Studie: Städad arbetsplats förbättrar produktiviteten

Uppdaterad: |

Visste du att din arbetsmiljö har en direkt påverkan på dina arbetsprestationer? I många fall kan en stökig arbetsplats vara orsaken till att du tappar fokus och presterar sämre.

I denna artikel ska vi titta närmare på hur din arbetsmiljö kan påverka din förmåga att fokusera och prestera på jobbet. Vi ger dig även några värdefulla tips på hur du kan hålla arbetsplatsen organiserad och städad.

Innehåll:

Ordning och reda vs kreativt kaos
Oväntade fördelar med att hålla kontoret städat
6 tips för ett rent och organiserat kontor

Ordning och reda vs kreativt kaos

Det finns skilda meningar gällande huruvida man bör hålla arbetsplatsen städad eller inte. Vissa menar att en stökig arbetsplats faktiskt kan stimulera kreativitet. Samtidigt visar mängder av studier att den mänskliga hjärnan älskar ordning och ständigt försöker skapa skapa ordning i kaos.

Även om det mesta pekar mot att vi mår allra bäst i en städad och organiserad miljö finns det ändå några studier som visar att kaos faktiskt kan stimulera kreativitet. Faktum är att lite oreda kan göra det enklare för oss att tänka utanför boxen.

I ett amerikansk experiment placerade man 48 studenter i två olika rum: ett städat och ett stökigt. Båda grupperna fick sedan i uppgift att hitta på 10 nya användningsområden för en bordtennisboll. Resultatet visade att gruppen som befunnit sig i det stökiga rummet kommit på 35 procent mer kreativa ideér jämfört med studenterna i det städade rummet.

Studie: Oreda kan försämra din hälsa

Även om det kan finnas fördelar med ett ”kreativt kaos” är antalet studier som bevisar motsatsen betydligt fler. Till exempel visar experiment att personer som arbetar i en stökig miljö är mer benägna att fatta sämre beslut när det gäller deras matvanor.

Oreda kan dessutom påverka vår mentala hälsa genom att orsaka stress, ängslighet och i vissa fall till och med ångest. En amerikansk studie från 2009 visar till exempel att en rörig omgivning kan öka kroppens nivåer av stresshormonet kortisol.

Ytterligare en studie gjord av forskare på Princeton University visar att visuella påminnelser om oreda dels kan försämra vårt fokus, men också vår förmåga att fatta beslut. Deltagarna som istället hållit sina arbetsplatser rena och organiserade ökade sin produktivitet samtidigt som de kunde bearbeta information mer effektivt.

Oväntade fördelar med att hålla kontoret städat

Som du förstår finns det all anledning att hålla ditt kontor städat och organiserat. Nedan listar vi några av de främsta fördelarna.

Sparar tid

Det är betydligt enklare att hitta det du letar efter i en städad arbetsmiljö jämfört med en stökig sådan. Genom att organisera din arbetsplats behöver du inte spendera värdefull tid på att leta efter viktiga dokument och annat kontorsmaterial. Du får med andra ord mer jobb gjort på samma tid.

Förbättrar din produktivitet

Genom att hålla kontoret rent och städat minskar du risken för distraktioner. Distraktioner är den främsta orsaken till prokrastinering och som tidigare nämnt kan bara åsynen av oreda leda till brist på fokus. Bara genom att hålla din omgivning städad kan du alltså förbättra din produktivitet.

Positivt för hälsan

Forskning visar att oreda kan vara en bidragande orsak till både stress, ångest och ängslighet. Att skapa ordning i kaos är trots allt en naturlig funktion i den mänskliga hjärnan. Det är dock inte bara den mentala hälsan som kan gynnas av en städad arbetsmiljö – genom att hålla omgivningen ren minskar dessutom risken för sjukdomsspridning.

Visste du att ett vanligt tangentbord är hem åt fler bakterier än en toalettsits? Dessutom kan virus, till exempel influensan, ligga kvar på smutsiga ytor i upp till 24 timmar.

6 tips för ett rent och organiserat kontor

Nedan ger vi dig sex enkla tips på hur du kan hålla din arbetsplats städad och organiserad för bättre hälsa och arbetsprestationer.

1. Ha bara det viktigaste framme

Under tiden du arbetar bör du enbart ha dokument och hjälpmedel som du använder dagligen framme på skrivbordet. Resterande dokument bör du samla i tydligt märkta korgar eller pärmar för enkel tillgång när du väl behöver dem.

Allra bäst är det om du har möjlighet att spara alla dokument på din dator eftersom du på så sätt kan organisera dem i mappar och sortera efter allt ifrån namn till datum.

Vad gäller dina kontorstillbehör bör du alltid ha papper och penna på bordet. På så sätt kan du snabbt skriva ner något om det skulle behövas. Resterande kontorstillbehör bör du lägga i en låda utom synhåll.

2. Skapa en ”senare”-korg

Lägg de dokument som inte kräver din omedelbara uppmärksamhet i en speciell ”senare”-korg på ditt skrivbord, alternativt i en mapp på din dator.

Ditt mål för varje dag bör vara att tömma hela ”senare”-korgen, men skulle du inte lyckas med det kan det vara en god idé att organisera dokumenten efter hur viktiga de är. På så sätt är det inte hela världen om en eller flera uppgifter längst ner i korgen får vänta till nästa arbetsdag.

3. Rensa regelbundet

Det är lätt hänt att samla på sig onödiga papper, kvitton och annat som du egentligen inte behöver. Se till att rensa bort det du inte behöver regelbundet, gärna varje dag. Genom att slänga sånt du är klar med kan du inte bara hålla arbetsplatsen städad, du kan dessutom minska risken för missförstånd.

TIPS! Om du arbetar med fakturor kan det vara en god idé att markera obetalda, betalda och utgående fakturor med specifika färger, alternativt lägga dem i olika mappar. På så sätt behöver du inte fundera över huruvida du faktiskt betalade eller skickade den där fakturan eller inte.

4. Rengör elektroniska enheter och apparater 

Tänk på att rengöra alla elektroniska enheter och apparater regelbundet för att minska risken för bakteriespridning. Ett tips är att köpa antibakteriella våtservetter som du kan använda för att snabbt torka av ditt skrivbord och din utrustning.

För att rengöra datorskärmen kan du till exempel använda dig av en särskild skärmrengöringsvätska, polermedel samt mikrofiberdukar för att bli kvitt fläckar. Extra noga bör du vara med tangentbordet och datormusen där bakterier gärna samlas.

5. Städa smartare

Golvet är minst lika viktigt att hålla rent som skrivbordet. Damm försämrar luftkvaliteten och kan till och med orsaka irritation hos de som är känsliga.

Ett tips för dig som inte vill lägga tid på att dammsuga själv är att investera i en sladdlös dammsugare till kontoret. Robotdammsugaren är tyst, kompakt och tar sig fram på de flesta ytor.

Väljer du en lite mer avancerade modell kan du dessutom schemalägga städning via en app, vilket kan vara en fördel för dig som vill komma till ett städat kontor på morgonen. Det finns till och med robotdammsugare som dammsuger och moppar samtidigt.

6. Sopsortera och ta ut soporna 

Precis som du sopsorterar när du inte jobbar ska du inte glömma att sortera soporna även på kontoret.

Beroende på hur stort ditt kontor är och vad du gör under en arbetsdag kan du placera ut olika sopkorgar bredvid varandra på ett lättåtkomligt ställe i ditt kontor: en för plast, en för papper och en för blandat avfall.

Summering

Det finns många fördelar med att hålla kontoret städat och organiserat. Även om det finns studier som visar att lite oreda kan vara positivt talar det mesta för att ordning och reda leder till förbättrad hälsa och ökad produktivitet.

Ha för vana att hålla din arbetsplats ren och organiserad, oavsett om du arbetar hemma eller på ett traditionellt kontor. Ha bara det allra nödvändigaste på skrivbordet och rensa bland dina dokument regelbundet. Tänk även på att torka av din utrustning för at minska risken för sjukdomsspridning.

LÄS ÄVEN
Så fixar du det optimala hemmakontoret

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Körjournal + mall 2024

Crowdfunding, affärsänglar eller nyemission?

Next

Lämna en kommentar