Varför anlita en redovisningsbyrå?

Uppdaterad: |

Att ta in proffs för att hantera ekonomiska uppgifter som löpande bokföring, deklaration, lönehantering och fakturor ökar sannolikheten att det blir korrekt utfört. Dessutom frigör du tid för personen som tidigare har hanterat de här uppgifterna. Det är också skönt att känna dig trygg i att nya regler och möjligheter samlas upp.

I den här artikeln kommer vi reda ut vad du vinner på att anlita en riktigt bra redovisningsbyrå. Vi kommer också ge dig tips på hur du hittar rätt och hur priserna är upplagda.

Så kan redovisningsbyrån hjälpa ditt företag

En stor utmaning när det kommer till redovisning är att regler kring exempelvis moms och skatt justeras med ojämna mellanrum. För företagare med mycket på sitt bord kan det vara svårt att hänga med.

Det kan också vara svårt att titta på siffrorna och se dem i rätt sammanhang. Till exempel kan det vara komplicerat för en lekman att peka ut vilka siffror affärsmålen bör sättas efter.

En ytterligare faktor är att det kan kännas ensamt att inte ha någon kunnig att bolla tankar och idéer med, till exempel kring vilka investeringar du bör göra och vilka avdrag du kan göra i deklarationen.

Om du sköter bokföring och redovisning utan en redovisningskonsult eller revisor vid din sida får du förmodligen spendera en hel del tid på att leta upp regelverk och avkoda byråkratiskt språk. Men med en kunnig person som bara finns ett telefonsamtal bort slipper du det.

Utmaningar som dessa kan en redovisningsbyrå lösa åt dig, förutsatt att det är en bra sådan.

Hur ska du välja redovisningsbyrå?

Att hitta en trovärdig aktör och utvärdera den kan naturligtvis gå till på olika sätt.

Vissa väljer att vända sig till andra företagare och fråga vilka byråer eller konsulter de samarbetar med och gillar. Andra väljer att utgå från certifikat som visar på hög kvalitet. Till exempel finns Srf-konsulterna, som auktoriserar vad de menar är marknadens bästa redovisnings- och lönekonsulter.

Ofta handlar valet av redovisningsbyrå troligen om en kombination av de här två faktorerna och fler därtill. Det är därför värt att höra dig för om vilka avgränsningar tjänsten du köper har, hur den är prissatt och hur tillgängliga konsulterna är när frågor dyker upp.

Vad kostar en redovisningsbyrå?

Redovisningsbyråer kan ta betalt på olika sätt. Vissa arbetar med timpris eller fast pris.

Timpris innebär en flexibel tjänst som är lätt att skala upp och ner vid behov, eftersom du betalar för just det antalet timmar som krävs. Nackdelen är att du inte kan planera långsiktigt med en fast kostnad varje månad i åtanke.

Fast pris gör det lättare att ha kontroll över hur mycket du kommer spendera hos redovisningsbyrån framöver. Vid löpande uppdrag kan fastpriset också vara justerat efter hur en vanlig månad ser ut hos dig, vilket innebär att du ändå betalar för ungefär det arbete du behöver.

Om du är nyfiken på vad det skulle kunna kosta för just dig kan du uppskatta pris för bokföring på följande länk.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vad är räntabilitet?

Hur fungerar frilans via egenanställning?

Next

Lämna en kommentar