Därför är redovisning viktigt för entreprenörer

Uppdaterad: |

Redovisning är ryggraden inom finansvärlden, och för en entreprenör med eget företag är det av yttersta vikt att man har koll på vad redovisning är och hur det går till. Samtidigt är det ett relativt komplicerat område och det är inte alltid helt enkelt att hålla koll på allt.

Som tur är finns det många resurser att tillgå för en entreprenör som inte är lagd åt det ekonomiska hållet. Genom att ta in en extern redovisningskonsult kan en företagsledare säkerställa att allt går rätt till och få hjälp med att göra processen så smidig som möjligt.

Tips!Revisorportalen.se kan du som entreprenör ta del av information kring redovisning och ta emot offerter från professionella revisorer. På så sätt blir det enklare att hitta en revisor som passar just din verksamhet och budget.

Vad är redovisning?

Redovisning är ett begrepp som används för att sammanfatta den ekonomiska situationen i ett bolag. Redovisningen inbegriper alla utgifter och inkomster i verksamheten och är därför en kritisk komponent för alla bolag, stora som små.

Som tidigare nämnt är redovisning ett brett område. Det innefattar också bokföringssystemet med alla utgifter i form av kvitton och försäljningar såväl som bokslutet när verksamhetsåret är över. Därför är det viktigt att du som entreprenör eller företagsledare dokumenterar och sparar alla utgifter så att du sedan kan redovisa dem.

Extern redovisning

Extern redovisning är det ett företag visar upp för myndigheter och allmänheten. Detta gör de för att kunna försäkra sig om att ett bolag sköts enligt uppsatta reglementen, samt för att verksamheten ska kunna beskattas.

Intern redovisning

Den interna redovisningen i ett företag sker under hela året och varje dag. Detta kan vara att man samlar ihop alla kvitton och för in i ett system för att sedan kunna sammanställa allt i slutet av året.

Beroende på storleken på ditt företag kan det vara nyttigt att anlita en redovisningskonsult som sköter allting löpande under året. Om det bara är du själv eller om du har några fåtal anställda går detta arbete oftast att sköta på egen hand. Se dock till att alla utgifter och inkomster dokumenteras noggrant. På så sätt underlättar du för din revisor i slutet av året, men du får även in viktigt data kring ekonomin på företaget som du sedan kan använda för att förbättra verksamheten.   

Läs även: Bokföra själv eller redovisningsbyrå?

Vad är en årsredovisning?

En årsredovisning brukar också kallas för bokslut och genomförs i slutet av alla verksamhets år. Alla bolag som är registrerade hos Bolagsverket måste genomföra en årsredovisning enligt svensk lag. Det är dock inte alla som måste skicka in den till bolagsverket.

Om du driver ett mindre företag så slipper du oftast rapportera in ditt bokslut till bolagsverket, men se till att läs på och informera dig kring vad som gäller för just ditt företag.

Delårsrapporter

En delårsrapport är en rapport som måste göras varje kvartal. Detta är enbart applicerbart till större företag som är börsnoterade och är alltså någonting som du som småföretagare eller entreprenör behöver hålla koll på.

Viktigt att tänka på kring redovisning

Även om du har använt dig av en extern revisor ligger alltid det yttersta ansvaret hos företagsledningen. Det är därför viktigt att du som entreprenör ser till att skaffa dig en välutbildad och kompetent revisor för att säkerställa att alla siffror stämmer.

Det kan även vara en god idé att efter redovisningen är gjord anställa en andra revisor för att gå igenom siffrorna en gång till. På så sätt kan du vara helt säker på att allt har skötts på ett korrekt och riktigt sätt.  

Om Bolagsverket upptäcker att någonting är fel kan du bli anmäld för bokföringsbrott. Men för att en företagsledning ska bli dömd för detta måste det bevisas att ledningen eller revisionen medvetet försökt dölja oegentligheter.

Trots detta är en rättsprocess och utredning kring ens verksamhet är ändå något du vill undvika då det kommer att vara ett stressmoment och ta en massa värdefull tid.

Sammanfattning

Genom att ha god överblick genom hela verksamhetsåret förenklar du både för dig själv och din revisor när det väl är dags att göra bokslut och revision. Se därför till att du som entreprenör har bra system på plats för att hantera kvitton och liknande under hela året.

Genom att se till att din revisor har allting som behövs samlat på ett ställe så möjliggör du en smidig revisionsprocess, så att du kan fokusera på viktigare saker i verksamheten.

Kom även ihåg att du som verksamhetsansvarig också måste spara din årsredovisning på en säker plats i minst 7 år. Det kan därför vara klokt att förvara bokföringen i ett låst rum på ditt kontor eller på en säker plats i hemmet.

Om du inte har säkerställt att bokföringen har förvarats på ett säkert ställe kan du åtalas för brott eller beläggas med böter.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

Vad är HR?

Hur värderar man ett bolag? – Guide om företagsvärdering

Next

Lämna en kommentar