5 viktiga tillbehör till ditt hemmakontor

Uppdaterad: |

Att arbeta från ett hemmakontor har blivit allt vanligare på senare tid, inte minst på grund av den rådande coronakrisen. Både anställda och arbetsgivare har upptäckt fördelarna med hemmakontor, men att jobba hemifrån innebär också en hel del utmaningar.

Det kan dels vara svårt att skapa bra rutiner, men också att sätta gränser för när arbetet slutar och fritiden tar vid. Som tur är det finns det vissa saker du kan göra för att skapa en produktiv arbetsmiljö, även om du jobbar hemifrån.   

I vår guide nedan ger vi dig våra bästa tips på hur du fixar ett optimalt hemmakontor och jobbar hemifrån på ett effektivt sätt.  

Innehåll:

Så organiserar du arbetet hemifrån
Välj plats för ditt hemmakontor med omsorg
5 tillbehör som underlättar hemarbetet
Får jag göra avdrag för hemmakontor?

Så organiserar du arbetet hemifrån

Hur bra det fungerar med ett hemmakontor beror på vilken typ av person du är. Vissa drömmer om att alltid få jobba på distans och kan inte tänka sig att återgå till en extern arbetsplats igen. Andra behöver kontorets fyra väggar och arbetskamraternas närvaro för att kunna maximera sina arbetsprestationer.

Oavsett om man föredrar att arbeta hemifrån eller inte är de flesta överens om att en av de största utmaningarna är att organisera sitt arbete. Här är några enkla tips på hur du kan organisera arbetet hemifrån på ett framgångsrikt sätt.  

  • Skapa rutiner. Det kan vara svårt att separera privatliv och arbete när kontoret ligger några steg från sängen. För att skapa sunda rutiner är det dock viktigt att du behandlar hemarbetet på samma sätt som om du hade haft ett kontor att åka till för att. Gå upp samma tid på morgonen, gör dig i ordning och börja arbeta precis på samma sätt som du hade gjort om du skulle till ett vanligt jobb.
  • Sätt upp tydliga regler. Rumskompisar och familj måste respektera att du är på jobbet – även om du är hemma. Sätt upp regler för vad som gäller under arbetstiden. Ha även din mobil på ljudlös, gärna i ett annat rum.
  • Ta pauser: Det är nödvändigt att regelbundet ta pauser, även om du är inne i ett bra flow och det känns som att du skulle kunna jobba från morgon till kväll. Pauser tillåter din hjärna att vila och kan faktiskt göra dig ännu mer produktiv. Och skippa inte lunchen heller!
  • Frisk luft och motion: Det är viktigt att lämna hemmet vid något tillfälle under dagen. Det spelar ingen roll om du helst tar en joggingtur innan jobbet på morgonen, en lunchpromenad eller kvällsrunda. Frisk luft och motion är grundläggande för att du ska klara av att fokusera och arbeta effektivt även nästa dag.
jobba hemifrån

Välj plats för ditt hemmakontor med omsorg

En stol, ett bord, en dator och en internetuppkoppling har du i princip allt du behöver för att jobba hemifrån. Samtidigt finns det flera saker du måste tänka på för att hemarbetet ska bli en långsiktigt hållbar och trivsam upplevelse, till exempel:

  • Kontorets placering. Välj en plats i ditt hem där du kan fokusera och arbeta ostört. För dig som bor litet är det förstås inte alltid lätt att hitta en helt avskärmad plats, men försök åtminstone att minimera distraktioner. För dig som har möjlighet är det fördelaktigt att kunna dedikera ett helt rum till kontor. Detta gör det också enklare att separera jobb från fritid.
  • Ljuset. Om du ska sitta vid en skärm hela dagen är det väldigt viktigt att du har bra ljus. Placera din arbetsstation på en plats där du får så mycket naturligt ljus som möjligt.
  • Tillbehör. Snart kommer du märka vad du saknar i ditt hemmakontor och vad som försvårar ditt arbete. Skaffa de tillbehör du behöver för att hemmakontoret ska bli så bekvämt som möjligt att arbeta på.

5 tillbehör som underlättar hemarbetet

Är videon dåligt upplöst på den digitala konferensen? Börjar grannen borra i väggen precis när du behöver koncentrera dig som mest? Värker ryggen efter en lång arbetsdag?

Svarar du ja på någon av ovanstående frågor kan vi glädja dig med att det finns en lösning för alla dessa problem. Oavsett om du har ett hemmakontor eller jobbar på distans hemifrån finns det vissa tillbehör som kan underlätta ditt arbete och hjälpa dig att prestera bättre.

Här kommer fem värdefulla tips på tillbehör till ditt hemmakontor.

1. Bluetooth-hörlurar

Om du regelbundet ska delta i digitala möten bör du investera i ett par ordentliga hörlurar med mikrofon och brusreducering. Inte nog med att brusreduceringen stänger ute störande ljud i omgivningen, både du och dina möteskollegor kommer att höra varandra klart och tydligt.

För optimal rörelsefrihet bör du även välja en trådlös hörlursmodell som du ansluter till mobil eller dator via bluetooth.  

2. Bekväm och ergonomisk kontorsstol

Till en början kanske det fungerar bra att låta köksstolen tjänstgöra som kontorsstol. Om du däremot ska jobba hemifrån ett tag bör du göra dig själv – och din kropp – en tjänst och skaffa en ergonomisk stol utformad för kontorsarbete.

Din rygg kommer tacka dig och du minskar risken att drabbas av bestående komplikationer. Med en bekväm höj- och sänkbar kontorsstol klarar du dessutom av att sitta längre stunder vid skrivbordet.

3. Trådlös mus

Om du arbetar framför en laptop kommer du uppleva ett rejält uppsving i produktivitet om du investerar i en bra, trådlös precisionsmus. Att använda laptopens styrplatta dagarna i ända blir till slut påfrestande för både handleder och fingrar.

4. Glasögon med blåljusfilter

Att glasögon med blåljusfilter motverkar huvudvärk och trötta ögon är något gamers har känt till länge. Datorn och mobilens skärmar ger ifrån sig blått ljus som inte är bra att utsätta ögonen för under längre perioder.

Genom att använda ett par glasögon med blåljusfilter kan du effektivt avlasta ögonen och känna dig fräsch även efter en lång dag framför skärmen. Vissa datorer har även ett Night Shift-läge som tar bort alla blåa nyanser från skärmen. Använd detta så ofta du kan.

5. WiFi-förstärkare

Om din bostad är stor eller har tjocka betongväggar kan det uppstå problem med WiFi-täckningen. Detta kan bli plågsamt tydligt när du till exempel sitter i Zoom-möten med hackande bild och ljud.

En vanlig WiFi-router kan ha problem att täcka alla delar av ett hem, men det betyder inte att du måste flytta ditt hemmakontor närmare routern. Skaffa istället en WiFi-förstärkare för ett par hundralappar för att få bra uppkoppling var du än befinner dig i hemmet.

kille med dator (hemmakontor)

Får jag göra avdrag för hemmakontor?

Om du bedriver verksamhet hemifrån kan du göra avdrag för kontorslokal, under förutsättning att:

  • Arbetsgivaren inte får tillhandahålla en arbetsplats
  • Det finns ett tydligt behov av ett kontor i bostaden
  • Arbetsrummet enbart används för arbete och inte ingår i det övriga bostadsutrymmet

Hemmakontoret måste antingen vara möblerat på ett sätt som gör att utrymmet inte kan användas för bostadsändamål eller vara avskilt från bostaden.

Om du har en kontorslokal i din egen bostad kan du göra avdrag för bland annat el, städning och uppvärmning. Har du arbetsrummet i en hyresrätt kan du dessutom få göra avdrag för en viss del av hyran. Läs gärna mer om vad som gäller för hemmakontor och arbetsutrymmen hos Skatteverket.

LÄS ÄVEN
Momsavdrag: Vad kan jag köpa på företaget?

Hur hittar jag billiga kontorstillbehör?

Med smarta tillbehör kan du enkelt omvandla en del av hemmet till en produktiv och trivsam arbetsmiljö. Letar du på rätt ställe och jämför priser på nätet behöver det dessutom inte kosta skjortan.

Trots att återförsäljare säljer samma produkt kan priset faktiskt skilja sig flera hundralappar beroende på var du handlar. Därför bör du alltid jämföra priser innan du börjar bygga upp ditt hemmakontor.

TIPS! Både Prisjakt och Klarna tillåter dig att övervaka priser på specifika produkter. Så fort priset sjunker får du en notis så att du aldrig missar ett bra erbjudande.

Summering

Att jobba från ett hemmakontor var en önskan bland många redan innan coronapandemin. Det krävs dock nästan alltid en tillvänjningsperiod för att hitta rätt rutiner och en sund balans mellan arbete och fritid.

Det är lätt att tro att en laptop vid köksbordet räcker som hemmakontor, men så är det sällan. Om det ska fungera att jobba hemifrån i längden krävs ofta vissa tillbehör som gör det lättare att klara av långa dagar framför datorn, till exempel en bra kontorsstol.

Det finns gott om produkter att välja bland för att förbättra hemarbetet, men priset du får betala för produkterna kan variera kraftigt beroende på återförsäljare. Därför bör du alltid jämföra priser online innan du slår till.

LÄS ÄVEN
Studie: Så kan en städad arbetsplats förbättra dina prestationer

Betygsätt den här artikeln

Har den här artikeln varit till hjälp? Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Genomsnittligt betyg 4.8 / 5. Antal röster: 5

Inga röster hittills. Bli den första att betygsätta detta inlägg!

Previous

9 programvaror för ökad produktivitet

Körjournal + mall 2024

Next

Lämna en kommentar