10 imponerande kvinnliga entreprenörer

| |

Som entreprenör är det viktigt att ha förebilder att inspireras av och se upp till. Lyckligtvis finns det mängder av framgångsrika företagare i Sverige och många av dessa är kvinnor.

Ungefär en tredjedel av Sveriges entreprenörer är kvinnor och fördelningen mellan könen har sett i stort sett likadan ut under de senaste åren. De branscher där vi hittar flest kvinnliga entreprenörer är inom hårvård, konsultverksamhet, restaurang, hudvård och redovisning.

Enligt en framtidsspaning från analysföretaget Kairos Future kommer det att bli en jämnare könsfördelning bland entreprenörerna först omkring år 2050 – om utvecklingen fortsätter i samma takt som hittills.

För dig som kvinnlig entreprenör är det en bra metod att lyssna på intervjuer med andra entreprenörer, både från din egen och andra närliggande branscher. På så sätt kan du hålla dig uppdaterad med nya tankar och trender som kan vara relevanta för dig och ditt företagande. Det går att hitta intervjuer och reportage i podcasts och på YouTube med flera av de kvinnor som lyfts fram i den här artikeln.

Nedan listar vi 10 framgångsrika kvinnliga entreprenörer som du kan inspireras och motiveras av i ditt eget företagande.

Innehåll:

  1. Babba Rivera
  2. Isabella Löwengrip
  3. Åsa Bergman
  4. Pernilla Ramslöv
  5. Elina Berglund
  6. Filippa Knutsson
  7. Renée Voltaire
  8. Fredrika Gullfot
  9. Barbara Bergström
  10. Ida Backlund

1. Babba Rivera – supertalang inom marknadsföring

Babba Rivera skapade sig ett känt namn som framgångsrik marknadsförare på taxiföretaget Uber som idag har vuxit sig till en självklar spelare på marknaden. Hon fick uppgiften att lansera tjänsten i Stockholm, vilket senare ledde till att hon värvades till Ubers marknadsföringsavdelning i New York.

Källa: Shortcut.se

I intervjuer har hon berättat om hur hon som 22-åring fick ta till innovativa metoder för att väcka uppmärksamhet kring det då okända Uber. Hon använde sitt privata nätverk och lyckades därigenom skapa en hype kring varumärket.

Riveras idérikedom, kreativitet och talang gjorde att hon under 2016 listades på tidningen Forbes prestigefyllda lista över världstalanger under 30 år. Samma år knep hon även förstaplatsen på Veckans Affärers lista över näringslivets supertalanger.

Babba Rivera (på den tiden Babba Canales) började sin entreprenörsresa med den uppmärksammade glasögonbloggen Bonocle. Bloggen tog henne till Berlin och där hon senare startade sin första konsultfirma inom digital marknadsföring.

Idag driver Rivera den egna byrån By Babba inom varumärkesmarknadsföring och är fortsatt bosatt i New York. Läs mer om denna imponerande entreprenör i Elin Lannsjös (Elle Decorations) intervju.

2. Isabella Löwengrip – från bloggare till mäktig affärskvinna

Isabella Löwengrip kräver knappast någon ingående presentation. Löwengrip började som bloggare 2005 med bloggen Blondinbella.se och är idag en av Sveriges främsta kvinnliga entreprenörer. Hon driver flertalet egna företag däribland det egna hud- och hårvårdsmärket Löwengrip Beauty och arbetar även som författare och föreläsare. Hon utsågs av Veckans Affärer till Näringslivets mäktigaste kvinna 2018.

Källa: Breakit.se

Isabella har fortsatt blogga under alla år som framgångsrik entreprenör och har byggt upp en trogen följarskara som stöttar henne i med- och motgångar.

Koncernmoderbolaget Löwengrip Invest investerar i internettjänster och e-handel med ett särskilt fokus på startups. Inom koncernen hittas bland annat Economista, ett föreläsningsföretag som publicerar böcker och podcasts om privatekonomi, samt företaget Flattered som producerar ballerinaskor.

Löwengrip hörs regelbundet i ”En Economistas Podcast” tillsammans med kollegan Pingis Hadenius där de pratar om ekonomi, pengar och tipsar om hur du kan ta kontroll över din ekonomi.

3. Åsa Bergman – inspirerande teknikentreprenör

Åsa Bergman, VD och koncernchef på Sweco, utsågs i början av 2019 till Näringslivets mäktigaste kvinna 2019. Bland hennes kvaliteter märks särskilt hennes fokus på digitalisering, globalisering och miljömedvetenhet. Åsa Bergman har varit med och utvecklat Sweco till att idag vara ett av Europas största teknikkonsultföretag.

Källa: Va.se

När hon började på Sweco för snart trettio år sedan reflekterade hon inte särskilt mycket över att hon var den enda kvinnan. Hon kommer närmast från rollen som affärsområdeschef och styr idag som VD och koncernchef över 15 000 medarbetare i 70 olika länder. Hon uppmanades redan som liten av sin far att ”arbeta med någonting som du lämnar efter dig”. Kanske var det redan där som Åsas driv växte fram.

Bergman motiveras av en tävlingsinstinkt som tagit henne till den position hon har idag. Hon vill säkerställa att det skapas förutsättningar där människor kan växa och utvecklas. Hennes råd till andra som vill nå framgång inom näringslivet är att skaffa ett yrke som de brinner för samt att låta värderingar styra och driva dem framåt.

Läs gärna en fullständig intervju med Åsa Bergman i Veckans Affärer.

4. Pernilla Ramslöv – vill skapa världens bästa arbetsplats

Pernilla Ramslöv från konsultmäklaren NOX Consulting blev utsedd till Årets Entreprenör av Veckans Affärer 2019.

Hon vill skapa världens bästa arbetsplats genom ett ekosystem för svensk gigekonomi. Affärsidén bygger på att göra tvärtemot gentemot konsultjättarna. Exempelvis är det inte NOX Consultings finansiella mål som är högsta prioritet för Ramslöv – det är snarare visionen om att förbättra marknaden för svenska egenföretagare.

Källa: Makeit.seb.se

Pernilla startade sitt första företag under tiden på KTH i form av ett cateringbolag. Därefter var hon medgrundare till Jaczone med fokus på att automatisera systemutvecklingsprocesser, men sålde senare sin del i bolaget.

Sedan blev det några år i IT-branschen där hon som ansvarig för affärsutveckling märkte att det var de seniora konsulterna som prioriterades högst. Ramslöv ville istället lyfta fram rookies. De här tankarna tog med sig in i NOX Consulting som redan första verksamhetsåret nådde en omsättning på nästan 44 miljoner kronor.

”Jag drivs av att göra det omöjliga möjligt. ” – Pernilla Ramslöv

För Pernilla står lojalitet i fokus och det är kanske det som har gjort att NOX idag har 3 000 IT-konsulter i nätverket. Målet är att fortsätta vara med och forma svensk gigekonomi.

5. Elina Berglund – namnet bakom Natural Cycles

En kvinna som ligger bakom en svensk innovation är Elina Berglund Scherwitzl med appen Natural Cycles. Elina är partikelfysiker och har utvecklat den framgångsrika appen Natural Cycles som indikerar de dagar då en kvinna är som mest fertil. Appen kan används både som preventivmedel och för den som vill bli med barn. Företaget bakom Natural Cycles grundade hon 2013 tillsammans med maken Raoul Scherwitzl.

Källa: Breakit.se

Idén föddes när paret märkte att det saknades liknande preventivmedel på marknaden. De sökte efter ett naturligt, hormonfritt och effektivt preventivmedel. Kunskaper inom dataanalys och avancerad matematik omsattes till algoritmen bakom Natural Cycles som förutser ägglossning och fertilitet. Senare använde de själva appen för att bli gravida och lyckades snabbt.

Idag är Berglund Scherwitzl VD för företaget och Natural Cycles har nått flera framgångar med sin unika metod. Såväl användare som investerare har lockats av denna moderna och nyskapande teknik.

En längre intervju med Elina Berglund Scherwitzl hittar du hos Breakit.

6. Filippa Knutsson – modeskapare som satte Sverige på kartan

En framgångsrik kvinnlig entreprenör som har byggt upp ett av Sveriges absolut starkaste varumärken inom modebranschen är Filippa Knutsson, grundaren till det stilrena klädmärket Filippa K. Idag är Filippa K ett av Skandinaviens största modeföretag med ett särskilt fokus på hållbarhet.

Källa: Elle.se

Företaget grundades redan 1993 i Stockholm utifrån ett behov av bekväma och stilrena kläder av hög kvalitet. Kläderna är med sin enkelhet både minimalistiska och tidlösa.

”För mig handlar mitt jobb om att hjälpa andra. Jag vill skapa kläder som fyller ett syfte.”  – Filippa Knutsson

Filippa är en sann förebild inom kvinnligt entreprenörskap och har tilldelats både Gunilla Arhéns Förebildspris och Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för sitt framstående entreprenörskap som bidragit till det svenska näringslivets utveckling.

Knutsson tog nyligen en längre paus från sitt livsprojekt Filippa K för att hitta sig själv men är nu tillbaka, lagom till 25-årsjubileumet, som kreativ motor på Filippa K.  Här hittar du en längre intervju med modeskaparen.

7. Renée Voltaire – pionjär inom hälsokost

Nästa framgångsrika entreprenör att titta närmare på är Renée Voltaire, en av landets främsta hälsoprofiler som driver ett av landets snabbast växande företag. Idag finns omkring 300 produkter i form av hälsosamma livsmedel på marknaden som säljs via ett tusental återförsäljare.

Källa: Tasteline.com

Renée är uppvuxen i en entreprenörsfamilj. Hennes pappa var hobbyuppfinnare och hennes mormor drev konditori. Kanske var det här den perfekta miljön och grogrunden för att hitta den första inspirationen till att utveckla nya livsmedel? Renée arbetade länge på olika restauranger runtom i Stockholmstrakten. Senare blev det egna kokböcker, bagerier och caféer.

Sedan var Voltaire redo att starta det egna varumärket som ligger bakom de produkter som idag ses i butikerna. Nischen är växtbaserad mat och godsaker med mindre socker. Idag har det getts ut ett tiotal böcker samt ett veganskt butikskoncept. Läs mer om Renée Voltaire här.

8. Fredrika Gullfot – superfoods på börsen

Fredrika Gullfot är kvinnan bakom Simris Alg. Som VD, grundare och tredje största ägare i företaget Simris Alg är Fredrika Gullfot en framgångsrik entreprenör som har satt superfood gjorda av alger på kartan. De första algprodukterna på konsumentmarknaden lanserades under 2015 och under 2016 börsnoterades företaget Simris Alg.

Källa: Agfo.se

Det skånska företaget med Fredrika Gullfot i spetsen erbjuder omega-3-tillskott och superfoods som hittas på gym, i spa- och hälsobutiker samt i den egna webbshopen.

Fredrika Gullfot är civilingenjör och teknologie doktor i bioteknik. Hon blev övertygad om fördelarna med omega-3-olja och byggde labb. Tanken är att odla algerna direkt och äta som tillskott istället för att få i sig omega-3 via fisk. Marknaden för omega-3 tycks växa och under 2015 blev Gullfot utsedd till ”Innovation Fellow” av tidskriften Wired – en utmärkelse för innovatörer med potential att förändra världen. 

I Veckans Affärer kan du läsa mer om bakgrunden till företaget Simris Alg.

9. Barbara Bergström – första engelskspråkiga friskolan

Ett namn som dyker upp gång på gång när det gäller framgångsrika kvinnliga entreprenörer är Barbara Bergström. Hon har varit verksam som entreprenör sedan 1993 då hon startade sin friskola med engelskspråkig och internationell inriktning i form av den första Internationella Engelska Skolan (läs mer här!). Idag finns konceptet över hela landet och verksamheten har hundratals anställda.

Källa: Lararnastidning.se

Barbara har en bakgrund som lärarvikarie och hemspråkslärare. Företaget startade hon redan på 1990-talet i samband med friskolereformen.

”Det finns ett enormt stort behov av en skola som har disciplin och ordning, samt att man behärskar engelska språket.” – Barbara Bergström

Bergström har vunnit priser som Årets företagare och år 2017 tilldelades hon utmärkelsen Årets mäktigaste kvinnliga entreprenör av Veckans Affärer. Hon har uppmärksammats för sin entreprenörsinställning som hjälpte henne att hitta alternativ till den offentliga sektorn.

10. Ida Backlund – dominerar löshårsmarknaden

Entreprenören Ida Backlund startade löshårsbolaget Rapunzel of Sweden som 22-åring. För några år sedan sålde hon majoriteten av aktierna i bolaget till ett riskkapitalbolag för att ta en paus efter många år av hårt jobb.

Källa: Folkbladet.nu

Med priser som Årets kvinnliga stjärnskott och andra utmärkelser fick Ida snabbt mycket uppmärksamhet och Rapunzel blev en global framgång på marknaden för löshår på nätet.

Under pausen levde Backlund ett lugnare liv, men satt ändå kvar i bolagets styrelse. Hon är nu tillbaka i Rapunzel som creative founder. Idas bästa råd till företagare är: ”Never, ever, ever give up.”

Här kan du läsa mer om Ida Backlund och hennes comeback i företaget.

Är du en blivande entreprenör?

Nu har du fått lite bättre koll på ett tiotal av alla de fantastiska och framgångsrika kvinnliga entreprenörer som finns i Sverige. Gemensamma nämnare är att detta är kvinnor som har ett enormt driv och delar med sig av sig själva.

Är du också sugen på att bli entreprenör? Kolla in vår artikel om utbildningar för entreprenörer.

Previous

8 intressanta utbildningar för entreprenörer

8 tips för att fixa en lockande LinkedIn-profil

Next

Lämna en kommentar