Här är 10 affärsidéer att satsa på under 2021

Uppdaterad: | ,

Många är de som går i tankarna att starta eget, men att hitta en bra affärsidé kan vara svårt – framför allt i ett samhälle där det mesta redan existerar. Den främsta anledningen till att startups misslyckas är faktiskt brist på efterfrågan.

Som tur är går utvecklingen framåt, vilket skapar helt nya behov hos både konsumenter och företag som måste tillfredsställas. Detta öppnar upp för lukrativa affärsmöjligheter som du kan utnyttja för att bygga upp framgångsrik verksamhet.

Nedan tipsar vi om tio affärsidéer som kan vara värda att satsa på under 2021. Även om detta kanske inte är helt rätt affärsidéer för dig kanske de åtminstone kan sätta igång din fantasi.

1. Distributionsplattform för småföretagare inom e-handel

Enligt statistik från Statista har tillväxten inom e-handel ökat stabilt under de senaste sex åren. Den kommer dessutom att fortsätta öka fram till 2023.

statistik hur e-handeln ökar

Även om globala jättar som Amazon gör det betydligt svårare för småföretagare att konkurrera finns det ändå en del fördelaktiga möjligheter att utforska.

Ett alternativ är att utveckla tjänster med fokus på frakt, lagerhantering och distribution. Här är möjligheterna betydligt bredare samtidigt som efterfrågan är hög. Kommer du på en bra affärsidé inom detta område är dina chanser att lyckas goda.

2. Mjukvara för cybersäkerhet

Cyberattacker är ett ständigt närvarande hot. Detta har såklart att göra med att vår livsstil blir allt mer uppkopplad och datastyrd för varje år som går.

Trots att det ständigt rapporteras om cyberattacker världen över är det förvånansvärt få företag som specialiserar dig inom detta område.

I takt med att den tekniska utvecklingen går framåt kommer allt fler företag vara i behov av experter inom cybersäkerhet. Den höga efterfrågan kan göra detta till en minst sagt lukrativ bransch.

3. Digitala assistenter

Assistenter spelar ofta en nyckelroll i större företag. Detta eftersom de hjälpa chefer och andra anställda med hög profil att organisera och hålla ordning på aktiviteter såväl som viktiga möten.   

I takt med utvecklingen av AI (artificiell intelligens) har digitala assistenter blivit ett allt mer populärt fenomen. Har du kunskaper inom AI kan det alltså vara ett utmärkt tillfälle för dig att utveckla mjukvara som kan hjälpa företag med deras vardagliga bestyr.

4. Framtidens skolor

Den hastiga digitala utvecklingen kommer utan tvekan att förändra hur vi människor använder modern teknik, till exempel AI. Detta kommer bland annat påverka våra traditionella skolsystem och leda till utvecklingen av framtidens skolor.

I framtiden kommer vi förmodligen att se allt fler privata skolor med innovativa inlärningssystem där fokus ligger på användningen av teknik för att lösa diverse samhällsproblem.

Skolorna kommer att hjälpa unga att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen. Därmed spelar de en avgörande roll i hur vi förbereder kommande generationer för den digitala världen.

Kanske kan detta skifte vara något att utnyttja för dig som är intresserad av IT. Varför inte redan nu börja fila på ett inlärningssystem som kan integreras i dagens skolor?

5. Vårdtjänster för äldre

Enligt U.S Census Bureau kommer antalet äldre för första gången att överstiga antalet barn år 2030. Denna förändring kan med andra ord skapa möjligheter för den som vill starta eget inom äldreomsorg.

Även om efterfrågan redan nu är stor finns det fortfarande viss konkurrens att förhålla sig till. För att lyckas krävs det att du dels erbjuder någon form av konkurrensfördel, men också en rimlig prissättning.

6. Utveckling av chatt-tjänster

Allt fler företag väljer att utveckla sin kundservice genom att implementera en chattfunktion. Chattfunktionen gör det enkelt för företaget att interagera med kunder och erbjuda assistans i realtid.

Även om redan finns många chattjänster ger den höga efterfrågan fler företag möjlighet att frodas inom samma bransch. Ett tips är att fokusera på en nischad marknad och skapa speciellt anpassade chattfunktioner, till exempel för finansiella rådgivare.

utveckling av chatttjänst

7. Virtuella tjänster

Webbaserade sjukvårdstjänster som Kry och Doktor.se har på kort tid blivit populära på den svenska marknaden. Den främsta anledningen är att tjänsten erbjuder snabb hjälp på ett smidigt sätt, utan att du behöver åka till ett sjukhus, en vårdcentral eller psykologmottagning.

Behovet av denna typ av tjänst kommer med största sannolikhet att fortsätta öka i framtiden. Det är dessutom inte omöjligt att tjänsterna kommer att bli bredare och inte enbart innefatta hälsa och sjukvård.

Möjligheten att få snabb hjälp av en expert direkt via mobilen har många fördelar, dels för personen som använder tjänsten, men också för företaget som erbjuder den. Bortsett från att spara värdefull tid är virtuella tjänster extra kostnadseffektiva.  

8. VR (Virtual Reality)

Virtual Reality utvecklades till en början för att ge spelare en ännu mer realistiska upplevelser. Tekniken har dock visat sig vara fördelaktig för många andra branscher, inte minst sjuk- och hälsovård, utbildning och turism.

VR kommer med största sannolikhet att bli allt vanligare under de kommande åren. Detta skapar lukrativa affärsmöjligheter för dig som har kunskaper inom teknikformen.

Tiffany Lam berättar mer om hur VR kan användas till så mycket mer än bara spel.

9. Hemrenoveringar

Om du har ett brinnande intresse för inredningsdesign kan detta vara något för dig.

Företag som köper billiga, ”opersonliga” bostäder och förvandlar dem till sofistikerade hem är sällsynta, trots att detta är en minst sagt lukrativ bransch. Bortsett från att du får möjlighet att arbeta kreativt verkar hemrenoveringsföretag dessutom alltid hålla sig flytande, trots ekonomiska nedgångar.

I Sverige har ödehusen på senare tid blivit ett populärt fenomen. Kanske kan du starta en firma som köper gamla ödehus och ger dem nytt liv? Det kan dels ge god avkastning samtidigt som det är hållbart och givande.

10. Cykeltjänster

En hälsosam livsstil har på senare tid blivit något som många människor strävar efter. Samtidigt har efterfrågan på miljövänligare alternativ blivit allt större, inte minst i Sverige som år 2016 rankades som världens tredje grönaste land efter Finland och Island.

Som resultat av detta har cykling fått sig en rejäl uppsving under de senaste åren. Enligt Trafikverket cyklar omkring 800 000 personer per dag i Sverige och försäljningen av elcyklar mellan 2017 och 2018 ökade med 35 procent.

Eftersom efterfrågan inom cykelvärlden kommer att vara fortsatt hög – kanske till och med öka – kan det vara läge att fundera över lämpliga affärsidéer inom området.

Summering

Även om många branscher är mättade på innovationer såväl som idéer är det inte omöjligt att hitta en bra affärsidé.

I takt med att utvecklingen går framåt skapas helt nya behov och problem som du kan använda till din fördel. Dessutom är det billigare och enklare än någonsin att starta eget, framför allt om du planerar att starta en onlinebaserad verksamhet.  

Innan du väljer att göra en idé till verklighet är det viktigt med noggrann planering i form av en affärsplan. Du måste till exempel göra en objektiv analys av marknaden och studera din potentiella målgrupp. Läs gärna mer om hur du skriver en affärsplan här och ladda ner vår kostnadsfria mall.  

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 3.6 / 5. Antal röster: 14

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Crowdfunding, affärsänglar eller nyemission?

Framtidsyrken: Här de hetaste branscherna

Next

Lämna en kommentar