Löneförhandling – 8 tips för högre lön

Uppdaterad: |

När du skriver på ett anställningsavtal har du redan kommit överens med din arbetsgivare om lön och andra förmåner. Men tiden går fort och plötsligt är det dags för löneförhandling där målet förstås är en löneökning.

I den här artikeln ska vi berätta mer om hur löneförhandling går till och ge dig några värdefulla tips inför samtalet med din arbetsgivare. Förhoppningsvis kan vi hjälpa dig att påverka resultatet av lönesamtalet.

Innehållsförteckning:

Löneförhandling och lönesamtal – Vad är skillnaden?
När ska man ha löneförhandling?
När ska man ha lönesamtal?
8 tips för en lyckad löneförhandling
Löneförhandling vid föräldraledighet och sjukskrivning
Summering

Löneförhandling och lönesamtal – Vad är skillnaden?

En löneförhandling är när två parter på arbetsmarknaden träffas för att fastställa anställdas individuella löner. Den kan ske mellan en arbetsgivarorganisation och ett fackförbund, fackklubb och företag eller mellan en anställd och arbetsgivare.

Lönesamtal är återkommande samtal mellan dig och din arbetsgivare om din löneutveckling, de resultat du visar samt den kompetens du behöver för att göra ett bättre jobb.

Det finns med andra ord inga stora skillnader mellan dessa termer – båda handlar om att bestämma din löneökning.  Den avgörande skillnaden mellan löneförhandling och lönesamtal är att lönesamtalet är oftast din rättighet genom att det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen, medan löneförhandling sker när arbetsgivaren går med på det.

När ska man ha löneförhandling?

En löneförhandling kan bli aktuell när du byter arbetsgivare, befattning eller får ändrade/utökade arbetsuppgifter. Alla regler kring detta hittar du i kollektivavtalet på din arbetsplats.

Vid nyanställning

När du söker jobb har du en utmärkt möjlighet att förhandla fram en bra lön. Inför anställningsintervjun bör du tänka på följande:

  • Skaffa dig en realistisk bild av löneläget för den befattning du söker och inom samma bransch.
  • Läs på om företaget och tjänsten du söker. Beskriv hur du kan uppfylla och överträffa kraven i arbetsbeskrivningen.
  • Ta upp frågan om lönen du begär och motivera med tidigare lön (om den var bättre) och dina meriter.
  • Om du får jobbet och arbetsplatsen saknar kollektivavtal se till att det i anställningsavtalet står inskrivet att du har rätt till årliga lönerevisioner.

Vid ändrade arbetsuppgifter

Om du blir erbjuden nya arbetsuppgifter eller en ny befattning (befordran) har du rätt att få en ny lön. Frågan ska du diskutera med din chef. Om den vägrar ta samtalet ska du vända dig till ditt fackliga ombud/organisation och be om hjälp med förhandling.

En förhandling är ett samtal mellan fack och arbetsgivare för att komma överens om lösning av en enskild facklig fråga. I ditt fall gäller den din rätt till högre lön.

Observera att du aldrig ska neka till att utföra nya arbetsuppgifter innan du pratar med din fackliga representant. Detta kan nämligen uppfattas som arbetsvägran, vilket kan resultera i avsked eller få rättsliga konsekvenser.

När visstidsanställning övergår i fast- eller en ny visstidstjänst

Om du har varit visstidsanställd på en arbetsplats och får erbjudan om en förlängning, en ny visstidsanställning eller en tillsvidareanställning har du en perfekt tillfälle att höja din lön. Några argumenten du kan lägga fram är att:

  • Du är redan ”varm i kläderna” och din arbetsgivare vet vad du är värd eftersom han erbjuder dig möjligheten att fortsätta arbeta där. Det är beviset på att hen uppskattar dig som medarbetare. Utnyttja detta och begär högre lön.
  • En visstidsanställning är tidsbegränsad och ställer krav på flexibilitet och anpassning hos den anställda för att sätta sig in i arbetsuppgifterna på kort tid. Även detta är en mycket bra anledning att få högre lön.
  • Eftersom din visstidsanställning sträcker sig under en kortare tid kommer lönen att förbli densamma under hela anställningen, utan möjlighet till löneförhandling. Därför ska du begära en bättre lön vid förfrågan om förlängning, ny visstid- eller tillsvidareanställning.

När ska man ha lönesamtal?

Som vi nämnde tidigare är lönesamtal en rättighet på arbetsplatser med kollektivavtal. Lönesamtal handlar generellt om din lön i förhållande till arbetsresultat, det vill säga hur dina arbetsuppgifter förändras och vad du måste prestera för att få den löneutveckling du vill ha.

Har du gjort ett bra jobb, har du tagit på dig fler och/eller svårare arbetsuppgifter har du goda chanser att förbättra din lön. Under lönesamtalet stämmer ni av er syn på din arbetsinsats. Dessutom får du tillfälle att:

  • Fråga varför du har den lön du har
  • Lägga fram dina synpunkter om din individuella löneutveckling
  • Ta reda på vad du kan göra för att förbättra din lön i framtiden

8 tips för en lyckad löneförhandling

Som arbetstagare är det helt normalt att känna visst obehag inför ett lönesamtal. Detta kan bero på olika saker – du kanske är blyg och inte vill stötta sig med sin arbetsgivare. En annan orsak kan vara att du har svårt att sätta värde på din kompetens. Oavsett vilket finns det inget att vara orolig över – det gäller bara att vara väl förberedd.

Nedan delar vi med oss av några värdefulla tips på hur du planerar din kommande löneförhandling. Skriv gärna ner dina argument och ta med dem till mötet – det visar att du har tänkt på det, är väl förbered och kan motivera dina krav.

  1. Ha en tydlig bild av din optimala lön – hur mycket du kan nöja dig med och vilken lön du inte kan acceptera. Använd gärna vår kalkylator för beräkning av lön efter skatt för att ta reda på hur hög bruttolön du behöver begära.
  1. Se över lönestatistiken för ditt yrke. Prata med ditt fackombud eller gå in på SCB:s Lönesök för att ta reda på hur statistiken för löner inom ditt yrke ser ut. Ha dock i åtanke att lönestatistik enbart bara en fingervisning. Lönen kan bli högre eller lägre beroende på din utbildning, arbetets svårighetsgrad samt konkurrensen på arbetsmarknaden där du bor.
  1. Undvik att prata om lön för tidigt. Vänta med att ta upp frågan om lön tills du vet vad du blir erbjuden. Ta reda på allt som är knutet till tjänsten och be om att återkomma inom ett par dagar när du har haft möjlighet att tänka igenom det hela.
  1. Ta reda på alla anställningsvillkor. Innan du fattar ett beslut gällande lön måste du först få information om samtliga anställningsvillkor. Du vill inte hamna i en sits där du har en bra lön, men utan tjänstepension och sjuk- eller föräldralön. Du hittar anställningsvillkoren i ditt anställingsavtal.
  1. Argumentera för varför du ska ha en högre lön. Har dina arbetsuppgifter ändrats? Eller har du kanske höjt din kompetens? Visa din chef hur ditt arbete påverkar verksamheten och medarbetarna på ett bra sätt. Du har kanske tagit fram och infört rutiner som effektiviserar och underlättar arbetet? Gör en lista med det positiva du har åstadkommit under året.
  1. Begär mer än vad du tänkt från början. Mötet kallas förhandling – både du och din arbetsgivare lägger fram sina bud och förhoppningsvis kommer ni överens om ett belopp som passar er båda. Därför är det viktigt att du faktiskt vågar förhandla. Begär gärna lite mer än du tänkt från början, men var dock realistisk och chansa inte för mycket.
  1. Boosta ditt självförtroende. Släpp blygheten, var självsäker och lita på att du är värd din arbetsgivares förtroende. Undvik dock att vara för hård och ställa krav – det lönar sig aldrig.
  1. Ha en plan B. Du kanske inte får drömlönen, men fundera över om du kan nöja dig med andra förmåner så som extra semesterdagar, flexibel arbetstid, friskvårdsbidrag eller fri mobil.

Löneförhandling vid föräldraledighet och sjukskrivning

Enligt Föräldraledighetslagen (1995:584) 16 § ska du inte missgynnas på grund av att du är föräldraledig. Det gäller alla anställningsfrågor, även lönesamtalet. Du får inte halka efter dina kollegor i löneutvecklingen.

Med andra ord har du samma rätt till lönesamtal som du skulle haft om du arbetade. Du måste påminna din arbetsgivare att du vill bli kallad när det är dags för samtal. Uppstår det problem ska du kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller facket.

Din rätt till löneförhandling/lönesamtal när du är långtidssjukskriven tas upp i kollektivavtalet på din arbetsplats. För många är detta en självklarhet. Normalt sett får du en löneökning som är genomsnittlig för arbetsgruppen. Kontakta din lokala fackföreträdare om du är osäker och vill veta mer. Kom bara ihåg att Försäkringskassan inte höjer din sjukpenninggrundande inkomst retroaktivt.

Summering

De flesta kommer någon gång att behöva delta i en löneförhandling med sin arbetsgivare. Syftet med förhandlingen är att både arbetstagare och arbetsgivare ska vara nöjda med betalningen för det utförda arbetet.

Det är helt normalt att känna sig lite nervös inför mötet, men så länge du är väl förberedd och ser värdet i din egen kompetens kommer det inte att vara några problem. Se löneförhandlingen som en utmaning, var självsäker och våra förhandla. Det värsta som kan hända är att du får ett nej, men då har du ändå försökt. Lycka till!

Vanliga frågor och svar

Hur går en löneförhandling till?

Om du byter arbetsgivare eller arbetsroll kommer en löneförhandling att bli aktuell. Du och din arbetsgivare kommer då att ha ett möte för att diskutera situationen och vad som är en rimlig lön för dina arbetsuppgifter.

Hur mycket kan man begära i löneförhöjning?

Ta reda på genomsnittslönen för ditt yrke samt vad andra på din arbetsplats tjänar för att se vad som är rimligt att begära. Tänk på att du också kan förhandla om andra förmåner om din arbetsgivare inte vill gå med på en löneförhöjning, till exempel semesterdagar eller busskort.

Hur ofta ska man löneförhandla?

De flesta löneavtal ger dig som anställd rätt att förhandla om din lön en gång per år. Det finns även avtal som ger dig rätt till en årlig löneförhöjning. Ta reda på vad som gäller på din nya arbetsplats innan du signerar anställningsavtalet.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.9 / 5. Antal röster: 10

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vad är LEI-kod (LEI-nummer)?

Vad är avskrivningar?

Next

Lämna en kommentar