Om du funderar på att starta aktiebolag undrar du förmodligen hur det fungerar att ta ut lön i aktiebolag.
I den här artikeln går vi igenom det som det som är viktigt att veta – när det är dags att ta ut lön och hur mycket du kan få för att slippa onödig beskattning. Vi reder också ut vad som är bäst – lön eller utdelning.
Innehållsförteckning
När kan jag ta ut lön i aktiebolag? |
Hur mycket lön kan jag ta ut? |
Lön eller utdelning? |
Sänkta avgifter med Växa-stödet |
Summering |
När kan jag ta ut lön i aktiebolag?
Du som har ett aktiebolag kan vara anställd i den egna verksamheten. Och så länge du tar ut lön eller andra förmåner betraktas du som anställd. Därför måste aktiebolaget vara registrerat som arbetsgivare, även om du är den enda som arbetar för företaget.
Att bestämma när det är dags att börja ta ut lön för det arbete du lägger ner i företaget kan vara svårt. Många nya företagare försöker först få igång verksamheten så att inkomsterna blir regelbundna. Och det är viktigt, för en stabil ekonomisk grund ger möjlighet till investering, tillväxt och stöd vid oförutsedda kriser.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att lönen ligger till grund för andra sociala förmåner som till exempel sjuk- och föräldrapenning samt A-kassa. Olyckor kan hända snabbt och det ska kännas tryggt att veta att du är försäkrad och kan få inkomster även om du blir sjuk eller skadas. I längden avgör lönen även din pension som är inkomstgrundad.
Ta ut lön när bolaget har råd
Så svaret på frågan när du kan ta ut lön är – när bolaget har råd. Finns det förutsättningar för löneutbetalningar under sex månader framöver kan du börja ta ut en mindre summa varje månad, fortsätt bygga kapital och ta utdelning vid årets slut.
Med tiden kan du öka din lön i takt med ökningen av intäkterna i bolaget.
Hur mycket lön kan jag ta ut?
Som tidigare nämnt är det viktigt att du tar ut lön i bolaget. Förutom att den är sjuk- och föräldrapenninggrundande ligger den nämligen till grund för beräkning av utdelningsutrymmet i företaget.
Storleken på lönen beror förstås på bolagets ekonomi. Går verksamheten bra kan du ta ut en högre lön. Se bara till att inte komma över brytpunkten för statlig skatt.
För 2022 ligger den på 554 900 kr (efter grundavdrag) eller 46 200 kr/månad. Är din lön högre ska du betala statlig inkomstskatt på 20 procent utöver den kommunala skatten.
När du beräknar vilken lön aktiebolaget har råd att betala till dig ska du inte glömma att även räkna med arbetsgivaravgifterna (31,42 procent) samt försäkringar.
Lön eller utdelning?
Kort kan vi säga vilket som eller både och.
Utdelning
Om du har ett nystartat aktiebolag kanske det inte finns utrymme till löneutbetalning. Då kan du istället försöka bygga kapital och spara så att du har en vinst i slutet på året.
Utdelning i ett aktiebolag sker enligt förenklingsregeln eller genom att använda sig av huvudregeln som baseras på uttagen lön. Skattesatsen på utdelningen är 20 procent och du betalar inga arbetsgivaravgifter för den.
Du som saknar lön i bolaget, men äger aktier i början av 2022 kan ta en lågbeskattad utdelning på upp till 187 550 kronor – om ekonomin tillåter. Har du aktier i flera företag kan du dock enbart använda denna regel i bara ett av dem.
Lön
Har du drivit aktiebolaget ett tag och verksamheten utvecklar sig stabilt kan det vara läge att anställa dig själv. Det är trots allt en trygghet att ha en lön. Förutom regelbundna inkomster får du tillgång till socialsystemet som ersätter dig vid sjukdom, arbetslöshet, föräldraledighet samt betalar ut din pension.
Skatten på inkomsten är emellertid högre än den på utdelning. Men samtidigt går det inte att sätta pris på trygghet. Har du ingen lön kan du inte utnyttja alla förmåner som vi nämnde ovan.
Dessutom krävs det att du tar ut lön i företaget för att kunna göra vissa avdrag, exempelvis premierna till tjänstepensionen.
Lön och utdelning
Är du anställd i aktiebolaget kan du ta utdelning enligt huvudregeln som är lönebaserad. Det lönebaserade utrymmet motsvarar 50 procent av löneunderlaget som i sin tur beräknas på kontant ersättning. Ha dock i åtanke att förmåner och statliga bidrag inte får ingå i summan.
För 2021 är gränsbeloppet för totala löner minst 430 737 kronor, vilket ger ett utdelningsutrymme på 215 368 kronor (50 procent av 430 737 kronor) för 2022. Finns det fler aktieägare ska utdelningsutrymmet fördelas i proportion till andelarna.
Tänk på att du måste äga minst 4 procent av aktierna i företaget för att kunna använda dig av denna metod.
Sänkta avgifter med Växa-stödet
Växa-stödet innebar en sänkning av arbetsgivaravgifterna under en 2-årsperiod när du anställer för första gången i ditt enmansföretag.
I maj 2021 beslutade Riksdagen att utvidga stödet under en begränsad tid. Det gäller företag som under perioden 1 juli 2021 – 31 december 2022 inte har anställda samt företag som har en anställd och anställer ytterligare en person.
Reglerna innebär att ett enmansföretag som anställer sin företa medarbetare ska betala bara ålderspensionsavgift på 10,21 procent på ersättningar upp till 25 000 kronor per månad. Vid högre ersättningar betalas fulla arbetsgivaravgifter (31,42 procent).
För att få rätt till stödet ska företaget räknas som enmansföretag. För dig med aktiebolag menas att bolaget sedan 1 januari 2017 inte har betalat avgiftspliktig ersättning till fler än en delägare/företagsledare eller till närstående till sådan person.
Den nya arbetstagaren ska vara anställd på minst 3 månader och ska arbeta minst 20 timmar per vecka.
Summering
Om du som delägare i ett aktiebolag ska ta ut lön och/eller utdelning beror på ett antal olika faktorer. Framför allt handlar det om aktiebolagets ekonomiska förutsättningar, det vill säga dess möjligheter att faktiskt betala ut lön.
Med det sagt vill vi poängtera att lönen är viktig för din överlevnad, men den är också avgörande för mycket mer än så. På din lön baseras en hel del sociala förmåner som du missar om du satsar på lågbeskattad utdelning. Några av dem är sjuk- och föräldrapenning, a-kassa och din framtida pension.
Vi har ett nybildat aktiebolag som ägs av två privatpersoner som vardera äger 50 % av aktierna. De vill ta lön och vi undrar om företaget har rätt till en sänkt arbetsgivarskatt (Växa-stödet) på 10,21%?
Hej och tack för din fråga!
För att ha rätt till det utvidgade tillfälliga växa-stödet ska ditt aktiebolag uppfylla något av dessa villkor:
• Från och med den 10 september 2020 (eller dagen verksamheten startade) och fram till ansökningen ska bolaget inte ha några anställda
• Bolaget har en och samma anställd under denna period
• Bolaget har inga anställda i början av perioden, men anställer en person senare som fortsätter vara anställd när en andra person ska anställas.
Det innebär att bolaget inte ska säga upp anställda för att sedan anställa en eller två andra personer med rätt till växa-stöd. Detsamma gäller om den anställda slutar själv innan bolaget anställer en ny person.
När det gäller personerna som är eller ska anställas gäller följande:
• Anställning ska avse minst 3 månader i följd och omfatta minst 20 tim/veckan.
• Anställningen får inte avse en delägare eller företagsledare eller närstående till en sådan person.
• Anställningen gäller inte person som har varit anställd i annan verksamhet som drivits av samma arbetsgivare eller någon närstående till denne.
Växa-stödet får dessutom inte kombineras med särskilt avdrag för arbetsgivare inom ett stödområde.
Enligt Skatteverket: ”Ett aktiebolag kan räknas som ett växa-företag även om lön har betalats ut till en person och det är en delägare, företagsledare eller närstående till en sådan person, men växa-stöd gäller inte för delägarens, företagsledarens eller den närståendes lön.”
Jag vill dock uppmana dig att kontakta Skatteverket och fråga dem eftersom det är en så specifik fråga och det kan finnas andra omständigheter som påverkar deras beslut.
Allt gott!