Detaljhandel innebär att en verksamhet säljer varor i mindre kvantiteter direkt till konsumenter, antingen i butik eller online. Försäljningen sker alltså mellan företag och konsument – B2C (Business to Consumer) – istället för mellan företag – B2B (Business to Business).
I den här artikeln får du lära dig mer om detaljhandel och vad det är samt vilka verksamheter som klassas som detaljhandelsföretag.
Vad innebär detaljhandel?
Enkelt förklarat är detaljhandel en verksamhet som sysslar med direktförsäljning av varor och tjänster till konsumenter. Denna typ av verksamhet brukar kallas för B2C (Business to Consumer) medan handel mellan företag istället kallas för B2B (Business to Business).
Normalt sett sker försäljningen i mindre kvantiteter och den kan ske både online och i en fysisk butik. I takt med digitaliseringen har det blivit allt vanligare för detaljhandelsföretag att flytta över sin verksamhet online. På så sätt kan de dels nå en större mängd kunder, men också hålla nere sina kostnader.
Visste du att företag inom direktförsäljning kan uppnå en dubbelt så hög vinstmarginal online jämfört med de som enbart bedriver verksamhet i fysisk butik? Detta innebär också att de kan sänka sina priser med mellan 10 – 15 procent och ändå bibehålla en liknande vinstmarginal.
Några exempel på detaljhandelsföretag är matbutiker, klädbutiker och möbelvaruhus. Även restauranger, caféer, frisörer och resebyråer är inräknade i detaljhandel eftersom de också vänder sig direkt mot konsumenter.
Ett detaljhandelsföretag kan antingen tillverka egna varor och sälja dem eller tjäna pengar på återförsäljning. Återförsäljning innebär att företaget säljer andra företags tjänster. Ett exempel är sportbutiker eller mataffärer som samlar och säljer produkter och varor från en rad olika varumärken.
Retail och e-commerce
Retail är den engelska termen för direktförsäljning, men avser främst fysiska butiker och platser. För att beskriva detaljhandelsföretag som är verksamma online brukar man istället använda begreppet e-commerce (e-handel på svenska).
Dagligvaror och sällanköpsvaror
Man brukar dela in detaljhandel i följande grupper: dagligvaruhandel och sällanköpshandel.
- Dagligvaror. Dagligvaror syftar på handel med varor som vi använder dagligen, exempelvis mat och hygienartiklar. I denna kategori ingår bland annat stormarknader, lågprisbutiker och matbutiker.
- Sällanköpsvaror. Sällanköpsvaror är precis vad det låter som – varor och produkter vi köper mer sällan. Det kan till exempel handla om kläder, accessoarer, leksaker, inredning, byggmaterial, möbler och hemelektronik.
Detaljhandel och partihandel – Vad är skillnaden?
Medan direktförsäljning innebär försäljning av varor i mindre volymer till konsumenter syftar så kallad partihandel på B2B-handel med större volymer. Partihandel brukar även kallas för grosshandel eller grossistverksamhet och de företag som är verksamma inom denna bransch kallas för grossister.
Vanliga frågor om detaljhandel
Kortfattat innebär detaljhandel försäljning av varor, främst i mindre volymer, direkt till konsumenter. Försäljningen kan ske både i butik, men även online där den ofta benämns som e-handel (e-commerce på engelska).
Några exempel är matbutiker och klädaffärer, men också byggvaruhus och restauranger.
Ja, ICA är ett detaljhandelsföretag eftersom de säljer dagligvaror riktade till konsumenter.
Ja, även restauranger är verksamma inom detaljhandel eftersom de erbjuder sina tjänster direkt till konsumenter.
Normalt sett är det 25 procent moms på alla varor och tjänster du köper, med vissa undantag.