Jobba på distans – Så blir du en digital nomad

Uppdaterad: | ,

I takt med att samhället blir allt mer digitaliserat blir möjligheterna att jobba på distans allt fler. Numera är det inte svårt att hitta jobb som kan utföras från hemmet – eller vart som helst i världen.

Många är intresserade av att bli ”digital nomader”, men hur går man egentligen tillväga? Går det att jobba platsoberoende utan att driva eget företag?

I denna artikel har vi bett Svenska Nomader, en välkänd plattform för digitala nomader, om deras bästa tips för att bli en digital nomad. Vi ska även titta lite närmare på statistik som visar att jobb på distans är här för att stanna.

Innehåll:

Undersökning visar: Att jobba på distans är inte en trend
Svenska Nomader – Modern plattform för distansjobb
5 tips för att bli en digital nomad

Undersökning visar: Att jobba på distans är inte en trend

Distansjobb har fått en riktig uppsving de senaste åren, framför allt nu när vi befinner oss i en pandemi. Detta har tvingat arbetsgivare att ändra sina rutiner för att behålla sina anställda och samtidigt hålla igång sin verksamhet. Resultatet har blivit att fler uppmärksammat distansjobb som en bra lösning.

Bortser man från pandemin vill allt fler ha möjlighet att jobba platsoberoende och lägga upp sina arbetsdagar som de själva vill. En undersökning gjord av Buffer visar att den ökade efterfrågan på distansjobb med största sannolikhet inte är en tillfällighet.

I rapporten State of Remote Work (2019) intervjuades 2500 platsoberoende anställda kring hur de ser på distansjobb, dess fördelar och utmaningar. Resultaten talar för sig själva.

rapport "State of Remote Work"

Hela 99 procent av de tillfrågade svarade att de vill jobba på distans, antingen under hela eller delar av deras karriär. 95 procent uppmuntrar dessutom deras omgivning – till exempel familj och vänner – att också börja jobba oplatsberoende.

analys om state of Remote Work

Vidare menar 70 procent att de största fördelarna med distansjobb är det flexibla schemat samt möjligheten att kunna jobba vart som helst. 14 procent uppskattar främst att kunna spendera mer tid med familjen.

State of Remote Work

Iwo Szapar, CEO och medgrundare till plattformen Remote-how som uppmuntrar till distansjobb, menar att det finns en stor anledning till varför anställda i 20- och 30-årsåldern värdesätter flexibiliteten.

”De värderar meningsfulla upplevelser mer än ägodelar och vill kunna uppmärksamma alla viktiga aspekter i deras liv.”

Vidare menar Szapar att distansjobb inte bara är fördelaktigt för den anställde, utan även för arbetsgivaren. Detta eftersom ett flexibelt schema ger den anställde mer tid år familj och nöjen, vilket i sin tur minskar risken för arbetsrelaterad stress. Mindre stress förbättrar de anställdas arbetsprestationer, vilket kommer att spegla av sig i företagets lönsamhet på lång sikt.

Trots att en av de främsta fördelarna med distansjobb är möjligheten att upptäcka världen visade rapporten att bara 7 procent av de tillfrågade jobbar och reser samtidigt. Majoriteten reser bara mellan en vecka och en månad per år.  

State of Remote Work

Svårt att koppla bort jobbet

Det finns emellertid inte bara fördelar med att jobba på distans. Buffers rapport visade även att distansjobb även skapar en del utmaningar, varav den främsta är att koppla bort från jobbet. Även brist på socialt umgänge, samarbete och kommunikation visade sig vara påfrestande för de som jobbar på distans.

jobba på distans

Svenska Nomader – Modern plattform för distansjobb

Det var under 2016 som Christoffer Persson googlade ”digital nomad” utan att hitta tillfredsställande resultat.

En av de få artiklarna han hittade om digitala nomader i Sverige var skriven av Emelie Fågelstedt. Christoffer hörde av sig till henne som i sin tur hörde av sig till Yasmine Åkermark och tillsammans bestämde de tre sig för att starta en mindre WordPress-blogg tillsammans. Detta kom att bli grunden till det som idag är Svenska Nomader.

I  bloggen delade de tre med sig av sina resor och tips för de som vill leva platsoberoende. Det var dock först efter en meetup i Stockholm år 2017 som det visade sig att intresset för distansjobb var större än vad de först hade trott. Trion bestämde sig därmed för att utveckla varumärket Svenska Nomader till något större.

Idag erbjuder plattformen läsvärda artiklar, en podcast samt en nylanserad jobbportal i vilken de samlar aktuella distans- och frilansjobb.

Drivkraften bakom Svenska Nomader är att ge svenskar de verktyg och den information de behöver för att kunna arbeta platsoberoende.

Vi har fått möjlighet att ställa några frågor till Yasmine Åkermark, en av medgrundarna till Svenska Nomader, om digitalisering och att jobba på distans.

Vad definierar en digital nomad enligt dig?

En digital nomad kommer i många olika former och alla är unika. I vårt nätverk har vi den så kallade klassiska digitala nomaden som bor på en exotisk plats (till exempel Bali), men vi har även den som gjorde sommarstugan i Norrland till sitt permanenta boende och jobbar därifrån på distans.

Vilka är fördelarna med att vara en digital nomad?

Flexibiliteten, frihet och nätverk.

Som digital nomad kan man arbeta på sina egna villkor, vilket ger en enorm frihet. Jag upplever även att man får ett väldigt stort globalt nätverk som digital nomad, något som hjälpt mig otroligt mycket i min karriär.

Finns det svårigheter med att jobba på distans?

Det två största svårigheterna är rutiner och saknad av familj och vänner. Jag brukar säga att vara digital nomad är inte för alla. Det krävs att man är otroligt disciplinerad inte bara med jobb, men även med till exempel träning. Det är lätt att tappa rutiner som digital nomad.

Hur tror du framtiden kommer att se ut för nomader? Kommer möjligheterna att bli fler eller färre?

I och med att allt fler arbetsgivare blir mer öppna för distansarbete tror jag att vi kommer se stora förändringar i vårt samhälle. Redan nu är det mycket som pekar på att antalet digitala nomader kommer att öka markant.

Många svenska företag har även börjat anpassa sina arbetsplatser för ett mer flexiblare arbete. Ett bra exempel på detta är ICA som nyligen öppnade upp sitt nya kontor i Stockholm med färre plaster än anställda.

Vad vill du säga till den som funderar på att bli digital nomad? 

Att våga testa.

Du behöver inte sälja av allt du äger och har och dra med hela familjen ut. Ta istället en weekend i en stad i Europa och testa på att jobba från ett co-working-ställe eller fik. Eller varför inte åka till sommarstugan och jobba därifrån under en vecka? Börja med små steg och testa dig fram!

Vill du bli digital nomad? Här är Yasmines 5 bästa tips

  1. Fråga dig själv varför du vill bli digital nomad och jobba på distans. Vad är motivationen bakom att just du vill bli digitala nomad? Är det för att kunna resa mer, spendera mer tid med familjen eller att undvika att pendla till jobbet?
  2. Se över ditt arbete. Vad arbetar du med idag? Är du fast anställd, börja med att fråga chefen om det finns möjlighet till jobba på distans till viss del. Är du frilansare eller driver eget är det oftast lätt att komma igång, så länge du har en stabil omsättning i verksamheten.
  3. Gör research. Läs artiklar på Svenska Nomader, kolla in NomadList och gå med i Facebook-grupper för digitala nomader. Ta reda på så mycket fakta som möjligt om att jobba platsoberoende så du vet vad du ger dig in på.
  4. Fundera på det praktiska. Detta gäller främst dig som vill resa under tiden du jobbar. Vad ska du göra med ditt nuvarande boende? Kan du kanske hyra ut i andra hand? Behöver du en extra reseförsäkring för extra trygghet? Planera även din resa noggrant.
  5. Våga testa! Ta ett steg i taget och känn efter om detta är en livsstil som passar dig.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 8

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Startup – 8 sätt att finansiera ditt nya företag

Halva priset på att starta aktiebolag

Next

Lämna en kommentar