Startup lanserar initiativ för kvinnliga kodare

Uppdaterad: |

Stockholm, 19 november 2021 – WeTal, ett startup som matchar programmerare med jobb, lanserar nu initiativet WeTal Include som ska hjälpa fler kvinnor till jobb. Som medlem i WeTal Include kan bolag prioritera att hitta kvinnliga programmerare, ta ett jämställdhetstest och få konkreta tips på hur de kan bli mer inkluderande.

Det känns väldigt kul att kunna hjälpa bolag att bli mer jämställda, säger Charlotte Holmen, programmerare och grundare av WeTal.

Fler kvinnor har valt att lära sig programmera under pandemin, enligt en undersökning av Kantar Sifo i våras. Men trots flertalet initiativ inom tech är gapet mellan kvinnor och män i programmeraryrket fortfarande stort. Nu startar WeTal en gren för att få ut kvinnor i kodjobb.

Vi har haft så många kunder som bett om hjälp med att hitta kvinnor. De kanske har mellan 10 och 20 män i tech-teamet och önskar att de kunde få mer diversifierade team, säger Charlotte.

Introducerar jämställdhetsinitiativ för att stötta kvinnor

WeTal är ett community med 4000 programmerare i Stockholm, där de aktivt eller passivt kan matcha med jobb. Över 300 bolag har använt sig av plattformen sedan 2019 då bolaget grundades av programmeraren Charlotte Holmen. Nu släpper WeTal ett jämställdhetsinitiativ för att stötta kvinnor inom tech.

Jag har många gånger fått frågan om vi kan göra något för kvinnliga programmerare, och jag har klurat på hur jag kan integrera det med min business. Idag har vi hittat ett bra sätt att använda vår plattform för att jobba mot jämställdhet, och vi får väldigt positiv feedback för det, säger Charlotte.

Bolag som är medlemmar i WeTal Include tar ett test för att få en nulägesbild, eventuella riskzoner samt förbättringsområden och sedan får de konkreta actions för att bli mer jämställda. De får även möjlighet att lyfta fram kvinnliga och icke-binära programmerare i plattformen som söker jobb.

Charlotte menar att företagen måste ta det första steget för att skapa mer jämställda techteam. När företagen väljer att lyfta och investera kring inkludering attraherar de kvinnor och icke-binära till sina arbetsplatser, samtidigt som mångfald kan göra att teamet presterar bättre. En
win-win helt enkelt, enligt Charlotte.

Läs även: Här är 23 kvinnliga entreprenörer att inspireras av

Möjlighet att se vilka företag som arbetar med jämställdhet

Kvinnliga programmerare som är medlemmar i WeTal Include får via nätverket möjlighet att se vilka bolag som aktivt arbetar för jämställdhet och på vilket sätt. Detta är något som WeTal tror kan skapa en trygghet för kvinnor då de söker sig till en ny arbetsplats.

Jag har många gånger varit enda kvinna i många tech-team och det är inte alltid kul att känna sig annorlunda, säger Charlotte. Man måste stötta de som är i minoritet och det känns bra att många förstår det mer och mer.


I november släpper WeTal deras första event på Norrsken House för WeTal Include där de bjuder in sina kvinnliga och icke-binära medlemmar för att träffas och dela erfarenheter. I sin podcast WeTal Talks som både finns på Spotify, och i WeTal-appen dedikerar de även torsdagar till kvinnliga förebilder inom tech, där de lyfter ämnen såsom jämställdhet och mångfald inom techbranschen.

Det är så viktigt att träffas och känna igen sig i andra, samt att hitta förebilder. Det ger en styrka att kunna känna igen sig i andra och tänka att om de lyckats så kan även jag göra det, säger Charlotte.

Vill du komma i kontakt med Charlotte Holmen kan du göra det via telefon på 072-223 11 99 eller via mejl på charlotte@wetal.com.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 4

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

7 tips för att bli en bra copywriter

Vad är likvida medel?

Next

Lämna en kommentar