Framtidsyrken och frågan om den framtida arbetsmarknaden har alltid stått i fokus bland chefer, medarbetare och forskare. På internationella forum, bland annat G-20 toppmötet i Buenos Aires 2018, har ämnet faktiskt varit lika viktigt som klimatfrågan.
Bara under 2020 har stora förändringar inträffat inom arbetslivet. På grund av pandemin har många företag tvingats stänga, permittera anställda eller införa distansarbete. Detta är en indikator på hur arbetsmarknaden kan komma att se ut i framtiden.
För att bättre förutse utvecklingen måste vi förstå vilka avgörande faktorer som påverkar processen. I denna artikel tittar vi närmare på hur ska hur framtidens arbetsmarknad kan komma att se ut. Vi tar även upp några redan pågående förändringar som kan sia om viktiga framtidsyrken.
Innehåll:
7 faktorer som kan påverka framtidens arbetsmarknad |
Hur kommer framtidens arbetsliv att se ut? |
Viktiga framtidsyrken i olika branscher |
Tabell: Framtidsyrken med hög och låg konkurrens |
7 faktorer som kan påverka framtidens arbetsmarknad
Låt oss börja med att granska några viktiga faktorer som är avgörande för hur vår framtida arbetsmarknad kommer att se ut.
Globalisering
Vi lever i en öppen värld. Resorna blir längre och det blir allt enklare att ta sig dit man önskar. Företag investerar i andra länder, till och med på olika kontinenter, utan att uppleva större svårigheter.
Globaliseringen har redan börjat forma framtidens arbetsliv. Numera är det enklare än någonsin förr att öka sin tillväxt, affärsverksamhet och samarbete över gränserna.
Urbanisering
Globalt sett har det redan skett en flytt av befolkningen från landsbygden till de stora städerna. Denna trend kommer även att hålla i sig även i framtiden. Det finns olika orsaker till urbaniseringen, men den främsta är att företag vill etablera sig där konsumenterna finns – i storstäderna.
Arbetstillfällen finns där företagen är och därför kommer arbetskraften att fortsätta koncentrera sig kring de stora metropolerna.
Automatisering
Att flytta ett arbetsmoment från en människa till en maskin spelar en avgörande roll för hur arbetsmarknaden och vårt sätt att arbeta ser ut i framtiden.
Fler grenar i industrin är redan nu automatiserade. Inom exempelvis maskin-, bil- eller flygplanstillverkning sköter robotar i allt större utsträckning mer avancerade arbetsuppgifter.
Även utvecklingen av AI-teknik går framåt och kommer med stor säkerhet att påverka alla branscher och yrken i en nära framtid.
Digitalisering
Covid-19 pandemin kommer att visa fördelarna med den globala digitaliseringen. En effekt av pandemin är att fler börjar jobba hemifrån, något som med stor sannolikhet kommer att hålla i sig även i framtiden. Numera kan människor arbeta och tjäna pengar var som helst i världen, när de vill, så länge de har en dator, surfplatta eller mobil samt tillgång till internet.
Under 2018 uppskattades att 4 miljarder av jordens befolkning hade tillgång till internet, en siffra som enbart kommer att växa i framtiden.
Framtidens arbetskraft kommer att vara uppväxt med digital teknik som en naturlig del av vardagen. Vi ser redan nu att användningen av digitala verktyg börjar vid allt lägre åldrar och fortsätter genom hela livet.
Hållbarhet
Klimat- och miljöfrågan är mer aktuell än någonsin. Allt fler företag känner trycket, både från kunder och samarbetspartners, att ställa om sin produktion och ta större ansvar ur ett miljövänligt perspektiv.
Denna fortsatta förändringen kommer att leda till uppkomsten av nya och spännande jobbmöjligheter inom vissa branscher.
Hälsa
Hälsoindustrin i världen växer i en rasande fart och står för omkring 5 procent av den totala avkastningen. Hälsa och välmående är integrerade i flera sektorer av våra liv, både vad gäller skönhet, turism och mode.
Vissa yrkesgrupper inom vården kommer därmed att se förändring i deras arbetssätt och yrkesroll.
Demografi
På senare år har det konstaterats att vi lever längre och längre. Vi är mer aktiva och vill fortsätta arbeta även efter pensionen. Det gör oss till en viktig konsumentgrupp, vilket skapar nya behov och yrken.
Hur kommer framtidens arbetsliv att se ut?
Det finns vissa egenskaper som kännetecknar framtidens yrken och hur vår arbetsmiljö kan se ut. Nedan går vi igenom några av de främsta.
Flexibilitet
Med digitaliseringen av våra liv kommer fler framtidsyrken att bli mer flexibla när det gäller plats, tid och arbetssätt. Så länge uppgifterna blir utförda i tid kommer det i allt större utsträckning gå att arbeta tids- och platsoberoende, till exempel på kontorshotell.
Ett bra exempel är webbutvecklaren Automattic som har 800 anställda i över 60 länder, men som saknar ett fysiskt kontor.
Även avancerade teknologier som AR (Augmented reality) och VR (Virtual reality) kan öka möjligheten till distansarbete, undervisning och möten med medarbetarna.
Nytt trygghetssystem
Dagens regelverk är skapat för de som har en anställning. Problemet är att antalet egenföretagare och frilansare ökar hela tiden och trots att de bidrar till ekonomin i landet är de inte inkluderade i trygghetssystemet.
I Sverige förs nu en diskussion om att öka skyddsnätet för dessa två yrkesgrupper genom att till exempel erbjuda A-kassa till egenföretagare som tvingas lägga ner sin verksamhet.
Anpassning
När arbetet blir mer flexibelt kan vi välja var och när vi vill utföra våra arbetsuppgifter. Det kommer att leda till att fler personer kommer att hoppa mellan olika arbetsroller. Samtidigt bildas nya yrken genom sammanslagning av olika kompetenser.
Allt detta ställer stora krav på att medarbetarna ska anpassa sig samt skaffa sig multikompetens. Företagen spenderar idag mycket pengar på att bekosta utbildningar för sina anställda allt eftersom nya behov uppstår i verksamheten.
I Trygghetsrådets rapport ”Framtidens arbetsliv är här” kan vi läsa att hela 65 procent av dagens universitetsstudenter kommer att arbeta med jobb som inte ens finns i dag. Idag existerar faktiskt inte 85 procent av de jobb som kommer finnas år 2030.
AI (artificiell intelligens)
Automatisering har många gånger ansetts vara en skrämmande innovation bland anställda i företaget. Trots att utvecklingen inom AI normalt sett förknippas med arbetslöshet och förlust av inkomst kan denna teknologi även skapa nya jobb.
Ett exempel på detta är Amazon som redovisade över 300 000 nya jobb efter införandet av AI-robotar i sin verksamhet.
Vi befinner oss i en tid då människan helt enkelt måste lära sig samarbeta med robotar. Vi bevittnar bland annat detta samarbete inom bilindustrin, där robotar ersätter de tunga arbetsmomenten. Även inom bankväsendet har man tagit fram maskininlärningsalgoritmer som sköter rutinuppgifterna.
Teknologin fortsätter att utvecklas för att komplettera den mänskliga arbetskraften. Robotarna blir mer avancerade, men saknar mänskliga kvaliteter som nyfikenhet, kreativitet, empati samt kritiskt och abstrakt tänkande.
Viktiga framtidsyrken i olika branscher
Arbetsförmedlingen har lagt fram sina prognoser om hur den svenska arbetsmarknaden kommer att se ut fram till 2024.
I rapporten kan vi läsa att de överlägset hetaste branscherna blir:
- Utbildning – samtliga yrken.
- Sjukvård – alla yrken utom vårdbiträde.
- Bygg – nästan alla yrken.
- Data och IT – framför allt systemutvecklare, analytiker, testare, administratörer och förvaltare.
Fram till 2024 kommer det dessutom att fattas utbildad arbetskraft inom följande områden:
- Hälso- och sjukvård
- Pedagogiskt arbete
- Socialt arbete
- Data och IT
- Bygg
- Transport
- Installation, drift och underhåll
Samtidigt som det saknas viktig arbetskraft inom vissa branscher kommer konkurrensen om vissa yrken att öka avsevärt. Detta gäller framför allt banktjänstemän, VD-assistenter och fastighetsmäklare.
Nedan ska vi titta närmare på varför fastighetsmäklare har blivit och kommer fortsätta vara ett så populärt yrke.
Fastighetsmäklare & mäklararvoden
Varför allt fler väljer att utbilda sig till just fastighetsmäklare har framför allt att göra med möjligheten att tjäna höga mäklararvoden.
Den vanligaste arvodestypen vid försäljning av bostäder är arvodestrappan. Det är också denna typ av provision där fastighetsmäklaren kan göra stor förtjänst på sitt arbete. De andra arvodestyperna är fast arvode och rörligt arvode.
Fast arvode
Ett fast arvode innebär att mäklaren kommer överens med säljaren om ett visst arvode oavsett bostadens slutpris.
Exempel: Johan och mäklaren kommer överens om 20 000 kronor i fast arvode. Johans lägenhet säljs senare för 900 000 kronor. Då ska Johan betala mäklaren 20 000 kronor.
Rörligt arvode
Man brukar även kalla denna arvodestyp för procentarvode eller fast procentsats. Mäklaren kommer överens med säljaren om en viss procent på försäljningen.
Exempel: Johan och mäklaren kommer överens om 2,5 procent på slutpriset. Johans lägenhet säljs för 900 000 kronor och 2,5 procent av denna slutsumma blir då 22 500 kronor i mäklararvode.
Stegprovision
Vid en stegprovision har säljaren av bostaden en lägre procentsats upp till ett visst utsatt försäljningspris. Mäklarens arvode kommer sedan öka efter denna utsatta nivå. På Mäklararvode.nu hittar du en kalkylator som kan hjälpa dig att räkna ut en arvoderstrappa.
Exempel: Johan ska sälja sin lägenhet och kommer överens med sin fastighetsmäklare att mäklararvodet ska vara 2 procent upp till 1 miljon. Allt över detta slutpris kommer fastighetsmäklaren ta 10 procent på, genom en stegprovision. Om nu Johans lägenhet säljs för 1 miljon blir mäklararvodet 20 000 kronor. Om slutpriset istället landar på 1,1 miljoner blir arvodet istället 30 000 kronor.
2 procent av 1 miljon kronor = 20 000 kronor (fasta delen)
10 procent av 100 000 konor = 10 000 kronor (stegprovision)
Den fasta delen + stegprovisionen blir totalt 30 000 kronor.
Som fastighetsmäklare kan du alltså via denna arvodestyp tjäna stora pengar om du är driven och duktig säljare. Att arbeta som mäklare är spännande arbete med möjlighet att tjäna stora pengar, vilket är den främsta anledningen till den höga konkurrensen.
Tabell: Framtidsyrken med hög och låg konkurrens
Mycket låg konkurrens | Låg konkurrens | Medel konkurrens | Hög konkurrens |
Arkitekt | Studievägledare | Brandman | Hudterapeut |
Civilingenjör (elektronik) | Barnskötare | Fritidsledare | Massör |
Ingenjör | Kurator | Frisör | Handpakterare |
Fritidspedagog | Personlig assistent | Städare | Tryckare |
Förskollärare | Universitetslärare | Kemist | Fastighetsmäklare |
Grundskollärare | Kriminalvårdare | Elevassistent | Fotograf |
Gymnasielärare | Polis | Finsnickare | Finansanalytiker |
Biståndsbedömare | Soldat | Montör | Banktjänsteman |
Socialsektreterare | Väktare | Saneringsarbetare | VD-assistent |
Slaktare | Fastighetsförvaltare | Fotterapeut | Musiker |
Svetsare | Bagare | Maskinoperatör | Kommunikatör |
En detaljerad lista på prognoserna för alla yrken hittar du hos Arbetsförmedlingen .
Summering
Världen förändras och med den även våra framtidsyrken. Med utvecklingen följer uppkomsten av nya spännande jobb, men även krav på företag att anpassa sig efter de förändrade behoven.
De yrken med minst konkurrens hittar vi inom utbildnings-, bygg- och vårdbranschen. Yrken som det däremot vara svårare att få är bland annat fastighetsmäklare, banktjänsteman och fotograf.
LÄS ÄVEN:
→ 8 utbildningar för entreprenörer