E-handeln har ökat kraftigt de senaste åren och den explosionsartade utvecklingen har även nått utanför landets gränser. De svenska handelsföretagens totala exportvärde uppgår faktiskt till över 1 000 miljarder kronor, där online-försäljningen står för en stor del av kakan.
Att köpa sina varor via nätet är ett ständigt växande fenomen som fått sig ett rejält uppsving de senaste åren, både i Sverige och utomlands. De svenska butikskedjornas online-försäljning mot utlandet uppgår till dryga 81 miljarder kronor per år. Och 16 miljarder kronor av exportvärdet kommer från renodlade svenska e-handlare. Detta enligt Handelsrådets nya rapport ”Handel på export”, som också menar att siffran väntas öka inom den närmsta framtiden.
Eftersom e-handeln nått en ordentlig ”boom” finns stort intresse bland entreprenörer att ge sig in i branschen. Den redan hårda konkurrensen kommer sannolikt växa sig ännu större. Men med anledning av detta finns goda möjligheter att sälja sin e-handel till en stor prislapp.
Stort intresse för att köpa – lukrativt att sälja
Det är varje entreprenörs dröm att bygga upp någonting stort, något som kan värderas till höga summor. För att höja prislappen ytterligare inför försäljning av en e-handel krävs noggranna förberedelser, och experthjälp kan vara en stor fördel. Att sälja företaget med I Am Growth, som är en digital företagsmäklare specialiserade inom e-handel och tillväxtbolag, innebär ett brett kontaktnät och stor kunskap inom just online-handel.
Intressenterna för att köpa e-handel är många och en eventuell köpare kan komma från olika håll. Det kan exempelvis handla om en entreprenör som identifierat en affärsmöjlighet och vill ge sig in i branschen. Men det är också vanligt att köparen redan befinner sig i e-handelsvärlden. Företag letar efter att tillskansa sig en större andel av marknaden genom ett företagsförvärv och fysiska butiker ser ett värde i att expandera till den digitala världen.
Hur ser e-handeln ut efter Covid-19?
Det är inte bara exporten till utlandet som ökat, även den inhemska e-handeln har rusat uppåt. I början av 2020, när coronapandemin bredde ut sig i Sverige, förändrades förutsättningarna för handeln. De digitala butikerna blommade ut rejält, på bekostnad av de fysiska motsvarigheterna som i många fall fick svårt att gå runt.
Under föregående år ökade den totala omsättningen för landets e-handel med hela 40 procent. Detta samtidigt som fysiska handelsområden minskade sin totala omsättning med nästintill 6 procent enligt HUI Research.
Det finns få signaler som tyder på att e-handeln kommer tappa mark nu när allt fler länder lättar restriktionerna kring coronapandemin. Nya målgrupper upptäcker att den smidiga online-handeln även är en trygg sådan, vilket resulterar i ett större kundförtroende till e-handlarna. Då den ökande trenden var synlig redan innan pandemins utbrott kan de nya omständigheterna vara en knuff i ryggen som skyndat på utvecklingen snarare än orsakat den.
Vad ska man tänka på vid försäljning av e-handel?
En företagsförsäljning är alltid en stor process, men att sälja en e-handel är allt som oftast smidigare än att sälja ett ”traditionellt bolag”. Detta beror främst på att köparen har en stor digital kunskap, vilket gör det enklare att hitta företaget i fråga. Dessutom har en e-handel sällan särskilt stora materiella tillgångar, så som maskiner eller liknande, som ska finansieras och säljas av.
Att sälja sin e-handel är i många fall den största affären man gör under en livstid. Därför är det viktigt att se till att du ger försäljningen bästa möjliga förutsättningar. Nedan ger vi dig fem tips som gör att slutpriset kan växa sig större.
- Se över syftet – att veta varför du vill sälja ditt bolag gör det enklare att hitta rätt köpare.
- Skär bort onödiga kostnader – se till att tydligt kunna visa upp företagets lönsamhet.
- Optimera lagret – kuranta varor som binder kapital är inget som lockar.
- Håll koll på den interna strukturen – en köpare vill kunna få en tydlig blick över företagets struktur
- Se upp för långa avtal – köparen vill inte sitta låst i företagets tidigare avtal.
Läs även: 6 fördelar med företagsköp