8 intressanta utbildningar för entreprenörer

Uppdaterad: |

Att fylla på med ny kunskap och inspiration är avgörande för att ta ditt företagande till nästa nivå. Som entreprenör blir du trots allt aldrig helt fullärd. Oavsett om det handlar om enstaka kurser eller längre program är utbildning ett bra sätt att ge ditt företagande en extra skjuts i rätt riktning.

Det finns mängder av olika utbildningar inom entreprenörskap att välja bland. Det gäller både dig som planerar att sjösätta ditt första alldeles egna företag och den mer erfarne företagaren som har varit igång några år redan. En utbildning fyller på med kunskap och gör att du står bättre rustad inför kommande utmaningar som du kan möta som entreprenör.

Idag finns det många olika typer av utbildningar för entreprenörer att utforska, både när det gäller innehåll och form. Många väljer till exempel att studera på distans parallellt med annan sysselsättning. Om du utbildar dig samtidigt som du arbetar med ditt företag kan du relatera till den nya kunskapen och omsätta den löpande rent praktiskt, vilket brukar vara väldigt gynnsamt.

Nedan listar vi några olika utbildningar som kan vara intressanta för dig som vill bli eller är entreprenör.

Innehåll:

Entreprenör ”Starta eget”
Grönt företagande
Certifierad entreprenör
Entreprenör, hälsa och hållbar utveckling
Egen företagare
Kreativt entreprenörskap
Entreprenörskap och företagande
Företagsekonomi

1. Entreprenör ”Starta eget” – Folkuniversitetet

En utmärkt utbildning att börja med för den som drömmer om att arbeta som entreprenör är utbildningen Entreprenör ”starta eget”. Du får alla de grundläggande kunskaper som behövs för att starta och driva ett eget företag. Innehållet i utbildningen kan även vara givande för entreprenörssjälen som vill påverka näringslivet med visioner och nya idéer.

Med den här utbildningen får du en knuff i rätt riktning att våga ta steget att satsa på din affärsidé. Du får bland annat lära dig grunderna i bokföring och budgetarbete. Samtidigt får du nya kunskaper om hur du formulerar ditt erbjudande och differentierar dig från andra inom branschen. Du får vidareutveckla din affärsidé under utbildningen och kommer sannolikt efter utbildningen att vara motiverad och trygg i att starta eget.

I utbildningen Entreprenör ”starta eget” ingår grundläggande kurser inom administration, affärsjuridik, försäljning och marknadsföring som ger dig en god grund för att driva företag. Utbildningen erbjuds av Folkuniversitet Vuxengymnasium på distans och läses på heltid eller deltid, beroende på vad som passar dig bäst.

2. Grönt företagande – Folkuniversitetet

Utbildningen Grönt företagande är den perfekta utbildningen för dig som vill bli en miljömedveten entreprenör. I utbildningen ingår kurser som entreprenörskap, affärsjuridik och företagsekonomi. Du får dessutom lära dig om miljö- och energikunskap samt politik och hållbar utveckling. Du utvecklar dina kunskaper om världen ur ett miljöperspektiv och hur man driver ett grönt företag.

Idag är möjligheterna många för den som vill starta ett grönt företag. Allmänheten är mycket mottaglig för miljösmarta produkter och det gröna miljömedvetna företagandet är med största sannolikhet här för att stanna. Vi ser idag att allt fler företag lyfter fram hållbarhet som värde i sin marknadsföring i samband med att de presenterar sitt erbjudande.

Utbildningen Grönt företagande erbjuds av Folkuniversitet Vuxengymnasium på distans. Du kan själv styra över din tid och med fördel kombinera utbildningen med annan sysselsättning.

3. Certifierad entreprenör – Academy Online

Visste du att man kan bli certifierad entreprenör? Academy Online erbjuder distansutbildningen Certifierad entreprenör för dig som vill få all den nödvändiga kunskap som krävs för att bli en fullvärdig entreprenör. Under utbildningen får deltagarna bland annat värdefull kunskap om olika företagsformer, affärsutveckling och ekonomistyrning.

Utbildningen är uppdelad i fyra olika moduler där de första två fokuserar på att starta företag och de andra två på att driva företag. Tanken är att ge deltagarna ett helhetsperspektiv på hur livet som entreprenör kan se ut. Deltagarna ska även efter utbildningen kunna gå från affärsidé till att praktiskt komma igång med sitt företag och därifrån vidareutveckla det.

Utbildningsmaterialet finns tillgängligt i en kursportal där eleverna kan titta på föreläsningar och få tillgång till diverse övningsuppgifter. Här finns även kunskapsquiz tillgängliga för de som vill öva på egen hand när det passar in i deras personliga scheman. Under studietiden har eleverna tillgång till kursledare via chatt, mejl och telefon.

4. Entreprenör, hälsa och hållbar utveckling – Lillsved Idrottsfolkhögskola

Åter till en nischad utbildning – utbildningen Entreprenör, hälsa och hållbar utveckling har både teoretiska och praktiska inslag. Som namnet skvallrar om riktar den sig till entreprenörer som vill arbeta med hälsa, hållbar utveckling och välbefinnande. Under utbildningen får deltagarna lära sig om hur de kan använda praktiska verktyg och metoder för att lyckas som företagare och entreprenörer inom den växande hälsobranschen.

Utbildningen lämpar sig både för den som funderar på att starta eget och för den som vill få extra inspiration till att utveckla en befintlig verksamhet. Det finns även ett fokus på den personliga utvecklingen och deltagarna får insikter i hur de utvecklar sitt entreprenörskap ytterligare.

Under den här utbildningen får du även hjälp med att placera dig och ditt erbjudande på kartan och definiera var du hör hemma inom denna bransch. Ska du satsa på att erbjuda tjänster som coach, terapeut eller kanske som personlig tränare?

Under 20 veckors tid får deltagarna lära sig mer om entreprenörskap inom hälsobranschen. Det här är en distansutbildning som erbjuds av Lillsved Idrottsfolkhögskola och som har fått höga betyg av tidigare deltagare. Undervisningen sker både via seminarium online och under ett antal fysiska träffar på skolan som finns på Värmdö utanför Stockholm.

Under utbildningen tar man fram en personlig handlingsplan för varje deltagare. På så sätt kan de vara på det klara med vad nästa steg är när det gäller deras företagande efter avslutad utbildning.

5. Egen företagare – Svea Education

Egen företagare är i huvudsak en förberedande utbildning för den som drömmer om att bli entreprenör och egenföretagare. Allt som behövs är en affärsidé och drivkraft. Utbildningen vänder sig till de som vill lära sig mer om hur man startar eget eller vill ha mer kunskap om företagande.

I utbildningen ingår momenten administration, entreprenörskap, företagsekonomi och affärsjuridik. Efter genomgången kurs är deltagaren redo att påbörja sitt liv som entreprenör. Denne har då fått kunskaper inom bokföring, bokslut, ledarskap och hur man tar det där överväldigande steget från idé till uppstart. Deltagaren får också lära sig om relevanta lagar och regler.

Rent formmässigt kan Egen företagare läsas antingen dagtid, kvällstid eller på distans, beroende på behov. Du väljer själv om du vill studera i 25 eller 50 veckor. Den här utbildningen erbjuds av Svea Education som värnar om deltagarnas flexibilitet.

Skolan ligger i Kista galleria i Stockholm där eleverna kan få personligt stöd och tillgång till studieplats.

6. Kreativt entreprenörskap – Leksands Folkhögskola

Ytterligare en utbildning för entreprenörer är folkhögskoleutbildningen Kreativt entreprenörskap. Det här är en ettårig kurs som ger deltagaren metoder, kunskap och verktyg för att utveckla företagets affärsidé och samtidigt utvecklas själv som företagare. Kursen riktar sig till företagare eller personer som vill starta företag inom kreativa affärsområden.

Efter avslutad utbildning ska deltagarna ha fått verktyg för att utveckla sin kreativitet och sitt entreprenörskap. Fokus är på varumärket och det arbetas till exempel med designprofilering – det vill säga hur varumärket ska se ut och upplevas. Deltagarna får lära sig om kundfokus, målgruppsanpassning, målsättning och företagsekonomi.

Under utbildningen varvas föreläsningar och workshops med enskilt arbete inom det egna företaget. Efter det första året finns även möjlighet att söka in till ett andra år. Utbildningen är studiemedelsberättigad och det krävs treårigt gymnasium eller motsvarande för att vara behörig. Antagning sker efter personlig intervju.

Kreativt entreprenörskap erbjuds av Leksands folkhögskola och körs mellan 40 och 80 veckor, beroende på vald studietakt. Eleverna spenderar 10 veckor på Leksands folkhögskola och resten genomförs på distans. Alla utbildningens lärare är verksamma företagare.

7. Entreprenörskap och företagande – Folkuniversitet

Ett mindre omfattande alternativ är att läsa kursen Entreprenörskap och företagande som erbjuds av Folkuniversitet Vuxengymnasium på distans som enskild kurs.

Deltagarna får grundläggande kunskaper inom företagande och entreprenörskap. I innehållet finns till exempel matnyttiga delar som:

  • Vägen från idé till att starta företag
  • Affärsplan, dess innehåll och uppbyggnad
  • Ledarskap och organisation

Deltagarna får även lära sig om försäljningsteknik samt lagar och regler inom företagsverksamhet. Kursen är en bra fortsättning för den som redan har grundläggande kunskaper inom entreprenörskap och företagande.

8. Företagsekonomi – NTI-skolan

En annan enskild kurs som kan vara bra att satsa på är Företagsekonomi. Som företagare och entreprenör förväntas du hålla koll på företagets ekonomi och bokföring. Det finns hjälp att få med dessa delar, men med insikt i och förståelse för verksamhetens ekonomi blir det betydligt enklare för dig att göra rätt satsningar och prioriteringar. Under kursen får du grundläggande kunskaper i företagsekonomi för att starta eget eller för att studera vidare.

Företagsekonomi erbjuds på flera nivåer. Under den grundläggande kursen i företagsekonomi ingår delar som företagsformer och budget. I fortsättningskursen fördjupas kunskaperna i företagsekonomi där du får får lära dig mer om marknadsföring, redovisning och företagsstyrning. Dessutom behandlas delar som ledarskap, gruppdynamik och företagens samhällsansvar.

Kursen erbjuds av NTI-skolan som erbjuder vuxenutbildningar på distans. Du har rätt till studiestöd och kan välja mellan heltid och deltid. På NTI-skolan får du tillgång till en personlig lärare.

”Om du tror att du vet allt är du dåligt underrättad” – Kinesiskt ordspråk

Är entreprenörskap något för dig?

Se till att tro på dina drömmar! Det är inte säkert att du behöver läsa en lång utbildning innan du sätter igång – det viktiga är att våga ta det där första steget för att bli entreprenör.

Läs gärna vår tidigare artikel om vad en entreprenör är för att lära dig mer om vad entreprenörskap faktiskt innebär.

För somliga passar det bäst att driva verksamheten parallellt med utbildningen för att löpande förankra de nya kunskaperna i verkligheten medan andra trivs bättre med att vara väl förberedda innan det är dags att sätta igång.

Oavsett vad du väljer ger en utbildning inom entreprenörskap dig en bra grund inför framtiden. Om du vill hitta bra utbildningar för entreprenörer kan du vända dig exempelvis till Studentum, Hermods eller Folkuniversitetet.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 3

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Starta eget företag – 10 enkla steg 2023

23 imponerande kvinnliga entreprenörer

Next

Lämna en kommentar