Att fakturera utan företag är ett bra sätt bedriva egen verksamhet utan att behöva starta ett eget företag. Faktureringen sker via ett egenanställningsföretag och du blir då vad som kallas för ”egenanställd”.
I den här artikeln får du lära dig mer om fördelarna med egenanställning och hur det fungerar att fakturera utan företag. Vi har även fått möjlighet att intervjua Matilda Konkell från Cool Company som svarar på några av de vanligaste frågorna kring egenanställning.
Innehållsförteckning:
Fakturera utan företag – Det här gäller
Egenanställning är ett relativt nytt sätt att frilansa på som gjort det möjligt för privatpersoner att fakturera för tjänster utan att behöva starta ett eget företag.
Eftersom många företag anlitar uppdragstagare med F-skattsedel kan det vara svårt för dig som är frilansare med endast A-skatt att utföra tillfälliga uppdrag. Om du inte vill starta eget företag kan du istället skapa ett konto hos ett egenanställningsföretag och bli egenanställd. Svårare än så är det inte.
Egenanställningsföretaget (även kallat faktureringsföretag eller självanställningsföretag) har F-skatt och fakturerar uppdragsgivaren i utbyte mot en viss avgift. Avgiften är normalt sett procentuell och dras av det fakturerade beloppet. Läs mer om avgifter i avsnittet ”Vilka avgifter tillkommer?”.
Bortsett från att sköta själva faktureringen redovisar faktureringsföretaget även sociala avgifter, moms och skatter. Därefter betalar de ut återstående belopp som lön till frilansaren.
Självanställningsföretaget tar med andra ord fullt arbetsgivaransvar för dig som uppdragstagare och försäkrar dig under hela uppdragsperioden. Detta gör det möjligt för dig att på ett tryggt och enkelt sätt ta uppdrag, utan att behöva starta ett företag innan du kan börja frilansa.
Exempel på fakturering som egenanställd
Du fakturerar 50 000 kronor för ett uppdrag via ett egenanställningsföretag. Cirka hälften (44 procent) går till skatter och sociala avgifter samt till egenanställningsföretagets provision (5,98 procent). Resterande 50 procent – det vill säga drygt 25 000 kronor – betalas ut i lön till dig.
Tips! Läs gärna mer om hur det fungerar att fakturera utan företag med Cool Company här.
Så fakturerar du som egenanställd
Att komma igång som egenanställd är enkelt, betydligt enklare än att starta eget.
Det enda du behöver göra är att skapa ett konto hos ett egenanställningsföretag, hitta ett uppdrag och bestämma hur mycket du ska ta betalt.
Nedan går vi igenom hur du gör för att komma igång med egenanställning, steg för steg. Vi har valt att utgå ifrån processen hos Cool Company som är ett av Sveriges största faktureringsföretag.
1. Skapa ett konto hos egenanställningsföretaget
Det första steget är att skapa ett konto hos Cool Company. Detta gör du direkt på hemsidan och registreringsprocessen tar inte mer än någon minut. Många faktureringsföretag erbjuder till och med möjligheten att skapa ett konto med BankID, vilket gör det hela extra säkert och smidigt.
2. Hitta ett uppdrag och bestäm priset
Nästa steg är att hitta ett uppdrag och komma överens med uppdragsgivaren om dina arbetsuppgifter. Du ska även räkna ut hur mycket du behöver ta betalt för uppdraget.
Om du tycker det känns svårt att bestämma priset kan du använda dig av Cool Companys egen fakturakalkylator. Här skriver du in hur stor lön du vill få ut för att se hur mycket du på ett ungefär kommer att behöva fakturera.
När du och uppdragsgivaren är överens föranmäler du uppdraget hos Cool Company så att du blir försäkrad under hela uppdragsperioden.
3. Gör din första faktura
Nästa steg är att göra din första faktura, vilket du gör direkt på när du loggar in på ditt konto. Där fyller du bara i kundens uppgifter, arbetad tid och faktureringsbelopp. Sedan är det bara att skicka fakturan och låta Cool Company ta hand om resten.
4. Få lön
Cool Company betalar sedan ut lön till dig efter att ha dragit av sociala avgifter, skatter och sin egen avgift. Oftast får du lönen på kontot inom en arbetsdag efter det att Cool Company fått in betalningen från din uppdragsgivare. Det finns även en tilläggstjänst – ExpressPay – som gör det möjligt att få betalt ännu snabbare.
På ditt personliga konto kan du se dina tidigare uppdrag, skickade fakturor och dina senaste lönespecifikationer. Här kan du även själv reglera hur mycket du vill ta ut i lön samt hur mycket du vill spara och avsätta till tjänstepension.
Tips! Hos Skatteverket hittar du värdefulla tips som kan vara bra att läsa igenom innan du börjar fakturera utan företag.
Vilka avgifter tillkommer?
För att kunna fakturera utan företag som privatperson måste du som tidigare nämnt betala en viss avgift till egenanställningsföretaget. Denna avgift är procentuell och dras av varje faktura du skickar.
Storleken på avgiften kan variera mellan olika aktörer, men oftast ligger den omkring 6 procent av fakturabeloppet. Det finns egenanställningsföretag med betydligt lägre avgifter än så, men i det här fallet är billigaste inte alltid bäst.
Det finns nämligen en rad andra faktorer att ta hänsyn till utöver själva avgiften, till exempel trygghetsförmåner (exempelvis försäkringar, sjuklön och friskvårdsbidrag) och support. Många faktureringsföretag erbjuder även exklusiva rabatter och erbjudanden samt uppdragsmatchning som kan göra det betydligt enklare att hitta nya uppdrag.
Om du vill fakturera utan företag är det alltså viktigt att du jämför med än bara avgiften. Det kan också vara en god idé att titta på vad andra frilansare har att säga genom att granska användarrecensioner.
Värt att nämna är att både avgifter och skatter är desamma, oavsett om du är egenanställd eller egenföretagare (utöver den administrativa avgiften förstås).
Fördelarna med att fakturera utan företag
Det finns många fördelar med att vara egenanställd. Här nämner vi tre av de främsta.
Snabbt och enkelt att komma igång
Som egenanställd kan du börja fakturera så snart du hittat ett uppdrag. Du behöver bara komma överens om priset med uppdragsgivaren, skapa ett konto och skicka din första faktura.
Stor trygghet
Som egenanställd har du samma trygghetsförmåner och försäkringar som om du skulle ha en traditionell anställning. Du har även rätt till sjuklön, friskvårdsbidrag och du får dessutom avsätta pengar till tjänstepension.
Minimalt med administrativt arbete
När du fakturerar utan företag behöver du inte spendera timmar på krångligt administrativt arbete – detta sköter egenanställningsföretaget åt dig. Du behöver bara fokusera på att utföra ditt frilansuppdrag.
För vem passar egenanställning?
Att fakturera som privatperson har blivit ett populärt koncept och ett slags mellanting mellan en vanlig anställning och egenföretagande. Egenanställning passar därför dig som vill:
- Testa livet som egenföretagare. Om du är intresserad av att starta eget, men först vill ta reda på om livet som egenföretagare är något för dig kan egenanställning vara ett passande alternativ. Du kommer igång snabbt och du kan dessutom avsluta anställningen när du vill.
- Undvika tidskrävande och krånglig administration. En av de främsta anledningarna till att många frilansare är egenanställda istället för egenföretagare är på grund av administrationen. När du driver eget är det viktigt att du har koll på administrationen – eller att du i alla fall betalar någon som har det. Som egenanställd behöver du bara skapa fakturor, resten sköter faktureringsföretaget.
- Tjäna extra pengar vid sidan av. Egenanställning kan även vara något för dig som har en anställning, men som vill tjäna extra pengar vid sidan av (till exempel på kvällar och helger). Du väljer själv när du vill ta uppdrag, hur långa de ska vara och hur mycket du ska ta betalt.
- Ta dig in på arbetsmarknaden. Sist men inte minst kan egenanställning vara ett sätt för dig att ta dig in på arbetsmarknaden efter en längre tid som arbetslös.
Läs även: Hur fungerar frilans via egenanställning?
Experten svarar på vanliga frågor om att vara egenanställd
Om du är intresserad av att fakturera utan företag har du förmodligen en hel del frågor kring den praktiska biten.
Vi har fått möjlighet att ställa några frågor om egenanställning till Matilda Konkell från Cool Company, ett av Sveriges ledande egenanställningsföretag som hjälpt frilansare att fakturera utan företag i drygt tio år, för att reda ut de allra vanligaste frågetecknen.
Hur vanligt är det att fakturera utan företag idag?
”Kartan för hur vi jobbar ritas om i detta nu, 9 till 5 med en guldklocka för lång och trogen tjänst tillhör tidigare generationer. Och i takt med att fler går ifrån traditionella anställningar växer intresset för att fakturera utan företag.
I den senaste Sifo-undersökningen vi på Cool Company gjorde bland svenskar över hela Sverige, svarade var fjärde person att de inte ser en klassisk anställning som sin framtida arbetsform. De tittar snarare åt att bli sin egen chef, till exempel som egenanställd eller egenföretagare.”
Behöver man F-skatt för att kunna fakturera utan företag?
”Nix, när du fakturerar utan företag betyder det att du fakturerar utan egen F-skatt. Det funkar eftersom du under din uppdragsperiod är visstidsanställd hos oss på Cool Company och därmed faller under vår F-skatt.”
Vem ansvarar för att betala in moms?
”Cool Company betalar in momsen till Skatteverket. När du skapar din faktura som du vill skicka till din kund anger du momssats. Vanligtvis är momsen 25 procent för konsulttjänster, men dubbelkolla gärna vilken momssats som gäller för just din bransch och tjänst. När du skickat fakturan behöver du inte tänka mer på momsen, vi fixar det.”
Är den procentuella avgiften densamma oavsett hur stora belopp man fakturerar?
”Ja, hos Cool Company låter vi avgiften vara densamma, oavsett hur mycket eller lite du väljer att fakturera.”
Många undrar över hur det fungerar med egenanställning och a-kassa. Vad gäller?
”Som egenanställd har du rätt till a-kassa om du uppfyller kraven från din a-kassa. Vi rekommenderar alltid att du går in och läser vad just din a-kassa har för krav.”
Kan man enbart fakturera för tjänster som utförs i Sverige?
”Nej då, du kan ha kunder och fakturera både inom och utanför EU. Det du behöver ha koll på är att du ska betala moms i det land där du utfört tjänsten om det är ett företag som du säljer tjänsten till och det är företaget som betalar in momsen. Vår kundsupport finns alltid nära tillhands om du behöver hjälp.”
Hur hittar man uppdrag som egenanställd?
”Just att hitta uppdrag tycker många frilansare generellt är den kluriga biten i början, innan kontaktnätet har brett ut sig. Många gör sig synliga på sajter där både uppdragsgivare och frilansare samlas och går med i grupper på sociala medier där man kan hitta uppdrag.
Vi på Cool Company har dessutom tagit fram en helt egen matchningstjänst för att hjälpa frilansare och konsulter inom tech och IT att matchas med företag som är ute efter den typen av kompetens.”
Summering
Att vara egenanställd har under de senaste åren blivit en populär och flexibel anställningsform som tillåter privatpersoner att fakturera utan företag. Det är inte bara snabbt och enkelt att komma igång som egenanställd, du har dessutom samma trygghet och förmåner som om du vore anställd hos en vanlig arbetsgivare.
Idag finns det många olika egenanställningsföretag på den svenska marknaden som gör det möjligt att frilansa utan företag. Med över 70 000 frilansare är Cool Company en av de största aktörerna i branschen. Här är det enkelt att komma igång med frilansandet och du får dessutom tillgång till en rad förmåner samt en lättillgänglig support.
Det känns som riktad reklam eftersom ni endast namnger coolcompany. Det finns en uppsjö egenaställningsbolag. Sponsrar CoolCompany er?
Hej Staffan!
Ja, just det här inlägget är i samarbete med CoolCompany, men jag kan skulle absolut skriva ett inlägg där jag jämför flera egenanställningsbolag också. 🙂
Allt gott!
Hej, det hade absolut varit uppskattat med en jämförelse, tack 🙂