Kryptovalutor blir ett allt mer utbrett fenomen. Därför är det inte konstigt att de också får en allt större skara av anhängare. Om du äger kryptovalutor är det dock viktigt att förstå din skattskyldighet varje gång du köper, säljer, byter eller minar dem.
Kryptovalutor är decentraliserade, digitala valutor av värde. Valutan har inga fysiska mynt eller sedlar och den saknar dessutom någon centraliserad statlig tillsyn. Istället förlitar sig kryptovaluta på krypterade, distribuerade “huvudböcker”, den så kallade blockkedjetekniken, för att registrera och verifiera alla transaktioner.
Idag är alla som på något sätt genomför transaktioner med eller minar kryptovalutor skatteskyldiga. Nedan ger dig en kort genomgång i hur du skattar på kryptovalutor. Vill du lära dig mer hittar du en stor guide för skatt på kryptovaluta här.
Alla privatpersoner ska deklarera sina kryptovalutor
Skatteverket beskattar kryptovalutor som tillgångar, men trots det är det många som inte deklarerar sina kryptovinster. Nya EU-direktiv är dock på väg, vilket betyder att reglerna kommer att bli allt striktare. Därför är det viktigt att du förstår hur beskattning på kryptovaluta fungerar.
Så hur fungerar det egentligen? Jo, som Skatteverket själva skriver på sin hemsida, ska alla som sålt, bytt eller betalat med en kryptovaluta redovisa detta till Skatteverket i samband med sin deklaration. Alla som har gjort vinst ska betala skatt och de som gått med förluster får dra en del av den.
Deklarationen av kryptovalutor ska du redovisa på bilaga K4 under avsnitt D som du lämnar in tillsammans med din inkomstdeklaration till Skatteverket.
Hur du beräknar skatt på kryptovaluta
Att veta hur du ska gå tillväga för att deklarera din köpta eller sålda kryptovaluta är förstås inte helt enkelt. Lyckligtvis har Skatteverket tagit fram en utmärkt guide som du kan utgå efter. Enligt dem använder du följande formel för att beräkna huruvida du går med vinst eller förlust:
Försäljningspriset – omkostnadsbeloppet = vinsten eller förlusten
Har du gjort en vinst beskattas du med 30 procent. Har du istället gått med förlust är den avdragsgill till 70 procent.
Omkostnadsbelopp
Omkostnadsbeloppet är det belopp som du köpt kryptovalutan för. Om kryptovalutan blivit minad är omkostnadsbeloppet marknadsvärdet omräknat till svenska kronor vid tilldelningen av kryptovalutan i miningprocessen.
Har du fått kryptovaluta som betalning är omkostnadsbeloppet värdet man redovisar som omsättning (inklusive moms). Om du däremot erbjudit kryptovaluta som lön för arbete är omkostnadsbeloppet värdet som du redovisar som inkomst av tjänst.
Genomsnittligt omkostnadsbelopp
Om du har handlat med eller mottagit kryptovaluta vid flera olika tillfällen kan du beräkna ett genomsnittligt omkostnadsbelopp. Du får dock inte använda “schablonmetoden” som används vid deklareringen av andra värdepapper.
När du beräknar ditt omkostnadsbelopp kan du använda dig av exempelvis Skatteverkets beräkningshjälp. Här lägger du till köp, försäljningar och övriga händelser i tidsföljd för att sedan få ett genomsnittligt omkostnadsbelopp redovisat för sig.
Glöm inte att styrka omkostnadsbeloppet!
När du ska redovisa omkostnadsbeloppet i samband med din deklaration är det viktigt att du styrker beloppet med till exempel kvitton eller kontoutdrag.
Har det förekommit plånboksadresser måste transaktionerna i blockkedjan överensstämma med redovisningen av köp, mining och försäljning av kryptovalutan. Var noggrann med att styrka omkostnadsbeloppet, annars kan det hända att Skatteverket inte godkänner din deklaration.
LÄS ÄVEN:
Nybörjarguide: Så köper du Bitcoin