Det är viktigare än någonsin att tänka på företagets profil, inte minst för nystartade företag. Konkurrensen på marknaden är stor, vilket gör det allt svårare att göra sticka ut.
Efter att ha startat företag kan du dock öka dina chanser att göra dig hörd genom så kallad profilering. På så sätt kan du även bygga upp riktigt starka band mellan dig och dina kunder, vilket kan öka din lönsamhet i längden.
I denna artikel ska vi titta närmare på profilering och vad det är. Vi listar även sex tips på hur du enkelt kan skapa en stark profil åt ditt nystartade företag.
Innehåll:
Vad är profilering?
Profilering innebär att göra företagets identitet tydlig. Man kan säga att det handlar om att bygga upp en image och ett förtroende. Genom profilering kan du effektivt kommunicera vad ditt företag är, vad det gör och dess värderingar till kunder, affärspartners och allmänheten.
När det gäller företagets marknadsföring är profileringen är en mycket viktig del. Detta eftersom den hjälper både kunder och potentiella samarbetspartners att känna igen din verksamhet.
På så sätt blir det även enklare att bygga upp och vidareutveckla ditt kontaktnät, vilket förhoppningsvis kan leda till fler och bättre affärer i framtiden.
Skapa rätt profil för företaget – 6 tips
Profilering kan verka en aning abstrakt, framför allt för nybörjare. Nedan ger vi dig sex enkla tips på hur du skapar en tydlig företagsprofil från grunden.
1. Börja med namnet
Företagets namn är viktigt. Det är inte utan anledning som vissa företag byter namn efter några år, kanske i samband med övergång från enskild firma till aktiebolag. Fel namn kan nämligen hämma företagets möjligheter att växa.
Ett bra företagsnamn bör inte vara allt för långt, utan ska vara enkelt att uttala och stava. Företagsnamnet ska dessutom vara unikt så att det inte blandas ihop med andra företag.
Att hitta ett bra namn kanske inte låter som någon enkelt uppgift, men det lönar sig att fundera ett tag. Undvik gärna generiska namn som till exempel Konsulttjänst i Stad A. Visst är det vara bra om företagsnamnet ger en bild av verksamheten, men det är inte ett måste.
Ta ett bolagsnamn som ”Uber” som exempel. Grundarna tog namnet från tyskans ”über”, som förstås betyder ”över” på svenska, men det kan även betyda något i stil med ”kanon” eller ”bäst”. Namnet säger inget om vad företaget gör, men det finns ändå en tanke bakom.
Hade det varit bättre om Uber kallats något i stil med Ultimate Cab Services for Everyone istället? Knappast.
Försök att komma på ett namn som får folk att minnas ditt nystartade bolag och glöm inte att registrera det hos Bolagsverket.
2. Skaffa en snygg logotyp
Företagets logo är en viktig del när det gäller profilering. Den kommer trots allt att finnas med på företagets hemsida, i reklam, på visitkort, kanske till och med på brevpapper och kuvert.
En logo sänder ett snabbt budskap om vilket företag det handlar om. Logotypen kan ses som en slags bild och folk minns bilder, både medvetet och undermedvetet.
Ibland innehåller företagets logo företagsnamnet, men inte nödvändigtvis. Många bra logotyper är enkla och stilrena utan allt för många detaljer. Ha i åtanke att företagets logo bör vara genomtänkt och grafiskt tilltalande samtidigt som den ska fungera både i färg och i svartvitt.
Ett tips för att lyckas bättre är att ta hjälp av en professionell designer, vilket inte behöver kosta särskilt mycket. Du hittar många duktiga logodesigners på plattformar som Fiverr och Upwork.
3. Alla behöver en webbplats
Det var länge sedan det var gula sidorna som gällde för att hitta kontaktuppgifter till företag. Idag använder alla Google istället. Oavsett om du vill dyka upp bland resultaten på naturlig väg baserat på innehållet på din webbplats eller via annonser kommer du behöva en webbplats för att synas i Google.
Ibland är webbsidan det enda dina kunder ser av ditt företag och därför är den mycket viktig. Webbsidan är också en bra plattform för företagets blogg där du kan skriva relevanta inlägg om din verksamhet.
I de flesta fall föredrar besökarna en enkel, snabb och användarvänlig webbsajt som är rakt på sak. Gör därför all viktig information tillgänglig och tydlig – gärna övertydlig. Se även till att besökarna enkelt kan hitta din kontaktinformation.
Glöm inte att de flesta som besöker din webbplats troligtvis gör det på mobilen – utforma den därefter!
Det är lättare än vad många tror att skaffa sig en webbsida till företaget. Ett webbhotell där du kan installera WordPress med ett klick räcker för de flesta företag. Känner du dig osäker går det att hitta webbyråer som lägger upp en enkel hemsida åt dig för en billig peng.
Oavsett hur du skapar din hemsida bör du tänka på att den ska reflektera företagets profil. Använd företagets logotyp, färger och formspråk.
4. Nå kunderna via sociala medier
Idag finns de flesta företag med på sociala medier. Det är dock få som bemästrar konsten att profilera sig på rätt sätt den vägen. Med en närvaro på sociala medier kan dock nå ut till rätt målgrupp på ett snabbt och enkelt sätt.
Börja med att fundera på vilka sociala medier som dina kunder och samarbetspartners främst använder. Är det Facebook, Twitter, LinkedIn eller kanske Pinterest som gäller?
Många kunder uppskattar när företag använder sociala medier eftersom det ger en direkt och avslappnad kontakt. Därför är det även viktigt att du bevakar vad som händer där och svarar relativt snabbt på de meddelanden som kommer in. På så vis skapar du en image av att vara alert och tillgänglig, vilket också kan förbättra din profilering.
5. Krydda med profilreklam
Profilreklam syftar till den reklam man gör genom att ge bort någon form av produkt. På varje produkt finns företagets logotyp, slogan eller något annat som för tankarna till företaget, dess tjänster eller produkter. Denna form av marknadsföring är ofta kostnadseffektiv jämfört med exempelvis reklam i media.
Många profilprodukter är praktiska och användbara, som exempelvis pennor eller block. Priserna kan variera från någon krona per exemplar till flera hundra kronor eller mer.
Om du har nystartad firma gäller det förstås att hålla koll på omkostnaderna. Då är det kanske inte ett smart drag att beställa hem 1 000 vindtåliga paraplyer att dela ut till kunder. Små och genomtänkta reklamprylar kan dock bli en rolig krydda om de används i rätt sammanhang, till exempel på mässor.
Vänd dig gärna till proffs som Will Brand AB för att plocka fram profilreklam som sticker ut i mängden och som ryms inom din budget.
6. Kunderna är din bästa reklam
Det är lätt att fastna i ett tänk som bara kretsar kring grafisk profil, reklam och företagets webbplats. Sådant är såklart viktigt, men i slutändan är det vilken helhetsbild kunderna får av dig och ditt företag som räknas.
Profilering handlar minst lika mycket om att hålla en god kontakt med dina kunder och affärspartners.
Det kan till exempel handla om att leverera i tid och om du av någon anledning inte lyckas med det behöver kunden få reda på det i tid. Därför är det också extra viktigt att dina kunder och samarbetspartners enkelt kan nå dig.
Var tillgänglig och dela med dig av din kunskap. Leverera mer än vad kunden förväntar sig. Det brukar ofta löna sig i längden. Nöjda kunder kommer att hjälpa dig att få nya kunder via rekommendationer. Som någon redan sagt för länge sedan – nöjda kunder är din bästa reklam.