5 inspirerande TEDx Talks du inte får missa

Uppdaterad: |

TEDx Talks är ett välkänt fenomen som de flesta är bekanta med. I dessa föreläsningar delar personer med sig av intressanta, välformade och innovativa idéer samt erfarenheter inom olika områden. Föreläsningarna är aldrig längre än omkring 20 minuter.

Anledningen till att TEDx Talks är så korta är för att man vill behålla åhörarnas fulla uppmärksamhet genom hela föreläsningen. Många av de mest kända föreläsningarna har bara varit omkring fem minuter långa.

TEDx Talks finns tillgängliga på YouTube, men även i poddform och är helt kostnadsfria att ta del av. Är man ute efter inspiration eller om man bara vill lära sig något nytt är dessa föreläsningar att rekommendera.

Nedan listar vi 5 inspirerande TEDx Talks du inte får missa om du är ute efter lite extra motivation. Några av dem är även mina personliga favoriter.

Innehåll:

The Art of Stress-Free Productivity: David Allen
How to Believe in Yourself: Jim Cathcart
The Magic of Not Giving a F***: Sarah Knight
Change Your Mindset and Achieve Anything: Colin O’Brady
My Philosophy for a Happy Life: Sam Berns

1. The Art of Stress-Free Productivity: David Allen

David Allen är en författare som främst är känd för sin metod gällande tidshantering som handlar om att öka sin produktivitet på ett sunt sätt. Allen gav ut sin bok ”Getting things done” år 2001 och den blev snabbt en succé världen över. År 2015 uppdaterades boken för att ta hänsyn till dagens teknologiska utveckling.

I TEDx Talks berättar Allen om hur han tillsammans med sin dåvarande flickvän (numera fru) var ute till havs när de fick problem med deras båt. Mitt i kaoset stannade de båda upp för att beundra nattens enorma fullmåne. Kaoset hade gett dem en form av stillhet och plötsligt visste de båda hur de skulle hantera situationen.

Kris skapar lugn

Allen menar att ”kris skapar lugn” eftersom hjärnan under en kris vet vad den behöver fokusera på, vilket gör oss handlingskraftiga. När allt oviktigt ur bilden – eller i det här fallet hjärnan – blir situationen självklar.

Tidshanteringsmetoden ”Getting things done” (GTD) handlar om att uppnå detta tillstånd, även om man inte befinner sig i en riktig kris. Det handlar om att ge hjärnan utrymme att tänka och vara kreativ, vilket inte omöjligt om man lägger fokus på hundra saker samtidigt.

Samtidigt menar Allen att ett kreativt kaos är bra, att det ofta är i dessa stunder de bästa idéerna dyker upp. Dock krävs det utrymme för att ett kreativt kaos ska kunna uppstå.

If you already are in a creative mess, you have no freedom to make one.

Fokusera om och åstadkom mer

Allen fortsätter med att berätta hur ett rörigt sinne kan ha två olika effekter:

  • Total avstängning – många arbetsuppgifter + ingen motivation = väljer att inte göra något alls.
  • Överdrivet jobbande – många arbetsuppgifter + vill hinna med så mycket som möjligt = jobbar alldeles för mycket.

De som har många bollar i luften samtidigt klagar ofta på att tiden inte räcker till – om de bara fick två timmar till på dygnet skulle allt lösa sig. Allen menar dock att tid inte är problemet – även de mest framgångsrika människorna har bara 24 timmar på dygnet.

Anledningen till att de flesta har ”så mycket att göra” och ”så lite tid” är för att de inte lägger sitt fokus där det faktiskt behövs.

Getting things done

GTD-metoden handlar om att rensa sinnet på ett effektivt sätt genom att ta alla de uppgifter som du har i huvudet och bryta ner dem i enkla, hanterbara steg.

Steg ett är vad Allen kallar ”Capture your thinking” och handlar om att inte belasta hjärnan med uppgifter, utan att istället skriva ner uppgifterna på papper. Några exempel kan vara: anlita skribent, uppdatera dator, måla om i hallen, boka resa eller ta en matlagningskurs.

Psykologerna kallar detta distribuerad kognition där hjärnan får möjlighet att fokusera på en uppgift i taget, vilket i sin tur ökar produktiviteten.

Steg två är att definiera syftet med de punkter du skrivit ned. Vad är det du ska åstadkomma? Här handlar det även om att se över vilka åtgärder du ska ta till för att faktiskt nå målet. Genom att bryta ner varje uppgift eller projekt kommer de att kännas verkligare, vilket kommer öka motivationen såväl som fokus.

I steg tre behöver du göra en karta över dina mål för att kunna se en helhet. Vad ska du prioritera? Genom att använda en sådan karta kan du enkelt identifiera hur och vart du ska börja.

2. How to Believe in Yourself: Jim Cathcart

Jim Cathcart är en amerikansk entreprenör, föreläsare och författare. Hittills har Cathcart gett ut 18 böcker, bland annat The Acorn Principle (1998) som bland annat nämns i detta inspirerade Tedx Talks om hur man vågar tro på sig själv.

Cathcart inleder sin föreläsning med att vi alla någonstans vet vilka vi var ämnade att vara och att vi bör tänka som de personer vi strävar efter att bli. Han går vidare med att föra in diskussionen på ekollon, närmare bestämt hur dessa är uppbyggda av en stam, en hatt och ett frö.

Hatten symboliserar ekollonets arv, det vill säga alla de generationer av ekar som lett till just denna lilla nöt, och finns kvar till dess att fröet är redo att växa på egen hand.

Nu är ju inte detta en föreläsning om naturvetenskap, utan om mänsklig utveckling, så Cathcart går vidare med att förklara att hatten symboliserar våra mentorer, lärare, förebilder och föräldrar. När vi sedan är redo att växa på egen hand finns all vår potential – såväl som all potential i framtida generationer – samlad i detta lilla frö.

Lär känna dig själv

Cathcart menar att en del av vårt ansvar som människor är att utforska och lära känna oss själva. För att kunna göra detta måste vi först respektera vårt arv, det vill säga vart vi kommer ifrån, och det faktum att vi inte är skapade av en biologisk slump.

Enligt Cathcart filosofi har varje människa ett syfte. Genom att upptäcka detta kan vi påverka samhället och sedan föra vidare vårt avtryck till kommande generationer.

Bortsett från att respektera vårt arv bör vi även förstå vart vi kommer ifrån. Genom att utforska vårt beteende, våra egenskaper, mål och värderingar kan vi få de verktyg vi behöver för kunna bli den bästa möjliga versionen av oss själva.

Know how you are smart, not how smart you are compared to others. In what ways are you smart? Know what you care about. What are the values that motivate your choices? Know your personal velocity, the intensity and drive with which you naturally operate.

En timme om dagen – expert inom fem år

Cathcart berättar vidare om hur han inte förväntade sig att bli något annat än ”the ordinary”. Under sin uppväxt förväntade han sig inte mycket av livet – han skulle förmodligen jobba på kontor, skaffa familj och pensionera sig när han var 65 år för att sedan dö när han nått den genomsnittliga medellivslängden.

Riktigt så blev det inte. År 1972 hörde Cathcart en välkänd röst på radion som yttrade de ord som skulle komma att förändra hans liv. Earl Nigthingale, en av dåtidens ikoner för mänsklig utveckling och motivation, sa:

If you are willing to spend one extra hour each day studying your chosen field, you will become a national expert within five years or less.

Cathcart bestämde sig för att bli en expert inom samma område som Nigthingale – mänsklig utveckling – och inom fem år gick han från att vara en omotiverad regeringstjänsteman till att bli en framgångsrik föreläsare på heltid.

Förändra dig själv – och världen

Genom att bara lägga en timme – eller till och med en halvtimme – per dag kan du förändra ditt eget liv samtidigt som du kan förändra din omgivning med din kunskap.

Cathcart menar dock att även de som inte väljer att öka sina kunskaper kan vara med och förändra världen, bara genom att ge komplimanger, vara hjälpsam, plocka upp skräp eller komma på nya idéer.

I slutändan handlar det om att lämna positiva avtryck som motiverar resten av världen till samma positiva förändring. Cathcart avslutar sitt TEDx Talks med att varje person varje dag bör ställa sig följande fråga: ”How would the person I like to be do the things I’m about to do?

3. The Magic of Not Giving a F***: Sarah Knight

Författaren Sarah Knight sa upp sig på sitt jobb som redaktör efter 15 år i branschen – jobbet tog mer energi än vad det gav. Istället valde hon att följa sina drömmar och kombinera jobb på distans med drömlivet i bikini på en karibisk ö.

Hur? Genom att inte lägga tid, energi eller pengar på det som inte är viktigt.

I TEDx Talks berättar Knight om hur det gick till på ett humoristiskt, igenkännande och inspirerande sätt. Samtidigt förklarar hon att du också kan rensa bort jobbiga eller irriterande moment i ditt liv som tar mer energi än vad de ger.

Knight inleder sin föreläsning med att påpeka hur vi alla lever i ett samhälle där rensning ofta används som en metod för att skapa inre lugn. Förråd ska rensas, kläder som inte används ska säljas och barnens gamla leksaker ska skänkas bort.

Det många däremot ofta glömmer bort är den mentala rensningen – den som faktiskt kan påverka vår lycka på lång sikt. Tänk om man kunde samla alla uppgifter och måsten för att sedan ”kasta bort” det som gör oss olyckliga och spara det som får oss att må bra?

”Game of Thrones does not get any of my f*cks”

Knight kom på ett sätt att göra just detta och valde att kalla det ”the life changing magic of not giving a f*ck”. Denna svordomsinnehållande, men livsförändrande, magi handlar kort och gott om att undvika det som gör oss utmattade och irriterade för att kunna fokusera på det som fyller oss med positiv energi.

För att konkretisera detta använder Knight ett exempel med Game of Thrones. Om du inte bryr dig om serien lägger du inte inte tid på att se den, du lägger inte energi på att spekulera över säsonger och du lägger inte pengar på böckerna.

Du ger med andra ord inga f*cks, vilket sparar dig tid, energi och pengar som du kan lägga på det som faktiskt gör dig lycklig. Detta väljer Knight att kalla en så kallad ”f*ck budget” och hur denna fungerar kommer du att kunna läsa mer om lite längre ned.

Vad ryms i ditt sinne?

Knight vill att du ska föreställa dig ditt sinne som en stor ladugård. Där inne finns allt som gör dig glad och energifylld, men också allt det som gör dig irriterad och tömd på energi.

Potentialen för ett lyckligt och rofyllt liv finns där, men för att uppnå detta tillstånd måste du göra en grundlig rensning. Släng ut allt det som har negativa effekter på din sinnesro och ge mer plats åt det som gör lycklig.

You have to clear out the annoy, to make room for the joy.”

”The NotSorry Method”

I samband med att Knight sade upp sig från sitt jobb som gjorde henne olycklig kunde hon automatiskt rensa bort det som åt upp hennes energi. Men för att alla ska kunna uppleva samma livsförändring som hon gjorde valde hon att utveckla en enkel, men effektiv metod – The NotSorry Method. Metoden består av två viktiga steg:

  1. Bestäm vilka saker du inte bryr dig om.
  2. Sluta bry dig om dessa saker.

Knight fortsätter med att säga att detta må låta som ett recept för att förvandlas till en skitstövel, men att metoden alltid bör användas med ärlighet och artighet. Genom att vara ärlig och artig har du aldrig något att behöva be om ursäkt för.

Slarva inte med din budget

För att beskriva en ”f*ck budget” fungerar använder sig Knight av följande exempel.

Låt säga att du älskar Game of Thrones. Samma kväll som säsongsavslutningen sänds blir du bortbjuden på middag hos en vän. Det känns jobbigt att behöva tacka nej, men samtidigt vill du inte missa avsnittet (främst på grund av potentiella spoilers). Det är nu du behöver se över din ”f*ck budget”.

Bestäm dig för vilken aktivitet som gör dig lyckligast och spendera dina ”f*ck bucks” följaktligen. Du behöver inte känna dig skyldig, så länge du är ärlig och artig.

Prioritera om, prioritera rätt

Genom att göra listor för varje kategori i ditt liv kan du enkelt identifiera de moment som tar mer energi än vad de ger. Återigen, lägg inte ”f*ck bucks” på aktiviteter som gör dig irriterad, utmattad och omotiverad.

Prioritera noggrant och du kommer att få mer tid, energi och pengar över. Knight menar att det är helt okej att säga att man inte har tid, att man inte har råd eller till och med att man inte vill. NotSorry-metoden fungerar i alla situationer.

Decluttering your house takes about a week and then it lasts for one or two weeks. But mental decluttering – learning how to say ”no”, set boundaries and give fewer, better f*cks – lasts forever.

4. Change Your Mindset and Achieve Anything: Colin O’Brady

Colin O’Brady är en professionell atlet, äventyrare och föreläsare. År 2007 gav 22-åriga O’Brady sig ut på en spännande jorden runt-resa, men det han inte visste då var att denna resa skulle förändra hans liv på flera sätt.

O’Brady inleder sitt TEDx Talk med att berätta om den utmaning han mötte på väg upp mot världens högsta topp. Den fysiska påfrestningen i kombination med den bitande kylan pressade honom till sin brytpunkt.

Han försökte desperat att återfå kontrollen över situationen, men tvivel och rädsla tog över varje tanke. I den mentala storm av hallucinationer och tvivel fokuserade O’Brady på att ta ett steg i taget – en metod som hade varit hans räddning tio år tidigare.

Backpackingresa slutade i katastrof

Efter sin examen packade O’Brady sina väskor och gav sig ut för att upptäcka världen. Thailand, med sina vackra stränder och turkosa vatten, var ett av hans stopp under resan och det var här som hans liv drastiskt skulle förändras.

O’Brady berättar att han under en magisk kväll befann sig på stranden där elddansare visade upp sina avancerade konster. Som den oövervinneliga 22-åring han bestämde sig O’Brady att ta del av det roliga – att hoppa brinnande hopprep.

På bara några sekunder förändrades hela hans liv – det brinnande repet trasslade in sig i benen och tände eld på hans kropp. Tack vare sitt pumpande adrenalin lyckades O’Brady ta sig till havskanten för att släcka lågorna.

”What have I done?”

På sjukhuset, efter att ha genomgått en operation, insåg O’Brady plötsligt hur långt hemifrån han var och hur illa det kunde gå. Sjukhuset var långt från sterilt (vid ett tillfälle springer till exempel en katt sprang omkring i rummet) och hans skador var allvarliga.

Fem dagar efter olyckan anländer O’Bradys mamma till sjukhuset och trots att hon var lika rädd som sin son visade hon aldrig detta. Istället spred hon positivitet och hopp inför framtiden.

Hon frågande bland annat Colin vad han ville göra när han kommer ut från sjukhuset – trots att doktorerna varit skeptiska till hans förmåga att kunna gå normalt igen. Tre dagar senare hade hon fått sin son att sätta upp ett mål: att delta i ett triathlon.

Drömmen om att tävla

När O’Brady återvänt till USA några veckor senare menade O’Bradys mamma att det var dags att börja träna upp förmågan att gå igen. De började med ett steg, sedan fem och därefter tio. Inom kort kunde han både gå och jogga utan problem.

Med målet att delta i ett triathlon i åtanke började O’Brady träna på allvar. Ett och ett halvt år efter olyckan tog han sig igenom sitt första triathlon utan problem. Dock hade han inte bara tagit sig igenom det – han hade vunnit över 4 000 andra deltagare.

I had done it. I had achieved my goal. And there was one more surprise in store for me that day. I hadn’t just finished the race – I had won .

Motgångar är inte för evigt

Utan ett tydligt mål i sikte hade O’Brady förmodligen inte återhämtat sig på det sätt han gjorde. I sin föreläsning menar att han vi alla har full kontroll över valet att fortsätta framåt – ett steg i taget. Det enda som står i vår väg är våra tankar.

De kommande åren tävlade O’Brady i triathlon över hela världen, men efter att ha bestigit Ecuadors tredje högsta berg var det dags för ett nytt, större mål.

O’Brady skulle försöka att sätta världsrekord i att klara utmaningarna i Explorers Grand Slam på kortast tid. Syftet med målet var att inspirera barn och ungdomar att drömma stort, sätta mål och att leva ett aktivt, hälsosamt liv.

Ett steg i taget

O’Brady trotsade extrema väderförhållanden, smärta och tvivel för att uppnå sitt mål. Genom att återigen fokusera på att ta ett steg i taget och med stöd från nära och kära tog han världsrekordet i att snabbast klara utmaningarna i Explorers Grand Slam.

Idag bär O’Brady alltid med sig en liten sten från toppen av Mount Everest. Stenen symboliserar hans potential och beslutet att alltid fortsätta framåt. När motgångarna är som störst påminner stenen honom om att till och med Mount Everest – världens högsta berg – kan brytas ner i små steg som slutligen kommer att leda till toppen.

Alla kommer vi uppleva om tragedier, motgångar och tvivel som kommer få oss att ställa frågorna: ”Ska jag ge upp? Är det här ens möjligt? Varför händer detta mig?”. O’Brady menar att vi aldrig får låta negativa tankar ta över. Istället bör vi fokusera hur vi bemöter problemet samt på de val vi kan göra för att ta oss framåt.

Achievement is not for the select few. Achievement is simply for those who never quit. Achievement is for those who can overcome the greatest obstacle of all – their mind.”

5. My Philosophy for a Happy Life: Sam Berns

Det finns inte en chans att denna lista skulle vara komplett utan Sam Berns TEDx Talks. Sam Berns föddes år 1996 och diagnostiserades med progeria – en sjukdom som gör att kroppen åldras i förtid – strax innan han skulle fylla två år. Sjukdomen är mycket ovanlig och drabbar enbart ett hundratal människor världen över.

Berns var trots sin unga ålder en aktivist som jobbade med att sprida medvetenhet om progeria, bland annat genom att medverka i HBO-dokumentären ”Life According to Sam”.

Hans föräldrar – Scott och Leslie Berns – startade dessutom Progeria Research Foundation kort efter att deras son fått diagnosen för att uppmuntra forskning kring sjukdomen, men också för att erbjuda stöd till drabbade och deras familjer.

Drömde om att spela i skolans orkester

Berns inleder sitt TEDx Talk med att berätta om hans dröm att spela virveltrumma i skolans orkester. Detta medförde dock en del hinder eftersom trumman och dess sele vägde för mycket – nästan lika mycket som han själv.

Men detta skulle inte stoppa Berns – han var fast besluten om att spela i orkestern. Tillsammans med en ingenjör utvecklade Berns och hans familj en specialanpassad sele som bara vägde en sjättedel av den ursprungliga modellen.

”I have a very happy life”

År 2012 publicerade publicerade Leslie Berns och hennes team av forskare den första framgångsrika studien gällande behandling av progeria. I samband med detta blev Berns intervjuad av National Public Radio (NPR) där han fick frågan: ”Vad är det viktigaste människor behöver veta om dig?”.

Svaret blev: ”Att jag lever ett väldigt lyckligt liv.”

Berns berättar vidare att det finns en hel svårigheter i hans liv som orsakats av hans sjukdom, men att han inte vill att någon ska tycka synd om honom. Han menar att han själv inte slösar energi på dessa hinder och oftast tar han sig förbi dem på ett eller annat sätt.

Berns livsfilosofi

I sitt TEDx Talk vill Berns dela med sig av sin filosofi för ett lyckligt liv. Den första delen i denna filosofi är: Acceptera det du inte kan, eftersom det finns så mycket som du faktiskt kan.

Berns berättar att han ofta får frågor gällande sin sjukdom och vilka dagliga utmaningar den innebär, men att han själv sällan tänker på saker som har med progeria att göra. Detta betyder inte att han ignorerar de hinder sjukdomen skapar, utan att han helt enkelt väljer att fokusera på det positiva. 

Dessutom finns det oftast en väg runt många vardagliga hinder – den specialdesignade trumman är ett bra exempel. Berns menar att en positiv och problemlösande syn på livet kan hjälpa oss alla att nå våra drömmar.

Steg två i filosofin är att omge sig med personer man tycker om. Berns berättar om hur lyckligt lottad han är att ha en familj som stöttat honom genom hela livet och riktiga vänner som alltid funnits där.

I hope that you appreciate and love your family, your friends – your bros – and that you acknowledge your mentors and your community because they are a very real aspect of everyday life that can make a truly significant positive impact.

Filosofins tredje steg handlar om att fortsätta framåt. Berns försöker alltid att ha något att se fram emot och att sträva efter för att göra livet rikare. Det kan vara så enkla saker som att åka på en utflykt med familjen eller att gå på en fotbollsmatch med sina vänner.

Genom att lägga sitt fokus på roliga aktiviteter menar Berns att man kan göra framtiden ljusare. Det kan även göra det enklare att ta sig igenom tuffa perioder i livet. Han fortsätter med att säga att undviker att tycka synd om sig själv, eftersom detta sinnestillstånd inte ger utrymme för lycka och glädje.

Vill förändra världen

Den livsfilosofi som Berns lever efter sattes på prov när han ett år tidigare lades in på sjukhus. Vissa dagar var extra tuffa och ibland behövde han vara extra modig. Men genom att fokusera på de saker han kunde göra när han blev frisk fortsätta han ta sig framåt.

I realized that being brave isn’t supposed to be easy and for me, I feel it’s the key way to keep moving forward.

Berns berättar att han under din barndom drömde om att bli ingenjör – vilket kanske hade med hans kärlek för lego att göra – men att han numera var mer intresserad av det biologiska fältet. Oavsett vad han väljer att bli vill han kunna förändra världen på ett eller annat sätt.

Ett lyckligt liv trots hinder

Berns avslutar sitt TEDx Talk genom att sammanfatta sin enkla filosofi och hoppas att alla kan leva ett lyckligt liv, trots eventuella hinder. Han lägger även till en bonuspunkt – missa aldrig en bra fest.

Den 10 januari 2014 dog Sam Berns, bara 17 år gammal, på grund av sin sjukdom.

He was an inspiration to everyone. You will be missed greatly. Fly high.

Boston Bruins’ Brad Marchand.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vad är en entreprenör och hur blir man en?

Starta eget företag – 10 enkla steg 2023

Next

Lämna en kommentar