftelseurkund ett dokument som visar att du beslutat att starta ett aktiebolag. Bolagsordning är ett underlag som sammanställer reglerna som ska gälla i företaget.
Din anmälan ska även innehålla:
- Förslag på företagsnamn
- Beskrivning av verksamheten
- Information om styrelseledamöter och suppleanter
- Information om revisor
- Uppgifter om aktieuppdelning samt priset på varje aktie
- Räkenskapsperiod
- Kontaktuppgifter
Observera att det är billigare att anmäla verksamheten med hjälp av Verksamts e-tjänst än via pappersblankett.
Du behöver även ansöka om F-skatt – vilket är helt gratis – och registrera verksamheten för moms. Eftersom du som ägare av ett aktiebolag betraktas som anställd och får lön måste du även registrera företaget som arbetsgivare.
Köpa färdigt aktiebolag?
Ett alternativ till att starta ett eget bolag är att köpa ett färdigt aktiebolag, även kallat lagerbolag. Fördelen med detta tillvägagångssätt är att du kan korta ner uppstartsprocessen och komma igång snabbare. Dessutom sköter det anlitade bolaget det administrativa arbetet.
Samtidigt får du vara beredd att betala lite mer för denna process, närmare bestämt omkring 5 000 kronor. Väljer du att starta ett aktiebolag behöver du bara betala en registreringsavgift på strax under tusen kronor. Dessutom erbjuder Verksamt.se tydliga instruktioner som gör det relativt enkelt att komma igång på egen hand.
2. Avsluta eller flytta över firman?
Du kan inte flytta över din enskilda näringsverksamhet till ett aktiebolag innan aktiebolaget är registrerat och klart. Först då kan du börja arbeta för aktiebolaget istället för i firman.
Själva övergången kan ske på två sätt:
- Genom avveckling av firman
- Genom en flytt till aktiebolaget
Avveckla firman
Det ena – och enklaste – sättet är att avveckla den enskilda firman och börja jobba enbart för aktiebolaget. Mer om hur detta går till kan du läsa i Skatteverkets guide ”Avsluta enskild näringsverksamhet”.
I vissa fall kan aktiebolaget köpa inventarier av firman, men oftast kan du låta verksamheterna vara helt skilda.
Även om denna metod är enklare ur ett redovisningsmässigt perspektiv kan den ändå bli kostsam om du har periodiseringsfonder i firman. Då måste du nämligen återföra dessa till beskattning när du avslutar näringsverksamheten.
Glöm inte att du måste göra ett bokslut för den period som passerat sedan ditt senaste bokslut och att du även måste deklarera för det år som passerat.
Flytta firman till bolaget
Det andra sättet är att helt enkelt flytta över firman till aktiebolaget. Om du vill slippa skattekonsekvenser i samband med övergången ska du följa följande punkter.
- Priset på tillgångarna måste vara marknadsmässigt. Aktiebolaget måste ta över tillgångarna i den enskilda näringsverksamheten. För att slippa skatt i samband med övergången måste du erbjuda aktiebolaget ett marknadsmässigt pris för tillgångarna. Glöm inte att en del av betalningen kan utgöras av skulder som aktiebolaget tar över från den enskilda firman.
- Underprisöverlåtelse. Det är också möjligt att låta aktiebolaget ta över tillgångarna till ett värde som är lägre än marknadsvärdet. Detta kallas underprisöverlåtelse och innebär att du inte behöver betala skatt om bolaget tar över all verksamhet i den enskilda firman.
- Betala mellanskillnaden om skulderna är högre än tillgångarna. Är skulderna högre än tillgångarna? Då måste du betala mellanskillnaden till aktiebolaget i samband med övergången om du vill undvika skattekonsekvenser.
- Periodiseringsfonder och expansionsfonder. Aktiebolaget ska ta över både periodiseringsfonder och expansionsfonder från firman. När det gäller periodiseringsfonder måste det avsatta kapitalet finnas kvar i näringsverksamheten, annars måste du återföra fonderna till beskattning.
Tips! Försök att flytta in den enskilda näringsverksamheten i början av året. På så sätt slipper firman deklarera för ett nytt år. Tänk även på att informera eventuella samarbetspartners och leverantörer om företagets nya uppgifter.
Vanliga frågor om att ombilda firma till aktiebolag
Om du går i tankarna att ombilda din enskilda firma har du säkerligen en hel del funderingar. Här hittar du några vanliga frågor och svar gällande att byta bolagsform från firma till aktiebolag.
Två av de främsta fördelarna med att byta bolagsform från firma till AB är att du inte har personligt ansvar för företagets ekonomi och att du har möjlighet till lågbeskattad utdelning. Du riskerar dessutom inte mer pengar är det obligatoriska insatskapitalet om verksamheten går i konkurs.
Några nackdelar med aktiebolag är dock att de sociala avgifterna är högre än i en enskild firma och att bolagsformen kräver ett insatskapital på 25 000 kronor. Bortsett från det är administrationen krångligare och bolaget får dessutom inte låna ut pengar till ägarna.
Nej, inte om du ska fortsätta bedriva viss verksamhet. Du kan däremot behöva kontrollera att preliminärskatten stämmer om du flyttat över en del av verksamheten till ett aktiebolag.
Om du däremot inte kommer att fortsätta bedriva näringsverksamhet kan du avregistrera firman när verksamheten är överförd till det nya aktiebolaget.
Detta är två begrepp som kan verka avskräckande för den som funderar på att starta aktiebolag istället för enskild firma. Bolagsstämma och styrelsemöten är dock bara dokument som du behöver upprätta på ett korrekt sätt. Du kan med fördel ta hjälp av färdiga mallar.
För att bilda ett aktiebolag krävs minst en suppleant om det bara sitter en person i styrelsen (alltså ägaren av bolaget). En styrelsesuppleant kan utan problem vara en vän eller familjemedlem eftersom de inte har något ansvar och inte heller behöver insyn i företaget så länge du som styrelseledamot finns där.
Det är först om du skulle lämna posten som styrelsesuppleanten kan få ett visst ansvar om den träder in och undertecknar diverse dokument.
Egentligen bör du vänta med detta för att vara säker på att Bolagsverket godkänner ditt valda företagsnamn. Om du däremot är säker på att ingen annan har samma företagsnamn som dig – vilket du bör kontrollera innan du skickar in din registreringsanmälan – bör du registrera ett domännamn på samma gång.
Idag finns det nämligen personer som får tillgång till information gällande namn som håller på att registreras. De köper då upp namnen innan du hinner få godkänt för att sedan sälja domänen dyrt. Det är inte ovanligt att det kostar tusentals kronor för att få loss den.
Ja, det är fullt möjligt att sköta bokföring, årsredovisning och andra administrativa uppgifter själv. Det är dock långt ifrån alla företagare som tycker att detta är roligt och att det tar alldeles för mycket tid. De väljer då outsourca uppgiften till en redovisningskonsult, även om det kostar en slant extra.
Om du känner dig osäker kan du anlita en redovisningskonsult på timme. På så sätt kan du få hjälp med det viktigaste och kanske förbättra dina egna kunskaper på sikt.
Nej, om aktiebolaget fortsätter att driva verksamheten ska du inte ta ut moms när du ombildar en enskild firma till ett aktiebolag. Även överlåtelse av en viss del eller hela verksamheten är momsfritt.