Frilansrapport 2021: Skärmfrihet istället för skärmfritt

Uppdaterad: |

Under pandemin är det många som frågat sig om allt kommer att bli som vanligt igen. Svaret varierar förstås beroende på vilket område man talar om, men när det gäller det traditionella sättet att arbeta är svaret med största sannolikhet nej.

I kölvattnet av pandemin har allt fler arbetsgivare, men också frilansare varit tvungna att delvis eller helt ställa om sina arbetsrutiner. Distansarbete har för många blivit regel snarare än undantag och trenden ”skärmfritt” har vi fått lägga på hyllan tillsvidare. Nu talar vi istället om skärmfrihet – hur skärmarna gjort det möjligt för oss att vara nära, men ändå på avstånd.

I CoolCompanys stora Frilansrapport 2021 har man dels kartlagt det svenska folkets tankar och resonemang kring det fria arbetslivet, men också undersökt hur frilansarna själva påverkats av förändringarna.

Nedan sammanfattar vi några av de viktigaste upptäckterna i rapporten. Vi ska dock börja med att förklara begreppet skärmfrihet och hur det skapat helt nya möjligheter i en tid där traditionella arbetsmönster luckrats upp från grunden.

Hur skärmfrihet möjliggör digital närhet

För bara några år sedan var mindfulness något som dominerade populärkulturen. Årets julklapp 2019, det vill säga strax innan pandemin, blev mobillådan som skulle motivera oss att lägga ner skärmarna och fokusera på nuet.

Nu är situationen en helt annan. Under pandemin har vi nämligen blivit extra beroende av våra skärmar, dels för att hålla kontakten med våra nära och kära, men framför allt för att kunna utföra vårt arbete.

Det visade sig snabbt att många arbetsuppgifter gick att sköta minst lika bra på distans som på kontoret. Detta har gjort fler arbetsgivare – men även arbetstagare – positivt inställda till distansarbete. Arbetsgivarna sparar pengar och arbetstagarna får en helt ny geografisk frihet. Och allt detta är möjligt tack vare våra skärmar.

Pandemin har helt enkelt bevisat att det är möjligt att vara nära, men ändå långt bort. Det är precis det skärmfrihet handlar om – att möjliggöra en geografisk frihet tack vare digital närvaro.

Skärmfriheten ritar om förutsättningarna för var och hur vi arbetar. Anställda kommer åt fördelar som tidigare främst var tillskrivna frilansare, och frilansare kan nyttja fördelar som geografisk frihet och flexibilitet fullt ut, nu när samhället kommit ikapp. För både arbets- och uppdragstagare är det här ett stort lyft och en välbehövlig modernisering av arbetslivet.

Matilda Konkell, CoolCompany

CoolCompanys Frilansrapport 2021: Här är höjdpunkterna

CoolCompany är ett av Sveriges största egenanställningsföretag som gör det möjligt för frilansare att fakturera utan företag. Vi har tagit del av CoolCompanys stora rapport ”Skärmfrihetens tid”, där man undersökt vilka effekter pandemin haft på arbetslivet, men också på frilansande. Nedan har vi sammanfattat några av höjdpunkterna.

1. Hybridlösning snarare än distansjobb på heltid

Mer än hälften av svenskarna (56 procent) uppger att de gärna vill kunna fortsätta arbeta utanför den fysiska arbetsplatsen även i framtiden, åtminstone delvis. Här finns det också en tydlig skillnad mellan könen – 60 procent av kvinnorna, men bara 51 procent av männen anser att det är viktigt att kunna bestämma över sin egen arbetsplats.

Att arbeta helt på distans är dock inget som lockar. Bara 3 procent menar att de vill fortsätta jobba platsoberoende på heltid. Den ultimata lösningen enligt majoriteten (55 procent) är en hybridlösning, det vill säga en blandning mellan kontor eller skola och valfri arbetsplats.

2. Fler vill bli digitala nomader

I och med att många under pandemin kunnat arbeta helt på distans, till exempel från sommarstugan, har allt fler blivit intresserade av att göra längre resor utomlands.

Fler än hälften av de tillfrågade (58 procent) menar att de vill testa på livet som digital nomad och arbeta samtidigt som de befinner sig på resande fot. Allra störst är viljan bland unga mellan 18 – 29 år där 69 procent uppger att de gärna vill resa eller flytta utomlands och distansjobba.

Tips! Läs vår intervju med Yasmine från Svenska Nomader som berättar hur du gör för att bli en digital nomad.

3. Hälften av svenskarna kan tänka sig att frilansa

Frilansrapporten 2020 visade att 40 procent av svenskarna kan tänka sig att frilansa. I år har siffran ökat till 49 procent, vilket är en dramatisk ökning på bara ett år. Av dessa menar 25 procent att de gärna behåller sitt nuvarande arbete, men sköter det på distans. Resterande 24 procent är öppna för att arbeta med något helt annat.

Rapporten visar också att viljan att testa på frilanslivet är som störst i storstäderna Malmö, Göteborg och Stockholm (54 procent). I övriga delar av Sverige är bara 46 procent intresserade av att frilansa.

Det som lockar mest med livsstilen är flexibiliteten mellan arbete och privatliv (39 procent). Möjligheten att kunna styra över sina egna arbetstider (36 procent) är en stor fördel enligt deltagarna i undersökningen, så även den geografiska frihet (36 procent) som hela 46 procent av frilansarna själva menar att de upplever.

4. Frilans ökar sysselsättningen

Allt fler svenskar menar att frilansande kan vara ett bra sätt att skapa fler arbetsmöjligheter. Bland allmänheten har antalet som menar att frilans kan öka sysselsättningen ökat med 4 procent, från 44 procent år 2020 till 48 procent 2021. Bland de som redan frilansar är övertygelsen desto högre – hela 80 procent.

5. Ökad frihet för frilansare och enklare att hitta uppdrag

En annan intressant upptäckt är att 66 procent av frilansarna anser att den digitala omställningen ökat friheten att själv kunna påverka varifrån man ska arbeta i framtiden. Bara 2 procent menar att friheten minskat

Var tredje frilansare menar också att skärmfriheten gjort det enklare för dem att hitta nya kunder och uppdrag.

Sammanfattning

Det råder inga tvivel om att den pågående pandemin haft stora effekter på vårt samhälle, framför allt på arbetslivet. Pandemin har medfört helt nya utmaningar som tvingat både anställda och frilansare att förändra sina arbetsrutiner.

Omställningen har samtidigt medfört en rad fördelar, både för arbetsgivare och arbetstagare. En av de främsta är att skärmen fått ett helt nytt värde – med hjälp av den har vi kunnat vara nära digitalt, men hållit avstånd geografiskt.

Innan pandemin pratades det mycket om skärmfritt, mobillådan blev årets julklapp och skogsbad kom in i SAOL. Men pandemins effekter kastade omkull den nya skärmfria trenden. Istället blev skärmarna det viktigaste vi hade för att kunna behålla sociala relationer och sköta jobbet på distans.

Matilda Konkell, CoolCompany

Frilansrapporten 2021 visar också att allt fler fått upp ögonen för frilans och de arbetsmöjligheter detta arbetssätt skapar. Det råder inga tvivel om att skärmfrihetens tid är här och förmodligen är den här för att stanna.

Klicka här för att läsa hela rapporten.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 4

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vad är sociala avgifter?

Vad är borgensman (personlig borgen)?

Next

Lämna en kommentar