6 fördelar med företagsköp

Uppdaterad: |

Den som drömmer om entreprenörskap och att driva eget behöver inte nödvändigtvis bygga upp ett nytt företag från grunden. Många gånger kan du nå uppenbara konkurrensfördelar genom att ta över en befintlig verksamhet och göra ett så kallat företagsköp.

Nedan ska vi titta närmare på hur företagsköp fungerar och vilka fördelar det kan ha för dig som entreprenör.

Innehåll:

Så fungerar företagsköp
6 fördelar med att köpa ett befintligt företag
Due Diligence (företagsbesiktning)

Så fungerar företagsköp

Företagsköp innebär att du köper upp en verksamhet som redan är aktiv. Detta kan förenklat ske på tre olika sätt:

  • Fullständig företagsöverlåtelse där hela bolaget och dess verksamhet ingår.
  • Inkråmsöverlåtelse, ofta kallad en inkråmsaffär, som innebär att affärsrörelsen/verksamheten överlåts, men inte skalet – det vill säga det registrerade bolaget. Denna form är särskilt vanlig vid försäljning av enskild firma då denna organisationsform är kopplad till en enskild person som ej kan överlåtas.
  • Köp av endast det registrerade företaget, namnet och dess historik med inkråm och tillgångar undantaget. Detta bör inte förväxlas med lagerbolag, som avser nyregistrerade aktiebolag utan historik, men där köparen slipper väntan och gå igenom processen att registrera ett nytt företag.

Läs gärna mer om företagsköp i denna PDF från Almi.

företagsköp

6 fördelar med att köpa ett befintligt företag

Nedan ska vi titta närmare på sex fördelar med att köpa upp en befintlig verksamhet istället för att starta eget.

1. Inarbetat varumärke

Ett väl inarbetat varumärke är A och O inom många branscher, men att bygga upp ett gott renommé i regel både tidskrävande och komplicerat. Vill du ”kickstarta” ditt företagande är ett inarbetat varumärke ett av de absolut bästa sätten att dra till sig uppmärksamhet.

2. Ta över ett befintligt kundregister

Vem som helst som har erfarenhet av företagande vet att det är kunderna som får hjulen i verksamheten att snurra. Inga kunder, ingen lönsamhet.

Därför kan möjligheten att ta över ett befintligt kundregister vara guld värt. På så sätt får du en stabil grund att stå på samtidigt som du kan vidareutveckla företaget i din önskade riktning.

3. Nyckelkompetens

Det är relativt vanligt att små- och medelstora företag byggt upp sin verksamhet kring en eller ett par nyckelpersoner som både kan vara svåra att hitta och rekrytera. Dessutom kan exempelvis en eller ett par riktigt duktiga säljare vara det som avgör verksamhetens lönsamhet.

4. Företagshistorik och omsättning

Ett nystartat företag betraktas ofta med viss misstänksamhet. Utan tidigare företagshistorik kan det exempelvis vara svårt att få konkurrenskraftiga inköpspriser eller ett hyreskontrakt för en lokal. 

För den som behöver ta ett tillfälligt företagslån krävs i princip alltid någon form av omsättning. Även ur denna synpunkt kan företagsköp vara fördelaktigt.

 5. Företagsköp kan spara dig tid

Om du väljer att köpa upp ett befintligt företag går kan du spara en hel del tid och energi. Det kan gälla allt från lokaler, lager och logistik till att få tillgång till alla nödvändiga tillstånd och dokument samt system för hantering av data och rekrytering av nyckelpersoner.

I idealfallet är det möjligt att mycket snabbt gå från genomförd företagsöverlåtelse till att ha en vinstdrivande verksamhet rullande.

6. Stabila partners

Med tiden bygger många verksamheter upp beda kontaktnät bestående utav inarbetade leverantörskontakter och partners. Även om det kan låta enkelt att ta in en offert från exempelvis en byggfirma för att bygga ett nytt lager eller att hitta en duktig revisor, är detta inte alltid så enkelt som man tror.

En rutten frukt kan fördärva en hel fruktskål, på samma vis kan en otillförlitlig partner skapa stor oreda för en mindre firma. Har företaget du väljer att köpa redan stabila och bra partners sedan tidigare är detta alltså till din fördel.

Due Diligence (företagsbesiktning)

Om du är intresserad av att köpa upp ett befintligt företag är det extremt viktigt att försöka ta reda på så mycket som möjligt om ägaren och verksamheten. Gör alltid en företagsbesiktning – en så kallad Due Diligence (DD) – det vill säga en grundlig genomlysning för att ta reda på vilka risker som finns med ett specifikt företagsförvärv.

Tänk på att alla företagsköp är förenade med risker. Om magkänslan inte känns rätt, trots att företagsbesiktningen inte visar på några uppenbara risker, kan det ändå vara värt att ta det säkra före det osäkra. Allt som oftast finns det flera likvärdiga eller åtminstone likartade verksamheter ute för försäljning.

4 tips när du ska köpa bolag (Almi)

Om upphovsmannen

Denna artikel är ett gästinlägg författat av Fredrik som driver sajten Nordiska Firmalån.com, Sveriges största informations och jämförelsesajt för företagsfinansiering. Följ oss gärna på Twitter @Firmalancom och gilla vår sida på Facebook.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 4

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

IT-säkerhetstips för småföretagare

6 tips för att lyckas med företagets profilering

Next

Lämna en kommentar