Funderar du på att prova livet som egen eller testa en affärsidé vid sidan av din huvudsakliga verksamhet genom att frilansa? Det är du inte ensam om. Men hur fungerar det och vad behöver man veta innan man kastar sig ut?
I den här artikeln går vi igenom hur det fungerar att vara egenanställd. Vi tittar också närmare på vilka branscher som är hetast inom frilans just nu och Matilda Konkell från Cool Company delar med sig av sina bästa tips till dig som vill bli egenanställd.
Egenanställning – spara tid och fokusera på det roliga
Egenanställning är ett slags mellanting mellan en traditionell anställning och eget företag. Här kan du nämligen fakturera utan företag och du behöver dessutom inte registrera dig hos Skatteverket. Bortsett från det slipper du spendera tid på vare sig bokslut, bokföring eller övrig administration.
Vilka tjänster du vill erbjuda, vad de ska kosta, hur ofta och hur mycket du ska arbeta bestämmer du helt själv. Själva faktureringen sker via ett så kallat egenanställningsföretag, exempelvis Cool Company, som ansvarar för bokföring samt inbetalning av skatter och sociala avgifter.
För att egenanställningsföretaget sköter all administration åt dig tar de ut en avgift motsvarande cirka 4 – 6 procent av fakturabeloppet.
Som egenanställd kan du helt enkelt fokusera på det roliga med ditt jobb och få tid över till annat när arbetsdagen är slut. Samtidigt sköter egenanställningsbolaget, till exempel Cool Company, det krångliga och svåra med administrationen runt om. Det går dessutom snabbt att komma igång – så fort du registrerat dig hos egenanställningsföretaget kan du skicka din första faktura. Och märker du att frilansandet inte var något för dig kan du avregistrera dig när som helst.
När ska jag välja egenanställning?
Egenanställning passar dig som vill testa att vara din egen chef och som vill:
- Komma igång snabbt. Så fort du registrerat ett konto hos egenanställningsföretaget är du redo att börja fakturera för dina tjänster och få ut lön.
- Fokusera på det roliga. Du kan lägga mer tid på din kärnverksamhet och det som du tycker är roligt, medan du tryggt kan lita på att egenanställningsföretaget sköter administration, bokföring och att allt blir rätt.
- Undvika administrativt arbete och bokföring. Allt som rör deklaration, bokföring och Skatteverket sköter egenanställningsföretaget mot en mindre procentuell avgift.
- Kunna styra över dina tjänster, priser och din arbetstid. Du bestämmer själv vilka uppdrag du ska ta, vad det ska kosta och när du arbetar.
- Testa din idé innan du startar eget. Egenanställning kan också vara ett bra sätt att testa din affärsidé innan du väljer att starta ett eget företag. På så sätt kan du enkelt ta reda på om det finns en efterfrågan på det du erbjuder.
Att vara egenanställd kan också vara ett bra alternativ för dig som studerar, är pensionär eller vill arbeta med ditt drömprojekt vid sidan av och samtidigt tjäna extra pengar. Det kan även vara ett bra sätt för dig som har svårt att få jobb och som vill ta dig ut i arbetslivet.
Experten: 3 tips för dig som vill bli egenanställd
Har du beslutat dig för att testa egenanställning? Vi har bett frilansexperten Matilda Konkell från Cool Company att dela med sig av sina tre bästa tips på hur du hittar uppdrag och vad som kan vara bra att tänka på längs vägen.
1. Håll ett öga på trenderna
Även inom frilans finns det förstås branscher som är hetare än andra. Innan du sätter igång kan det därför vara bra att slänga ett öga på arbetsmarknaden för att se hur utbudet av olika uppdrag ser ut.
Cool Companys senaste frilansrapport visar att de mest populära branscherna inom frilans 2021 är:
- Design, exempelvis grafisk design eller UX-design
- Marknadsföring
- IT och data
- Foto och film
- Skribent
- Administration
Naturligtvis kan du frilansa inom i princip precis vad som helst. Om du trivs och brinner för det du gör blir det enklare att hitta jobb inom det, men det underlättar självklart om din bransch dessutom har goda arbetsmöjligheter.
2. Använd dig av matchningstjänster
Många frilansare använder sig av olika matchningstjänster för att hitta nya uppdrag. Cool Company erbjuder tjänsten Gigway som gör det enklare för frilansare inom media, marknadsföring, design, IT och tech att matcha med uppdrag
Du kan naturligtvis hitta kunder på andra sätt också, till exempel genom att sätta upp reklam på ortens anslagstavla eller publicera en annons i din lokala tidning. Du kan även använda dig av sociala medier eller skapa en helt egen hemsida och arbeta med sökmotoroptimering.
3. Välj en fakturatjänst du känner dig trygg med
Slutligen – se till att välja en fakturatjänst där du känner dig säker på att allt går rätt till och där du även är försäkrad om något skulle hända. Avgifterna ska vara tydliga och du känna dig trygg i att din faktura är korrekt och såklart – att den blir betald.
Cool Company erbjuder till exempel ett trygghetspaket som du omfattas av så snart du föranmäler ditt uppdrag. Trygghetspaketet gäller sedan under hela uppdragsperioden. Det innehåller också en olycksfallsförsäkring, ansvarsförsäkring och tjänstegrupplivförsäkring.
Det kan också vara bra att kontrollera supporten hos egenanställningsbolaget, det vill säga hur du kan nå den och när den har öppet. Om eller när något exempelvis krånglar med din kund eller om du har frågor om något vill du snabbt och smidigt kunna få hjälp.