Jobba på distans – Så blir du en digital nomad

| | ,

I takt med att samhället blir allt mer digitaliserat blir möjligheterna att jobba på distans allt fler. Numera är det inte svårt att hitta jobb som kan utföras i hemmet – eller vart som helst i världen.

Många är de som strävar efter att bli ”digital nomader”, men hur går man egentligen tillväga? Går det att jobba platsoberoende utan att driva eget företag?

Källa: Unsplash

I denna artikel ska vi titta närmare på dessa frågor. Vi har även fått möjlighet att intervjua grundarna av Svenska Nomader, en digital plattform för digitala nomader, för att se hur de ser på saken.

Undersökning visar: Att jobba på distans är inte en trend

De flesta kan nog hålla med om att ämnet distansjobb har fått en riktig uppsving de senaste åren. Allt fler vill kunna jobba platsoberoende och ha möjlighet att lägga upp sina arbetsdagar som de själva vill.

En undersökning gjord av Buffer visar att den ökade efterfrågan på distansjobb med största sannolikhet inte är en tillfällighet.

I rapporten State of Remote Work (2019) intervjuades 2500 platsoberoende anställda kring hur de ser på distansjobb, dess fördelar och utmaningar. Resultaten talar för sig själva.

Hela 99 procent av de tillfrågade svarade att de vill jobba på distans, antingen under hela eller delar av deras karriär. Hela 95 procent uppmuntrar dessutom deras omgivning – till exempel familj och vänner – att också börja jobba på distans.

Vidare menar 70 procent av de tillfrågade att den största fördelen med distansjobb är flexibiliteten och möjligheten att kunna jobba vart som helst. Även möjligheten att spendera mer tid med familjen är uppskattad.

Iwo Szapar, CEO och medgrundare till plattformen Remote-how som uppmuntrar till distansjobb, menar att det en stor anledning till varför anställda i 20- och 30-årsåldern värdesätter flexibiliteten.

”De värderar meningsfulla upplevelser mer än ägodelar och vill kunna uppmärksamma alla viktiga aspekter i deras liv.”

Vidare menar Szapar att distansjobb inte bara är fördelaktigt för den anställde, utan även för arbetsgivaren. Detta eftersom ett flexibelt schema ger den anställde mer tid år familj och nöjen, vilket i sin tur minskar risken för arbetsrelaterad stress. Mindre stress leder i sin tur till förbättrade arbetsprestationer.

Trots att en av de främsta fördelarna med distansjobb är möjligheten att upptäcka världen visade rapporten att bara 7 procent av de tillfrågade jobbar och reser samtidigt. Majoriteten reser bara mellan en vecka och en månad per år.  

Svårt att koppla bort jobbet

Det finns emellertid inte bara fördelar med att jobba på distans. Buffers rapport visade även att distansjobb även skapar en del utmaningar, varav den främsta är att koppla bort från jobbet. Även brist på socialt umgänge, samarbete och kommunikation visade sig vara påfrestande för de som jobbar på distans.

jobba på distans

Svenska Nomader – plattformen för dig som vill jobba på distans

Det var under 2016 som Christoffer Persson googlade ”digital nomad” utan att hitta tillfredsställande resultat.

En av de få artiklarna han hittade om digitala nomader i Sverige var skriven av Emelie Fågelstedt. Christoffer hörde av sig till henne som i sin tur hörde av sig till Yasmine Åkermark och tillsammans bestämde de tre sig för att starta en mindre WordPress-blogg tillsammans. Detta kom att bli grunden till Svenska Nomader.

I  bloggen delade de med sig av sina resor och tips för de som vill leva platsoberoende. Det var dock först efter en meetup i Stockholm 2017 som det visade sig att intresset för området var större än vad de först hade trott.

Trion bestämde sig därmed för att utveckla varumärket Svenska Nomader till något större. Idag erbjuder plattformen läsvärda artiklar, en podcast samt en nylanserad jobbportal i vilken de samlar distans- och frilansjobb.

Drivkraften bakom Svenska Nomader är att ge svenskar de verktyg och den information de behöver för att kunna arbeta platsoberoende.

Vi har fått möjlighet att ställa några frågor till Yasmine Åkermark, en av medgrundarna till Svenska Nomader, om digitalisering och att jobba på distans.

Vad definierar en digital nomad enligt dig?

En digital nomad kommer i många olika former och alla är unika. I vårt nätverk har vi den så kallade klassiska digitala nomaden som bor på en exotisk plats (till exempel Bali), men vi har även den som gjorde sommarstugan i Norrland till sitt permanenta boende och jobbar därifrån på distans.

Källa: Unsplash

Vilka är fördelarna med att vara en digital nomad?

Flexibiliteten, frihet och nätverk.

Som digital nomad kan man arbeta på sina egna villkor, vilket ger en enorm frihet. Jag upplever även att man får ett väldigt stort globalt nätverk som digital nomad, något som hjälpt mig otroligt mycket i min karriär.

Finns det svårigheter med att jobba på distans?

Det två största svårigheterna är rutiner och saknad av familj och vänner. Jag brukar säga att vara digital nomad är inte för alla. Det krävs att man är otroligt disciplinerad inte bara med jobb, men även med till exempel träning. Det är lätt att tappa rutiner som digital nomad.

Hur tror du framtiden kommer att se ut för nomaderna? Kommer möjligheterna att bli fler eller färre?

I och med att allt fler arbetsgivare blir mer öppna för distansarbete tror jag att vi kommer se stora förändringar i vårt samhälle. Redan nu är det mycket som pekar på att antalet digitala nomader kommer att öka markant.

Många svenska företag har även börjat anpassa sina arbetsplatser för ett mer flexiblare arbete. Ett bra exempel på detta är ICA som nyligen öppnade upp sitt nya kontor i Stockholm med färre plaster än anställda.

Redan nu är det mycket som pekar på att antalet digitala nomader kommer att öka markant.

Vilka är dina bästa tips till den som funderar på att bli digital nomad? 

Att testa på livet som digital nomad. Du behöver inte sälja av allt du äger och har och dra med hela familjen ut. Ta istället en weekend i en stad i Europa och testa på att jobba från ett co-working-ställe eller fik. Eller varför inte åka till sommarstugan och jobba därifrån under en vecka? Börja med små steg och testa dig fram!

Vill du bli digital nomad? Här är Yasmines fem bästa tips

  1. Fråga dig själv varför du vill bli digital nomad och jobba på distans. Vad är motivationen bakom att just du vill bli digitala nomad? Är det för att kunna resa mer, spendera mer tid med familjen eller att undvika att pendla till jobbet?
  2. Se över ditt arbete. Vad arbetar du med idag? Är du fast anställd, börja med att fråga chefen om det finns möjlighet till viss distansarbete. Är du frilansare eller driver eget är det oftast lätt att komma igång, så länge du har tillräckligt med kunder.
  3. Gör research. Du kan läsa artiklar på Svenska Nomader, kolla in NomadList och gå med i Facebook-grupper för digitala nomader.
  4. Fungera på det praktiska, så som försäkring, vad ska du göra med ditt nuvarande boende (kanske hyra ut?) och så vidare.
  5. Testa! Ta ett steg i taget och känn efter om det är en livsstil som passar dig.

Previous

8 enkla vägar för att finansiera din startup

10 boktips för personlig utveckling

Next

Lämna en kommentar