Som entreprenör är det viktigt att ha förebilder att inspireras av och se upp till. Lyckligtvis finns det mängder av framgångsrika företagare i Sverige och många av dessa är kvinnor.
Ungefär en tredjedel av Sveriges entreprenörer är kvinnor och fördelningen mellan könen har sett i stort sett likadan ut under de senaste åren. De branscher där vi hittar flest kvinnliga entreprenörer är inom hårvård, konsultverksamhet, restaurang, hudvård och redovisning.
Enligt en framtidsspaning från analysföretaget Kairos Future kommer det att bli en jämnare könsfördelning bland entreprenörerna först omkring år 2050 – om utvecklingen fortsätter i samma takt som hittills.
För dig som kvinnlig entreprenör är det en bra metod att lyssna på intervjuer med andra entreprenörer, både från din egen och andra närliggande branscher. På så sätt kan du hålla dig uppdaterad med nya tankar och trender som kan vara relevanta för dig och ditt företagande. Det går att hitta intervjuer och reportage i podcasts och på YouTube med flera av de kvinnor som lyfts fram i den här artikeln.
Nedan listar vi 13 framgångsrika kvinnliga entreprenörer som du kan inspireras och motiveras av i ditt eget företagande. Vi berättar även om 10 kvinnor i historien som bidragit till det samhälle vi lever i idag.
Innehåll:
1. Susanne Najafi – serieentreprenören från förorten
Susanne Najafi föddes 1981 i Stockholm. Hon spenderade sina tidiga år i förorden Rinkeby tillsammans med sina föräldrar som kom till Sverige efter den iranska revolutionen i slutet på 1970-talet.
Under sin uppväxt tävlade hon med sin far inom det mesta. Och bara för att han var större än henne lät han henne aldrig vinna. Istället sa han att ”i det riktiga livet kommer du aldrig att få någon särbehandling.”
Med den inställningen i ryggen började Susanne studera civilekonomprogrammet på Handelshögskolan. Och det var under denna tid hon fick smak på entreprenörlivet, då hon startade ett dotterbolag till Oriflame i Iran.
Efter sina studier fick Susanne jobb inom marknadsföring på Procter & Gamble och reste jorden runt. Men detta fick ett abrupt slut när hon tragiskt nog bröt nacken i en skidolycka – en händelse som fick henne att tänka om.
Istället för att arbeta för någon annan beslutade Susanne sig för att bli en entreprenör. Sedan dess har hon startat fler än fyra olika bolag, bland annat Unity Beauty Group och Eleven. Med Eleven nådde hon faktiskt ett av sina största mål – att omsätta över 100 miljoner kronor.
Idag driver hon riskkapitalbolaget BackingMinds vars syfte är att erbjuda kapital till tidiga techbolag som ofta blir förbisedda av de traditionella riskkapitalbolagen. Hon har också blivit utsedd till Sveriges främsta serieentreprenör av Dagens Industri.
Utöver allt detta är Susanne också mycket involverad i att skapa förändring. Därför har hon bland annat grundat projekten RedugeeAir och #Letthemfly för att hjälpa flyktingar.
2. Johanna Ingelsson – Instagrams största ridvarumärke
Ryttaren Johanna Ingelsson, 31, har ridit i princip hela sitt liv. Som ung drömde hon om att bli tävlingsryttare, men när detta inte blev fallet ville hon ändå arbeta med något inom ridsporten. Inspirationen blev Ida Backlund, entreprenören och grundaren av Rapunzel of Sweden.
I en intervju med SvD säger Johanna att affärsvärlden ofta lyfter fram män i en viss ålder och att det blev viktigt att se en ung kvinna som hon kunde identifiera sig med, se upp till och följa.
År 2015 grundade hon Equestrian Stockholm, ett företag som säljer produkter för både häst och kvinnliga ryttare. Johanna ansåg nämligen att utbudet av ridkläder för kvinnor var smalt och att många plagg inte var anpassade för den kvinnliga kroppen. Företaget blev helt enkelt ett sätt för Johanna att kombinera sina två största intressen – mode och hästar.
Målet med företaget är enligt Johanna att stötta unga tjejer som vågar drömma. Så här säger hon i en intervju med Founders Alliance:
”I stallet lär man sig att arbeta hårt och leda andra, men också att berömma och visa uppskattning till sin omgivning. Med detta i åtanke är det inte konstigt att många av dagens kvinnliga ledare och chefer kommer från en bakgrund i just stallet. Vår vision är att kontinuerligt utveckla vårt arbete med unga ryttare i takt med att bolaget växer.”
Idag omsätter Equestrian Stockholm en bra bit över 50 miljoner kronor och är faktiskt världens största ridvarumärke på Instagram.
3. Gunilla von Platen – entreprenör redan som sjuåring
Gunilla von Platen är en syrian-svensk entreprenör som föddes 1972 i Turkiet. Familjen tvingades dock fly från landet efter att hennes mamma blivit skjuten på ett bröllop. De hamnade i Sverige, närmare bestämt i en trång lägenhet i Göteborg, en yta som delades av nio syskon samt mormor och farmor.
Redan som sjuåring började Gunillas intresse för entreprenörskap. Då började hon nämligen köpa glass från glassbilen som hon sedan sålde dubbelt så dyrt. Enligt Gunilla kommer stor del av hennes drivkraft från hennes bakgrund – ville hon ha något fick hon skaffa det själv.
Redan som 21-åring fick Gunilla sitt första chefsjobb på Skandia. Hon kom senare att bli försäljningschef för Skandia Försäkringar mellan 1991 – 2000, då hon grundade sitt livsverk Xzakt Kundrelationer.
År 2017, när Xzakt Kundrelationer omsatte över 100 miljoner kronor per år, sålde hon till kapitalbolaget Altor som även äger Transcom. Sedan dess är hon delägare i bolaget och även partner i Transcom.
Genom åren har Gunilla fått många utmärkelser, bland annat Årets stjärnskott 2006. Hon har dessutom listats som nummer 81 på listan över Näringslivets mäktigaste kvinnor 2020 och blivit nominerad till årets Affärskvinna 2019. Utöver det har hon också medverkat som drake i Draknästet och varit med och grundat Stiftelsen 100% vars syfte är att hjälpa barn i utsatta regioner.
4. Babba Rivera – supertalang inom marknadsföring
Babba Rivera skapade sig ett känt namn som framgångsrik marknadsförare på taxiföretaget Uber som idag har vuxit sig till en självklar spelare på marknaden. Hon fick uppgiften att lansera tjänsten i Stockholm, vilket senare ledde till att hon värvades till Ubers marknadsföringsavdelning i New York.
I intervjuer har hon berättat om hur hon som 22-åring fick ta till innovativa metoder för att väcka uppmärksamhet kring det då okända Uber. Hon använde sitt privata nätverk och lyckades därigenom skapa en hype kring varumärket.
Riveras idérikedom, kreativitet och talang gjorde att hon under 2016 listades på tidningen Forbes prestigefyllda lista över världstalanger under 30 år. Samma år knep hon även förstaplatsen på Veckans Affärers lista över näringslivets supertalanger.
Babba Rivera (på den tiden Babba Canales) började sin entreprenörsresa med den uppmärksammade glasögonbloggen Bonocle. Bloggen tog henne till Berlin och där hon senare startade sin första konsultfirma inom digital marknadsföring.
Idag driver Rivera den egna byrån By Babba inom varumärkesmarknadsföring och är fortsatt bosatt i New York. Läs mer om denna imponerande entreprenör i Elin Lannsjös (Elle Decorations) intervju.
5. Isabella Löwengrip – från bloggare till mäktig affärskvinna
Isabella Löwengrip kräver knappast någon ingående presentation. Löwengrip började som bloggare 2005 med bloggen Blondinbella.se och är idag en av Sveriges främsta kvinnliga entreprenörer.
Hon driver flertalet egna företag däribland det egna hud- och hårvårdsmärket Löwengrip Beauty och arbetar även som författare och föreläsare. Hon utsågs av Veckans Affärer till Näringslivets mäktigaste kvinna 2018.
Isabella har fortsatt blogga under alla år som framgångsrik entreprenör och har byggt upp en trogen följarskara som stöttar henne i med- och motgångar.
Koncernmoderbolaget Löwengrip Invest investerar i internettjänster och e-handel med ett särskilt fokus på startups. Inom koncernen hittas bland annat Economista, ett föreläsningsföretag som publicerar böcker och podcasts om privatekonomi, samt företaget Flattered som producerar ballerinaskor.
Löwengrip hörs regelbundet i ”En Economistas Podcast” tillsammans med kollegan Pingis Hadenius där de pratar om ekonomi, pengar och tipsar om hur du kan ta kontroll över din ekonomi.
6. Åsa Bergman – inspirerande teknikentreprenör
Åsa Bergman, VD och koncernchef på Sweco, utsågs i början av 2019 till Näringslivets mäktigaste kvinna 2019. Bland hennes kvaliteter märks särskilt hennes fokus på digitalisering, globalisering och miljömedvetenhet. Åsa Bergman har varit med och utvecklat Sweco till att idag vara ett av Europas största teknikkonsultföretag.
När hon började på Sweco för snart trettio år sedan reflekterade hon inte särskilt mycket över att hon var den enda kvinnan. Hon kommer närmast från rollen som affärsområdeschef och styr idag som VD och koncernchef över 15 000 medarbetare i 70 olika länder. Hon uppmanades redan som liten av sin far att ”arbeta med någonting som du lämnar efter dig”. Kanske var det redan där som Åsas driv växte fram.
Bergman motiveras av en tävlingsinstinkt som tagit henne till den position hon har idag. Hon vill säkerställa att det skapas förutsättningar där människor kan växa och utvecklas. Hennes råd till andra som vill nå framgång inom näringslivet är att skaffa ett yrke som de brinner för samt att låta värderingar styra och driva dem framåt.
Läs gärna en fullständig intervju med Åsa Bergman i Veckans Affärer.
7. Pernilla Ramslöv – vill skapa världens bästa arbetsplats
Pernilla Ramslöv från konsultmäklaren NOX Consulting blev utsedd till Årets Entreprenör av Veckans Affärer 2019.
Hon vill skapa världens bästa arbetsplats genom ett ekosystem för svensk gigekonomi. Affärsidén bygger på att göra tvärtemot gentemot konsultjättarna. Exempelvis är det inte NOX Consultings finansiella mål som är högsta prioritet för Ramslöv – det är snarare visionen om att förbättra marknaden för svenska egenföretagare.
Pernilla startade sitt första företag under tiden på KTH i form av ett cateringbolag. Därefter var hon medgrundare till Jaczone med fokus på att automatisera systemutvecklingsprocesser, men sålde senare sin del i bolaget.
Sedan blev det några år i IT-branschen där hon som ansvarig för affärsutveckling märkte att det var de seniora konsulterna som prioriterades högst. Ramslöv ville istället lyfta fram rookies. De här tankarna tog med sig in i NOX Consulting som redan första verksamhetsåret nådde en omsättning på nästan 44 miljoner kronor.
”Jag drivs av att göra det omöjliga möjligt. ” – Pernilla Ramslöv
För Pernilla står lojalitet i fokus och det är kanske det som har gjort att NOX idag har 3 000 IT-konsulter i nätverket. Målet är att fortsätta vara med och forma svensk gigekonomi.
8. Elina Berglund – namnet bakom Natural Cycles
En kvinna som ligger bakom en svensk innovation är Elina Berglund Scherwitzl med appen Natural Cycles. Elina är partikelfysiker och har utvecklat den framgångsrika appen Natural Cycles som indikerar de dagar då en kvinna är som mest fertil.
Appen kan används både som preventivmedel och för den som vill bli med barn. Företaget bakom Natural Cycles grundade hon 2013 tillsammans med maken Raoul Scherwitzl.
Idén föddes när paret märkte att det saknades liknande preventivmedel på marknaden. De sökte efter ett naturligt, hormonfritt och effektivt preventivmedel. Kunskaper inom dataanalys och avancerad matematik omsattes till algoritmen bakom Natural Cycles som förutser ägglossning och fertilitet. Senare använde de själva appen för att bli gravida och lyckades snabbt.
Idag är Berglund Scherwitzl VD för företaget och Natural Cycles har nått flera framgångar med sin unika metod. Såväl användare som investerare har lockats av denna moderna och nyskapande teknik.
En längre intervju med Elina Berglund Scherwitzl hittar du hos Breakit.
9. Filippa Knutsson – modeskapare som satte Sverige på kartan
En framgångsrik kvinnlig entreprenör som har byggt upp ett av Sveriges absolut starkaste varumärken inom modebranschen är Filippa Knutsson, grundaren till det stilrena klädmärket Filippa K. Idag är Filippa K ett av Skandinaviens största modeföretag med ett särskilt fokus på hållbarhet.
Företaget grundades redan 1993 i Stockholm utifrån ett behov av bekväma och stilrena kläder av hög kvalitet. Kläderna är med sin enkelhet både minimalistiska och tidlösa.
”För mig handlar mitt jobb om att hjälpa andra. Jag vill skapa kläder som fyller ett syfte.” – Filippa Knutsson
Filippa är en sann förebild inom kvinnligt entreprenörskap och har tilldelats både Gunilla Arhéns Förebildspris och Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för sitt framstående entreprenörskap som bidragit till det svenska näringslivets utveckling.
Knutsson tog nyligen en längre paus från sitt livsprojekt Filippa K för att hitta sig själv men är nu tillbaka, lagom till 25-årsjubileumet, som kreativ motor på Filippa K. Här hittar du en längre intervju med modeskaparen.
10. Renée Voltaire – pionjär inom hälsokost
Nästa framgångsrika entreprenör att titta närmare på är Renée Voltaire, en av landets främsta hälsoprofiler som driver ett av landets snabbast växande företag. Idag finns omkring 300 produkter i form av hälsosamma livsmedel på marknaden som säljs via ett tusental återförsäljare.
Renée är uppvuxen i en entreprenörsfamilj. Hennes pappa var hobbyuppfinnare och hennes mormor drev konditori. Kanske var det här den perfekta miljön och grogrunden för att hitta den första inspirationen till att utveckla nya livsmedel? Renée arbetade länge på olika restauranger runtom i Stockholmstrakten. Senare blev det egna kokböcker, bagerier och caféer.
Sedan var Voltaire redo att starta det egna varumärket som ligger bakom de produkter som idag ses i butikerna. Nischen är växtbaserad mat och godsaker med mindre socker. Idag har det getts ut ett tiotal böcker samt ett veganskt butikskoncept. Läs mer om Renée Voltaire här.
11. Fredrika Gullfot – superfoods på börsen
Fredrika Gullfot är kvinnan bakom Simris Alg. Som VD, grundare och tredje största ägare i företaget Simris Alg är Fredrika Gullfot en framgångsrik entreprenör som har satt superfood gjorda av alger på kartan. De första algprodukterna på konsumentmarknaden lanserades under 2015 och under 2016 börsnoterades företaget Simris Alg.
Det skånska företaget med Fredrika Gullfot i spetsen erbjuder omega-3-tillskott och superfoods som hittas på gym, i spa- och hälsobutiker samt i den egna webbshopen.
Fredrika Gullfot är civilingenjör och teknologie doktor i bioteknik. Hon blev övertygad om fördelarna med omega-3-olja och byggde labb. Tanken är att odla algerna direkt och äta som tillskott istället för att få i sig omega-3 via fisk. Marknaden för omega-3 tycks växa och under 2015 blev Gullfot utsedd till ”Innovation Fellow” av tidskriften Wired – en utmärkelse för innovatörer med potential att förändra världen.
I Veckans Affärer kan du läsa mer om bakgrunden till företaget Simris Alg.
12. Barbara Bergström – första engelskspråkiga friskolan
Ett namn som dyker upp gång på gång när det gäller framgångsrika kvinnliga entreprenörer är Barbara Bergström. Hon har varit verksam som entreprenör sedan 1993 då hon startade sin friskola med engelskspråkig och internationell inriktning i form av den första Internationella Engelska Skolan (läs mer här!). Idag finns konceptet över hela landet och verksamheten har hundratals anställda.
Barbara har en bakgrund som lärarvikarie och hemspråkslärare. Företaget startade hon redan på 1990-talet i samband med friskolereformen.
”Det finns ett enormt stort behov av en skola som har disciplin och ordning, samt att man behärskar engelska språket.” – Barbara Bergström
Bergström har vunnit priser som Årets företagare och år 2017 tilldelades hon utmärkelsen Årets mäktigaste kvinnliga entreprenör av Veckans Affärer. Hon har uppmärksammats för sin entreprenörsinställning som hjälpte henne att hitta alternativ till den offentliga sektorn.
13. Ida Backlund – dominerar löshårsmarknaden
Entreprenören Ida Backlund startade löshårsbolaget Rapunzel of Sweden som 22-åring. För några år sedan sålde hon majoriteten av aktierna i bolaget till ett riskkapitalbolag för att ta en paus efter många år av hårt jobb.
Med priser som Årets kvinnliga stjärnskott och andra utmärkelser fick Ida snabbt mycket uppmärksamhet och Rapunzel blev en global framgång på marknaden för löshår på nätet.
Under pausen levde Backlund ett lugnare liv, men satt ändå kvar i bolagets styrelse. Hon är nu tillbaka i Rapunzel som creative founder. Idas bästa råd till företagare är: ”Never, ever, ever give up.”
10 kvinnliga entreprenörer i historien
Det är välkänt att en stor del av världens entreprenörer är män. I alla tider har männen varit dominerande inom entreprenörskap och de huvudsakliga beslutsfattarna. Samtidigt har kvinnorna har varit upptagna med att ta hand om familj och hushåll.
Några kvinnor fick dock tid och möjlighet att se sig omkring och lägga sina krafter på att starta små företag. Många av dessa företag finns kvar än idag, dock under andra namn.
Här ska vi berätta kort om några intressanta kvinnor som genom sin styrka och uppfinningsrikedom bidragit till det liv vi lever idag.
1. Sophia Gumaelius (1840 – 1915)
Sofia Gumaelius var 37 år gammal och utan försörjning när hon lämnade Örebro och kom till Stockholm. Med ekonomisk hjälp av sin bror grundade hon Sveriges första annonsbyrå år 1877.
År 1883 öppnade hon Gumaelius & Kompani som sålde maskiner och utrustning till tryckerier och under 1908 bildade båda företagen ett aktiebolag.
Verksamheten växte och nytt kontorshus byggdes. Inte långt därefter öppnade man kontor i Oslo, London, Göteborg och Malmö. Företaget överlevde fram till 2008 och lades ner som Sveriges äldsta reklambyrå.
2. Augusta Lundin (1840 – 1919)
Augusta Lundin var den mest berömda modeskaparen i Sverige före 1900-talet och den första designern att bli välkänd internationellt.
Efter flytten till Stockholm öppnade Augusta sin första modeateljé år 1867. Genom kontakter med utlandet och årliga besök i Paris utvidgades verksamheten. Bland kunderna fanns bland annat drottning Sofia och Selma Lagerlöf.
Under 1892 blev Lundinska Modehuset kunglig hovleverantör och varje år gav Oscar II hovdamerna en klänning från Augustas ateljé i julklapp.
3. Laila Ohlgren (1937 – 2014)
Laila Ohlgren är kvinnan som redan år 1979 skapade den gröna luren på våra mobiltelefoner. Genom att slå in numret först och sedan trycka på den gröna luren blev det enklare för basstationerna att hålla kontakten med mobiltelefonerna.
Tillsammans med en kollega åkte Laila runt och testade tusentals uppkopplingar från olika platser för att säkerställa att idén fungerade. Vi pratar om en hjälpprocedur under den tidiga utvecklingen av mobiltelefonin som nu blivit standard.
Laila Ohlgren var den första kvinnliga ingenjören som arbetade med utvecklingen av Nordiskt Mobiltelefonisystem.
4. Josephine Cochran (1839 – 1913)
Josephine Cochran är kvinnan vi ska tacka för den moderna diskmaskinen. Josephine var välbärgad och anordnade ofta stora middagar, men tyckte synd om sina hembiträden som fick ansvara för all disk. Samtidigt var hon kanske lite orolig för sitt porslin som ofta gick sönder i processen.
Detta problem fick Josephine att börja fundera på om en maskin skulle kunna sköta disken istället, vilket skulle spara tid såväl som pengar.
Efter många misslyckanden tog hon 1886 patent på sin skapelse och började tillverka diskmaskiner i stor skala. Företaget hon drev då är idag en del av Whirlpool, ett av de mest kända varumärkena inom vitvaror.
5. Maria Sofia de la Gardie (1626 – 1694)
Maria Sofia de la Gardie var Sveriges första kvinnliga företagare som blev välkänd för sin industriella verksamhet. År 1652, efter sin fars- och sin makes död, fick Maria förvalta en stor egendom och blev en av Sveriges stora godsägare.
Sina företag styrde hon från Tyresö slott där hon bodde. De mest framgångsrika bolagen verkade i textilindustrin och tillverkade tyg och kläder till armén.
Under 1650-talet lånade hon pengar från Sveriges första bank (Palmstruchska banken) och startade en egen bankverksamhet. Några år senare, år 1658, när Skåne blev en del av Sverige lät hon bryta och exportera stenkol.
Bortsett från allt detta började hon även bygga skepp, exportera spannmål och timmer, öppnade pappersbruk samt en fabrik för tillverkning av linolja.
6. Wilhelmina Skogh (1850 – 1926)
Wilhelmina Skogh är en sann svensk entreprenör inom hotell- och restaurangbranschen. Vid 26 års ålder fick hon anställning med uppdraget att inrätta och driva en restaurang i järnvägsstationen utanför Sandviken.
Verksamheten gick så bra att hon år 1876, med hjälp av ett banklån, byggde hon ett hotell och grundade sitt företag. Inom loppet av 8 år förvärvade hon ytterligare fyra hotell.
Höjdpunkten i karriären var posten som VD för Grand Hotel i början av 1900-talet.
Wilhelmina var dessutom en av de första pionjärerna som såg nyttan med att locka utländska turister till Sverige. Hon reste bland annat till London och startade ett samarbete med Thomas Cooks resebyrå. Det skulle inte dröja länge innan rika engelsmän fick boka paketresor med vandring, jakt och fiske.
7. Ulla Murman (1926 – 2019)
Vi kan lugnt säga att Ulla Murman grundade det som idag kallas för bemanningsföretag.
Ulla var en fattig flicka i Stockholm som jobbade på en skrivfirma under 1950-talet. År 1953 startade hon Stockholms stenografservice och började hyra ut sekreterare, men problemet var att det sedan 1936 var förbjudet att driva arbetsförmedling i privatregi.
Det ledde till åtta rättegångar med böter som straff. Under tiden detta pågick anlitades hennes företag av samma parter som försökte stoppa henne – Justitiedepartementet, Högsta Domstol och Los rättsskydd.
Till slut, efter 40 årig kamp, ändrades lagen år 1993. Det som tidigare var känt som Stockholms stenografservice blev 1996 en del av Manpower.
8. Mathilda Hamilton (1864 – 1935)
Mathilda Hamilton är kvinnan som introducerade Indien till Sverige. Hon öppnade sin butik 1901 under namnet Indiska utställningen och kort därefter öppnade hon en till butik i Göteborg. Några år senare, 1911, öppnades Indiska konstsalongen.
Tillsammans med sin man som var pastor besökte hon över 45 länder och var missionär i Indien, Palestina och Egypten. Inkomsterna från butikerna samt från de 250 föreläsningar om kvinnors situation i Orienten, som hölls i Sverige, Finland, Ryssland och England, användes i de yrkesskolor för pojkar som makarna byggde i Delhi.
Under första världskriget var det svårt att importera varor, därför gick affärerna dåligt. Genom några försäljningar fick Åke Thambert köpa butikerna som är idag kända som Indiska.
9. Hanna Lindmark (1860 – 1941)
Hanna Lindmark är en entreprenör som startade flera hushållsskolor (Margaretaskolor) i olika städer runt om i Sverige.
Hanna kom från en fattig familj (hon blev till och med bortauktionerad när hon var 9 år gammal!) och hade ingen möjlighet att utbilda sig. Därför tog hon år 1902 anställning som hushållerska på KFUM i Östersund. Tre år senare öppnade hon en matlagning- och serveringsskola i Norrköping och med tiden öppnades allt fler Margaretaskolor i landet.
När hon dog 1941 blev barnen arvlösa och alla hushållsskolor samt tillgångar gick till de fyra missionssällskapen.
10. Erika Aittamaa (1866 – 1952)
I folkräkningen 1930 är Erika Aittamaa nämnd som ”vantfabrikör”, vilket inte är så konstigt med tanke på att hon är skaparen av Lovikkavanten.
Maken arbetade i skogen och familjen hade många barn. Därför ägnade sig Erika åt att sticka vantar och sälja dem. Vid ett tillfälle blev ett par vantar så tjocka och stela att beställaren vägrade använda dem. Erika bestämde sig för att lösa problemet – hon tvättade och borstade vantarna med en ullkarda. Året var 1892 och det var början till Lovikkavanten.
Så småningom fick Erika Aittamaa lära ut sin konst till andra och vantarna blev en betydande inkomstkälla för kvinnorna i trakten.
Är du en blivande entreprenör?
Nu har du förhoppningsvis fått lite bättre koll på några av Sveriges fantastiska och framgångsrika kvinnliga entreprenörer. Några gemensamma nämnare är att samtliga kvinnor har ett enormt driv och vågar satsa på sin egen idé.
Är du också sugen på att bli entreprenör? Kolla in vår artikel om utbildningar för entreprenörer.
bra