Som entreprenör är det viktigt att du ger ett förtroendeingivande intryck och är enkel att hitta på LinkedIn. Idag är det standard att gå in på LinkedIn och kontrollera vem det är man ska göra affärer med eller eventuellt rekrytera.
Plattformen LinkedIn lanserades 2003 och användes initialt som ett nätverk för att hjälpa arbetsgivare och arbetstagare att hitta varandra. Idag är LinkedIn fortfarande en viktig plats för rekrytering, men det har blivit allt vanligare att företag och organisationer använder nätverket i marknadsföringssyfte. Även många entreprenörer försöker nå ut via LinkedIn med sina erbjudanden.
LinkedIn används idag av 31 procent av befolkningen och användandet har befunnit sig på en jämn nivå de senaste tre åren. De flesta på LinkedIn är i åldrarna 36-45 år och är mitt i karriären. Det finns något fler stadsbor, fler högutbildade och fler från höginkomsttagarhushåll på LinkedIn (Internetstiftelsen, Svenskarna och Internet 2019).
En digital plattform med fokus på professionellt nätverkande är den perfekta platsen för dig att nå ut som entreprenör. Dock gäller det att ha en intressant och lockande profil.
Nedan listar vi några åtgärder du kan ta till för att förbättra din LinkedIn-profil och därmed öka dina chanser att synas i sökningar.
Innehåll:
Optimera din profil |
Öka din sökbarhet |
Interagera! |
Stärk förtroendet med rekommendationer |
Uppdatera med relevant innehåll |
Gör reklam för din profil |
Företagssida -en god idé eller inte? |
Håll dig uppdaterad |
1. Optimera din profil
Det första som du ska titta på när det gäller LinkedIn är kvaliteten på din profil. Som företagare och entreprenör är det ofta du själv som person som representerar din verksamhet. Även om du försöker att leda in din målgrupp på en särskild företagssida är det sannolikt att besökarna är nyfikna på dig som person och vill se vad du har för erfarenhet. Här har du chansen att bygga förtroende kring din kompetens.
När det gäller optimeringen av din profil handlar det till exempel om din profilbild. Se till att välja en professionell bild av hög kvalitet. Fundera över vad du vill förmedla och om det finns särskilda miljöer som du kan visa upp. Om du exempelvis driver en verksamhet som coach och inspirationsföreläsare kanske du kan använda en bild från när du talar på scen så att besökarna får se dig i ditt rätta element.
Glöm inte heller att välja en lämplig bild som bakgrundsbild på din profil. Även här är det bra att välja en bild som symboliserar din verksamhet. Då kan besökarna snabbare koppla ihop dig med det du har att erbjuda. Detta är att rekommendera eftersom vi i regel är otåliga och gärna klickar oss vidare om vi inte förstår erbjudandet snabbt.
Det finns mängder av gratisbilder som du kan använda dig av som bakgrundsbild. Besök exempelvis Pexels.com och sök upp en bild som passar dig och din verksamhet. Det handlar om vad du vill förmedla med din profil. Fundera över hur du vill uppfattas och skapa din visuella identitet på LinkedIn utifrån det.
På LinkedIn finns det en inbyggd funktion som heter ”Optimera din profil” som du med fördel kan använda dig av för att arbeta igenom din profil steg för steg. Det handlar bland annat om att hålla profilens information uppdaterad och att erbjuda tillgängliga kontaktuppgifter. Med funktionen får du en indikator kring hur bra din profil är – sträva mot att bli en stjärna.
2. Öka din sökbarhet
En annan parameter du behöver ha i åtanke när du optimerar din LinkedIn-profil är vilka ord du använder. Gör en liten omvärldsbevakning och testa att söka via LinkedIns sökfunktion på olika ord och begrepp inom den bransch du är verksam i. På så sätt kan du se hur andra inom ditt område väljer att profilera sig. Detta kan du senare använda som utgångspunkt när du funderar över hur du kan differentiera dig.
Tänk på att använda rätt ord i din rubrik och sammanfattande text för att öka dina chanser att bli hittad av personer som letar efter just din kompetens.
Lyft fram dina resultat och styrkor när du beskriver dina erfarenheter istället för att bara ange rent deskriptivt vad du har gjort. Om du beskriver ditt företag, fokusera på dess framgångar.
Tänk även på att skapa din profil på flera olika språk som är relevanta för dig och din verksamhet. Även om du inte riktar dig direkt till utländska kunder är det många med svenska konton som använder den engelskspråkiga versionen av LinkedIn. De kommer i så fall att se din engelska profil, så se till att hålla alla dina aktiva profiler uppdaterade. LinkedIn påminner dig även om detta när du gör förändringar i din profil.
3. Interagera!
En hörnsten när det gäller sociala medier är just interaktion. För att bygga upp en framgångsrik LinkedIn-profil bör du själv bjuda på innehåll och interagera med andra människor. Du kan exempelvis gå med i lämpliga grupper inom dina intresseområden.
Försök ta reda på var målgruppen vars problem du löser med din verksamhet samlas. Se till att nätverka och dela med dig av din kunskap i dessa grupper för att bygga förtroende.
Följ personer med stort inflytande inom din bransch för att hålla dig uppdaterad med ny information och inspiration. Testa att kommentera andras inlägg för att väcka nyfikenhet kring dig, kanske leder det till ett besök på din profil och en kontaktförfrågan?
Se till att knyta till dig nya kontakter när du är på möten eller nätverkar genom att skicka en kontaktförfrågan via LinkedIn. Ditt nätverk kommer att växa och sannolikheten att dina kunder nås av ditt erbjudande ökar.
Om du uppdaterar din sida med innehåll kring vad du kan och har att erbjuda är det troligt att någon i ditt nätverk kommer att rekommendera dig och dina produkter eller tjänster. Dessutom ser du mer attraktiv ut om du har många kontakter och du kommer att ses som en värdefull spelare.
4. Stärk förtroendet med rekommendationer
Det här är en mycket användbar funktion som LinkedIn erbjuder. Oavsett om det handlar om jobbsökande eller om du vill stärka ditt förtroende som entreprenör är det fördelaktigt att samla på sig ett gäng rekommendationer som förmedlar dina styrkor.
Om du tycker det känns jobbigt och påträngande att skicka en förfrågan om en rekommendation kan det vara ett bra sätt att själv skriva rekommendationer, sannolikt kan du få en positiv rekommendation i retur.
Samma logik gäller för att intyga kompetenser. Se till att intyga andras kompetenser som du uppskattar så kommer de sannolikt att göra dig en gentjänst.
5. Uppdatera med relevant innehåll
En annan sak som du ska satsa på för att fixa en riktigt bra LinkedIn-profil är att kontinuerligt göra uppdateringar med relevant innehåll. Dels kan du länka till artiklar som är relevanta för dina befintliga och potentiella kunder och dels kan du själv skriva artiklar på LinkedIn.
Det blir allt vanligare att LinkedIn används som en blogg där som ger dig möjlighet att förmedla längre och fördjupade resonemang än via vanliga statusuppdateringar. Bjud på kunskap – det kommer öka dina chanser att få fler följare!
Se även till att göra statusuppdateringar med jämna mellanrum om du besöker sammanhang som kan vara intressanta för dina följare att ta del av. Du kanske lyssnar på en intressant föreläsning eller går en utbildning? Om du berättar om det kan det stärka kundernas förtroende för dig såväl som din kompetens.
6. Gör reklam för din profil
När du väl har fått till en profil som du känner dig nöjd med ska du inte vara rädd för att sprida länken till fler utanför LinkedIn. Du kan exempelvis infoga den i din mejlsignatur, på din hemsida eller på dina visitkort.
Tänk på att gå in och justera länken till din offentliga profil så att den innehåller ditt namn och inte den förinställda URL:en. Använd helst ditt för och efternamn om det fortfarande finns tillgängligt.
Gör dig enkel att hitta. LinkedIn-sidor rankar i regel högt upp i Googles sökresultat, så se till att ha en uppdaterad och bra profil som representerar dig på bästa möjliga sätt.
Vice versa ska du länka till din hemsida och andra relevanta sidor från din LinkedIn-profil. Länka gärna till rörligt material och konkreta erbjudanden. Kanske har du deltagit i en intervju där man får lära känna dig bättre? Länka till den i din profil. Poängen är att det ska vara enkelt att hitta dig och ditt varumärke samt att det ska finnas en hög igenkänning mellan de olika kanalerna.
7. Företagssida -en god idé eller inte?
Frågan kring när det är dags att skapa en separat företagssida har inget entydigt svar. Det beror på flera parametrar som exempelvis vilken typ av verksamhet du bedriver, hur ofta du vill uppdatera och vad dina ambitioner är med företaget.
Det bästa är i regel att börja bygga upp en riktigt bra personlig profil på LinkedIn innan du sätter igång på allvar med en företagssida. Risken är att det blir svårt att hålla två LinkedIn-profiler uppdaterade. Är du egenföretagare kan det vara bättre att satsa energin på den personliga profilen och uppmärksamma din verksamheten den vägen.
Det kan dock vara klokt att skapa en sida för att reservera namnet om du vet att du framöver absolut vill bygga upp en företagssida kring ditt varumärke. Då har du möjlighet att annonsera och nå ut till dina målgrupper via flera funktioner.
8. Håll dig uppdaterad
LinkedIn utvecklas ständigt med nya uppdateringar och funktioner. Håll koll på vad som dyker upp och se hur du kan använda de nya funktionerna till din fördel.
Med en uppdaterad och optimerad LinkedIn-profil ökar du chanserna att få nya uppdrag och kunder.
Du kan gärna följa LinkedIn i olika digitala kanaler som på deras egen blogg för att tidigt få reda på när nya funktioner släpps. Se även till att läsa bloggar och följa konton som bevakar och skriver mycket om LinkedIn för att lära dig mer.
Summering
Att skapa en bra LinkedIn-profil kan kännas överväldigande och du behöver självklart inte göra allt på en gång. Däremot kan det vara bra att ta fram en enkel plan för vad du vill åstadkomma med din profil och se till att spendera en liten stund varje dag på LinkedIn som en del av din dagliga rutin. Försök gärna att gå igenom din LinkedIn-sida med jämna mellanrum och se om det behövs ytterligare uppdateringar.