12 affärsidéer att satsa på under 2022

Uppdaterad: | ,

En bra affärsidé är ett grunden för en framgångsrik verksamhet. Men att komma på en affärsidé med god potential är lättare sagt än gjort, framför allt i ett samhälle där det mesta redan existerar.

Lyckligtvis går utvecklingen framåt i en rasande fart, vilket skapar helt nya behov hos både konsumenter och företag. Och detta öppnar upp för lukrativa affärsmöjligheter som du kan utnyttja för att bygga upp ett lönsamt företag.  

I den här artikeln tipsar vi om tio affärsidéer som kan vara värda att satsa på under 2022. Även om detta kanske inte är helt rätt affärsidéer för dig kanske de åtminstone kan sätta igång din fantasi!

1. Distributionsplattform för småföretagare inom e-handel

Enligt statistik från Statista har tillväxten inom e-handel ökat stabilt under de senaste sex åren. Den kommer dessutom att fortsätta öka fram till 2023.

statistik hur e-handeln ökar

Även om globala jättar som Amazon gör det betydligt svårare för småföretagare att konkurrera finns det ändå en del fördelaktiga möjligheter att utforska.

Ett alternativ är att utveckla tjänster med fokus på frakt, lagerhantering och distribution. Här är möjligheterna betydligt bredare samtidigt som efterfrågan är hög. Kommer du på en bra affärsidé inom detta område är dina chanser att lyckas goda.

2. Hjälp företag med deras sociala medier

Sociala medier blir allt mer attraktiva för företag och entreprenörer som vill fånga kundernas uppmärksamhet. Men långt ifrån alla vet hur man lyckas skapa ett starkt varumärke via dessa plattformar.

Kanske kan du skapa ett team som specialiserar sig på olika områden av sociala medier och erbjuda generösa paketerbjudanden? Vill du inte satsa så stort kan du själv arbeta som konsult åt företag som behöver lite extra hjälp med att attrahera kunder.   

3. Mjukvara för cybersäkerhet

Cyberattacker är ett ständigt närvarande hot. Detta har såklart att göra med att vår livsstil blir allt mer uppkopplad och datastyrd för varje år som går.

Trots att det ständigt rapporteras om cyberattacker världen över är det förvånansvärt få företag som specialiserar dig inom detta område.

I takt med att den tekniska utvecklingen går framåt kommer allt fler företag vara i behov av experter inom cybersäkerhet. Den höga efterfrågan kan göra detta till en minst sagt lukrativ bransch.

4. Grafisk design

En viktig del av ett företags varumärkeskännedom är dess grafiska profil. Tyvärr är detta något många företag, framför allt mindre sådana, glömmer bort. Kanske är detta något du kan hjälpa till med?

Bli en konsult och hjälp företag att hitta deras personliga profil. Du kan till exempel hjälpa till att ta fram en passande logotyp, färger och typsnitt.

Har du ett intresse för webbdesign kanske du till och med kan hjälpa till att sätta upp enklare hemsidor. Tack vare lösningar som Wix och WordPress behöver du inte kunna avancerad kodning.

5. Virtuell assistent

Assistenter spelar ofta en nyckelroll i både stora och små företag. De fungerar som en spindel i nätet och kan hjälpa till med allt ifrån administrativa uppgifter och inköp till mötesbokning och att svara på mejl.

Tack vare digitaliseringen har det blivit möjligt för företag att ta hjälp av virtuella assistenter för att hålla nere sina kostnader. Det är fördelaktigt för dig eftersom du inte behöver vara på plats.

Dessutom kan du tjäna en ordentlig slant, då många företagare och entreprenörer är villiga att betala bra för att få avlastning med det vardagliga bestyret. Varför inte sätta ihop ett helt team av virtuella assistenter och hjälpa flera företag samtidigt?

6. Framtidens skolor

Sättet vi människor använder modern teknik har utvecklats explosionsartat de senaste åren. Och detta kommer utan tvekan att påverka våra traditionella skolsystem. Kort sagt kommer digitaliseringen att spela en avgörande roll för utvecklingen av framtidens skolor.

Inom loppet av några år kommer vi förmodligen att se allt fler privata skolor med innovativa inlärningssystem där fokus ligger på användningen av teknik för att lösa olika samhällsproblem.

Skolorna kommer att hjälpa unga att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen. Därmed spelar de en avgörande roll i hur vi förbereder kommande generationer för den digitala världen.

Kanske kan detta skifte vara något att utnyttja för dig som är intresserad av IT. Varför inte redan nu börja fila på ett inlärningssystem som kan integreras i dagens skolor?

7. Redigera videoklipp

Visste du att YouTube är den andra största sökmotorn i världen efter Google? Det är ett tydligt bevis på att videoklipp blir allt mer populära. Och detta kan du som är intresserad av videoredigering förstås använda till din fördel.

Eftersom allt fler väljer att satsa på en karriär inom YouTube kommer ökar också efterfrågan på duktiga videoredigerare. Investera i ett par bra redigeringsprogram och börja leta efter dina första kunder.

8. Vårdtjänster för äldre

Enligt U.S Census Bureau kommer antalet äldre för första gången att överstiga antalet barn år 2030. Denna förändring kan med andra ord skapa möjligheter för den som vill starta eget inom äldreomsorg.

Även om efterfrågan redan nu är stor finns det fortfarande viss konkurrens att förhålla sig till. För att lyckas krävs det att du dels erbjuder någon form av konkurrensfördel, men också en rimlig prissättning.

9. Virtuella tjänster

Webbaserade sjukvårdstjänster som Kry och Doktor.se har på kort tid blivit populära på den svenska marknaden.

Den främsta anledningen är förstås att tjänsten erbjuder snabb hjälp på ett smidigt sätt, utan att du behöver åka till ett sjukhus, en vårdcentral eller psykologmottagning.

Behovet av denna typ av tjänster kommer med största sannolikhet att fortsätta öka i framtiden. Det är dessutom inte omöjligt att tjänsterna kommer att bli bredare och inte enbart innefatta hälsa och sjukvård.

Möjligheten att få snabb hjälp av en expert direkt via mobilen har många fördelar, dels för personen som använder tjänsten, men också för företaget som erbjuder den. Bortsett från att spara värdefull tid är virtuella tjänster extra kostnadseffektiva. 

10. VR (Virtual Reality)

Virtual Reality (VR) utvecklades till en början för att ge spelare en ännu mer realistiska upplevelser. Tekniken har dock visat sig vara fördelaktig för många andra branscher, inte minst sjuk- och hälsovård, utbildning och turism.

VR kommer med största sannolikhet att bli allt vanligare under de kommande åren. Detta skapar lukrativa affärsmöjligheter för dig som har kunskaper inom teknikformen. Och har du en bra affärsidé inom VR kommer du garanterat att bli framgångsrik.

11. Hemrenoveringar

Har du ett brinnande intresse för inredningsdesign? Då kan detta vara något för dig.

Företag som köper billiga, ”opersonliga” bostäder och förvandlar dem till sofistikerade hem är sällsynta, trots att detta är en minst sagt lukrativ bransch.

Bortsett från att du får möjlighet att arbeta kreativt verkar hemrenoveringsföretag dessutom alltid hålla sig flytande, trots ekonomiska nedgångar.

I Sverige har ödehusen på senare tid blivit ett populärt fenomen. Kanske kan du starta en firma som köper gamla ödehus och ger dem nytt liv? Det kan dels ge god avkastning samtidigt som det är hållbart och givande.

12. Cykeltjänster

En hälsosam livsstil har på senare tid blivit något som många människor strävar efter. Samtidigt har efterfrågan på miljövänligare alternativ blivit allt större, inte minst i Sverige som år 2016 rankades som världens tredje grönaste land efter Finland och Island.

Som resultat av detta har cykling fått sig en rejäl uppsving under de senaste åren. Enligt Trafikverket cyklar omkring 800 000 personer per dag i Sverige och försäljningen av elcyklar mellan 2017 och 2018 ökade med 35 procent.

Eftersom efterfrågan inom cykelvärlden kommer att vara fortsatt hög – kanske till och med öka – kan det vara läge att fundera över lämpliga affärsidéer inom området.

Summering

Även om många branscher är mättade på innovationer såväl som idéer är det inte omöjligt att hitta en bra affärsidé.

I takt med att utvecklingen går framåt skapas helt nya behov och problem som du kan använda till din fördel. Dessutom är det billigare och enklare än någonsin att starta eget, framför allt om du planerar att starta en onlinebaserad verksamhet.  

Innan du väljer att göra en idé till verklighet är det viktigt med noggrann planering i form av en affärsplan. Du måste till exempel göra en objektiv analys av marknaden och studera din potentiella målgrupp. Läs gärna mer om hur du skriver en affärsplan här och ladda ner vår kostnadsfria mall.  

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.4 / 5. Antal röster: 30

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Crowdfunding, affärsänglar eller nyemission?

Framtidsyrken: Här de hetaste branscherna

Next

2 tankar på “12 affärsidéer att satsa på under 2022”

 1. Tack för texten, har läst flera texter men denna är den första som fått mig komma på några ideer undet tiden jag läste. Tycker bara att det känns konstigt att man känner sig glad och optimist så fort man har kommit på iden sedan när man går tillbaka och läser sina ideer käns dem omöjliga eller onödiga.

  Svara
  • Hej Shaima,

   Vad roligt att du kommit på några idéer! 🙂 Jag förstår vad du menar, det har hänt mig också. Det bästa är ändå att skriva upp alla idéer du får, vare sig de är dumma eller inte, och sedan gå igenom dem var för sig, kanske tillsammans med vänner eller familj för att få lite nya synvinklar.

   Ett annat tips om du vill få professionell rådgivning är att boka in ett kostnadsfritt möte hos Nyföretagarcentrum (https://www.nyforetagarcentrum.com/boka-radgivning-2/). Då kan du och en expert tillsammans gå igenom dina idéer och diskutera hur de skulle kunna genomföras eller utvecklas.

   En annan sak som är viktig att veta när det gäller affärsidéer är att man sällan träffar rätt direkt. Ofta behöver man testa olika saker för att ”sikta in sig” på det som verkligen fungerar. Så var det för mig – jag har testat mängder av olika saker innan jag hittade något som faktiskt fungerade.

   Lycka till! Och tveka inte att höra av dig om du undrar över något!

   Svara

Lämna en kommentar