Därför bör fler företagare investera i solceller

Uppdaterad: | ,

Svenska företag har mycket gemensamt. De har i regel mål att tjäna pengar, att bidra med arbetstillfällen och att gynna det lokala närområdet. Ytterligare en sak som de flesta företag har gemensamt är att deras lokaler har ett tak. Stora, tomma takytor har en enorm potential, då de passar som handen i handsken för diverse solcellsanläggningar.

Solenergi är framtiden. Det har privatpersoner förstått, så även företagare. Fördelarna med samma typ av teknik är många: elkostnaderna minskar, ingen ny mark behöver åtagas, miljövinsterna är stora och all elproduktion som överstiger det värde ni själva använder kan säljas till diverse elbolag.

PR-vinsten bör inte heller vara obetydlig, då kunder och andra intressenter med stor sannolikhet uppskattar nyskapande företag som tar hållbarhetsfrågor på allvar.

Nedan ska vi titta närmare på hur och varför ditt företag bör investera i solceller.

Innehåll:

Solceller för företag – vart börjar man?
Tillverkningsmaterial och takegenskaper
Skatteregler och avdrag för solceller

Solceller för företag – vart börjar man?

Företag som är intresserade av att nyttja solenergi-lösningar bör förstå att införandeprocessen är omfattande. Kraftigt förenklat innehåller samma process fyra bestämda steg. 

1. Kartläggningsfasen

Ta reda på och lista alla solcellsleverantörer som i teorin kan leverera fungerande solcellslösningar. Vattenfall kan beskrivas som en riktig jätte när det kommer till företagslösningar, medan Hemsol, som ligger bakom materialet i denna artikel – är en förträfflig informationskälla för privatpersoner.

När ett antal solenergi-leverantörer har identifierats, be om offerter och jämför samtliga av dem. I samma steg bör du ha takets skick i åtanke. Detta då en solcellsanläggning är fullt funktionell i minst 30 år, oftast längre. Det kan med andra ord bli kostsamt att planera in ett takbyte för ett sådant som är fullproppat med solceller.

Det skadar inte att försäkra sig om att den företagslokal som nyttjas kommer att vara i företagets ägo även i framtiden. Samtidigt är detta inget absolut krav eftersom avskrivningen är resonabel och andrahandsvärdet för en solcellsanläggning högt.

2. Ett certifierat elbolag installerar solcellerna

När företaget väl bestämt sig för en specifik leverantör sköter de i regel allt, inklusive bygglov, som kan vara aktuellt om solcellsparken blir väldigt omfattande. Men vanligtvis brukar kommunernas respektive byggnadsnämnder vara väldigt överseende när det rör sig om just solcellsbyggen.

De fall där solceller kräver bygglov är huvudsakligen om:

  • Solcellerna är takintegrerade
  • Installationen strider mot områdets detaljplan
  • Byggnaden är K-märkt
  • Solcellerna måste installeras på ett platt tak

Utöver det måste verksamheten berätta för elnätsägaren att ni ämnar skaffa en solcellsanläggning. Detta för att ni ska kunna sälja tillbaka överbliven el. 

Försäljningen av den el som inte förbrukas lokalt sker med hjälp av ett elhandelsbolag. Eftersom ersättningen varierar bör ni göra ett aktivt val då företagare som ofta velar kan bli fast med ett så kallat tillsvidareabonnemang. Detta innebär oftast relativt dåliga villkor.

Slutligen – se till att välja en certifierad aktör som kan svara på alla typer av frågor.

3. Utbildning

När solcellerna väl pryder taket är det viktigt att leverantören visar hur anläggningen fungerar, samt vilka skötselråd som är aktuella. 

4. Underhåll och bevakning

Underhållsbehovet är oftast lika med noll. Dock skadar det inte om ni ser till att rensa bort löv, kvistar och annat som kan störa elproduktionen. Ni bör även ha stenkoll på aktuella skatteregler och dylikt eftersom dessa har en förmåga att förändras nästan årligen.

Underhållsbehove

Tillverkningsmaterial och takegenskaper

Dagens solceller, eller närmare bestämt den yttre delen, består av kisel som antingen är monokristallint eller polykristallint. De monokristallina solcellerna är dyrare, har en högre verkningsgrad och är i regel svarta, medan de polykristallina rackarna har en något lägre verkningsgrad och skiftar i blått.

Utöver det är tunnfilmssolceller på framfart. De är extremt smala samt genomskinliga, men något oprövade. Den stora baksidan är dock att verkningsgraden bara är hälften så stor i jämförelse med de monokristallina varianterna. 

Det är viktigt att ni har en god kunskap om vilka tillverkningsmaterial som är i ropet. Om ni slarvar med den aspekten kan ni i värsta fall bli grundlurade.

Tak- eller markställningen bör i sin tur vetta åt söder. Lutningen bör motsvara 30 grader i södra Sverige och 40 grader ovanför Stockholmsregionen. Lutningsgraden är dock av mindre betydelse, då skillnaden i verkningsgrad bara motsvarar några procentenheter om vi jämför en perfekt kalibrerad lutning, kontra en icke-optimal lutning.

Ni bör prioritera tak i söderläge för optimal produktion. Om perfekta förutsättningar inte finns bör inte takets läge ses som någon dealbreaker, så länge ni inte bara har tak som i norrläge.

Skatteregler och avdrag för solceller

Nedan listar vi några av de skatteregler och subventioner som är aktuella i dagsläget.

  • Solcellsbidrag. Solcellsbidraget, eller solcellsstödet, betalas ut till alla aktörer, såväl privatpersoner som företag. Samma bidrag motsvarar 20 procent av den totala investeringen (inklusive arbetskostnad). Det högsta möjliga stödet uppgår till 1,2 miljoner kronor.
  • Avdragsrätt. Enligt Skatteverkets nuvarande regler har samtliga företag rätt att göra avdrag (momsbefrielse) för alla typer av kostnader som solcellsinstallationen medfört. Privatpersoner kan dock inte nyttja samma skattelättnad.
  • ROT-avdrag. Enbart privatpersoner kan utnyttja ROT-avdrag, inte företagare.
  • Momsbestämmelser vid försäljning av överskottsel. Företag som säljer el motsvarande 30 000 kronor eller mer måste betala moms för det överskridande beloppet.
  • Regler för energiskatt. Alla som äger en solcellsanläggning som har en kapacitet på 255 kW eller mer måste betala energiskatt. Som en konsekvens av detta väljer många att anlägga solparker med mindre effekt, för att slippa denna extraskatt. Företagsintressenter kan dock med stor säkerhet vara lugna, då det krävs cirka 1800 m2 solceller för att ni ska kunna producera el motsvarande 255 kW eller mer. 

LÄS ÄVEN
Momsavdrag: Det här kan du köpa på företaget

Sammanfattning

Det kan verka något omständligt att skaffa en solcellsanläggning, men det är värt besväret – i synnerhet för företagare. I slutändan bör alla typer av vinster, inklusive de monetära sådana, vara stora, så en investering i solenergi bör alltid ses som ett smart alternativ.

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 3.3 / 5. Antal röster: 7

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

5 alternativa investeringar till börsen

IT-säkerhetstips för småföretagare

Next

Lämna en kommentar